Szoptatással a H1N1 ellen

Az már közismert, hogy a járvány elkerülhetetlen. Az új típusú influenzáról szóló cikkünkben a betegség tüneteit, kockázatait, kezelési és megelőzési lehetőségeit is ismertettük. De hogy kifejezetten a babák érdekében mit tehetünk, arról még nem esett szó.

szoptatásHogy a baba ne legyen beteg, természetesen a környezetében megforduló embereknek oda kell figyelniük az általános higiénés szabályokra – kézmosás, köhögés-tüsszögés, fertőzöttek kerülése. Szerencsére esetükben a táplálással is segíthetünk abban, hogy a vírus ne fertőzze meg a kicsit.

Az anyatej steril körülmények között tárolódik az anya szervezetében, így a szoptatás ideje alatt kell a legkevésbé tartanunk attól, hogy, a fertőzés a táplálékkal kerül be a kicsi szervezetébe. Persze kivétel az az eset, mikor az édesanya betegszik meg, ilyenkor bizony az anyatejjel átadható a kórokozó is. Ám bizonyos feltételekkel – pl. nincs magas láz – még ekkor is a szoptatás folytatása a legjobb döntés, hiszen az anyatejjel egy időben az anya szervezete által mozgósított immunfehérjék is átadódnak, így azok a babát is védelmükbe veszik.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága szerint egy 6-12 hónapos csecsemőnek minimum napi 5-8 dl anyatejre van szüksége az egészséges fejlődéshez, és ahhoz, hogy a szervezete ellenálló legyen a betegségekkel szemben. Ha a baba szoptatása nem lehetséges bármilyen okból, akkor az egyévesnél fiatalabb gyereknek adjunk speciális, immunerősítő tápszert. Ezeknek a speciális tápszereknek összetétele hasonlít leginkább az anyatejhez, és jótékony probiotikumokkal erősítik a baba szervezetét. Ha ezekre lenne szükség, érdemes az orvosnál érdeklődni, egyes fajtáit csak orvos írhatja fel.

Az anyatejet tehéntejjel – vagy még inkább, bármilyen állattejjel – pótolni nem szabad! Egyéves kor alatt tilos tehéntejjel etetni a picit, sőt, a Magyar Gyermekorvosok Társasága szerint 2-3 éves korig nem ajánlott a baba számára, hiszen megterheli a szervezetét és immunerősítő anyagokat sem tartalmaz.

Ha a baba megbetegszik, fontos, hogy legyen lehetősége pihenni, utcára, emberek közé ne vigyük – még annyi időre se, míg leugrunk a boltba. Ha magas a láza, mechanikus és gyógyszeres segítséggel csillapítsuk minden esetben, és adjunk neki bőven folyadékot. Az egészen kicsik esetében ez azt jelenti, hogy 6 hónap kor alatt a kizárólagos, szokásos napi 5-7 szoptatása mellett folyadék bevitel fokozása válhat szükségessé. Ennek legegyszerűbb módja, hogy babánkat anyatejjel igény szerint gyakrabban kínáljuk. Előfordulhat azonban, hogy az anyatejet nem fogadja el, ebben az esetben is feltétlenül biztosítanunk kell a baba folyadékpótlását, méghozzá forralt és visszahűtött babavízzel.

6 hónap feletti csecsemők esetén étvágytalanságra is számítanunk kell, ezért az ajánlott mennyiségű anyatejnek vagy tápszernek különös jelentősége van ilyen esetekben. Érdemes ezek mennyiségét fokozni, és ha a kicsi a szilárd táplálékot nem fogadja el, átmenetileg helyettük is anyatejet vagy tápszert adni. Kicsi az esélye, de az ekkora babáknál is előfordulhat, hogy még az anyatej vagy a tápszer sem kell nekik. Ilyenkor próbáljuk meg a folyadékot babavízzel, hígított zöldség vagy gyümölcslével, illetve gyümölcsteával pótolni. A folyadékpótlást cukrozni, édesíteni – főleg mézzel keverni - nem szabad, hiszen a pluszban bevitt szénhidrát csak tovább fokozza az étvágytalanságot.

Ha a már ismert tünetek rosszabbodnának, vagy egyéb tünetek, mint nehézlégzés jelentkeznek, minden esetben mielőbb mutassuk a gyereket az orvosnak. Ha a babának kruppja, asztmája vagy más krónikus alapbetegsége van, és ezek mellett kezd hirtelen rosszabbodni az állapota, ne adj isten, szövődmények lépnek fel - pl. néhány napos láztalanság után újból jelentkező, vagy hosszan, 3-4 napon túl elhúzódó láz, fülfájás, nehézlégzés -, akkor azonnal hívjuk a házi gyermekorvost-ügyeletet, aki aztán dönt a megfelelő kezelésről és az esetleges kórházi beutalásról.

2009. október 01.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó