A fáradtság megöli az erotikát?

Sokan vannak, akik szülés után már izgatottan várják az első intim együttlétet kedvesükkel. A legtöbb nőt azonban legyűri a fáradtság, az energiahiány. Akár hosszú hónapokig gondolni sem tudnak arra, hogy mással töltsék az estéiket, éjszakáikat, mint alvással. Már persze ha pici hagyja őket aludni. Sok apuka is ugyanúgy fáradt, kimerült lehet, még ha nem is ők kelnek fel a babához az éjszaka közepén. De azért ők sem tudnak jól pihenni a nyugtalan, sírós éjszakák alatt. Az éberen töltött éjjelek mindenkit megviselnek. Ez az időszak a szex rovására mehet, mégsem szükségszerű, hogy az erotika teljesen kivesszen a pár életéből. Rajtunk múlik! 

Természetes, hogy az első időszakban a babára irányul minden figyelem

Tény, hogy az első hetek, hónapok a babáról szólnak. Ő van a középpontban, a szülők mindent az ő egészségéért, fejlődéséért, jóllétéért tesznek. Az anyai ösztönök gondoskodnak arról, hogy a nők a kicsire irányítsák minden érzékszervüket és gondoskodjanak a gyermekről, aki teljes mértékben rájuk van utalva. Nem csoda, hogy a 24 órás igénybevétel mellett másra sem vágynak, csak egy kiadós alvásra. A legvadabb szexuális fantáziájuk legfeljebb annyi, hogy a fülledt nyári éjszakán meztelenül bújjanak ágyba.

Visszatérés a régi kerékvágásba

Ahogy telnek a hetek, hónapok, a gyermek egyre jobban elfoglalja magát, ritkulnak a szoptatások, amire korábban oly sok idő ment el, a kis jövevény jelenléte természetessé válik, egyre inkább összeszokottá válik a család. S bár a kezdeti nehézségek már nem okoznak percről percre kihívást, továbbra is fáradtak, kimerültek lehetnek a szülők. Egyes nőknek a fáradtság ellenére is könnyedén megy az újbóli ráhangolódás a szexre, másoknak sokkal nehezebben: legyűri őket a kimerültség. Ez sajnos oda vezethet, hogy szép lassan kiveszik a pár életéből a szexualitás. Mit lehet tenni, hogy a napi rutin, a kimerültség és a megváltozott élethelyzet ellenére is vissza tudjuk vezetni az életünkbe az intim pillanatokat és az erotikát?

Néhány óra kettesben

Sokaknak nem könnyű megoldani a gyerekfelügyeletet. Ha sikerül is találni valakit, aki vigyáz a picire, gyakran előfordul, hogy a szülők a régóta halogatott teendők elintézésére szánják a szabad órákat, nem pedig arra, hogy azt a néhány szabad órát kettesben töltsék, csak egymásra figyelve. De vajon valóban előrébbvaló a takarítás, a főzés, az ügyintézés, mint a párkapcsolat? Semmiképp! Sokkal többet használ az egész családnak, ha a harmónia és a kiegyensúlyozottság érdekében magunkra is szánunk időt és energiát!

Fontos az aktív pihenés is

A szabad órák nem csak alvásra valók és az akkumulátort másként is fel lehet tölteni, mint egy kis szundikálással. Az aktív pihenés, az ennek során szerzett pozitív élmények sokszor jobban feltöltik az embert, mint 20-30 perc alvás, ami amúgy sem pótolja az éjszaka kiesett órákat. Vezessük be újra az életünkbe a randikat a párunkkal, a romantikus vacsorákat, a sportot és a minden egyéb olyan aktív tevékenységet, amiben ki tudunk kapcsolni, ami feltölt energiával. A tévézés aligha alkalmas erre.

Csak elindulni nehéz, ahogy az edzőterembe is. De amikor már ott vagyunk, s élvezzük a tevékenységet, ismét feltöltődünk energiával. Megéri megtenni az első lépést!

Tipp

  • Nézzetek körül a családban, baráti körben, ki az, aki tudna segíteni a gyermekfelügyeletben! Biztos akad egy szülő, testvér, unokatestvér, megbízható barát, aki időnként 1-2 órára be tud segíteni!
  • Határozzátok meg a fontossági sorrendet, s ha a lista élén a kettesben töltött idő, minőségi együttlét áll, ne hagyjátok, hogy más tevékenység töltse ki a nehezen megszerzett szabadidőtöket!
  • A passzív pihenés mellett vezessétek be (újra) az életetekbe az aktív kikapcsolódási formákat is, mozgassátok meg testeteket-lelketeket, szerezzetek újfajta élményeket!
  • Szánjatok időt a saját, vagy a párotokkal közösen végezhető hobbikra!
  • Túl fáradtak vagytok este a szexhez?  Vezessétek be a reggeli, napközbeni együttléteket! Így biztos nem gondoljátok meg magatokat a nap végére, és az újdonság varázsa az izgalmat is fokozhatja.

 

Szexuálterapeuta és párkapcsolati tanácsadó

 

www.szaboszilvia.hu

+36 30 1900 865

Szabó Szilvia, 2016. június 29.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?