Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kisfiunk 5 hetes, 3.200 gr-mal, és 55 cm-rel született, most kb.: 4.200 gr és 56-57 cm. A kórházban töltött pár nap kivételével tapasztaltuk, hogy a szoptatásokat követően is éhes maradt. Sírt és a szájával kereste a "táplálékforrást". Ekkor - mérlegeléssel - 50-60 ml-t szopott. A gyermekorvos javaslatára kezdtük HA tápszert adni, de csakis kiegészítésként. Mostanság kb.: 80-120-akat szopik mindkét mellből felváltva. A mellváltásokat, valamint a büfiztetéseket követően szemei már majdnem lecsukódnak, de ahogy letesszük azok pár másodpercet követően kipattannak. Tátog, majd sír. Ezt követi a tápszer. Általában még 40-60 között fogyaszt el, de nem egyszerre, hanem szünetekkel. Ezek után próbáljuk altatni, de nem megy. "Tátog" és újra "keresgél". Keze lába folyamatosan jár, olyan mint egy Duracell Nyuszi, nem akar vagy csak nagyon nehezen kitikkadni. Ezt még mindig némi tápszer kell hogy kövesse de már csak 10 ml-t vagy annyi sem. Nomost ezt követően vagy elalszik, vagy nem, de inkább nem. Újra nézelődik és "kapálódzik", majd sír. Ezt követi a babakocsi-hordozóban vagy az anyukája melletti altatás, amely közül ez utóbbi jön be mindig (természetesen mellen). Próbáltuk már hason - ránézve - elaltatni, ami csak néhány alkalommal sikerült.
Az éjszakák tekintetben három óránkét kel és szopik, tápszerre nincs szüksége. Naponta két alkalommal közel 4-5 órás délelőtti és délutáni periódusokban nem alszik, beleszámolva a szoptatási időket is. Az etetések az említettek mellett ugyanakkor akár 2-2,5 óráig is eltartanak.
Egyébként szép időben mindig sétálni visszük, a kocsiban jól aszik, 3 órát is. Majd ezt követi a fenti nemalvás. 
Mit tegyünk annak érdekében, hogy a szoptatás ne legyen ilyen hosszú? Mi lenne a helyes eljárás, hogy a szoptatásokat (etetéseket) követően - ilyen hosszú idő elteltével - elaludjon?

Válasz

Nagyon az az érzésem a levelét olvasva, hogy ez a baba bizony túl van etetve és egyszerűen fáj a hasa, tele van, ezért nem tud elaludni. A kisbabák anyatejszükségletét általában úgy számoljuk, hogy testsúlykilogrammonként 150 ml/ nap. Vagyis az Önök 4200 grammos gyerekének egész napra elosztva mindösszesen 630 ml anyatejre/tápszerre van szüksége. Persze lehet nagyobb étvágyú a baba, de akkor se hiszem, hogy helyes dolog egy 120 ml -es( de akár csak 80ml.-es) szopást követően még  40 - 60 - 70 ml tápszert adni.
Ugye nem akarják elhízlalni azt a kisbabát? Ha visszaosztjuk a 630-at 8-cal, (nagyátlagban nyolcszor szopik egy újszülött az első hónapokban) akkor nem egész 80 ml-t kapunk. Ön pedig azt írta, hogy 80-120 ml-es szopások után még kap pótlást. Igazán nem szeretek távtanácsokat osztogatni, főleg egy orvossal szemben, de mégis nagyon kérem Önöket, hogy próbálják meg
visszafogni az etetéseket. Tudom, nagyon nehéz egy síró kisbabának ellenállni, de higgyék el, nem biztos, hogy jót tesznek vele, az a baba tuti, hogy nem éhes. 
A kisbabának minden vigasza a cici. Mivel a száján keresztül jut az igazi élvezethez és egyben táplálékához is, ezért csak arra hagyatkozik, és minden vigaszt ezen keresztül remél. Majd a későbbiekben is meglátják, hogy mindent meg fog kóstolni, a száján keresztül ismeri meg a világot, legalábbis jó darabig. Nagyon valószínű tehát, hogy azért keres, mert valami baja van, pl fáj a hasa. Álmos, aludni akar, stb. stb.
Próbáljanak megnyugodni és a következőket csinálni. Először is a mérleget tegyék el, nincs rá semmi szükség. A baba szopjon és csak szopjon, kb 20-30 percig, utána kis dajkálás, büfiztetés és kerüljön ágyba, vagy babakocsiba- attól függ, mihez szokott. Nem baj, ha felébred és sírni kezd, tegyék vissza a cicire, de ugyanarra, amin az előbb is volt. Ha állandóan kap innen is onnan is, akkor a hígabb előtej és a tartalmasabb hátsó tej aránya felborul, és hasfájást okozhat. Ugyanakkor ha pl. csak az előtejet szívja ki, akkor nem lakik jól, csupán a szomját oltja. Tehát ne nagyon hagyják elaludni a cicin, kicsit birizgálni kell a tarkóját, ha elalszik. Evés után büfiztessék meg, oldalára tegyék. Ha a lábát húzkodja, vagy ívben megfeszül, akkor elég
valószínű, hogy a hasa fáj. Nagyon jó szereket lehet kapni a patikában, pl a Saab simplex szokott segíteni. Sajna nagyon sok gyerek hasfájós, általában 3-4 hónapos korukra szokott elmúlni. Lehet  kicsit kényeztetni, simogatni, dúdolgatni neki, és ahogy írták, sokat sétálni vele. És az sem nagy baj, ha sír egy kicsit. Attól nem lesz jobban, ha enni kap. Gondoljon csak bele, majdnem egész nap eszik az a kisbaba, hiszen egy -egy etetés átnyúlik a következőbe. 
Először hetente, majd kéthetente, havonta mérjék a súlygyarapodását. A mérleg mindenkit idegesít, ha a gyerek nem úgy "teljesít" mint előzőleg, vagy tegnap, akkor hajlamosak vagyunk bepánikolni  és az csak idegességet szül. És miért ne lenne elég az az anyatej? Az a kisbaba, aki 120 ml anyatejet tud egyszerre szopni 5 hetes korában, az nem éhezik! Kérem, beszéljenek azért az orvosukkal, nem hiszem, hogy ne értene egyet velem.
Makai Kinga X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó