Ha azt szeretnéd, hogy gyermeked jobban olvasson, ne könyvtárba, hanem edzésre vidd!

Bár elsőre lehet, hogy sokan azt hinnék, egy délután a könyvtárban javíthatja a gyerekek olvasási képességeit, valójában egy parti tenisz, vagy egy kis úszás sokkal többet segíthet az olvasásfejlesztésben.

A legfrissebb kutatási eredmények szerint ugyanis a fizikailag aktív és edzett gyerekek agya gyorsabban reagál olvasás közben, mint a kevésbé mozgó társaiké. Az aktív gyerekeknek ezen kívül azok a nyelvi képességeik is jobbak, amik a mondatok gyors felolvasásához és a nyelvi hibák felismeréséhez szükségesek. A tudósok szerint a mostani kutatási eredmények segíthetnek megérteni, hogy a fizikailag aktív emberek miért olvasnak jobban, és miért dolgozzák fel könnyebben a nyelvi információkat.

A kutatók elektroenkefalográf (EEG) segítségével figyelték meg a gyerekek agyi aktivitását. Az ilyen vizsgálatok során külön hullámmintákat lehet társítani minden egyes nyelvi folyamathoz. Egy értelmes mondat vagy szó felolvasása esetében például az N400 nevű agyi hullám sokkal kevésbé van jelen, mint értelmetlen szavak vagy mondatok olvasásakor.

A P600 nevű agyhullám a nyelvi szabályokkal van összefüggésben. A tudósok szerint a rendszeresen mozgó gyerekek esetében az N400 és P600 hullámok is nagyobb amplitúdóval voltak jelen (értelmes és értelmetlen mondatok olvasásakor egyaránt), mint azoknál a társaiknál, akik nem éltek aktív életet.

Az N400 hullámok ráadásul rövidebb ideig voltak csak érzékelhetőek a fitt gyerekek esetében, ami azt jelzi, hogy ők sokkal hamarabb felfogták egy-egy mondat értelmét.

"Korábbi vizsgálatokból tudjuk, hogy a nagyobb N400 amplitúdó együtt jár a jobb olvasási képességekkel - nyilatkozta Charles Hillman, az Illinois Egyetem professzora - Egyelőre azonban csak annyi biztos, hogy különbség van az edzett és kevésbé edzett gyerekek olvasási képességei között. Ahhoz azonban további kutatások szükségesek, hogy rájöjjünk, pontosan mi ennek az oka."

Mikor gyanakodj diszlexiára?

Előfordul, hogy hiába igyekszik nagyon a gyerek, nem megy az olvasás úgy, ahogy kellene. Ha érdekel, milyen jelek utalhatnak diszlexiára, olvasd el szakértőink válaszait a Babanet Rendelőjében.

Bár a tudósok kapcsolatot találtak a jobb olvasási képességek és az edzettség között, ok-okozati összefüggéseket nem állapítottak meg, tehát nem szükségszerű, hogy a fizikai aktivitás feltétlen jobb olvasási képességekkel jár együtt.

Babanet / Medipress , 2014. október 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó