Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

adottság

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Tíz hónapos a kislányom. Karácsony előtt figyelmeztetett a gyerekorvos, hogy sárga a bő ...

Tíz hónapos a kislányom. Karácsony előtt figyelmeztetett a gyerekorvos, hogy sárga a bőre, kapjon kevesebb sütőtököt, céklát, sárgarépát, amelyek addig valóban a kedvenc ételei voltak. Karácsony óta szinte egyáltalán nem kapja a fenti ételeket, a sárgaság viszont nem múlt el. Február elején az orvos vér- és vizeletvizsgálatot csináltatott, ami nem mutatott semmi kórosat, a gyerek jó kedvű, élénk szépen fejlődik, de még mindig sárga. Lehet ez valami betegség, vagy egyszerűen neki ilyen a bőre? Férjemmel mindketten világos bőrűek vagyunk, az apai nagypapa viszont barna bőrű. Nem szeretném a picit fölösleges vizsgálatoknak kitenni, viszont nyugtalanít a kérdés.

Válasz

Valóban, ismeretes az a csecsemőkori állapot, melyben a gyermek "sárgasága" az étrendjével függhet össze. Ez esetben azonban a sárgaság elhelyezkedése típusos: főleg a tenyér és talpak, kevésbé a törzs bőre - valamint megkímélt a szem.
A "kórosnak" tekinthető sárgaság ezzel szemben inkább a szemen illetve a törzs bőrén jelentkezik, ennek pedig többféle oka lehet, amelyek részletes kivizsgálást igényelnek.
A rendelkezésre álló labor vizsgálatok az esetek döntő többségében egyértelműen eldöntik, hogy kell- e betegségre gondolni vagy sem.
Az egyszerű vizeletvizsgálatból is sok következtetést lehet levonni. Azonban mivel pontosan nem írták le, milyen vizsgálatokat végeztek, nem tudok egyértelmű véleményt nyilvánítani. Legjobb, ha megkérdezik a vizsgálatot kérő és a gyermeket ellátó orvost.
Azt, hogy mit tekintünk fölösleges vizsgálatnak, most nehéz lenne átbeszélni. Azt gondolom, ha probléma merült fel, a vizsgálatot/vizsgálatokat az orvosnak kell kérni, és neki kell vélelmezni. Természetesen, a szülőt is fel kell világosítani, és "be kell avatni" a kivizsgálás menetébe, de nem a szülő elsődleges dolga annak eldöntése, hogy milyen vizsgálatnak teszi ki a gyermekét.

Dr. Péter György
A kisfiamnak a tenyerén és a talpán nagy foltokban hámlik a bőr, amúgy a bőre teljesen ...

A kisfiamnak a tenyerén és a talpán nagy foltokban hámlik a bőr, amúgy a bőre teljesen tisztának, normálisnak tűnik. Mit tegyek vele?

Válasz

Bőrgyógyászati jellegű kérdésre válaszolni vizsgálat nélkül, szinte lehetetlen és nem is korrekt. Feltétlenül keressenek fel gyermekorvost, ha mód van rá bőrgyógyász szakorvost. A tenyér-talpi hámlásnak gyermekkorban leggyakrabban zajló, vagy lezajlott virális-, vagy bakteriális fertőzés az oka. Előfordul- az utóbbi években talán gyakrabban - okként gombás fertőzés is. Nem ritka az sem, hogy valamilyen toxikus ártalom, vegyszer okozza ezt. Akár allergiás betegség is kezdődhet ilyen formában. Célszerű tehát az okot kideríteni és az elváltozást ennek megfelelően kezelni.

Dr. Gömöri ÁgnesX
EZT MÁR OLVASTAD?