Hogy megegye a zöldséget is

Csak ül felette és turkálja, méla undorral az arcán, miközben benned meg megy fel a pumpa, hiszen annyit dolgoztál azért, hogy a gyerek elé vitamindús zöldség kerüljön. És közben itt az őszi-téli időszak, amikor szüksége is lenne arra, hogy az immunrendszerét minden eszközzel erősítse, mert az óvodában-bölcsődében egyre-másra dőlnek ki a csoporttársak marékszámra. Te meg még reménykedsz benne, hogy talán idén nem kell folyamatosan táppénzre íratnod magad a gyerek betegsége miatt.

A gyerekek egy része nem szívesen eszi meg azokat a zöldségeket sem, amelyeket kezdő szilárdtáplálék-fogyasztó korában akár két kézzel is gyömöszölt magába. Tehet eléjük a mama répát, karalábét, céklát, spenótot, bármit, szinte biztosra vehető, hogy a gyerek, ha nem is fújjolni, de ebédet-vacsorát enni nem fog. A következőkben adunk néhány tippet, hogyan vehető rá a gyerek a zöldségek fogyasztására.

 • Szolgáld fel előételként! Egy kutatás során a táplálkozástudomány szakemberei 3-5 éves gyerekeknek tíz perccel ebéd előtt eltérő mennyiségű répát kínáltak (30 gramm, 60 gramm, 90 gramm és répa nélküli verzióban). Az eredmények meglepőek voltak. Minél nagyobb adag zöldséget tettek a kicsik elé, ők annál több zöldséget is ettek meg belőle. És bár azt gondolhatnánk, hogy miután megették az első adag zöldségüket, a legtöbb répát evő gyerekek az ebéd során már nem ették meg az abban található zöldséget – ami adott esetben brokkoli volt éppen -, ennek az ellenkezője bizonyult igaznak: a gyerekek még egyszer elfogyasztották ebből a zöldségféléből is ugyanazt az adagot! Ami egyben azt is jelenti, hogy azok a gyerekek ették a legtöbb zöldséget mind közül, akik elé a legtöbb répa került. Egy próbát mindenesetre megér. A trükk csak annyi, hogy az étkezés legelején kínáljuk meg őket a zöldséggel, minden körítés és egyéb étel együttkínálása nélkül. Ha éhesek, könnyebben megeszik a zöldséget is.
   
 • Mártogatni jó! Efelől semmi kétség. Étkezés előtt tegyünk az asztalra egy tál különféle színekben pompázó, mártogatnivaló zöldséget, mint például répa, paprika, brokkoli, cukkini, uborka. Kínáljuk mellé a gyerekek kedvenc szószait – joghurtosat, fokhagymásat, sajtosat, akár taco szósszal is próbálkozhatunk. Aztán indulhat a mártogatás. Egy pár falat nyers zöldség garantáltan le fog csúszni a torkukon.
   
 • Segítsen a gyerek a vásárlásban és a főzésben! Nyilván egyszerűbb úgy bevásárolni, hogy a gyerek nincs velünk, de a zöldséges vagy a piac a gyereknek hatalmas élményt jelenthet, főleg, ha segíthetnek a válogatásban is. Ugyanígy a főzés is kaland számukra, ezért ha beszereztük a zöldségeket, hívjuk ki a gyereket a konyhába. Hagyjuk, hogy megmossa a zsákmányt, sőt, szülői felügyelet mellett a pucolásban és aprításban is segíthet. Ezzel az önbizalma is erősödik, és talán szívesebben kóstolják meg azt az ételt, amelynek elkészítésében tevékenyen részt vehettek.
   
 • Tálald úgy, mint a sült krumplit! A zöldségeket minden formájában elutasító gyerek is fix, hogy a sült krumpliért kezét-lábát töri. Pedig hát az is csak zöldség, ugye – de ha ezt eddig nem tudta, ne is áruljátok el neki! Megpróbálkozhatunk azzal is, hogy a zöldségeket – cukkini, édesburgonya, zeller, stb. - olyan formájúra vágjuk, mint a hasábburgonyát, majd kisütjük a szeleteket. Ha a gyerek megkérdi, mi ez, nem kell füllenteni, vagy elég csak annyit mondani, hogy „edd meg leves-idd meg főzelék”, de a ketchupot vegyük elő a hűtőből.
   
 • Játsszunk az étellel! A tálalás másik trükkje, mikor vizuálisan nem álcázzuk, hanem kiemeljük a zöldségeket. Csak játékosan. Készíts különféle képeket, ábrákat a gyerekek tányérján a zöldségekből és egyéb alapanyagokból: lehet ez egy vigyorgó fej, egy hullámokon ringatózó hajó, a kedvenc Hello Kitty figura zöldbab-bajusszal. Ha így teszed a gyerek elé a zöldséget, talán el is felejt rögtön huzakodó arcot vágni, sőt, talán egy meglepett mosollyal reagál. És jobb eséllyel kóstol bele a képbe könyörgés nélkül is.
 • Járj elő jó példával! A gyerekek sokáig a szüleikre szeretnének hasonlítani, ezért előszeretettel viselkednek úgy minden helyzetben, mint ők. Mondhatnánk úgy is, hogy görbe tükröt tartanak elénk, amibe nem mindig esik jól belekukkantani. Ha az asztalnál, a közös étkezésnél a gyerekek azt látják, hogy szívesen megeszed Te is a zöldséget, nagyobb eséllyel próbálkoznak meg ezzel maguk is. Ha viszont Te magad is fintorogsz vagy húzod a szád, mondjuk a spenót láttán, akkor biztos lehetsz benne, hogy ők sem fogják szívesen megenni.
   
 • Ha minden kötél szakad, rejtsd el a zöldségeket! Ha egyik fenti módszer sem működik, a hűtőben található zöldségeket pürésítsd addig, míg abszolút felismerhetetlenek lesznek. A zöldségpürét enyhén fűszerezve tehetjük tésztára is, sajttal megszórva, tölthetjük sós tésztába sütemény gyanánt, de készíthetünk belőlük zöldséglevet is. Utóbbit könnyebben legurítja majd a gyerek, ha teszünk mellé édesebb gyümölcsöket is.

Nektek milyen ötletek váltak be a zöldségek terén a gyereknél?

Szilágyi Diána , 2011. november 08.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(14 hozzászólás) 

2011 11 14. 08:24
dia
Aprooka, gyümölcsjoghurt házilag? (Lekvárt azért esznek?)
→ válasz erre
2011 11 14. 12:24
Dia, a kisebbiknek lehet a gyümijébe joghurtot tenni, csak módjával, de lehet, Levente fiam a pépes, öntetes, joghurtos, lekváros dolgoktól öklendezik, annyira utálja az állagát. Még a sajtot sem eszi meg olvasztott formában, de mondom az állaga miatt. De azért minden nap esznek zöldséget is, mivel azt szeretik főzeléknek és a délutáni kaja pedig gyümölcs és kész. Szóval abból is fogy, csak nem a kedvencük.
Mivel magukat az édes dolgokat nem preferálják.
→ válasz erre
2011 11 23. 14:45
Mi is rájöttünk egy hatalmas trükkre: Kislányom mostanában nem akart gyümölcsöt enni, pedig nyáron falta a barackot, a dinnyét, cseresznyét, gyakorlatilag bármit. A varázsszó: FONDÜ :) így együltő helyében megeszik egy egész felkockázott almát, vagy 3-4 mandarint, esetleg karikára vágott banánt. Egyúttal megvan a csokiadag egy része is, ami minimális, 3-4 kocka étcsoki. Próbáljátok ki!!!
→ válasz erre
Összes hozzászólás (14) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó