Változások a szoptatás időszakában

A legtöbb nő tisztában van vele, hogy a szoptatásnak milyen sok haszna lehet: elősegíti a biztonságos kötődést, közelebb hozza egymáshoz a babát és a mamát, és erősíti a pici immunrendszerét. Előnyei mellett azonban lehetnek olyan nem kívánatos hatásai is, amelyek különösen a szexuális életet, a párkapcsolatot érintik.

Túlérzékeny mellbimbók

Az egyik leggyakoribb probléma az szokott lenni, hogy a mell, különösen a mellbimbó érzékennyé válik, kisebesedik és érintése akár kellemetlen, fájdalmas is lehet. Ilyen esetekben jelezzük a partnerünknek, mi az, ami most jólesik, és mi az, amire inkább később, szoptatás után szeretnénk csak visszatérni. Egyébként is, időről-időre jó újra felfedezni egymás testét, ez pont megfelelő alkalom arra, hogy eltérjünk a megszokott rutintól. Érdemes kipróbálni újfajta érintési módokat, felfedezni olyan területeket, ahol eddig nem kalandoztunk. Ha esetleg eddig nem tettük meg, épp ideje!

Fontos a kommunikáció

Az együttlétek során használjunk olyan testbeszédet, amellyel jelezzük a párunknak azt, mit élvezünk, mivel okoz nekünk örömet. A túlbeszélést, különösen a negatív kommunikációt szexuális kérdésekben általában érdemes kerülni, de a várandósság és a szoptatás időszakában figyeljünk arra, hogy a szóbeli jelzésekre is szükség lehet. Beszéljük meg a kedvesünkkel, milyen változások mennek végbe a testünkben, és ez hogyan hat ránk. Mivel a legtöbb változás átmeneti, adjunk kapaszkodót neki: jelezzük azt is, ha már szabad az út a korábban jól működő elemek ismételt bevetéséhez.

Erogén zóna átmenetileg blokkolva?

Az is előfordulhat, hogy szoptatás alatt egyik-másik, vagy mindkét fél idegenkedik a mell érintésétől, simogatásától, szexuális játszadozásokba való bekapcsolásától. Az örömszerzési funkciója ilyenkor sokaknál háttérbe szorul. Ugyanakkor van, aki a szoptatás alatt is élvezi a mell érintését, de fél attól, hogy együttlét vagy orgazmus közben esetleg tej szivárog a bimbókból. A kellemetlenséget megelőzendő, érdemes egy szexi fehérneműt, melltartót magunkon hagyni.

Vágy a szoptatás időszakában

A szoptatás alatt gyakran átmenetileg alábbhagyhat a vágy. Ez a szoptatás gyakoriságának csökkenésével, illetve azt követően visszaáll. Legyünk türelmesek, de ügyeljünk arra, hogy az erotikus érintéseket, szikrákat ne mellőzzük teljesen a mindennapokból ez idő alatt sem. Legalább szavakkal, egy-egy mozdulattal, apró jelzésekkel incselkedjünk a másikkal, flörtöljünk, éreztessük vele, hogy a parázs továbbra is izzik. Teremtsünk olyan helyzeteket, amelyekben a köztünk lévő intimitás továbbra is fennmaradhat: egy finom masszázs, egy kettesben eltöltött romantikus vacsora segíthet. Ne ijedjünk meg: a vágy ideiglenes csökkenése nem azt jelenti, hogy nem vonzódunk már a másikhoz.. Ha viszont tartós marad, és a hormonszintek rendeződésével sem áll vissza, forduljunk a megfelelő szakemberhez, szexuálterapeutához.

Maradjon meg a kötelék

A fizikai változások mellett érdemes figyelni a lelki oldalra is. Miközben a szoptatás még szorosabbra fűzi a kapcsolatot anya és gyermeke között, az apa egyre inkább kirekesztettnek érezheti magát. Egyrészt, az eddig csak őt imádó, róla gondoskodó nő most egy másik kis lénnyel van elfoglalva, minden figyelmét neki szenteli. Másrészt, hiába szeretne ő is közelebb kerülni a kis jövevényhez, a táplálásában nem tud részt venni, a szoptatással eltöltött idő csak kettejüké. Fontos tudatni vele, hogy nincs mellőzve. Hagyjuk meg neki is azt lehetőséget, hogy bizonyos tevékenységekben csak ő vegyen részt a gyerekkel. Legyen például a fürdetés az apuka feladata. Ezen kívül teremtsük olyan alkalmakat, amikor azt érezheti, hogy ő kapja meg kizárólagos figyelmünket, nem kell osztoznia rajtunk senkivel.

 

Szexuálterapeuta és párkapcsolati tanácsadó

 

www.szaboszilvia.hu

+36 30 1900 865

 

Szabó Szilvia, 2016. június 16.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?