Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

adottság

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kislányunk 14 éves, két éve kezdett el nőni a melle. Hogy ez a folyamat befejeződött-e, ...

Kislányunk 14 éves, két éve kezdett el nőni a melle. Hogy ez a folyamat befejeződött-e, azt nem tudjuk, de kb. néhány hete vörös csíkok jelentek meg a bimbója körül, olyan, mint ha cellulitis csíkok lennének, tartok tőle, hogy azok is.
Kérdésem az, hogy elmúlnak-e maguktól, vagy halványodnak-e és mi a teendő? 

Válasz

A hirtelen növekedés gyakran okoz a bőrön jellegzetes csíkokat, amiket általában stria-ként szoktak emlegetni. Ezek gyöngyházfényű területek, olyan, mintha a bőr "megrepedt" volna. Ilyen csíkok a terhesség során, kamaszok hirtelen növekedésekor, gyors hízáskor jelentkezhetnek, és azt hiszem, hogy ugyanerről van szó kislánya esetén is. Nem ritka jelenség, számos nőnél előfordul az emlők kifejlődése során. Sajnos ezekre a csíkokra gyógyír nincs, mindenesetre később kihalványodnak. A patikákban kapható stria elleni krémekkel lehet próbálkozni, változó sikerrel. Persze a jelenség teljesen ártalmatlan, és amint ki fognak fehéredni, gondolom a kislányt sem fogják már nagyon zavarni.

Dr. Ács Nándor

Kb.2 hónappal ezelőtt észrevettem hogy mindkét mellemből préselésre tejszerű váladék ü ...

Kb.2 hónappal ezelőtt észrevettem hogy mindkét mellemből préselésre tejszerű váladék ürül. Laborvizsgálatok során kiderült hogy a prolactin szint magasabb a megengedett értéknél. Endokrinológus javaslatára koponya rtg.,ill. nativ és kontrasztanyagos koponya CT vizsgálatot, és mell UH-t végeztek. Minden vizsgálatom negatív lett, de a prolactin továbbra is a normál tartomány felett van,é s a panaszaim is ugyanúgy fennállnak. Mivel magam is az egészségügyben dolgozom, tudom hogy a prolactin megemelkedésével tulajdonképpen szabálytalannak kellenne lenni a menstruációmnak, illetve ilyen esetben nem szabályos a peteérés. De nekem a mensesemmel nincsen semmi probléma, mindig napra pontos. Önnek mi a véleménye erről, és mit gondol a gyógyszeres kezeléssel kapcsolatosan? Feltétlen szükséges?

Válasz

A menzesz maradhat szabályos, de sok az anovulációs ciklus, amikor peteérés nincs. Ha a prolaktin szint érdemben emelkedett, érdemes 1-2 gyógyszeres kúrát csinálni, főleg, ha gyermeket szeretne. Ha nincs anatómiai oka az agyalapi mirigyben, túlnyomó többségben rendeződik. Célszerű lenne pajzsmirigy téren is legalább alapvető laborokat nézetni, de ezt csak tippnek vegye (én megcsináltatnám).

Dr. Nagy László

Kilenc hónapos kisfiamnál öt hete szájpenész lépett fel. A borax-glicerines ledörzsöl ...

Kilenc hónapos kisfiamnál öt hete szájpenész lépett fel. A borax-glicerines ledörzsölés nem használt, a gomba átterjedt  mindkét mellemre is. Nystatinos ceppentést rendelt az orvos a kisfiamnak, nekem pedig Canestent, hogy azzal kenjem a melleimet. A héten pedig bórvizes lemosást javasolt még emellé. A nystatinos cseppentés feleslegessé vált a gyerekorvos szerint, mivel a kisfiam szájából eltűnt a gomba. A székletén  azonban fehéres külső réteg látható. A popsiján nem fedezhető fel gomba. A melleim felrepedeztek, szoptatás után véresek. A szoptatás fájdalmas. Az orvosom nem tud más ellenszert, mivel ilyen makacs gombánk van, mint hogy abbahagyjam a szoptatást. Én még nem akarom elválasztani a gyermeket. Megjegyzem, hogy mindig betartottam az orvosi utasításokat, és a borax-glicerint is rendesen dörzsöltem, nemcsak töröltem vele a gyermek száját.  
Kérdéseim: Milyen más gyógyszerrel, gyógynövénnyel próbálkozhatnánk meg? Mivel kenhetném a mellemet, hogy valamilyen javulás következzen be? Ártana-e a Kouriles emulzió esetenkénti használata? Javít-e a Mamilla melltörlőkendő használata valamit? (ez utóbbiak használatáról ismerős anyukák számoltak be)

Válasz

Ilyen makacs, és babán-mamán egyaránt jelentkező gombás fertőzés esetén feltétlenül tartós, és mindkettőjüket érintő kezelés szükséges. Ön levelében csak 3 külső szerként használható gombaellenes készítményt említett, holott ezeken kívül még van néhány, az Önök esetében is használható (akár szájon át, belsőleg szedhető) szer. Ezeknek alkalmazását azonban az orvossal pontosan meg kell beszélniük, főleg a baba esetében. Kifejezetten gombaölő, a babának szájon át adható (bél, széklet tünetek) gyógynövény készítményről nem tudok. A melleit pedig feltétlenül mutassa meg bőrgyógyász szakorvosnak, ugyanis ő vizsgálat után el tudja dönteni, hogy egy még valóban gombás elváltozásról van-e szó, vagy pedig egy száraz, irritált, megviselt bőrről. Erre egészen másféle kenőcs kell. Az említett emulziót addig ne használja, azt nem elsősorban ilyen jellegű bőrelváltozásra javasolják. A törlőkendő lehetséges, hogy jótékony hatású lenne a benne lévő bőrápoló anyagokkal, de az is lehetséges, hogy rontaná a meglévő panaszokat. A szoptatást egyelőre ne hagyja abba. Az anyatej még a gombák szaporodását is fékezi, tehát lehetséges, hogy kisfia tünetei még fokozódnának is (emésztési zavar, hasmenés).
Dr. Gömöri ÁgnesLányom 5 és fél hetes, eddig szépen hízott, tejem is volt. De! Valahogy soha nem annyi, ame ...

Lányom 5 és fél hetes, eddig szépen hízott, tejem is volt. De! Valahogy soha nem annyi, amennyi kellett, vagy túl sok, vagy túl kevés. Ha sok volt, előfordult, hogy akár 5 óráig is aludt, utána persze kevés lett, akkor gyakran szopott, és több lett. Csakhogy amíg kevés volt, addig persze éhes is volt... Nem lehet ezt az egészet egy kicsit egyenletesebbre szabályozni? Keltsem fel a lánykát, hogy szopjon, ha esetleg 5 óra hosszat is alszik?
A másik kérdésem a saját mellemmel kapcsolatos. Normális jelenség az, hogy a melleimen piros csíkok, illetve bevérzések vannak? Nem fájnak, csomó sincsen bennük, szóval nem kellemetlen, csak nem tudom, hogy normális-e ez a jelenség. Fájdalmat csak akkor érzek, mikor a baba bekapja a mellemet szopás elején, de utána elmúlik.

Válasz

Ismerem jól ezt a jelenséget. Én úgy tudtam áthidalni, hogy, amikor túl sok volt a tejem, és nem akart fölébredni a lány, fejtem egy kicsit, így nem volt nagyon sokáig tele a mellem, és nem csapott át a dolog a kevés tejbe, legalábbis nem olyan szélsőségesen. A túl sok tej, feszes mell és a ritka szopás miatt a szervezet túltermelést jelent az agynak, és az hirtelen
csökkenteni kezdi a tejtermelést. Ezt előzheted meg úgy, hogy nem hagyod túltelni a melledet. 
A piros csíkokról nekem a striák (terhességi csíkok a kötőszövet megrepedése miatt) jutottak eszembe, arról viszont, hogy nagyon fáj, amikor bekapja a baba, gombás fertőzés. Szerintem bőrgyógyásztól kérj tanácsot.

Sződy Judit


Az utóbbi 2 hétben háromszor is begyulladt hol egyik, hol másik mellemben 1-1 tejmirigy, ami ...

Az utóbbi 2 hétben háromszor is begyulladt hol egyik, hol másik mellemben 1-1 tejmirigy, ami iszonyatos fajdalommal jár. Nem értem mi oka lehet, 8 hónapos kislányom ugyanolyan gyakorisággal és intenzitással szopik, mint eddig.  Még antibiotikumot emiatt nem kellett szednem, fejéssel és borogatással sikerült "meggyógyulnom". Nagyon gyanúsnak tartom gyermekem jól irányzott rúgásait, amit mindig oda kaptam, ahol később kialakult a gyulladás. Lehetséges-e, hogy  ezek a rúgások megtörnek egy tejcsatornát és emiatt van a gond?

Válasz

Rátapintottál a lényegre. A tejcsatorna elzáródást egész kicsi szöveti sérülések is okozhatják: egy szűk melltartó, egy erősebb nyomás, egy hancúrozás a gyerekkel. Nekem pl. a hátizsákom pántján lévő csat okozott ilyen fájdalmas csomókat. Sajna, nem jöttem rá az első alkalommal, pedig nagyon is kézenfekvő a dolog. Szóval: csak finoman a hancúrozással!

Sződy JuditX
EZT MÁR OLVASTAD?