TÁPSZER KONTRA ANYATEJ?

Ettől most én elbuktam, mint anya?

A születést követően egy különleges és semmihez sem hasonlítható kapcsolat, kötődési forma alakul ki anya és gyermek között, ez pedig nem más, mint a szoptatás. Számtalan esettanulmány taglalja a témát, azonban ezen kérdéskör tartógerendáit instabilizálják azok a féltudományos anekdoták, amelyek a szoptatást veszik górcső alá. Valóban igaz, hogy a kötődés-elmélet egyik alapköve a szoptatás, tényleg ilyen mértékű befolyásoló tényező? Vagy ez pusztán csak egy ősi biológiai reflexió, ami bennünk gyökerezik?

 

Anyai kötődés, szoptatás, tápszer
Keverjük a szezont a fazonnal?

Míg azt hinnénk, hogy ez a kérdéskör egy szempontból vizsgálható, ez a szám kettőre ugrik, amikor is már kétfajta kötődési formát különböztetünk meg egymástól. Ez pedig a gyermek kötődése az édesanyjához és fordítva. Talán kevesen gondolnak bele abba, hogy ahogy az élet számtalan területén, úgy itt is, az éremnek két oldala van és semmi sem csak fehér, vagy csak fekete.

Minden kezdet nehéz?

Számtalan édesanya frusztrációt és kisebbségi komplexust érez amiatt, ha nem képes egy ponton túl anyatejjel táplálni gyermekét. Kételyeinek azok a gondolatok adnak táptalajt, hogy majd így gyermeke kevésbé fog kötődni hozzá és kapcsolatuk már a kezdetek-kezdetén megromlik. Azonban fontos napirendi pont tisztázni és elhessegetni azokat a káros gondolatokat, amik önostorozásba hajtják az édesanyákat – hisz számukra így sem egyszerű. 

„Partnered leszek!”

Számos kutatásban a megkérdezett anyukák azt vallották, az ő kötődésüket erősítette a szoptatási időszak, azonban ez nem vehető közös nevezőre azzal a kötődéssel, amit a gyermek érez. A gyermekben már az első pillanatoktól fogva elevenen él a kötődésre való igény, ezt nem lehet semmissé tenni vagy lekésni róla, ahogy a buszról szokás. A kötődési igény kielégítéséhez partnerre van szüksége, mely az édesanya személyében elégül ki, s ezt a puszta jelenlétével, testi kontaktjával és figyelmével tesz ki az anyatejes vagy tápszeres etetésen túlmutatva.

Lehull a lepel…

Közel 15 éve, hogy egy hiánypótló kutatás új harci vizekre terelte a témát és eredményeivel nagy reményeket fűzött ahhoz, hogy sikerül eloszlatnia majd a tévhiteket. Ennek a kutatásnak a publikált eredményei kimondták és azóta is tartják magukat hozzá, hogy a gyermekek kötődésének minősége nem függ a szoptatástól. Az anya számára tehermentesít, csökkenti a vérnyomását és kevésbé reagál a fizikai és érzelmi stresszre, ám a gyermeket nem befolyásolja a kötődésben.

A kérdés hosszú ideje adott volt, a választ pedig nem is elsősorban a tudománytól kell, hogy várjuk, hanem önmagunktól. Hisz ki tudna annál elevenebb és emberi ésszel szinte felfoghatatlan érzést, kötődést táplálni a gyermeke felé, mint, aki kihordta és világra hozta?

 
D. Dominika , 2021. november 19.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó