Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

A lányom l9 éves, és kb. 2 évvel ezelőtt gyakran ismétlődő torok gyulladások után maga ...

A lányom l9 éves, és kb. 2 évvel ezelőtt gyakran ismétlődő torok gyulladások után magas streptoccocus mennyiséget mutattak ki a labor. leletében , a legmagasabb 72o IU/ML mértek (Izraeli lelet, nem tudom otthon ugyanúgy mérik-e) Több alkalommal kapott antibiotikum kezelést, néhány amp. Penicilin inj. is kapott, de átmeneti javulás után, a streptoccocusok száma újra kóros szintre emelkedett.

Válasz

Az az érték, amit leírt, feltehetően a Streptococcus okozta fertőzéseket követően az esetek egy részében megemelkedő, közérthetően leginkább Streptococcus-ellenanyag szintként értelmezhető AST vagy ASO titer.
Ennek szintje azonban nincs közvetlen összefüggésben akut (aktuális) Streptococcus fertőzéssel, inkább arra utal, hogy az illető már találkozott ezzel a kórokozóval, és az vélhetően már betegséget is okozott nála. 
A leányánál talált érték valóban emelkedett, de még egyszer hangsúlyozom, hogy ez nem azt jelenti, hogy most beteg, és pláne nem azt, hogy ennyi - mondjuk kóros mennyiségű - Streptococcus van a szervezetében.
A Streptococcus pyogenes egyébként általában felső légúti fertőzéseket, torok- és mandulagyulladást, tüszős mandulagyulladást okoz. Emellett ő a kórokozója a skarlátnak is.
Ugyancsak felelőssé tehető úgynevezett (Streptococcus) második betegségek kialakulásáért is, úgymint vesegyulladás, esetleges izületi gyulladás, ma már igen ritkán szívizom-gyulladás, vagy ezek szisztémás, több szervet érintő formájának a korábban ugyancsak gyakoribb rheumás láznak. - Bár ezek kialakulásában már egyéb mechanizmusok is szerepet játszanak.
Akut Streptococcus eredetű folyamat igazolására egyrészt a torokváladék bakteriológiai vizsgálata alkalmas, másrészt valóban segítségül lehet hívni - de csak kiegészítésként - klinikai tünetek, betegség esetén a titer szintjét, illetve annak esetleges emelkedését.
Remélem érthető vagyok, tehát azt szeretném mondani, hogy ez a 720 önmagában csak egy laboratóriumi érték, és nem betegséget igazoló bizonyíték.

Dr. Péter GyörgyA skarlátról szeretnék megtudni minél többet.
...

A skarlátról szeretnék megtudni minél többet.

Válasz

A skarlát baktérium - nevezetesen Streptococcus pyogenes - által okozott akut fertőző betegség. Cseppfertőzéssel terjed. Kb. egy hét lappangás után láz, torokfájdalom, nyaki nyirokcsomó-duzzanat, majd pontozott, apró elemű bőrkiütés lép fel - ekkor típusos a kép. Adott esetben igen jellegzetes, lobos garatképletek észlelhetők.
A kiütés leginkább a hajlatokban - a melegnek kitett helyeken - látható, és az egyébként összefolyó pírral borított orcák mellett szintén jellemző módon megkímélt - sápadt - a száj körüli terület. A nyelven először vaskos fehéres lepedék, majd annak leválása után a kissé fellazult, erősen pipillázott nyelv (málnanyelv) látható.
A torokból rendesen kitenyészthető a kórokozó. A kiütés ennek egyik toxinjának a következménye.
A skarlát obligát módon (ha a beteg arra nem érzékeny) Penicillinnek kezelendő - ez jelenthet szájon át való kezelést is.
Esetleges szövődmények a szívet, izületeket érinthetik.
Dr. Péter György

Két gyermekem van. A nagyobb penicillin érzékeny / ez egy magánrendelésen derült ki, aho ...

Két gyermekem van. A nagyobb penicillin érzékeny / ez egy magánrendelésen derült ki, ahol az orvos a gyerek karjába injekciózott valamit, majd annak helyén, rövid időn belül pirosodás jelent meg./ A gyermekeim édesapja szintén penicillin érzékeny. Hogyan bizonyosodhatok meg arról, hogy a kisebbik gyermekem allergiás-e a penicillinre? Ő most legutóbb Sumetrolim szirupot kapott, és nem sokra rá az arca ill. a felső teste apró piros kiütésekkel lett tele. Lehetséges erre a gyógyszerre való érzékenység is? A szirupot természetesen orvos tanácsára elhagytuk, a "pöttyök" húzódnak vissza.

Válasz

A gyógyszerek többféle immunmechanizmuson keresztül okoznak tüneteket. A legtöbb gyógyszer általában kis molekulasúlyú egyszerű kémiai vegyület, és ezek úgy válnak immunogénné, hogy a szervezet szöveti fehérjéihez kötődve elindítsanak különböző típusú allergiás reakciókat. 1-1 vegyület-, ill. gyógyszercsoportra jellemző az allergiás reakció típusa, de vannak olyan gyógyszerek, amelyek többféle típusú reakciót is kiválthatnak. Függ a reakció milyensége a kapó beteg szervezetétől, a gyógyszer mennyiségétől, a beadás módjától (szájon át vagy vénába), ill. attól, hogy hányadszor találkozik vele a szervezet. Létezik olyan is, hogy egy gyógyszercsoportra allergiás egyén keresztallergiát mutat, korábban nem szedett gyógyszerrel szemben. Ezért nem szabad gyógyszerallergiás betegnek magát öngyógyszereznie. Ha a családban gyógyszerallergia előfordul, az utódoknál ennek valószínűsége gyakoribb, mint az átlag lakosságban várható. A gyógyszerallergiák közül valóban a penicillin allergia a legismertebb, de viszonylag gyakran észleljük a szulfonamid (Sumetrolim) allergiát is, ugyanígy a szalicilátokkal szembeni allergiát is. Ma már súlyos, életet veszélyeztető esetben mód van pontos gyógyszerallergia vizsgálatra (a fővárosban egy intézményben végzik ezt), de csak a fenti esetekben, gyógyintézetek kérésére, borzasztóan magas ára miatt. Ha gyermekénél feltétlenül fontos lenne a penicillin adása, mint ahogy orvosuk testvérénél ezt elvégezte, bőrpróbát lehet végezni az érzékenység tisztázására. Szerencsére ma már sokféle, széles spektrumú, jó minőségű antibiotikum áll rendelkezésünkre még az alapellátásban is, így annak adása gyermekénél elkerülhető.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?