Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Egy artéria van csak a köldökzsinórban

Csak egy kérdésem lenne: babókámnál, akivel már a 23. hétben vagyunk, az utolsó ultrahangon megállapították, hogy a köldökzsinórban egy artéria van. Lehet ezzel gond a terhesség vége felé? A genetikai tanácsadón, lepény-biopszián már túl vagyunk és ott minden rendben volt.

majamoni

Válasz

Majamoni, ez igazság szerint nem egy ritka eltérés, és általában nem szokott problémát okozni, de érdemes alaposabban megnézetni a pici veséjét, mert azt kimutatták, hogy ez együtt szokott járni a vese rendellenességével - konkrétan húgyúti szűkülettel vagy vesetágulattal, cisztával stb...

Azt javaslom, hogy a legközelebbi ultrahangon (3D és 4D is tökéletesen alkalmas rá) kérd meg a szonográfust, alaposabban lesse meg a pici veséit - nyilván ahogy egyre nagyobb lesz a pici, az esetleges eltérések is egyre jobban fognak látszódni. Egyébként születés után a 6. héten is van egy rutin UH vizsgálat, ha gond van, ott biztosan kiderül.

Mindenesetre az nagyon biztató, hogy a genetikai tanácsadáson és a biopszián mindent rendben találtak. Még egy információ: ha magzati korban cisztát vagy tágulatot találnak a picinél, az esetek nagy többségében az mindenféle orvosi beavatkozás nélkül magától helyre szokott jönni.

Dr. Balla Viktória, neonatológus

X
EZT MÁR OLVASTAD?