Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Szeretném megtudni, hogy szoptatás ideje alatt szedhetem-e az ECHINACEA - biborkasvirág kivon ...

Szeretném megtudni, hogy szoptatás ideje alatt szedhetem-e az ECHINACEA - biborkasvirág kivonat - gyógynövény cseppet az immunrendszerem erősítésére. Szülés után az immunrendszerem sajnos nagyon leromlott, sokszor vagyok náthás, lázas stb. Ezen szeretnék változtatni, ill. erősíteni az immunrendszerem.

Válasz

Az immunrendszerre nem feltétlen a leromlott kifejezés a megfelelő. A terhesség egy fiziológiás immunhiányos állapot, ami a méhen belül fejlődő magzatot is védi, hiszen, mivel "félig" testidegen, az immunrendszer megkísérelné kilökni, mint ahogy a korábbi időkben az átültetett szervekkel történt. A szoptatás idején a szervezet védekező képessége visszatér a normális kerékvágásba, ugyanakkor tudni kell, hogy számos immunglobulin nagy dózisban átkerül az anyatejbe, hiszen a baba hetekig az anya által így biztosított védőanyagokra van utalva, saját termelése csak 2-3 hónap táján indul be érdemben. A gyógynövény kivonatokkal általában az a bajom, hogy pontos (mennyiségi és minőségi) összetétele nem ismert, általában több száz, sokszor be sem azonosítható alkaloidot is tartalmazhatnak. Nem tudható, hogy ebből mi kerül be az anyatejbe, de valószínűsíthetően az alkaloidok túlnyomó többsége, ennek a babára gyakorolt hatása nem felmérhető. Javaslom helyette: a változatos és egészséges táplálkozást, a sok friss gyümölcsöt és zöldséget. Ha kell, szedje tovább a terhes vitamint, gondoljon a szülési vérveszteség miatti vashiányra is. A légúti vírusbetegségeket pedig el kell kerülni, tehát ilyen beteget ne engedjen környezetébe. A szoptatás befejezése után nem látom akadályát - ha orvosa is megállapítja szükségességét -, hogy a cseppeket szedje.

Dr. Nagy László

Kisfiam 4 éves, szeptember óta óvodás. Azóta 7-szer volt kötőhártyagyulladása. A legkis ...

Kisfiam 4 éves, szeptember óta óvodás. Azóta 7-szer volt kötőhártyagyulladása. A legkisebb nátha is következő nap kihozza a szemén. Lehetséges, hogy valami gond van a szemével, hogy ennyire érzékeny, vagy csak az óvoda miatt van ez a sok fertőzés?

Válasz

Az óvodás korú gyermek immunrendszere még nem eléggé fejlett és sokkal jobban ki van téve egy zárt gyermekközösségben a fertőzésnek, mint a felnőttek közt élő kicsi. Természetesnek tűnik tehát, ha először adjuk közösségbe az ottani baktérium flórával akkor
ismerkedik a szervezete és bizony gyakori nátha -könnyezés -köhögés a következmény. A kis kezük is gyakran nem eléggé tiszta és nincs mindig kéznél a papírzsebkendő, a tisztálkodási szabályokat is csak ekkor kezdjük tanulni... könnyező szemünkbe nem a náthás zsepivel kell beletörölni. Ezért, bár nem öröm, el kell fogadnunk ezt a feladatot és igyekezni  az ő ellenállóképességét erősíteni, zöldség, gyümölcs, vitaminokkal, okosítani az önvédelemre. Fontosnak tartom a lelki hátteret is. Ha a gyermek boldogan, szívesen megy oviba, kevésbé lesz beteg, ezt kell szem előtt tartanunk.
A kötőhártya gyulladás elhatalmasodását azzal lehet kivédeni, hogy ha érzi a gyermek a szem szúrását, vagy látjuk rajta, hogy már megint csillog a szeme, áll a szemrésben a könny és kezd estére bepirosodni, reggelre több a csipa a szemében, akkor már javasolt a kamillás borogatás, vagy ha erre érzékeny a kicsi szeme, akkor  langyos vizes, meleg vizes borogatással kitisztítani, kimosni a fertőzést. Egy felnőtt sem köteles megkapni minden fertőzést, ha érzi a szúrást, borogatást, szemmosást javaslunk, pl Műkönnyel. Semmi esetre sem javaslom viszont az antibiotikus kezelést, mert azzal csak a baktériumokat szoktatjuk hozza a kezelésünkhöz, és az nem lesz hatásos majd a komolyabb fertőzéseknél.  Kérem egy kth váladék vizsgálatra hozza el a kicsit, ha meg újra ismétlődik a fertőzést a szemein.

Azt, hogy mennyit lát, lát-e, van-e más szemészeti problémája, úgy kell megállapítanunk, hogy váltva letakarjuk egyik, majd másik szemét.  Apró tárgyakat illetve képeket nézünk külön- külön szemmel és megfigyeljük egyformán teljesít-e.

Dr. Sényi Katalin

 21 hónapos babánál sarjadzó gomba van a belekben. Lehetséges-e gyógyítás homeopátiával ...

21 hónapos babánál sarjadzó gomba van a belekben. Lehetséges-e gyógyítás homeopátiával?

Válasz

A Candidagombák azok a sarjadzógombák, amelyek közül a Candida albicans az, amely a gyermekekben az úgynevezett candidiázist okozza. A szervezetünk normál baktériumflórája gátolja a C. albicans elszaporodását, ezért pl. az antibiotikus kezelések utáni egyensúly megbomlása a sarjadzógombák túlzott elszaporodásához vezethet.
A csecsemők, kisdedek, gyermekek candidiázisa akut vagy krónikus formában, egy körülírt területen (pl. bőrön) vagy az egész szervezetet érintve (pl. a bélrendszerben) jelenhet meg. A bél candidafertőzésére hosszantartó hasmenés lehet jellemző. Kísérheti a pelenkázott területen megjelenő gombás bőrelváltozás és a szájnyálkahártyán látható "szájpenész".
A klinikai tünetek hátterében szerepelhet:
- tartós antibiotikum-kezelés. Ebben az esetben rendezni kell a bélflórát, vagyis biztosítani kell a normál bélbaktériumok visszatelepítését: Lactobacilus acidophylus és bifidus megfelelő formában való beszedésével.
- a szervezet immunvédekezését csökkentő, pl. jelentős súlycsökkenéssel járó, elhúzódó betegségek után. Ekkor a homeopátiás alkati szer adása fokozza az immunvédekezést és a gyógyulás irányában hat. Segítségével a kiújulásokat, a visszaeséseket lehet megakadályozni.
- Kiegészíthetjük a kezelést Echinaceával, amelynek szintén "immunerősítő " hatása van.
- Az akut tüneteknek megfelelő homeopátiás szereket aszerint választjuk, hogy milyen jellegzetességeket mutatnak a kísérő bőr-és nyálkahártyatünetek és pl. a hasmenés.
- Gyereknél a kiegészítő diétás kezelés meggondolandó és soha ne legyen túl szigorú. A manapság felnőtteknél divatos szigorú Candida-diéták a fejlődésben lévő gyermeki szervezet érdekeit NEM szolgálják. Meggondolandó azonban a gyermek étrendjének hozzáértővel (táplálkozási szakember) való megbeszélése: mennyi cukrot, édességet, tejterméket, tojást és finomított gabonafélét fogyaszt.
(Bizonyos betegségek hátterében állhat klinikai tünetekkel járó makacs candidiázis - a mellékvese, a pajzsmirigy csökkent működése, immunhiányos állapotok - ezeket a kezelések megkezdése előtt mindig tisztázni kell!)
Dr. Lengyel Boglárka
http://www.extra.hu/bogidr/

Kislányaim az idei "iskolaévben" 2-3 hetente betegek. A nagyobbik most kezdte az ...

Kislányaim az idei "iskolaévben" 2-3 hetente betegek. A nagyobbik most kezdte az óvodát , a kisebbik 20 hónapos. Neki a botallo vezetéke nyitva maradt, nyáron majd megműtik, katéteresen. Minden alkalommal emiatt főleg antibiotikumot kapnak. Én próbálok nekik vitamint adni, orrukat kiszíni, ha náthásak....
Mit tehetnék értük, hogy ne legyenek állandóan betegek. Illetve ez elfogadható -e , hogy ennyiszer betegek, és havonta egyszer biztos kapnak antibiotikumot.

Válasz

Amit Ön megírt, sajnos "típustörténet". A korábban közösségbe nem járó kisgyermek az első óvodai évben találkozik először a felső légutakban megbetegedést okozó kórokozókkal. Ahogy Ön is írta, rosszabb esetben akár 2-3 hetente is beteg lehet. A nátha, torokfájás, esetenként köhögéssel, lázzal, hányással is társulhat. E betegségek túlnyomó többségét, kb. 2/3-át vírusok okozzák. Ilyen esetekben antibiotikus kezelés nem, ill. csak szövődményes esetben szükséges. Gyulladás-, ödémacsökkentőt, váladékoldót, orrcseppet ajánlunk csak. Ha a betegségnek egyértelműen bakteriális fertőzés az oka, ill. kb. a 4-5. nap után az ún. bakteriális felülfertőződés gyanúja felmerül, az antibiotikus terápiát elkezdjük. Más a helyzet akkor, ha a kardiológus ún. endokarditisz profilaxis miatt szívhibás gyermekeknél ezt elrendeli. Ilyenkor, a nem tisztázható eredetű lázas megbetegedés esetén az antibiotikus terápiát el kell kezdeni. Remélhetőleg a tél és az évek elmúltával a nagy testvér betegségeinek száma csökkenni fog, mivel a kisgyermek immunrendszere érik. A nyáron elvégzett műtét után a kicsinél sem kell azonnal antibiotikumhoz nyúlni. Esetleg a következő közösségi év előtt érdemes a gyerekeknek (2 éves kor felett) egy immunrendszert stimuláló kapszulát, ill. abból egy meghatározott idejű kúrát kapniuk. Ennek eredményeként a gyermekek remélhetően könnyebben birkóznak meg a felső légutak bakteriális fertőzéseivel.

Dr. Gömöri ÁgnesKislányom ebben a hónapban tölti az első életévét, és sajnos három hónapja nagyon so ...

Kislányom ebben a hónapban tölti az első életévét, és sajnos három hónapja nagyon sokat betegeskedik.  Van úgy, hogy csak náthás, de volt már neki valamiféle fertőzése a vékonybélben (nagyon magas láza volt, többször egymás után) és hörghurutja, amivel kórházba is kerültünk. A doktornő szerint vírusos fertőzés okozta a hörghurutot, amit nem tudom hol kaphatott meg, mert  nem voltunk levegőzni a rossz idő miatt. Most a vizeletében találtak egy bacilus fajtát (aeronomas caviae, ha jól jegyeztem meg) és enyhe torokgyulladása is van. Éppen összeszámoltam, most szedi a hetedik fajta antibiotikumot. Amióta korházban voltunk szinte állandóan tüsszög, az orrát dörzsöli, néha folyik az orra.
Szóval a kérdéseim:
Nem túlzás ez a rengeteg antibiotikum? Hogyan lehetne egy kicsit az immunrendszerét munkára késztetni?

Válasz

Nehéz feladat elé állított, mivel rövid, konkrét kérdésein túl, érzésem szerint arra vár, hogy valamely szakember mintegy szintetizálva az eddigieket, arra próbáljon választ adni, hogy: egy-egy akut betegség esetén megfelelő volt-e gyermeke kezelése illetve, a sok fertőzés mögött van-e esetleg olyan folyamat, ami mindezeket - közös okra visszavezetve - magyarázhatja.
Az akut, lázas fertőzések gyermekkorban igen gyakoriak, mondhatnám az élet "természetes" velejárói. Az nem annyira rendkívüli, hogy egy gyermeknek légúti vagy a beleket érintő fertőzése van, a húgyúti fertőzés azonban már nem olyan gyakori.
Az is igaz, hogy a csecsemőkorban az anyai védőanyagok felhasználódása, átépülése után van egy immunológiai mélypont, amelyből azután a gyermek saját védekező rendszerének megfelelő aktivitása vezeti ki a szervezetet.
Az antibiotikum adásról nem tudok véleményt mondani, csak nagy általánosságban: akkor kell azokat adni, ha bakteriális fertőzésről van szó. Tehát a lázas állapot, illetve a fertőzés önmagában még nem indokol antibiotikumot.
Valóban, nem szokványos, hogy egy hasonló korú gyermek ennyi gyógyszerre szoruljon, de ez nem lehet - nem is annak szánom - a kezelés bírálata.
Légúti (csepp) fertőzést akkor is meg lehet kapni, ha nem mozdulunk ki a lakásból. Nem attól leszünk betegek, hogy "megfázunk".
Úgy gondolom, az egész problémakört csak a gyermeket ismerő és ellátó orvossal lehet jól megbeszélni.
Dr. Péter Györgyp

Négy éves a lányom.  Családi barátaink méhekkel foglalkoznak és többek között méhp ...

Négy éves a lányom.  Családi barátaink méhekkel foglalkoznak és többek között méhpempőt is termelnek.  Tőlük kaptam egy kis adagot, kb. két kanálnyit, amit egy közepes méretű befőttes üvegbe kevertem.  Így magyarázták hogy kell csináljam.  Ebből mondták, hogy adjak a gyermeknek naponta egy kis kanalat.  Segítek e a gyermek fejlődésén, hogy ha méhpempőt adok neki ?  Úgy tudom, hogy testsúlya gyarapodhat, igaz hogy nem ártana, egy kicsit sovány.  De segít e az immunrendszeren ?  Nagyon sokat volt megfázva.

Válasz

A propoliszt a méhek termelik és bevonják vele a méhkaptárt, ezzel védik magukat a baktériumoktól. Tehát ennek csíraölő, fertőtlenítő hatása van. A népi gyógyászat régóta alkalmazza gyulladások, fertőzések kezelésére külsőleg. vagy belsőleg alkalmazva. Azt tapasztalták, hogy a betegek ezzel könnyebben küzdik le a betegségeket és talán kevésbé alakulnak ki fertőzések a szervezetben. Hogy a méhpempő mennyire erősít közvetlenül az immunrendszert, mennyire roborál arról tudományos adatokat nem ismerek, habár nyilvánvaló hogy ha egy kisgyerek kevesebbet beteg akkor jobban fejlődik, gyarapodik. Adják kislányuknak a méhpempőt, ártani biztosan nem fog.
Dr. Gömöri ÁgnesVan egy három éves kislányom, aki az utóbbi időben sokat volt beteg, most kivették az orrma ...

Van egy három éves kislányom, aki az utóbbi időben sokat volt beteg, most kivették az orrmanduláját, mert azt találták gócpontnak, és megállapították nála, hogy gyenge az immunrendszere. A kérdésem igazából az lenne, hogy mitől függ az immunrendszer erőssége? Soha nem volt körülötte fertőtlenítés, nem óvtuk mindentől, ritkán, és csak nagyon indokolt esetben kapott antibiotikumot, két hetes korától órákat volt levegőn időjárástól függetlenül, és még sorolhatnám az elvileg immunrendszer erősítő "nevelés" pontjait. Amióta bölcsibe került (18 hónapos) azóta volt csak beteg, korábban soha semmi baja nem volt. Nem tudom mitől lehet? Ha a leírt nevelési módszerek nem segítettek az immunrendszerének erősítésében, akkor a következő gyermekemnél mivel próbálkozhatnék? Tud valamit tanácsolni?

Válasz

Válaszomat a végéről kezdeném: nem tudok semmit sem tanácsolni, ami az immunrendszer érését segítené. Másodikként rögtön hozzáteszem, az elmondottak alapján erre nincs is szükség. A következő gyermeknél sem kell előre valamiféle praktikákkal felkészülni.
Ugyanis gyermekénél nem gondolnék immunológiai hiányállapotra.
Az a gyerek, akinek súlyosabb fertőzése nem volt, a védőoltásokat zavartalanul megkapta, és a családban sem fordul elő ilyen betegség, annál nem kell gondolni immunhiányra. Az, hogy a közösségbe kerülése óta gyakrabban beteg, az egy természetes folyamat: a gyermekek egymástól több akut, leggyakrabban banális légúti fertőzéseket szednek össze, és zárt közösségben erre - járványtani szempontok szerint - igen nagy az esély. Mivel gyermekkorban átesünk ezeken, a kor előrehaladtával ilyen jellegű megbetegedések esélye, gyakorisága lényegesen kisebb. Tehát mi már immunizáltak vagyunk. Ezt tekinthetjük immunológiai érésnek is. Vagy azt is mondhatjuk: "ilyen az élet". Ennek ez a természetes zajlása.
Való igaz, nem kell, nem szabad burokban felnőnünk, mivel azzal nem előzünk meg semmit sem, inkább csak elodázzuk a bajokat. (Ez talán nem csak a fertőzésekre értendő.)
Az, hogy kivették az orrmanduláját ahhoz járult hozzá, hogy orrlégzése felszabaduljék, ezzel egyébként több betegség kockázata csökken.
Azt nem tudom, milyen módon állapították meg gyermeke immunrendszeréről, hogy az gyenge. Ugyanis erre - szükség esetén vannak - jól definiált laboratóriumi módszerek. De még egyszer mondom, az Önök esetében - a leírtak alapján - nem kell ilyenre gondolni.
Dr. Péter György

X
EZT MÁR OLVASTAD?