#baba#anya

„Nem akartam elfogadni, hogy már csak olyan ruhákat hordhatok, amikre amúgy rá se néznék”

Kálmán-Láng Zsófi egy 15 hónapos gyermek anyukája, akit mai napig szoptat. Ez azonban szeretné, ha nem gátolná meg abban, hogy társaságba, közösségbe… bárhova járjanak. Így jött a friss édesanya ötlete, egy vállalkozás: a MamaTee. Zsófi ugyanis olyan pólókat készít, amelyek nem csak divatosak, kényelmesek, egyediek – ő maga készíti a pólók grafikáját! - de szoptatásbarátok is. Szoptatásról, vállalkozás indításról, mélységekről és magasságokról beszélgettünk Zsófival.
– Zubor ’IgenAnya’ Rozi interjúja.

Mióta szoptatsz?

A kisbabám születése óta, vagyis 15 hónapja. :)

Milyen volt a szoptatás kezdeti időszaka? Könnyen beindult vagy esetleg voltak nehézségek?

A tejem beindulásával szerencsére nem volt probléma. A kisbabám viszont nem kezdett el egyből szopizni. Tele volt a gyomra magzatvízzel, és amíg ez nem távozott, semmit nem evett. Utána viszont…hajaj! (nevet) Kezdésnek aludt rajtam négy órát, végig szopizva. Én meg annyira örültem, hogy végre összejött, eszem ágában sem volt letenni. Talán itt rontottam el!? :) Mert ezt a szokását hosszú hónapokig megtartotta, és a mai napig gyakran szopizik.

Most milyen a szoptatás, mit jelent számodra a szoptatás?

Mostanra a szoptatás főként érzelmi szükségletet elégít ki a babánál. Dia féléves kora körül azt gondoltam, hogy egyéves korára már nem fog szopizni. Nem tudom miért gondoltam ezt, talán csak a kultúránk miatt. Pedig akkor is sokkal sűrűbben szopizott, mint amit a szakkönyvek írnak. Sejtenem kellett volna... Most pedig boldog vagyok, hogy kitart még ez a kapcsolódási lehetőség. A szoptatás mindkettőnknek alkalmat ad, hogy kicsit pihenjünk. Kifejezetten jól jön most, mikor ennyire aktív, hogy picit nyugalomban ülhetek vele.

Hogy érzed magadban az anya szerepben? Olyan, amilyet vártál? Vagy nehezebb, esetleg könnyebb ahhoz képest, mint amit gondoltál?

Annyiszor próbáltam visszaemlékezni, hogy mit is gondoltam az anyaságról, mielőtt azzá váltam. Nem tudom... Nem hiszem, hogy voltak elképzeléseim. Azt viszont

soha nem gondoltam volna, hogy ennyire nehéz tud lenni.

Túl vagyok már pár rázós időszakon, de az anyasághoz fogható kihívással sosem volt még dolgom. Fontosnak tartom ezt elmondani, mert sok helyen csak cukormázzal bevonva beszélnek az anyaságról. Persze úgy gondolom, hogy baba és - mamafüggő, hogy milyen az anyaság élménye. A mi kisbabánk a mai napig rossz alvó, valószínűleg kólikás volt, és nem fogadta el se a cumit, se a cumisüveget. Én pedig – ahogy férjemmel szoktuk mondani – sose voltam az a tyúkanyó típus.

És hogyan lett végül a szoptatásból vállalkozás? :)

Mikor végre kiszabadultam babóval a nagyvilágba, hamar kiderült, hogy a csatos szoptatós felsőim többé nem túl praktikusak. Égen-földön kerestem a megfelelő ruhadarabot, amiben kényelmesen, de diszkréten szoptathatok. Sajnos nem találtam ilyen szoptatós pólót, pláne nem az én stílusomban. Mikor anya lesz az ember, teljesen átalakul az élete.

Nem akartam elfogadni, hogy mostantól csak olyan ruhákat hordhatok, amikre amúgy rá se néznék. Fontos, hogy jól érezzük magunkat a ruháinkban, anyaként is. Így jött az ötlet a MamaTee-hez.

És hogy jött az elhatározás, hogy pici baba mellett, kihívások tömkelege mellett még egy vállalkozást is elindítasz?

Kifejezetten jóleső érzés, hogy a baba mellett mással is foglalkozhatok. Az anyaság pedig felruházott egy szupererővel, hiszen a szülőség mellett minden más könnyűnek tűnik.

Mesélsz a pólókról? Miben más, mint például egy fastfashionben kapható szoptatós póló?

Ezek a pólók egyedi tervezésűek, anyuka tervezte, anyukáknak. Nem találni hasonló szoptatós pólót a magyar piacon. Ezek a szoptatós felsők a modern anyukákra lettek kitalálva, divatosak, sokoldalúak. Viselhetjük hálóingként, otthon, de egy farmert magunkra kapva már mehetünk is benne az utcára. Egyszerre kényelmesek és stílusosak. A szoptatás pedig ennél egyszerűbb nem is lehetne, fél kézzel is pillanatok alatt diszkréten elkezdhetjük etetni kisbabánkat.

Hogy tudod összehangolni a vállalkozást az anyasággal?

Akkor tudok dolgozni, amikor a baba alszik, és amikor a férjem itthon van. Hálás vagyok a páromnak, mert rendkívül támogató, és modern apához méltóan kiveszi a részét a baba és a háztartás körüli teendőkből.

Nem telnek akkor nektek sem unatkozással vagy lustálkodással a napjaitok. Őszintén: mi hiányzik a legjobban a gyermek előtti életből?

A férjemmel nagyon szeretünk utazni. Gyakran indultunk neki az ismeretlennek, csak egy-egy hátizsákkal. Most sokkal több körültekintést igényel az utazás, arról nem is beszélve, hogy sokszor a megtervezéshez is túl fáradtak vagyunk.

Hosszútávon mik a terveid, mind anyaként, mind vállalkozóként? 

Nem vagyok az a hosszú távon előre tervező típus. Ami talán jobb is, mert valószínűleg inkább Dia tervei alapján fognak haladni a dolgok. :) Várakozással teli örömöt érzek csak, mikor arra gondolok, hogy végignézhetem, ahogy kialakul a kis személyisége, megtanul új dolgokat, és felfedezi a világot. Nagy reményeim vannak a MamaTee szoptatós pólókat illetően. Hiszek a termékben, és hiszem, hogy sok-sok anyukának – ahogy nekem is – szuper megoldás a stílusos, praktikus, ugyanakkor diszkrét szoptatásra.

Zubor Rozi 'IgenAnya', 2023. október 31.

Forrás: a szerző sajátja

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?