10 ok, amiért jó együtt aludni a babával

Nem terveztem, hogy együtt fogunk aludni a gyerekkel. A fejemben az volt a terv, hogy az ágyunk közelében lesz a kiságya, ha éjjel felkel, megszoptatom, aztán mehet aludni mindenki a maga helyére. Mint annyi mindenben, az élet ebben is felülírta az én prekoncepcióimat. Nem mintha bánnám.

Úgy két hét éjszakázás után egyik éjjel ültem a hintaszékben a gyerekkel a karomban , várva, hogy teletöltse a pocakját. Ez akkoriban nem ment gyorsan – volt, hogy másfél órát is elnyammogott, míg sikerült. Elaludhattam, mert egyszer csak arra ébredtem, hogy gurul ki a karomból, esik a föld felé. Még mák, hogy rám volt csatlakoztatva teljes vákuummal, így volt időm elkapni – és csak nekem fájt. Na, ez volt az a pont, amikor megfogadtam, hogy inkább az ágyba veszem be magunk közé.

Onnantól kezdve az első ébredésétől kezdve velünk töltötte az éjszakát. Nem mondom, hogy nem ébredt – mert de -, nem mondom, hogy kialudtam magam – mert nem -, de hogy nem bántam meg, az biztos. És szerencsére a gyerek apja sem bánta, csak amikor már nagyobb volt a gyerek és ringlispílt, valamint kómázó karatemestert játszott éjjelente.

Tudom, hogy sokan ódzkodnak együtt aludni a gyerekkel, mert félnek, hogy ráfekszenek, vagy hogy majd az első fiúját is közéjük fekteti kamaszkorában. Azt gondolom, mindenki maga döntse el, mi a legjobb a baba és a maguk számára is. De azért simán előkaphatok pár tippet, miért is tud jó lenni az, ha beengedjük a babát a szülői ágyba.

 1. Nem kell felkelned a meleg ágyból, hogy megnézd, miért sír! Hiszen ott van melletted. Nem kell a sötétben bolyonganod, belerúgni a komód lábába, sőt nagyobb gyerekek esetén a legókockákra lépés veszélye is jelentősen csökken.
   
 2. Sírni is kevesebbet fog éjjelente! Hiszen az együttalvás során annyira ráhangolódsz a gyerekre, hogy olykor már azelőtt megérzed, hogy baja van, hogy sírni kezdene. Így még azelőtt meg tudod nyugtatni, hogy úgy isten igazán rákezdene.
   
 3. Könnyebbé válnak az éjszakai szoptatások! A baba nyekergésére kb. 10 másodperc alatt mellre rakhatod, majd alhatsz tovább. Később ez átcsap önkiszolgáló étterembe, csak annyit fogsz félálomban érezni, hogy valaki felhúzza a pólód-hálóinged, és rácuppan a cicidre.
   
 4. Az együttalvás erősíti a szülő-gyerek kapcsolatot, elősegíti a kötődést.
   
 5. Az együttalvás nagyobb szabadságot ad a gyereknek. A szülőkkel együtt alvó gyerekek ugyanis kevésbé érzik egyedül magukat, nem félnek a lefekvéstől. Nincs hiszti alvás előtt, nincs szeparációs félelem – na, mondjuk ez csak éjszakára igaz.
   
 6. Kevesebb lesz a szennyes ágynemű – ezzel védheted a természetet is. Tudom, hogy úgysem lesz ez a legfontosabb szempont, de mégis…
   
 7. Az együttalvás növeli a gyerekek önbecsülését, és ellenállóbbá teszi őket a stresszel és a feszültséggel szemben. Nem, nem fognak teljesen ránőni anyára és apára!
   
 8. A legédesebb arc látványára fogsz ébredni. Vagy arcok látványára, ha több gyerek is van – és ha elég nagy az ágy.
   
 9. Nincs jobb összebújni a babáddal. Vagy a nagyobb gyerekeddel. Mire észbe kapnánk, a gyerekek felnőnek és kirepülnek, így jobb, ha kiélvezel minden ilyen pillanatot, amíg csak lehet.
   
 10. A gyerekeikkel együtt alvó párok roppant kreativitásról tesznek tanúbizonyságot, ha romantikára vágynak. Az együttalvás párti szülők nagy része tudja: nem kell ahhoz egy ágy, hogy egymáséi lehessenek. Az együttalvás így nem jelenti a szexuális élet végét.

Ti együtt alszotok a gyerekkel? Mit tennétek még a listához?

Szilágyi Diána , 2013. május 20.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(10 hozzászólás) 

2013 05 28. 20:27
@karolyi88: köszönöm, örülök, hogy nem vagyok egyedül! :)
→ válasz erre
2013 06 15. 16:29
@karolyi88: Igazatok van, egyelőre nálunk is így van, pedig már 7 hónapos elmúlt, de nem szabad azért kizárni azt sem, hogy idővel ez változhat. A babák állandóan tartogatnak meglepetéseket. Szóval nálunk egyelőre jól megy a külön alvás, de ha egyszer úgy gondolja, hogy jobb neki velünk, akkor nem sok választási lehetőségünk lesz
→ válasz erre
2013 06 20. 13:30
@andeeka1: Szia,lehet hogy igazad van ,de ha eddig ilyen jól működött a dolog, hogy már 7 hónapos a babád és még mindig külön alszik akkor nem biztos hogy ez később változni fog,nagyon ügyes a babád,szeretném ha ez nálunk is így maradna!
→ válasz erre
Összes hozzászólás (10) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó