Jogaink

Mit kell tudni a Babakötvényről?

Babakötvény: Életkezdési támogatás és Start-számla

A Magyar Állam támogatást nyújt a fiatal felnőttek önálló életkezdésének anyagi támogatása céljából a

  • 2005. december 31. után született Magyarország területén élő magyar állampolgár számára, valamint
  • a 2017. június 30. után született Magyarország területén kívül élő magyar állampolgár vagy Magyar igazolvánnyal rendelkező javára.

Az első utalási összeg 42.500 forint. A Magyarországon élő rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek esetében a születés évét követő hetedik évben (második utalási összeg) és a születését követő tizennegyedik évben (harmadik utalási összeg) újabb támogatást biztosít. A második és a harmadik utalási összeg 2006. évben született gyermekek esetében 42.000 - 42.000 forint, 2007. évben és azt követően születettek esetében pedig 44.600 - 44.600 forint.

A 2005. december 31. után született Magyarországon élő magyar állampolgárságú gyermekek számára a támogatást nem szükséges a törvényes képviselőnek megigényelnie, az életkezdési letéti számla megnyitásáról a törvényes képviselő írásbeli értesítést kap.

A 2017. június 30. után született Magyarország területén kívül élő magyar állampolgár vagy Magyar igazolvánnyal rendelkező gyermek részére az életkezdési támogatás összegét kérelem útján meg kell igényelnie a törvényes képviselőnek.

Az életkezdési letéti számlán kerül elhelyezésre az életkezdési támogatás összege, melyet – egészen a gyermek nagykorúságáig – a Kincstár évenként növel az előző évi, hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói árindex mértékével megegyező támogatással.

A törvényes képviselőknek a gyermek 18. életévének betöltéséig lehetőségük van arra, hogy az állam által nyújtott életkezdési támogatás összegét az életkezdési letéti számláról a Kincstár állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatain, valamint az Ügyfélkapun keresztül nyitható Kincstári Start-értékpapírszámlára helyezzék át, melyhez a Magyar Államkincstár állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatainak valamelyikében, illetve Ügyfélkapun keresztül „Kincstári Start-értékpapírszámla" szerződést kell kötni.

A gyermek részére megnyitott Kincstári Start-értékpapírszámlára természetes személyek is teljesíthetnek befizetést, az egyéni befizetésekre az állam évente további támogatást nyújt, a befizetések 10%-ának megfelelő, de legfeljebb évi 12.000 Ft állami támogatás jár. A Magyarországon élő rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek esetén az állami támogatás 20%, de maximum 24.000 Ft.

Az életkezdési támogatás összege, valamint a számlán jóváírt összes befizetés és kamat automatikusan Babakötvénybe kerül befektetésre. A számla vezetéséért, más számlavezetőtől történő átvételért, a megbízások teljesítéséért és a kifizetésért a Kincstár semmilyen díjat nem számít fel.

A gyermek 18. életévének betöltéséig keletkezett megtakarítás és hozam mentesül minden adó, járulék és illeték alól.

A Babakötvény után járó esedékes összegek, illetve a tőke a gyermek 18. életévének betöltését követően igény szerint visszaváltható, illetve a Kincstár a kötvény lejáratakor a tőke kamattal növelt összegét az ügyfél részére kifizeti.

Bővebb tájékoztatás és a kapcsolódó nyomtatványokat az alábbi LINKEN találsz.

A szerzőről: Bokodi Zsófia, társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó, közgazdász. Teljes körű bérszámfejtéssel, valamint munkaügyi és társadalombiztosítási feladatok ellátásával, tanácsadással foglalkozik. Kövesd a Facebookon, vagy keresd e-mail elérhetőségén, ha további információra van szükséged.

Bokodi Zsófia, 2024. február 12.

Forrás: Kép forrása: Picsea, Unsplash.com

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?