Új privát üzeneted érkezett!

A kisfiam 3,5 éves. Kb. 2 évvel ezelõtt kezdõdött, hogy gombos polót, inget nem akar felvenni. Mikor kisebb volt, még ráerõltettem, ha muszály volt, de mára meg mondja, hogy azt nem , mert GOMBOS. Lehet ez akár ing, póló, de akár egy olyan nadrág, aminek az oldalzsebe gombbal zárható. Gondoltam valahol elkényeztettük,de most már gondolkodóba estem. A minap találkoztam egy Apukával, akinek az 5,5 éves fia (a két gyerek még soha nem találkozott, 60 km-re laknak egymástól) még a gombos ágynemû huzatot sem viseli el, és így semmi gombosat.

Segítséget szeretnék kérni, hogy mi lehet ennek az oka. Lehet-e ebbõl nagyobb probléma ? Illetve tippeket kérnék arra, hogy hogyAN kezeljem(jük) ezt a problémát.

Segítseget elõre is köszönöm

Szabóné Edit
Névtelen
 


Érdekes ez a gombos eset. Szerintem ne erõltessétek, majd látja a családban és a többi gyereken a gombokat. Finoman hívjátok fel a figyelmét, hogy nem történik semmi a gomboktól.
Tippetek sincs, hogy mitõl alakult ki ez a fóbia?
apa
apa
 


VAn egy kislány ismer?söm aki a sz?k paszós ruhákat nem viseli el magán. A harisnyáról nem is beszélve, télen rosszul van ha fel kell venni, fekl se tudják rá adni.
Egy tipp: Vegyél el? gombokat és játszatok vele, mintha bábuk lennének.Hagyd, hogy irányítsa a játékot, és majd magától el kezd beszélni a gombokon keresztül. Ez most lehet, hogy furcsán hangzik. Az én gyerekem fél a vízt?l. MInden nap sír amikor megyünk. Én pedig múltkor elkezdtem hozzá beszélni, hgogy én egy nyuszi vagyok barátot keresek... mindent összehordtam. AZtán vette a lapot, ? lett a cica, és igy beszélgettünk. Nem volt nálunk semmi játék, az ölembe vittem a 20 kilós gyerekemet, életre keltettük a nem létez? állatokat. Azóta is emlegeti hogy milyen jó volt. Próbálj játszani a gombokkal. Kiváncsi vagyok mi lesz az eredmény...............
Névtelen
 

 
 

Ja ja! Kép
Itt álljak én és a férjem példának. Mindketten irtózunk a gomboktól. (mindenki megtalálja a párját) Igen, kb két éves kortól. Nem tudom igazán mi vele a baj. Egyszerü iszony. Fõleg a fehér klasszikus négyluku mûanyag gomb. Az én anyukám is bevetett egy csomó cselt, de hiába. Ebbõl adódó defekt nálunk, hogy hagyományos ágynemûben sem szeretünk aludni, már olyanban, ami gombolással záródik.

Jó lehet ez az eljátszós dolog, ha hajlandó megfogni a gombokat. Én kicsinek öklendeztem a látványuktól, és nem szerettem odabújni senkihez akin gombolós ruha volt, akármennyire is szerettem amúgy az illetõt. Felnõve már az ember kontrolálja az ilyen defektjeit, de még igy sem kellemes.

A mai eszemmel azt hiszem bekajálhattam egy marékkal. Ja meg az aprópénz. Na de attól a mai napig feláll a szõr a karomon...brrrr. Kép

Ha kiderül mitõl van ez, kérlek ird meg. Nagyon kiváncsi vagyok.

Köszi
Zsunya

 
 


Sziasztok!

Az én kisfiam a cippzárt nem viseli el. Nem is eröltetem, olyan pulcsit, inget adok rá ami a nyaknál gombos.
Nagyon hamar megtanította nekem, mert még alig tudott beszélni, de már mondta hogy szú... hogy szúr.
Gondolom majd idõvel megszokja, vagy kinövi ezt ezért nem eröltetem.
Egyébként én meg a magasnyaku pulcsikat, garbót nem viselem el.

Mirmur
 
 


Senkit nem érint ez? Kép

Zsunya

 
 


En is utaltam a gombokat, bar sosem ennyire, de pl Anyu gombosdobozahoz sokaig a vilagert nem nyultam volna. Mostanra a gombosdoboz-iszony megmaradt de amugy nincs gondom a gombokkal. Erdekes az apropenzes fobia. Mit csinalsz a boltban? Nem fogadod el a visszajarobol csak a papirpenzt?
idike
 


Kép
Nagylány vagyok már, birom magam kontrolálni. Kép

De szeretni nem szeretem. Egyetlen alergiám is ide kapcsolódik. Fémektõl kiütéseket kapok. Igy ékszereket sem tudok hordani. Azt hiszem ezek valahol összefüggnek. Csak olyan jó lenne tudni, miért vagy hogyan alakul ki ilyesmi.

Zsunya

 
 


Sziasztok!
Ne utáljatok ki! Én egyenesen imádom a gombokat! Annyi féle van és olyan szépek!
Bocsi az ilyen hozzászólásért!
Kanga

Ui.: Fõleg a gyerekgombokért rajongok.
Kanga-Zsebibaba
 


Jol van Kanga, megbocsatunk de maskor elo ne forduljon! Kép

Zsunya, kar, pedig remenykedtem hogy valami olyasmit valaszolsz hogy odatartod a penztaros ele a kinyitott penztarcadat, oda szorja az aprot.

Ismertem egy lanyt akinek szinten femallergiaja volt, meg evoeszkozt sem vehetett a kezebe ha fembol volt, mert azonnal fulladni kezdett! Remes lehet.
idike
 


KépKépKépKépKép
Kanga-Zsebibaba
 


Nálam azért nem ilyen durva a helyzet. Kép Egyszerû váladékozó viszketõ kiütések. Broáf. De ez csak végsõ esetben. Mondjuk, ha fémcsattos órát hordok, vagy a hasamhoz ér pár óra hosszán az övcsat.

A gombokat meg azért igy felnötként egyszerû kikerülni.

 
 


Sziasztok!
Ismerek egy elég neves pszichológust. Kb. egy éve mesélte, hogy vittek hozzá egy kissrácot gomb-fóbiával. Részletekre már nem emlékszem, de majd megkérdezem, mi is ez.
Amúgy, Kanga, én is kimondottan gombrajongó vagyok. Pláne gyerekgomb. :o) Az aprópénzrõl már nem is beszélve, bár a nagyobb címletek iránt sem vagyok közömbös...
Vera
 
 


Sziasztok
Nagyon fura, de eddig azt hittem hogy csak nekünk van ilyen problémánk a gombokkal. (de hát nincs új a nap alatt)Kép).
Lányom most három éves mult és kb. másfél éve írtózik a gomboktól. Most már csak akkor zavarja ha neki olyan ruhát kell felvennie amin gombok vannak, így ezt egyenlõre mellõzzük. Engem nagyon idegesít a dolog mert van egy csomó olyan ruhája amit ezért nem tudok ráadni. Pszichomókusra már én is gondoltam mert rém kiváncsi vagyok hogy ez mitõl alakult ki úgy hogy õsszel el is megyek és megpróbálok valamit kiokoskodni vele. Különben ez idén nyáron még a bogaraktól való félelemmel ki is bõvült. Lehet hogy összefügg a kettõ? Volt egyszer szó erröl a témáról a Vendég a háznál címû rádiós mûsorban, de nem igazán lettem tõle okosabb.
Vera, érdekelne hogy az általad ismert pszichológus milyen eredménnyel tudta a kisfiut vagy szüleit kezelni.
Amúgy nekem a kedvenc gyerekkori játékom a gombos doboz volt, órákig elszöszmötöltem vele.
andi
andi
 


Sziasztok!
Rosszul emlékeztem, nem vitték hozzá a kissrácot, csak levélben kért tanácsot a mamája.
A válasz lényege az volt, hogy ilyen pici korban (annál a kisfiúnál 2 éves korban kezdõdött a dolog) gyakran nem lehet megtalálni az okot, hogy miért pont az a bizonyos dolog vált ki fóbiát. Sokszor egyszerûen annyi történik, hogy a gyerek pont (pl.) gombokat rakosgat, mikor valami trauma éri, és a két egymáshoz nem passzoló dolgot (trauma-gomb) összeköti. Késõbb persze már nemigen lehet kinyomozni, hogy az évek óta fennálló fóbia oka az, hogy mondjuk a szomszédban pont akkor kezdtek fúrni, mikor a gyerek a pizsamáját gombolgatta.
Szóval õ (a pszich.) valami ilyesmire gyanakodott, mert külön gombfóbiáról még sose hallott. Hát ehhez képest itt szépen összejöttetek... :o)
Viszont mindenféle fóbia kezelése igen hálás feladat egy szakembernek. Fokozatosan szokták "immunizálni" a "beteget", pl. elõször papírra rajzolt kis körökkel játszanak, aztán rajzolt gombokkal, késõbb ezeket a rajzolt gombokat kivágják, kiszínezik... stb.
Na, ennyit tudtam meg. Bocs, ha csalódást okoztam...
Vera
 
 


Az én 4 éves lányom is gombfóbiás. Ha valaki talált megfelelő terápiát a kezelésére , megszüntetésére örülnék ha értesítene.
hil
Névtelen
 


Off
Szia Hil!
On
Van egy elméletem a gombfóbiára, ha nem is mindenkinél, de esetleg egyik-másik gyereknél megállhatja a helyét. Na nem tudományos értékű, meg nem is nagy etwas, de szerintem sok gyerek azért irtózik a gomboktól, mert a gombolás hosszadalmas, körülményes, és egyedül megcsinálni ráadásul nehéz is. Amíg a szülő csinálja, rossz, mert a gyerek már szaladna, de nem tud, mert még mindig gombolkozunk, miközben izeg-mozog, és ezért még nehezebben megy a művelet. Később meg nincs sikerélmény, illetve későn, sok gyakorlás után lesz csak, s nem mindenkinek van türelme ezt kivárni. (Elég, ha csak a félregombolásra gondoluk.) Aztán ez az egész gomb-dolog úgy egyben utálatossá válik, annyira, hogy már ránézni sincs kedve a gyereknek.
Nekem mondjuk sosem volt ilyen gondom, így csak találgatok. Gyerekkoromban direkt kihívást jelentett a ruhadarabok zárása, mindenkinek én kötöttem a fúzőjét, a gombok is inkább izgalmasak voltak, bár erős vonzalomra sem emlékszem irántuk.
A gyerekeken viszont látom ezt a vonakodást, hogy inkább fáradságosan belepréselik magukat a nadrágba, semhogy kigombolják és visszagombolják azt.
Hogy lehetne ezen segíteni? Nem nagyon tudom, de talán valami jó játékot kellene gombbal zárni például, hogy a gyerek mindenképpen hozzá akarjon jutni. Vagy más, sokkal jobb gombos játékötleten lehetne gondolkodni. Az enyémek már nagy culák, de négyévesnél talán még nem késő. Szerintetek?
Kíváncsi
 


Sziasztok!
Lehet kapni vidám, színes, különböző figurás gombokat. Ha minden part szakad, akár ezekkel a gombokkal, kis mesét körítve, játszva be lehetne gombol(tat)ni a ruhákat.
Solya
 
 


Solya ez nálam bejött volna. Mert igazán a gomb formálya undorit. Kerek, lapos, lyukas. Ha kacsa formája lett volna fel sem tűnt volna. Gombos játék ugyanezért nem lett volna szerintem működő, mert hozzá nem nyúltam volna.
Érdekes, hogy mióta megvan a fiam elmúlt az iszony. IAzóta csak a durva esetekben jön elő.

A párom bezabált egy keveset, aztán megvizsgálta a biliben amikor kijött. Azóta undorkodik. De azóta is annyira, hogy a gyereken sem nyúl hozzá a gombos ruhához. Meg rajtam se tenné, ha lenne ilyenem. Kép

 
 


Zsunya, itt a következő feladat, tervezz gombundorosok számára is elviselhető gombokoat! Kép
(Szia Solya, hogy myaraltál?)
 


Zsunya, akkor itt a következő feladat: tervezz gombudorosok számára is elviselhető gombokat! Kép
(Szia Solya, hogy nyaraltál?)
 


KépKép Ez a kétszeres küldés megbolondítja az embert! KépKép
 


Jaj, jaj! Kép Aszem kihagyom ennek a piaci résnek a betöltését.

zs

 
 


Sajnos ez nem működik nála. Már tavaly kipróbáltam, amikor elkezdődött a fóbiája. Nagyon szereti a lepkékeket és ezért elkezdtem keresni lepke gombot. Sikerült vennem ezüst színűt és színeseket is.Felvarrtam egy szoknyára.Erre is csak azt mondta,hogy gombos nem kell neki,nem veszi fel.

A gombfóbiája már annyira magasszínten van,hogy az embereket is úgy fogadja el, hogy van e gomb rajta vagy nincs. Akin van gomb ahhoz nem megy oda az "gombos".
hil
Névtelen
 


Ez ismerős. Kép
Sajnálom. Próbáld kideriteni szerintem. De nem tudok okosat mondani. Igy felnőttként már más.
Ha valamit sikerül kitalálnod ird meg ide is, nagyon érdekel.

Zsunya

 
 


Zsunya!!! Itt leltem Rad legelöször, ide irok!!!Jo rég nem jart mar erre senki, na, most ééén!!!Kép Képzeld, a freemail-emre valamiért 800valahany üzenetet kaptam, valami nyavalyaette chat-vonal-on keresztül, pedig sehova sem iratkoztam fel!!! Letöröltem az üziket, lehet, hogy a Tieddel együtt. Irnal ujra??? Vagy majd én is irok, ha nem leszek ennyire almos!!!

Es mi ez a gombiszony??? Féltél, hogy megfulladsz töle??? Vagy miért??? Hogyhogy??? En a csigaktol féltem sokaig, ez is furcsa, hiszen kicsi koromban összefogdostam öket, jatszottam velük... Aztan ugy 12 éves koromtol, mondjuk 25-ig rettegtem tölük!!!Kép Ilyen baromsagot, nem??? 1szer sunyi modon megetettek velem 1-2 csigat, mondvan, hogy kagylo. Nos, ahogy megtudtam, hogy csiguci volt, kihanytam az egészet... Aztan nem aludtam egész éjjel, mert az jart a fejemben, hogy csigak vannak a hasamban. Fujjj.

Különben megnéztem ujra a profilodat, ha akarnal, sem lehetnél AZ a Zsuzsa, akiröl beszéltem, mivel joval idösebb Nalad. Mint én is...Kép

Na, puszika!!!
Vendég
 


Nem emlékszem, hogy mitől volt. Undorodtam tőle. Öklendeztem és eszem ágában nem volt hozzá érni. Igy felnőve már uralkogok magamon, és természetesen nincsenek gombos holmiaim. Szerencsémre a párom is gombfób, igy nincs vita. Kép A gyerek meg majd alakul ahogy neki kell. Remélem...

Irtam megint neked mélt.
Zsunya

 
 


Sziasztok!
Klaudia vagyok 24 éves-mióta az eszemet tudom ,én is undorodom a gomtól-a mai napig,de én még ezeken kívül amit ti leirtatok-még én büdösnek is érzem-nem szó szerint,de egyszerre koszoságot,undort,meg valami gusztustalant,van hogy szagot is érzek-a kinézetétől,forma,szín,lyukak-minden ami a gomb!
Sőt volt ember akit gombkötőnek hívtak-unszimpátiát éreztem attól a pillanattól ,hogy megtudtam a nevét és ez megvan a mai napig,meg van még 100sztorim -buszon,kórházba,otthoni szivatások....stb...
Jártam pici koromban - vagyis vittek :) - pszihológushoz-kettőhöz is - de azt mondták,hogy reménytelen...
Jah és én örülök,hogy van ilyen fóbiám-szeretek így élni - és kevés rossz történik velem ezzel kapcsolatban -lehet gomb nélkül élni-sőt szerintem jobb így!!!
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Kölökidõ

Jegyzetfüzet:

 

cron