10 kép, amit minden hónapban készíts el a gyerekről!

Szerettem fotózni akkor is, mielőtt anya lettem, de mióta megvan a gyerek, sokkal többször van a kezemben a gép is. És igen, a legkedveltebb alanyom a gyerek, kábé ötmillió képet lőttem róla az elmúlt években. Azt azonban bevallom, ezek elkészítésében sok koncepció eddig nem volt.

Pedig nem ártott volna, mert akkor most lenne egy igen menő kollekcióm abból, ahogy a gyerekem nő és nő és egyre csak nő. Olyan, amilyeneket a külföldi blogokon meg a babafotósok FB oldalán nézegetek mindig kicsit irigykedve, hogy de jó és milyen kár, hogy nem jutott eszembe…

De hogy ti ne járjatok így, most összeszedünk 10 fotóötletet, amit érdemes minden hónapban – de legalább félévente egyszer – elkészíteni a gyerekről. Ha már úgyis ott a gép a kezetekben, mert kétség nem fér hozzá, hogy így van.

1. Egy portré

Ha havonta készíted el, ha félévente, a portré remekül megragadja, hogy lépked az idő és fejlődik a gyerek. A legjobb, ha minden hónapban ugyanazon a helyen, ugyanazzal a háttérrel, közel ugyanolyan távolságból készíted el.

2. Egy új arckifejezés vagy testtartás

Főleg az első években érhető tetten csodásan, ahogy a gyerek csak magára jellemző testtartásokat, gesztusokat és mimikát fejleszt ki, hogy ezekkel jelezze szavak nélkül hangulatát, érzelmeit, gondolatait. Minden hónapra jut legalább egy ilyen, az biztos, és nem egy olyan lesz köztük, ami valahonnan ismerős lesz. Például saját magunktól…

3. Testvérek

Még ha nehéz is összeterelni a gyerekeket egy-egy fotó erejéig, érdemes megpróbálni, mert nincs 20-30 év múlva szebb emlék annál, mint amikor egy képen egyszerre látható az összes kölök. Ha havonta, de legalább félévente készítünk egy-egy ilyen képet, meglepő lesz ezeket egymás mellé téve látni, mennyit változtak ennyi idő alatt a csemeték.

4. Játékidő

Egy gyerek legkomolyabb tevékenysége, és mégis, móka és kacagás! Ráadásul a játék felszabadult vagy elmélyült pillanataiban érhető legjobban tetten a gyerekünk személyisége, legjellemzőbb tulajdonságai. És ahogy a gyerek, úgy a játéka is változik: más lesz a minősége és az érdeklődés tárgya is.

5. Fürdés

Van cukibb dolog annál, mint amikor a fürtös-szutykos gyereket a nap végén berakjuk a habos-meleg vízzel teli kádba? Ugye, hogy nincs. Itt is sok fotózni való akadhat: elmélyült, csendes megfigyelése a víznek és habnak, vagy megvadult mókázás eláztatva az egész fürdőszobát, a fényképező szülőt meg a fotómasinát.

6. Tisztán-illatosan

A legtöbb kölök jókedvű és ellazult lesz egy kellemes fürdőtől, ezért ilyenkor is érdemes kéznél tartani a gépet. Lehet hagyni ugrálni egy picit az ágyon, lehet a törülközővel bohóckodni, kukucsolni, elbújni, párnával gyömöszkélni. Meg persze összebújva mesélni.

7. A kedvenc játékával

Ahogy a gyerek változik, úgy változhat a kedvenc játéka is. Lehet, hogy az egyik hónapban egy macit visz mindenhová magával, míg a következőben egy egyszerű fakocka vagy LEGO figura bizonyul nélkülözhetetlennek. Akárhogy is, évekkel később érdekes lesz visszanézi, melyik időszakban mi volt az aktuális kedvenc – ezeknél a képeknél komponáljunk úgy, hogy ne a gyerek, hanem a játék legyen a középpontban.

8. Új trükk

Ugye, milyen elképesztő tempóban tanulnak és fejlődnek a gyerekek? Eleinte minden nap, majd minden héten-hónapban előrukkolnak egy-egy új mutatvánnyal! No, ezeket is érdemes megörökíteni: így tanul piruettezni, már tudja hajtani magát a hintán, vagy épp a furulyaszólója kezd egész elviselhetővé válni…

9. Egy kép anyával

Ha anya a fotós a családban, akkor itt a pillanat, amikor át kell adnia a gépet valaki másnak. Hadd fotózzon apa is, hadd legyen emlék később a gyerekről úgy, hogy te is látszódsz azon a képen!

10. Egy kép apával

És legalább ilyen fontos, hogy a gyerek apával is meg legyen örökítve. Akár fürdetés vagy pelenkázás, akár közös játék, bringázás vagy mesélés közben. De simán belefér egy-egy beállított kép is, a lényeg, hogy ne feledkezzetek meg apáról sem!

Nektek mi a kedvenc fotótémátok a fentiek közül?

Szilágyi Diána , 2014. március 13.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(4 hozzászólás) 

2014 03 17. 13:21
dia
@picuralmos: Vaku nélkül is meg tudod csinálni, ha kompakt géped van, akkor elvileg éjszakai képet is tudsz készíteni, ha meg nem, akkor a fényérzékenység beállításával tudsz játszani.
→ válasz erre
2014 03 17. 20:17
Na majd kipróbálom! Köszi a tippet! :)
→ válasz erre
2014 03 19. 09:15
dia
@picuralmos: Hát igazán nincs mit.:) Nagy fényérzékenység, nagy záridő - csak vigyázz, mert ott már nagyon könnyen bemozdul a gép.
→ válasz erre
Összes hozzászólás (4) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó