Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Elhalt terhesség?

Ma voltam ultrahangon ami 5. hetes terhességet igazolt viszont sem szívcsőpulzáció sem pedig maga a magzat kezdemény sem látható az ultrahangon kérdezni szeretném hogy ez mit jelent?lehet hogy a terhességem elhalt?miért nem láttak semmit az ultrahangon?

Válasz

Az 5 hetes terhesség még igen korai szakasz, az orvosi tankönyvek szerint érdemes megvárni a 6. hetet a szívműködés vizsgálatához, ha nincs panasza, (vérzés, hasi görcs), akkor aggodalomra nincs különösebb ok.

Üdvözlettel: Nega Tsehai

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Hematóma? Nem hematóma?

Tisztelt Doktor Nő/ Úr! A kérdésem a következő lenne. Ma voltam 10 hetesen uh-on, mert vissza kellett mennem kontrollra hematoma miatt.A mai vizsgálat sorána szonográfus észlelt egy 21x10mm-es folyadék ömlenyt a petezsák felett közvetlen, de a papíron már nem hematóma ként van feltüntetve, sőt oda írták, hogy hematóma kizárva. A baba méreteire azt mondták, hogy jó . A crl-je 38mm, és szépen fejlődik. Sajnos az orvosomtól nem igazán kapok rá választ, hogy mennyire is kell aggódnom vagy sem, illetve mi a teendőm ilyenkor. Második gyermek. Van egy 3 éves lányom, de 2013-ban volt egy vetélésem is 13 hetesen. A szövettan eredménye az volt, hogy gyulladás a deciduában. Kérem segítsen nekem! Válaszát előre is köszönöm.

Válasz

Tisztelt Hölgyem!

Az ultrahangon leirt képlet már gyógyulófélben lévő haenatomát jelent. Ezért megnyugodhat, nincs baj. Fekvés-pihenés és napi 2x1 T Magnézium javasolt per os.
 

Üdvözlettel,

Dr. Kovács Zoltán

Tarkóredő értékek

Kedves Doktor Úr,

bocsásson meg, hogy ilyesmivel zavarom, de bízom a szakértelmében, illetve a tapasztalataira lennék kíváncsi akövetkező kérdéssel kapcsolatban. 13het + 6 napos várandós vagyok, aminek nagyon örülünk párommal mert 8 éve várunk gyermekre. A 13.heti első komolyabb ultrahangon 5 mm-es NT tarkóredő értéket mértek(CRL: 71 és NB: 2)Emiatt azonnal genetikai szakrendeleésre és majdan 18.héten magzati echocardiographiara küldtek, a genetikai tanácsadáson magas kromoszómarendellenesség kockázat miatt chorion boholy mintavételt ajánlottak, amit meg is csinaltattam, tegnapi napon.azota jo es rossz fejlemeny is van, a rossz az, hogy a tarko redo meg magasabb volt a mostani uh-n, 6,5 mm, (ezen kivul az egyeb mert ertekek ezen a legutobbi uh-n:orrcsont lathato, magzatviz atlagos menny., szivmukodes szabalyos 153/min, normal hasi echogenitas, CRL 84 mm, BPD 26 mm, FL 11, 4 mm)ezutan egybol meg is csinaltak a chorion boholy mintavetelt,viszont epp a magas redo ertek miatt elkuldtek kombinalt teszt kereteben Papp-a es szabad b-hcg verszerum meresre is, s az viszont nem mutat bajt, teljesen jok az ertekek, a genetikus orvos igy mondta,Papp A: 1,26 es b-hcg 0,39. ezekre a genetikus mondta, hogy nem jeleznek kromoszoma rendellenesseget, ez viszont teljesen ellentetben all a meg magasabb, mar 6, 5 mm nyaki redovel. elnezest, hogy ilyesmivel zavarom, de doktor urnak mik a tapasztalataival, ekkora redovel van meg esely egeszseges babara, illetve milyen valoszinuseggel jelez ez az ertek esetleg mas, (nem Down, nem Patau nem Edwarsd tehat amiket ki tudnak szurni a mintavetelbol) genetikai rendellenessegeket, illetve esetleg autizmust, ertelmi serultseget, esetleg komoly szivfejlodesi rendelenesseget? Az utobbiakkal mind vallalnam a gyermeket (gyogypedagogiat tanulok s gyogypedagogiai gyermekotthonban is dolgozom)nagyon koszonve ram szant idejet s meglatasait, sudvozlettel, szabo noemi

Válasz

Kedves Noémi!

Amennyiben az integrált teszt, a chorionboholy-mintavétel, valamint a 18. heti ultrahang és egy 20. héten végzett magzati szívultrahang rendben van, úgy nincs nagyobb ok az aggodalomra, mint az általános populációnak - a ritka betegségek előfordulási gyakorisága ugyanannyi.

Bővebb felvilágosításértkeresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Üdvözlettel, DR. Tekse István

További információk a Babaneten a témában

Korai terhesség felismerése

A feleségemmel most voltunk az első ultrahangon, és a mi számításunk szerint már 8 hetesnek kéne lennie a kicsinek, de az ultrahangos vizsgálatkor a doki 6 hetesnek mérte. Kizárt hogy két hetet tévedtünk, mert a teszt ennyivel hamarabb nem jelezhetett. Mennyire nagy a baj?

Válasz

Kedves levélíró!

A korai terhességek felismerésében a könnyen hozzáférhető vizelettesztek és az ultrahang is nagyon nagy segítséget jelentenek, ugyanakkor nagyon sok aggodalmat is okozhatnak. Még a legpontosabb menstruációs ciklusú nőnél is előfordulhat, hogy nem akkor történik épp a peteérés, amikor számítanak rá, illetve a megtermékenyülés sem mindig a legesélyesebb néhány napban jöhet létre. Mindezek miatt nagyon változatos lehet az utolsó menstruáció első napjától számított adott időpillanatban egy embrió mérete.

Ráadásul az első 12 héten a szervezet által sok ponton ellenőrzött folyamatok zajlanak. A petesejt és a spermium vagy a létrejövő sejtcsomó valamilyen súlyos károsodása sok esetben a terhesség befejeződéséhez, vetéléshez vezet. Ezt azonban „kívülről” nem lehet előre látni, nincs jele előre sem az ultrahangon, sem a vizelettesztben.

Bármilyen jó lenne előre tudni mindent, türelemmel ki kell várni a következő ultrahangot, amikor már sokkal többet meg lehet állapítani a magzatról.

Üdvözlettel,

dr

Egy artéria van csak a köldökzsinórban

Csak egy kérdésem lenne: babókámnál, akivel már a 23. hétben vagyunk, az utolsó ultrahangon megállapították, hogy a köldökzsinórban egy artéria van. Lehet ezzel gond a terhesség vége felé? A genetikai tanácsadón, lepény-biopszián már túl vagyunk és ott minden rendben volt.

majamoni

Válasz

Majamoni, ez igazság szerint nem egy ritka eltérés, és általában nem szokott problémát okozni, de érdemes alaposabban megnézetni a pici veséjét, mert azt kimutatták, hogy ez együtt szokott járni a vese rendellenességével - konkrétan húgyúti szűkülettel vagy vesetágulattal, cisztával stb...

Azt javaslom, hogy a legközelebbi ultrahangon (3D és 4D is tökéletesen alkalmas rá) kérd meg a szonográfust, alaposabban lesse meg a pici veséit - nyilván ahogy egyre nagyobb lesz a pici, az esetleges eltérések is egyre jobban fognak látszódni. Egyébként születés után a 6. héten is van egy rutin UH vizsgálat, ha gond van, ott biztosan kiderül.

Mindenesetre az nagyon biztató, hogy a genetikai tanácsadáson és a biopszián mindent rendben találtak. Még egy információ: ha magzati korban cisztát vagy tágulatot találnak a picinél, az esetek nagy többségében az mindenféle orvosi beavatkozás nélkül magától helyre szokott jönni.

Dr. Balla Viktória, neonatológus

X
EZT MÁR OLVASTAD?