Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

K-vitamin?

A kérdésem az lenne ,hogy 1 hónapos kisfiam napi 6-szor eszik ebből 4*szopizik 2*pótlást kap tápszerből. Most lenne aktuális a K-vitamin beadása de most tanácstalan vagyok hogy be veheti vagy nem. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Renáta!

A kizárólag anyatejjel táplált babák bélrendszerében még nem telepszenek meg azok a „jó baktériumok”, amelyek a K-vitamin termelését segítik. Erre a vitaminra a máj sejtjeinek van szüksége ahhoz, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű speciális anyagot tudjanak előállítani, amely a véralvadáshoz szükséges. A K vitamint azért kell kívülről pótolni, hogy ne legyen hiány ebből a véralvadási faktorból, ne alakulhasson ki súlyos vérzés.

Az anyatejet kiegészítő táplálás bevezetésétől kezdve fokozatosan beköltöznek és elszaporodnak a baba belében azok a baktériumok, amelyek már külső pótlás nélkül is elegendő K-vitamint állítanak elő. Ráadásul a tápszerek maguk is tartalmazhatnak bizonyos mennyiségű K-vitamint.

Mindezekkel együtt szerintem a kisfia most még kapjon K-vitamint, de a rendszeres és valószínűleg növekvő mennyiségű tápszeres táplálás mellett már nem lesz szükség a pótlására.

Üdvözlettel,

Glutén - igen, nem?

Kedves Doktornő!

Kisbabám 8 hónapos múlt, még anyatejes. Tízórai gyümölcs, ebéd főzelék, uzsonna gyümölcs,vagy főzelék. Igény szerint szopizik.

A glutént bevezettük 7 hónaposan, mert azt mondták, tegyünk így, bár a baba unokatestvérei között van lisztérzékeny.

De szeretnék kész gluténmentes gabonaőrleményeket is adni neki, amiket a receptek szerint tápszerrel, vagy feles tejjel kell elkészíteni. Nappal jókedvű, de nem alszik jól, lehet, hogy éhes éjszaka, bár szopizik, ezért próbálnám ki ezeket. Annyi anyatejem nincs, hogy azt használjam fel a gabonapépekhez, és talán nem is lehet. Mit ajánl, mihez nyúlhatnék. Nem vagyok ismerős a tápszerek, babatejek, tejpépek világában, 6 hónapig csak szopizott.

Nagyon megköszönném a segítségét.

Üdv!
 

Válasz

A gluten 4-6 hónapos korban történő bevezetése újabb kutatások szerint segít megelőzni a lisztérzékenység (coeliakia) kialakulását. Természetesen emellett gluténmentes pépek is bevezethetők. Ha a baba éhesnek tűnik az anyatej mellett naponta 2x főzelék, egyszer gabonapép vagy tejpép, és egyszeri gyümölcs adása ajánlott.

A gyógyszertárakban, élelmiszer boltokban illetve drogériákban ezek életkornak megfelelő pépek kiválaszthatók. A 8 hónapos gyermek részére ajánlható és a háziorvos által receptre is felírható Sinlac illetve Milumil Sinemil pép. A táplálás gyermekére szabott kialakításához kérje védőnő segítségét is.
 

Dr. Kiss Melinda
csecsemő- és gyermekgyógyász, gasztroenterológus

Kell-e a szoptatós tea?

Szoptatós tea... Nekem bent a kórházban azt mondták, nem javasolják, mert átmegy az anyatejbe, és ha a babának nem voltak görcsei, akkor okozhat neki, ez mennyire igaz? Mert én ezért nem merem inni a Laktohebet.

hungigi

Válasz

Hungigi, igen, így van: egyes gyógynövényekre lehetnek olyan érzékenyek a babák, hogy pont a várakozással ellentétes hatást váltják ki. Igyál napi 2-2,5 liter folyadékot (víz is lehet, sőt, talán az a legjobb), az bőven elegendő. De nálam bevált az alkoholmentes sör is - szigorúan az alkoholmentes...

Dr. Balla Viktória, neonatológus

Kisfiam 5 hónapos, eddig kizárólag anyatejet kapott. Gyönyörűen fejlődik, jelenleg 8100g ...

Kisfiam 5 hónapos, eddig kizárólag anyatejet kapott. Gyönyörűen fejlődik, jelenleg 8100g és 70cm.  Az első 2.5-3 hónapban hasfájós volt, de azóta látszólag semmi baja sincs.  Azért írom, hogy látszólag, mert annak ellenére, hogy a közérzete és étvágya jó, láza sosem volt, nem hányt, 2.5 hónapos kora óta hetente egyszer-kétszer friss vérpötty vagy csík van a székletében. A gyermekorvosunk és védőnő nagyon segítőkészek, de eddig sajnos nem sikerült kideríteni, hogy mi is áll a vérzés hátterében.  Három fázisra osztanám ezt a "rejtélyes" betegséget.
1.    Egy hónapos volt a baba amikor egyik napról a másikra kiütések borították el az arcát, hajas fejbőrét majd néhány nap múlva a mellkasa és háta felső részét is.   A kiütések jellege: apró piros pötty fehér középpel (mintha kicsi pattanás lenne), majd a folyamat csúcspontján: szinte összefolyó piros alapon sok-sok fehér pötty. Gyermekorvos véleménye: anyai hormonoktól alakult ki, verejtékmirigyek gyulladása. Védőnő véleménye: valamire allergiás a baba. Mivel a baba hasfájása miatt már kezdetektől fogva felírtam, hogy mit ettem, az elfogyasztott ételeket analizálva arra az eredményre jutottunk, hogy a dió (mogyoró) a bűnös. Először szkeptikus voltam, de úgy tűnik, hogy sajnos tényleg érzékeny az olajos magvakra.  Kb. 3-4 hét alatt teljesen eltűntek a kiütések. Megjegyzem, hogy ekkor még teljesen normális volt a kisfiam széklete.
2. Két és fél hónapos volt, amikor először észrevettem 2 vérpöttyöt a nyákos székletben. (Egy pár hete már néha nyákosabb volt a széklete, mint korábban, de nem tulajdonítottunk neki különösebb jelentőséget. Egyébként naponta 5-6x is kakilt, ami anyatejes csecsemőnél normális is lehet, főleg ha olyan sokat eszik, mint az én kisfiam. A vérpötty vagy csík általában csak egyszer jelentkezett naponta, és sohasem az első székletben).  Azonnal küldtünk baktérium tenyésztésre mintát az ÁNTSZ-be, de negativ lett (4 minta- 4 negativ eredmény). Az 5. mintát bélflóra tenyésztésre küldtük, az eredmény: gyér számban vegyes bélflóra. Ezután leálltunk a Salmonella, Campylobacter vonalról, és elkezdtük az allergiát gyanúsítani. (A védőnő szerint a mogyoró tönkretette a kicsi bélbolyhait és egy másodlagos laktóz intolerancia alakult ki.)
3. Egy hónapja szigorú laktózmentes diétába kezdtem. A tejen és tejtermékeken kívül se felvágott, se tejes péksütemény.... (Bár tejet eddig sem ittam, tejterméket is csak nagyritkán.) Az eredmény: a hasmenés egy héten belül megszűnt, vér sem volt a székletben. Sőt, mivel később napokig nem volt széklete, hőmérővel kellett "segíteni". Nagyon boldogok voltunk, hogy megoldódott a rejtély, amikor is a diéta ellenére ismét vért fedeztem fel a székletében....
A leírtak alapján mi lehet ez? Milyen irányban érdemes tovább vizsgálódni? Fertőzés? Allergia? Esetleg valami más? (Nincs szemmel látható végbéltáji értágulat vagy repedés, és nem okoz neki nagyobb fájdalmat amikor vér volt a kakijában, mint amikor nem...) Milyen vizsgálatokat javasol? 
A másik kérdés a hőmérővel történő "kakiltatás"-ra vonatkozik. Nem teszek ezzel rosszat a kisfiamnak? Miért nem tud magától kakilni? (Nagy mennyiségű, sűrű, de folyékony széklet ürül, és utána nagyon megkönnyebbül.)

Válasz

Nagyon fontos az a tény, amit elmondott gyermeke kitűnő fejlődéséről. Rögtön az elején: nem hiszem, hogy én innen és így képes vagyok megfejteni a rejtélyt. Inkább néhány gondolatot szeretnék elmondani.
Lazább, nyálkás, véres széklet esetén - ahogy Önök esetében is történt - először fertőzésre majd később allergiára gondolnék. Az allergiába nemcsak a laktóz-intolerancia, hanem a tejfehérje-allergia is beletartozhat. Tehát nem biztos, hogy elegendő tejcukor-mentes diéta, hanem tejmentes kosztra kell(ene) beállítani az érintett gyermeket, de ezt csak megfelelő kivizsgálás után tehető. Erre vannak megfelelő szerológiai vizsgálatok. Az, hogy gyermeke panaszai csökkentek a tejmentes diétánál, mégis amellett szól, hogy annak van köze a táplálkozáshoz.
A hőmérőzésről: nem gondlom jónak. Ugyanis a rendszeres mechanikus inger a megfelelő záróizom működést - megítélésem szerint - kedvezőtlenül befolyásolja. A gyermekek egy részénél normálisan is előfordul hosszabb-rövidebb obstipaló periódus, amit a gyermekek még önmaguk le tudnak küzdeni. Ugyanakkor tudom, hogy ebben a vélemények megoszlók. Érdekes módon, vannak olyan vélemények, hogy étmenetileg alkalmazott glicerines kúp segít. (Ezt magam tapasztalata alapján is megerősíthetem.) Amúgy csak mint gondolat felvetem, hogy a mechanikus inger esetleg okozhat nyálkahártya-sérülést.
A véres székletről még annyit: obstipaló gyermeknél lehetnek fissurák. Ezek egy része szemmel látható, más része viszont nem. Ezt sebészeti vizsgálat felderítheti. Az obstipació idővel egyébként rendeződni szokott.
Összegezve: gyermeke panaszainak kivizsgálásához a szokványos gyermekorvosi vizsgálaton túl szerológiai, esetleg sebészeti vizsgálat is szükséges. Egyébként Budapest csaknem minden gyermekintézményében van gastro-enterológiai ambulancia, ezzel a kérdéssel oda lehet és érdemes fordulni.
Dr. Péter György  

Kisfiunk 3 hónapos, 7.3 kg, csak anyatejet kap, még vizet vagy teát sem. Néhány napja a ...

Kisfiunk 3 hónapos, 7.3 kg, csak anyatejet kap, még vizet vagy teát sem. Néhány napja a széklete spenótzöld, nyálkás, és egyre több vért látunk benne. (Olyan málnalekvár-szín...) Az orvos beutalt minket a Tűzoltó utcai klinikára, ahol néhány vizsgálatot végeztek (sebész megnézte, ultrahang, vér és vizelet), majd hazaküldtek minket a hétvégére zárójelentés és
diagnózis nélkül. Azt javasolták, hogy a feleségem ne egyen semmilyen tejterméket, hátha a baba tejérzékeny. Azt mondták, néhány nap múlva telefonon jelentkezzünk, hogy rendbe jött-e a baba.
Nagyon aggaszt minket a helyzet, hiszen a vér látványa a pelenkán ijesztõ. Ön elképzelhetőnek tartja hogy tejérzékenység áll a tünetek mögött? Vagy esetleg valami fertőzés? (Láza, hasmenése nincs a gyereknek, jó kedvű, eszik, súlya gyarapszik, nem fáj a hasa.)

Válasz

Kiscsecsemőnél a véres széklet megjelenésekor, ha az lázzal, hasfájással, étvágytalansággal, közérzetromlással nem jár, elsősorban tejallergia és egy bizonyos bakteriális fertőzés merülhet fel. Ez utóbbi széklet bakteriológiai vizsgálattal kizárható. Az egyéb, bélvérzést, ill. véres székletet okozó betegségek, mint pl. bélszakaszok egymásba csúszása, a bél fejlődési rendellenességei, esetleg polip a végbélben, értágulat a bélben, vérképződési betegségek okaként létrejött vérzékenység esetén, valamint súlyos vírusos, ill. bakteriális eredetű bélgyulladások fennállásakor a vérzést egyéb, szembetűnő és sokszor súlyos tünetek kísérik. Mindezek kizárása érdekében - habár kisbabájuk jó étvágya és gyarapodása is ezek ellen szól -minden bizonnyal elvégezték a megfelelő vizsgálatokat és szakkonzíliumot is kértek. Amennyiben ezek nem utalnak egyéb betegségre, a tejallergia gyanúja valóban alaposan felmerül. Magyarországon ennek valószínűsége 3 éves kor alatt 2.1%. Csecsemőkorban indul a tehéntej allergia a leggyakrabban. Egyrészt azért, mert a babák tápláléka elsősorban tej, ill. ez az első fajidegen fehérje, amellyel nagy mennyiségben találkoznak (főleg a tápszeres babák). Másrészt a csecsemők csökkent gyomorsav- és emésztőenzim elválasztása, lassúbb bélmozgása miatt a táplálék tovább időzik a bélben, ill. a bélnyálkahártyát védő, borító faktorok (nyák, immunanyagok) mennyisége kisebb. Ezek miatt a táplálék antigénjei könnyebben átjuthatnak a bélfalon, és beindítják a kóros immunreakciókat, kialakul az allergia. A tehéntejfehérje allergia megjelenési formái közé tartoznak többek között az ún. enteropathiák (bélnyálkahártya károsodás), melyeknek egyes formái bélvérzéssel, véres széklet-ürítéssel járhatnak. Okozhat ez a fajta allergia vastagbélgyulladást is, amely szintén eredményezhet nyálkás, véres székletet. Tartsák be tehát az orvos tanácsát, és amennyiben a panaszok továbbra is fennállnak, keressenek fel gyermek gasztroenterológust.
dr. Gömöri Ágnes

7 hónapos, anyatejes kislányom székelési problémájával kapcsolatban fordulok Önhöz. Előz ...

7 hónapos, anyatejes kislányom székelési problémájával kapcsolatban fordulok Önhöz. Előzmények: újszülött korában meconium dugasz miatt kezelték( beöntés, anyatej fokozatos adása) azóta anyagcserevizsgálaton megállapították, hogy egészséges. Az első hónapban nagyon ritkán, de híg anyatejes székletet ürített sokszor kúp vagy hőmérő segítségével. A második hónaptól széklete rendeződött minden különösebb kezelés nélkül. Kétnaponta kakilt. Négyhónaposan vírusos hasmenést kaptunk el mind a ketten, ezért kórházba kerültünk (infúzió,szélcső,anyatej fokozatos adagolása). Öthónaposan kezdtem kiegészítő táplálékot adni: őszibarack, sütőtök, alma, hathónaposan főzelékek (lsd. előzőek, brokkoli, szilva, cukkini) húsfeltétek. Emellett naponta 3 "nagy" szopi van, többször pedig anyatejjel oltja szomjúságát, nyugtatja magát. Teától , víztől idegenkedik. Széklete összeállóbb és 2-3 naponta van. Eddig négyszer fordult elő székrekedése, amikor 5-7 napig nem kakilt, majd utána kúp vagy hőmérő hatására keményebb, de könnyen szétkenhető volt a széklete. Az elmúlt két hétben hasa nagyon megtelt, kétszer keményebb kicsi kakit nyomott. De végig jó kedélyű maradt, nem nyűgösködött, nem erőlködött. A doktornő Neopampurt írt fel (2 x negyed tabletta). Ettől beindult az emésztése és ma egész nap erőlködött. Hosszú kínszenvedés után kikakilt egy kb. 8cm hosszú, 2cm átmérőjű kemény székletet( szerencsére nem repedt be a végbélnyílása). Utána pedig kb. óránként (8-10-szer) laza szerkezetű, egyre kevesebb mennyiségű jó színű és szagú székletet ürített. Nem erőlködött tőle csak sírt (mintha lelkileg bántaná). Kérdéseim: Milyen hatása van ennek a gyógyszernek? Mennyire veszélytelen egy csecsemőnek? Okozhatott- e valamilyen szervi (végbéltágulatot stb) vagy lelki (félni fog a kakilástól) problémát ez a székrekedés? Hogyan tudnám a későbbiekben ezt elkerülni? Kislányom az előzményeket figyelembevéve hajlamos az emésztési problémákra (nekem is voltak, vannak)? A doktornőnk azt mondta, lehet, hogy ez az állapot a szoptatás végével elmúlik (de én sokáig akarom szoptatni) és hogy az emésztőrendszere fejletlen. Az én táplálkozásom befolyásolja -e a baba könnyebb emésztését (pl ha sok gyümölcsöt eszem a benne lévő fruktóz átmegy az anyatejben? vagy a  szilvalekvár hatóanyaga? esetleg kamillatea vagy szőlőcukor)? Sajnos a kislányom nem hajlandó meginni a kamillateát, aszaltszilva főzetet, a szilvától pedig nem lett laza a széklete. Nagyon szeretnék valami természetes módszert találni, leginkább valami táplálkozásbeli változtatást ami megszüntetné a problémát.

Válasz

A Neo-panpur tabletta hasnyálmirigy emésztőenzimeket tartalmaz (lipase=zsíremésztés, amylase=szénhidrátemésztés, protease=fehérjeemésztés), tehát az emésztést segíti elő. Bizonyos esetekben, amikor a hasnyálmirigy enzimjeinek alacsony szintje vagy csökkent működése feltételezhető, már kicsi gyermekeknél is alkalmazható. 7 hónapos kisbabájánál az eddigi kb. 4-5 székrekedés béltágulatot még nem okozhatott. Az, az ilyen okok miatt évek alatt alakul ki, hacsak nem eredendően renyhén működő és tág bélcsatorna  az oka a székrekedésnek. Ez valóban lehet öröklött adottság, de valamilyen betegség oka is. Ha a székrekedéses állapotok halmozódnak, érdemes gyermeksebész, vagy gasztroenterológus orvossal a babát megnézetni. A székrekedés lelki problémát ekkor még nem okoz, ez 1 éves kor után szokott jelentkezni. Az Ön táplálkozása nemigen befolyásolja 7 hónapos csecsemője emésztését. A baba táplálkozásának helyes alakításával azonban sokat segíthet. Én bevezetném a második főzelékadagot is a kicsi étrendjébe, és elkezdeném a rostosabb zöldségféléket is adni, akár gyári készítmények formájában, mert tapasztalatom szerint azok kevésbé puffasztanak. Ezek: karfiol, karalábé, zöldbab, zöldborsó, kelbimbó. Persze emellett adható a tök, cékla, sütőtök, cukkíni, patisszon, saláta, spenót, brokkoli. Nem adnék a kicsinek répát, almát, banánt. Ha natúr gyümölccsel nem megoldható, gyári, ún. székletlazító gyümölcspépeket adnék napi 1x a kislánynak. Emellett akár maradhat a 3-szori szoptatás, esetleg az esti  tejadag kevesebb lesz.
Dr. Gömöri ÁgnesA kislányom 6 hónapos koráig csak anyatejet kapott és naponta többször is volt széklete. ...

A kislányom 6 hónapos koráig csak anyatejet kapott és naponta többször is volt széklete. Most már kap szilárd táplálékot is és előfordult egyszer-kétszer hogy erősen meg kellett dolgoznia kakiláskor és "nyúlbogyókat" produkált. Az anyukám, aki velem is mindig küzdött gyerekkoromban ez ügyben - az orvos azt mondta, hogy lusták a beleim, ami örökletes - rögtön aszaltszilva levet adott volna a gyereknek. Jómagam úgy érzem, hogy amíg van széklete, nem baj, hogy néha egy kicsit meg kell dolgoznia érte, egyéb segítség nélkül - meg kell szoknia az új táplálékot. Persze ha valamin észreveszem, hogy szorulást okoz, mint pl. a banán, azt nem erőltetem. Úgy érzem, hogy ha már most "praktikákat" alkalmazunk minden kisebb gond esetén, akkor úgy jár majd mint én, azaz folyton valami segítséggel (az aszalt szilvától a gyógynövény piruláig már mindent kipróbáltam) tud majd csak székelni. Ön szerint adjak neki aszalt szilva levet, vagy más lehetőleg természetes segítséget?

Válasz

Anyatejes csecsemőnek jelenleg - és Európában elfogadott - táplálási ajánlás szerint 6 hónapos korban kezdjük el a főzelék adását. Az első főzelékek azonban szinte a hasmenéses betegnek ajánlott székletfogó diétával azonosak: répa-burgonya, alma-burgonya, cékla-burgonya, sütőtök. Ez utóbbi kettő kevésbé fog. Ráadásul a télen adható gyümölcspüré is (alma, banán) szintén fog. Nem csoda tehát, ha az örökletes tényezők - melyek nem hagyhatók figyelmen kívül -, ilyen táplálás mellett bizony érvényesülnek. Ha ilyen problémák jelentkeznek egy 7 hónapos babánál, először is gyors áttérést javasolunk a rostosabb gyümölcsök, majd főzelékek felé. A téli időszakban ez a mandarin, ill. narancslé (ha a család nem erősen allergiás), ill. tél végén, amikor már kevés a natúr gyümölcs, bizony érdemes a cégek székletlazító gyümölcspüréit is bevezetni (ezek őszibarack, sárgabarack, ananász, paradicsom tartalmúak). Főzelékek közül érdemes elkezdeni a vegyes zöldséget, brokkolit, cukkínit, gyári készítményben zöldborsó, zöldbab, spenót, kelbimbó, spenót tartalmút. Ez utóbbiak kevésbé puffasztanak, mintha Ön készítené el őket, valamint magas rosttartalmúak. Az aszaltszilvalét, ill. egyéb babáknak is adható székletlazítót csak mindezek kipróbálása és eredménytelensége után alkalmazzanak.
Dr. Gömöri Ágnes

Kislányom sajnos ekcémás. Nem tudjuk mire allergiás, mikor még csak szopott, egy hónapos ...

Kislányom sajnos ekcémás. Nem tudjuk mire allergiás, mikor még csak szopott, egy hónapos korában jelentkezett nála. Tápszert kap, de most már csak este.   
Ezek után megpróbálom pontosan leírni, hogyan jelentkezett nála az ekcema. Kb. egy hónapos volt, mikor a halántékán majd a nyakán piros foltok jelentek meg. Én nem tudtam mi lehet. Először arra gyanakodtam, hogy a hajlatokat ( dundi baba volt, a nyaka alig látszott a tokáktól ) nem töröltem ki rendesen. Elkezdtem hintőporozni. Ezután a kéz illetve a láb hajlataiban is megjelentek a piros foltok. Tovább hintőporoztam. Erre az egész teste kiütéses lett. Ekkor mentünk orvoshoz. 
Ő nem mondta azonnal, hogy ekcéma. Olajos fürdőt irt elő és mandulaolajos kenőcsöt (nagyon száraznak találta a bőrét). Nagyon lassan el kezdett javulni.  Az igazi javulás (szerintem) a szoptatás befejezése után jött. 4 hónapos koráig szopott. Az étrendjét én állítottam össze. A doktorunk csak annyit mondott, hogy jó, hogy HA a tápszert választottam. Azt tudom, hogy nincs oda a tápszer ízéért. Ezen kívül vigyázzak még a citrusfélékkel. 
Persze, megkérdeztem, nem lehet-e megállapítani, hogy mire allergiás. Azt válaszolta, még túl kicsi, hogy kísérletezgessünk ( lassan 9 hónapos). Étrendjét úgy próbálom összeállítani, hogy olyan ételeket adok, amik kevésbé allergizálhatják.  
Bőrének mostani állapota: A hajlatokban időnként még most is megjelennek a vörös foltok. Ahogy elkezd gyógyulni, száraz lesz. Ilyenkor bekenem mandulaolajos krémmel ( Excipial). Minden nap olajos fürdőben fürösztöm. Nem tudom mire allergiás. Viszont ha nem tejre, akkor vétek lenne kihagyni majd az étrendjéből. Ön szerint érdemes lenne-e kipróbálni egy nem HA tápszert?

Válasz

A lakosság körében igen gyakoriak az allergiás bőrpanaszok. Eléri a 20%-ot is. Országonként és koronként változik. Csecsemőkorban nem szeretjük használni az ekzema szót. Helyesebb az úgynevezett atópiás dermatitis (atópiás bőrgyulladás) szót használni. Ez más mint a felnőttkorban észlelt, mondjuk a kézen jelentkező ekzema. Teljesen más reakciók és szövettani leletek jellemzik.
Az atópiás dermatitis veleszületett hajlamon alapuló és a kezelések ellenére vissza-visszatérő bőrbetegség. Csak igen ritkán lehet egyértelmű allergizáló anyagot kimutatni. Minél fiatalabb a csecsemő annál nehezebben működnek az allergia tesztek, de azért érdemes elvégezni egy-két vérvételes vizsgálatot, amely már jelezheti, ha nem is specifikusan, a szervezet allergizálhatóságát. 
Pld. az "Immunglobulin E" szint magas értéke megerősíthet minket az atópia diagnózisban. Ilyenkor feltétlenül szájon keresztüli rendszeres gyógyszeres kezelésben kell részesíteni a gyermeket. A szakma jelenlegi álláspontja az, hogy ezt a kezelést, ha a bőrtünetek az egész testen jelentkeznek, már pár hónapos korban is el kell kezdeni. Így esetleg megelőzhető a betegség további terjedése aszthma vagy felnőttkori ekzema, stb. irányába.
Az anyatej nem allergizál. Ha a tünetek még "csak anyatejes" időben jelentkeztek, a betegség belsőleg ered, nem a tehéntejtől. Öröklött tényezők szerepe ilyenkor nagy. (Van-e, volt-e a családban hasonló betegség, ekzema, asthma?)
Azt javaslom, hogy a tehéntejmentes tápszerrel való táplálást mindenképpen folytassa és vegye fel a kapcsolatot egy allergológus-gyermekgyógyásszal.
Dr. Varga LászlóHat hónapos kislányom van, 4 hónapos koráig főleg anyatejet kapott, némi tápszer-pótláss ...

Hat hónapos kislányom van, 4 hónapos koráig főleg anyatejet kapott, némi tápszer-pótlással, majd óvatosan gyümölcsöt, főleg almát, és kb 3 hete főzelékeket, így az anyatej maradt, a tápszer mennyiség csökkent. Kb egy hónapja a szeméremajkak között pirosodást láttunk, amit a gyermekorvos valamilyen lila színű ecsetelővel kezelt, ami 3-as festék névre hallgat. Két nap múlva véres hólyagocskák voltak, ami pisiléskor nagyon csípett. Bőrgyógyász elmulasztotta, de az okot nem tudta ő sem. Valami allergiára gyanakodtak. Váltottam pelenka-márkát, popsitörlőt és krémet nem használunk, a fürdető gyógyszertári. A doktornőnk szerint lehet fehérje az okozó, de akkor még csak anyatejet tápszert és gyümölcsöt kapott. Egy hete újra jelentkezett az enyhe pirosodás, és újra lekezelték 3-as festékkel, ma reggelre újra véres hólyagok lettek. Lehet a 3-as festék, ami ront a helyzeten? Esetleg az anyatej a nem megfelelő fehérjeforrás? Hol tudunk az allergia-kiváltó dolognak a nyomára bukkanni? Vizeletből nem kimutatható esetleg, hogy miért savas? Hova javasolják, hogy menjünk szakorvoshoz?

Válasz

Mérhetetlenül sajnálom, de bőrjelenséget illetve annak okát néhány szavas leírásból csak ritkán lehet megítélni.
Azonban az nagy valószínűséggel mondható, hogy az anyatej nem lehet kiváltója ilyen elváltozásoknak. Arra pedig nem gondolnék, hogy az anyatej nem megfelelő fehérjeforrás egy csecsemő számára, sokkal igazabb ennek a fordítottja. Ennyi idős korban, lényegileg anyatejes táplálás mellett allergént - ritka kivétellel - nem lehet és nem érdemes keresni.
Vizelet vegyhatása - savassága - pedig a táplálkozástól függ, abból érdemi információ nem nyerhető.
A hármas festék a klasszikus gyermekgyógyászatban gyakran használt szer elsősorban gombás eredetű, a pelenka által fedett területen kialakuló bőrgyulladásokra. Ugyan nem általános csodaszer, de magam is hiszek benne. Tehát, azt sem gondolnám, hogy a folyamatot éppen az provokálta.
Javaslatom a következő: első lépésben beszéljen újra a gyermekorvossal. Azután lehet bőrgyógyászhoz fordulni. Nem baj, ha úgy gyógyul meg a gyerek bőre, hogy nem tudjuk pontosan a folyamat minden mozzanatát.
Bár ez így nagyképű, de magam ez esetben egy szimpla bőrgyulladásra gondolok, ami helyi kezelésre elmúlhat. Popsikrémet meg lehet, és kell használni.
Dr. Péter György  

Bioptron lámpával kezelhető-e 6 hónapos kislányom csecsemőmirigye, hogy erősítsük az ...

Bioptron lámpával kezelhető-e 6 hónapos kislányom csecsemőmirigye, hogy erősítsük az ellenálló képességét, ugyanis ekcémás foltok vannak a jobb arcán és a jobb kézfején. Ezidáig csakis anyatejjel volt táplálva, csak az utolsó héten kapott egy kis almát is, de az ekcéma még ez előtt megjelent.

Válasz

A csecsemőmirigy valamennyi funkciójáról még ma sem tudunk mindent. Az immunrendszer bizonyos sejtjei ott fejlődnek és érnek. A csecsemőmirigy és a csecsemőkorban megjelenő ekzema közötti szoros összefüggésről még sehol a szakirodalomban nem olvastam. Arról sem hallottam, hogy orvos Bioptron lámpával kezelné a csecsemőmirigyet. Ez a kezelés valóban hatékony lehet gyulladások leküzdésében a szövetregeneráció fokozásában, de én óva intenék bárkit, hogy egy olyan szervet lámpázzon, mint a csecsemőmirigy. Mint említettem, még biztosan sok mindent nem ismerünk abból, ami ott történik, így esetleg fontos funkcióit zavarhatjuk meg beavatkozásunkkal, sokkal nagyobb kárt téve, mint némi kis bőrekzema, ha az valóban az. Annak kiküszöbölésére és kezelésére több ismert és veszélytelen módszert is van.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?