Ennyi volt! Vége!

A terhesség a negyvenedik héten többről szól, minthogy várakozásteli napok, órák; már fáradt vagy, kimerült, akár ingerült és érzelmileg instabil. Na, de akkor milyen is az a bizonyos negyvenedik hét?

 


A babád a minden

A te kisbabád addigra már elérte a szülés időpontját! Ez egyszerre üdítő és rémisztő is. A picid valószínűleg körülbelül 50 cm-es (tetőtől talpig) és körülbelül 3,5 kg-ot nyom. Ha csak azt nézzük, hogy ennyivel kevesebbet fogsz nyomni, kijelenthetjük, hogy a szülés a legjobb fogyókúra. A feje kerülete körülbelül 35 cm, amibe belegondolni a szülés előtt talán nem feltétlenül jó ötlet.

Egy jól megtermett, kifejlett baba súlya 2,9 kg és 4,2 kg közé eshet - viszont minden terhesség más és más, ezt sose felejtsd. Ha nagy vagy kicsi a baba, bizonyos esetekben több megfigyelésre lehet szükség. Az orvosod vagy szülésznőd ilyen esetekben meg fogja Veled beszélni az esetleges aggályait, és gondoskodik arról, hogy a Te és a babád számára megfelelő, személyre szabott ellátást kapj.

Ismerős az az érzés, vagy legalább ahhoz hasonló, amikor olyan a közérzeted, mintha a pici valamilyen keresztrúgást gyakorolna a veséd és a gyomrod között? Ha igen, akkor ebből kikövetkeztethetjük, hogy a mozgás nagyon fontos a legelejétől nézve egészen a terhesség végéig, sőt egészen a szülésig. Ha a baba mozgásmintázata megváltozik, az annak a jele is lehet, hogy nincs jól, ezért erre különösen oda kell figyelni. Ha bármikor úgy érzékelnéd, hogy a babád mozgása megváltozott, azonnal fordulj az orvosodhoz vagy szülésznődhöz.

Ahol végbemegy ez a csoda

Bár úgy érezheted, mintha örökké terhes lennél, az utazás még nem ért véget, mert bár a testeden belül kezdődött el a folyamat, azon kívül fog folytatódni - és csak akkor jön a java. A babáknak csak kis része születik meg az esedékesség napján. Ha több mint 10-12 nappal túlléped az esedékesség időpontját, vagy ha veszélyeztetve van a saját vagy a babád egészsége, akkor ilyen esetekben az orvosod vagy a szülésznőd a szülés megindítását fogja javasolni. Viszont ebben a helyzetben se érezd úgy, hogy Veled lenne a gond, vagy a Te testeddel, ha úgy adódik sem Te leszel az első, se nem az utolsó Nő, aki túlhordja a picit és a szülést is meg kell nála indítani.

Rutinszerű

Már nem kell sokat várnod, amíg találkozol a babáddal. Még ha nincs is tapasztalatod a babákkal kapcsolatban, ne aggódj, mert a kórház személyzete ott lesz, hogy támogasson téged.

A szülés után a babádon számos vizsgálatot fognak elvégezni, többek között:

- újszülött-szűrővizsgálat - a baba sarkán végzett szúrás, amellyel a vérét vizsgálják örökletes rendellenességekre
- K-vitamin injekció
- hepatitis B elleni védőoltás
- hallásvizsgálat

Ezek a vizsgálatok mind nagyon fontosak a kicsi jövőbeli egészségének biztosítása szempontjából. Lehet, hogy már a kórházba kerülés előtt beleegyezésedet adtad ezekhez a vizsgálatokhoz, vagy a kórházban a babád megszületése után beszélnek Veled ezekről a kötelező vizsgálatokról.


 

Forrás: Pregnancybirthbaby 

 

 

D. Dominika , 2022. június 21.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?