Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

A Kisfiam születésekor sárga foltok voltak a testen. Később azt mondták, hogy enteroco ...

A Kisfiam születésekor sárga foltok voltak a testen. Később azt mondták, hogy enterococcus baktérium okozta fertőzése volt. Azt szeretnem tudni hogy mi ez, és mit okozhat.

Válasz

Az Enterococcusok az utóbbi időben mind gyakrabban szerepelnek mint helyi és általános, az egész szervezetet érintő fertőzések okozóiként. Okozhatnak helyi bőrfertőzést, de többször a bélrendszer és a húgyutak megbetegedéseit.
Inkább a hosszan kórházban tartózkodókat és súlyos alapbetegséggel rendelkezőket betegíti meg. Külön említés érdemelnek itt a csökkent immunitású egyének - ide tartoznak az újszülöttek is -, akiknél adott esetben komoly gondot okozhatnak. Kezelésük antibiotikumokkal és tüneti szerekkel történik.
A bőrjelenségeket illetően: nem tudom azok milyen természetűek voltak. Így azt sem tudom megmondani, hogy az említett baktériumnak ehhez milyen kapcsolata volt - vagy lehetett.
Ugyancsak kissé általános megfogalmazás, hogy Enterococcus fertőzés, mivel annak többféle formája, megnyilvánulása lehet, és mindezeknek más a klinikai jelentősége.
Dr. Péter György

Kisfiam arcán  kb. 3-4 hetes korában cafe au lait folt jelent meg. Mi az oka, eltünteth ...

Kisfiam arcán  kb. 3-4 hetes korában cafe au lait folt jelent meg. Mi az oka, eltüntethető-e és ha igen, mikor és hogyan?

Válasz

A  café au lait foltok bizonyos, a bőrt és annak elemeit továbbá az idegrendszert érintő betegségekben - pl. Recklinghausen kór, azaz neurofibromatosis - szoktak megjelenni. Maguk az elszíneződések diagnosztikus értékűek, de csak kozmetikai jelentőséggel bírnak. Általában ezeket nem kell és nem is lehet kezelni. Klinikailag sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak adott esetben az ehhez társuló egyéb szervi eltérések. 
A Recklinghausen örökletes betegség, de új megjelenéssel is lehet számolni. A kor előrehaladtával a foltok száma és nagysága növekszik.
Kicsit szokatlannak érzem, hogy ilyen fiatal csecsemőnél café au lait folt jelenik meg. Maga a bőrjelenség hasonlít egyéb pigment-foltokhoz, tehát fontos az elváltozások differenciál diagnosztikája. Előfordulhatnak olyan bőrelszíneződések is, amelyek nem tartoznak a café au lait csoportba.
Mindenképpen attól az orvostól kérjenek segítséget, aki a gyermeket látta, vizsgálta.

 Dr. Péter GyörgyKislányom most öt hónapos. A hasa és a háta jobb oldalán (a középvonaltól) "naev ...

Kislányom most öt hónapos. A hasa és a háta jobb oldalán (a középvonaltól) "naevus flammeus", tűzfolt található. Havi rendszerességgel visszük  ellenőrzésre, kétszer már meg is ultrahangozták. A doktornő szerint ez a fajta folt teljesen nem múlik el, de lehetőség van lézeres kezelésre, ami igen jó eredményt hozhat.

Válasz

Az említett bőrelváltozás vagy tűzfolt a felületes erek betegsége, a törzsön bárhol előfordulhat. Adott esetben komoly kozmetikai problémákat okozhat, de ez függ az elváltozás nagyságától, elhelyezkedésétől. Csecsemőkorban - véleményem szerint - még korai kezelni. 
Van a kezelésére többféle terápiás módszer, azonban egyik sem ad tökéletes gyógyulást. Sok esetben többféle módszer együttes alkalmazása szükséges.
Valóban egyik lehetőség a lézer alkalmazása, azonban ennek hatásáról, hatékonyságáról, mellékhatásairól a beavatkozást végző orvostól kell felvilágosítást kérni.
Dr. Péter GyörgyKisfiam 5 hónapos. A homlokán és a tarkóján is van un. tűzfolt. Igaz, hogy ezt a szülé ...

Kisfiam 5 hónapos. A homlokán és a tarkóján is van un. tűzfolt. Igaz, hogy ezt a szülész okozta? Császáros szülés volt, előre kiírva, nem kellett kapkodni.

Válasz

A tűzfoltnak semmi köze nincs a szülészeti ténykedéshez! Ez egy fejlődési maradvány, az un. velőcső záródási vonala mentén - orrnyereg, szemhéjak, homlok, tarkó nyak, hát  középvonala főleg a keresztcsonti rész -alakulhat ki. Ez egy kapilláris tágulat, mely több hónap, néha egy két év alatt elhalványul- elzáródnak a kiserek, megvastagszik a bőr- , majd általában el is tűnik.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam most lesz 3 hónapos. Születése óta egy kis piros folt van az orra alatt. A doktor né ...

Kisfiam most lesz 3 hónapos. Születése óta egy kis piros folt van az orra alatt. A doktor néni azt mondta, hogy el fog múlni. Nem nagyon látom, hogy halványodott volna. Mikorra fog ez a "gólyacsípés" elmúlni?

Válasz

A kis csecsemők egy részénél az orr, a szemhéjak, homlok, fejtető, tarkó, hát, keresztcsont területén igen gyakran észlelünk a bőrből nem kiemelkedő, általában szabálytalan szélű, világos- sötétpiros foltot. Ez az ún. velőcső záródási vonala mentén található fejlődési maradvány. Ezek kapilláris (pici erek) tágulatok, amelyek az idő előrehaladtával elzáródnak, zsugorodnak a bőrben, szemmel láthatóan halványodnak, majd általában eltűnnek. Ez lehet fél- 2 év, vagy nagyon erős, kiterjedt foltoknál több is, ill. később ezek megtelhetnek vérrel sírás, erőlködés esetén, és olyankor átmenetileg újra látszanak. Ez az egyik lehetőség, a másik esetben viszont indulhat egy véranyajegy, amelyik a következő hónapokban növekedni kezdhet, azonban ezek nagy része egyszer csak a növekedésben megáll, és hónapok, esetleg évek alatt visszafejlődik. Bőrjelenséget látatlanban véleményezni nem lehet, ill. nem szabad. Ha az elváltozás növekedni kezdene, gyermekbőrgyógyász, gyermeksebész véleményét kérjék. Ha nem, várhatnak.
Dr. Gömöri Ágnes

Már egy hete, hogy az egyik reggel arra ébredtünk, hogy a 16 hónapos kislányom kezén és a ...

Már egy hete, hogy az egyik reggel arra ébredtünk, hogy a 16 hónapos kislányom kezén és a hasán piros foltok vettünk észre. Még aznap kihívtuk a körzeti orvost aki azt mondta, valószínű hogy valami allergia. Krémet és Calcimus-t írt fel, de mindezek ellenére azóta sem javult a helyzet, bár a hasáról eltűntek a foltok, de az ujjai között még pirosabb, közelebbről megnézve hólyagosak. Azóta nyűgösebb és gyakran viszket neki.  Közben, mivel a probléma igencsak aggaszt, a mai nap elvittam a megyei korház gyermekbőrgyógyászatára a kislányt. Ott azt mondták, a kicsi kezén és ujjai között a kiütések, valamint a hátán egy vírustól vannak, amely majd idővel elmúlik. Őszintén szólva ezzel az indokkal nem igazán voltam megelégedve, próbáltam részletesebb felvilágosítást kérni, hogy mitől lehet és hogy hogyan lehetett volna kivédeni, egyáltalán milyen vírus ez?? Azt mondták nincs neve, egy olyan vírus, ami kisgyermekeknél szinte biztos hogy előjön, és ez a levegőben van (a jó magyar levegő okozza ezt mondta).

Válasz

A szakirodalmat áttekintve megszámlálni sem lehet azokat a vírusokat, amelyek kisgyermekkorban kiütések megjelenésével járó megbetegedést okoznak. Szerencsére ezek általában jóindulatúak és maradéktalanul meggyógyulnak. Gyakran egyéb tünetekkel is járnak (orrfolyás, torokgyulladás, nyirokcsomó duzzanat, kötőhártya gyulladás, láz, hasmenés, stb.). Előfordul azonban olyan fertőzés is, amely a bőrtüneteken kívül egyéb tünetet nem okoz. A kiütések jellege - összefolyó, kiemelkedő, hólyagos, stb. -, azok megjelenési helye sem mindig jellemző 1-1 vírusra, az eredetére csak következetni tudunk. Ezek a fertőzések elsősorban cseppfertőzéssel terjednek, és bizonyos lappangási idő után (1-2-3 hét is lehet) jelennek meg, tehát a rokon látogatása nem hozható ezzel összefüggésbe.. A bőrgyógyász kolléga - aki látta az elváltozást - (én nem láttam, tehát objektív véleményt nem mondhatok), és azt vírusos fertőzés tünetének tartotta, elmondta, hogy ez idővel (akár1-2 hónap) magától, kezelés nélkül is megszűnik. Megpróbálta Önt megnyugtatni - habár úgy látom, hogy ez nem nagyon sikerült - hogy ez nem komoly betegség, nem kell aggódnia, csak türelemmel várni az elmúlását. Addig is viszketést csillapító szerek használata indokolt lehet. Amennyiben ez nem múlik el vagy kiújul, kérem, keressék fel újra őt.
Dr. Gömöri Ágnes

Gyermekem 19 hónapos és két napja piros foltok vannak a testén  lábán  és a hasán, a le ...

Gyermekem 19 hónapos és két napja piros foltok vannak a testén  lábán  és a hasán, a legtöbb arcán nincs és a kezén sincs. Első nap hasmenése volt és igen bűzös szaggal. Bár a foltok nagyobbak, kisebbek és elmúlnak, előjönnek. Mi ez? nem lázas és nem vakaródzik és enni is jól eszik. Nincs állat a környezetünkben. és nem is érintkezett vele. Elvittem egy patikába megmutatni, ott adtak allergia elleni gyógyszert, de nem látom hatását.

Válasz

Kislánya bőrjelenségeinek okát, ill. a pontos diagnózist vizsgálat nélkül nem lehet megállapítani. Csecsemő-és kisdedkorban szinte bármely vírusfertőzés fennállásakor előfordulhatnak a törzset, arcot, végtagokat, vagy csak egyes testrészeket érintő kiütések. Ezek sokfélék lehetnek, elhelyezkedhetnek csoportosan, lehetnek különállóak, összefolyhatnak. Napokig fennállhatnak, és helyüket, színüket (halványabb, erősebb vörös) változtathatják. Kísérheti akár erős viszketés is. Az esetek nagy részében ilyenkor a nyálkahártyák _ garat, orr, szem kötőhártyája_ érintettségét is észleljük. Gyakran a nyaki nyirokcsomók is megduzzadnak, akár hőemelkedés, láz is kísérheti. A hasmenések túlnyomó többségét is vírusok okozzák, tehát a bőrelváltozást akár közvetlenül ezek is előidézhetik. Azonban ilyen esetben az sem kizárt, hogy a hasmenés- bélnyálkahártya gyulladás- során a bélfal áteresztővé válik olyan nagy, főleg fehérje molekulát számára, amelyek egyébként nem jutnak át rajta, és ezek allergiás reakciókat váltanak ki. Nem tudhatom, milyen allergiaellenes gyógyszert kaphatott a baba, azonban bármelyik gyógyszer szájon áttörténő alkalmazása esetén néhány napnak el kell telnie, amíg hatását tartósan kifejti. Másrészt ameddig az allergiát kiváltó hatás nem szűnik meg, jelen esetben a bélnyálkahártya gyulladás diéta nélkül, addig eredményesség és tartós tünetmentesség nehezen várható. Az sem kizárt, hogy gyermeke valamilyen ételre allergiás, és közvetlenül az váltotta ki a hasmenést és az azóta fennálló kiütést is. Próbálja figyelni kislánya étrendjét, esetleg vezessen be diétát. Ha a panaszok nem múlnak, keressék fel orvosukat.
Dr. Gömöri Ágnes

Gyönyörű kisfiunk 36. hétre született, stresszmentes, végletekig profi, tökéletesnek m ...

Gyönyörű kisfiunk 36. hétre született, stresszmentes, végletekig profi, tökéletesnek mondható szüléssel, 2850g, 54cm-es alap méretekkel. Második kórházban töltött napján apróbb-nagyobb, lassan múló lilás foltok jelentek meg bőrén, kézfején, arcán, szája többször egészen mély lila színt öltött. Mindamellett, szívhangja, légzése rendben levőnek találtatott. Harmadik éjszakáját már fénykezelésen töltötte, mert enyhén besárgult. Nyugodt, keveset sír, talán túl keveset is. Gondunk az említett foltokkal akad, a csecsemő gondozók szerint a légzés aritmikussága, esetleges elégtelensége okozhatja. A gyermekorvos azonban továbbra is kitartóan (és számomra megnyugtatóan) jó légzést állapított meg. Kérdésem, kell-e aggódjunk, mennyire tipikus az ilyen jellegű időszakos lassan múló elszíneződés?

Válasz

Pici babák bőrén, főleg az élet első hónapjaiban gyakran látható jelenség az ún. livedó racemóza = márványos bőr. Ez a szájkörnyék elszíneződésével is járhat, habár ez ilyenkor nem mélylila. A kissé fázó vagy éppen diszkomfort érzetű babáknak a periférián megváltozik a keringése, ez okozza a foltos márványozottságot. Fehér bőrű és kisebb súlyú (vékony zsírszövet), koraszülött babáknál ez még gyakoribb. Reméljük, az Önök babájánál is ez áll fenn. Azonban az egészen mély lila szín miatt a csecsemő fokozott figyelmet igényel, és amennyiben ez ismétlődne, hallható szívzörej nélkül is szükséges kardiológiai vizsgálat a szívhibák kizárására. Okozhatnak ilyet a tüdő veleszületett és szerzett elváltozásai, a rekeszizom fejlődési eltérése. Előfordulhat ez bukás, tej, nyák belélegzésekor is. Tehát mellkas felvétel elkészítése is indokolt lehet. Az agy ultrahangos vizsgálata is információt nyújthat, hiszen bizonyos fejlődési rendellenességek, apróbb bevérzések átmeneti ödéma is okozhat ilyet. Előfordulhat a szülés előtt közvetlenül, vagy a szülés alatt az anyának adott gyógyszer mellékhatásaként is. Bizonyos esetekben érdemes gégész szakorvos segítségét is igénybe venni, mivel az orrkagylók fejlődési rendellenessége, ill. a gége, a légcsőporcok fejletlensége, puhasága is eredményezheti ezt. Még egyszer hangsúlyozom, ezekre csak ismétlődés, ill. tartós fennállás esetén van szükség, egyelőre bízzák a babát az őt figyelő neonatológusra.

Dr. Gömöri ÁgnesKislányom fején, a jobb oldalon kialakult egy málnafolt. Születésekor nem volt ott, kör ...

Kislányom fején, a jobb oldalon kialakult egy málnafolt. Születésekor nem volt ott, körülbelül két hetes korában vettük először észre, azután rohamosan nőni kezdett. Egy-két hónapja változatlan nagyságúnak tűnik (a lányom most hét és fél hónapos), csak egy kicsit jobban kitüremkedik. Nem fáj és nem is viszket neki, de bennünket igencsak zavar. A gyermekorvos szerint van esély rá, hogy elmúlik (ezt én nehezen tudom a jelen helyzetben elképzelni), de ha nem akkor egy egyszerű műtéti beavatkozással a későbbiekben eltávolítható. Kérdésem az lenne, hogy adódhat-e ebből komplikáció, mondjuk ha véletlenül megkarmolja; illetve létezik-e valamilyen egyéb, mondjuk krémes kezelés?

Válasz

Kislányuk fején feltehetően ún. haemangioma, egy jóindulatú érdaganat alakult ki. A csecsemők nagy részénél- akiknél ezt észleljük- ez pontosan úgy viselkedik, mint a kisbabájuknál. Néhány hetes korban megjelenik, majd rohamosan nő akár hónapokig is. A bőrfelszín mentén is, sőt egyre jobban ki is dudorodik. A növekedés egyszer csak megáll, az állapot stagnál, majd észrevehetően kis szigetekben szürke foltok jelennek meg benne. Ezeken a területeken a kapillárisok elzáródnak. Ezek a területek egyre nőnek, mígnem úgy széltében, mint kiemelkedésében zsugorodni kezd az elváltozás. Ez indulhat akár 6 hó után is, de általában 1-2 éves kor között a legszembetűnőbb.. Tehát ha ez nem túl nagy méretű, nem zavar semmilyen életműködést, nem érdemes hozzányúlni. Kétségtelen, hogy előfordul olyan helyzet, amikor ez megsérül. Ebben az esetben valóban ijesztő vérzés jelentkezhet. Ilyenkor feltétlenül és sürgősen fel kell keresni gyermeksebészetet, ahol a sürgős műtétet elvégzik. Érdemes tehát egyelőre óvni ezt a területet, kenőccsel, ill. bármilyen edzőszerrel való kezelésétől óva intik a szülőket a szakemberek. Amennyiben ez tehát nagyon zavaró, keressenek fel gyermeksebészeti szakrendelést!
Dr. Gömöri ÁgnesA kislányunk most két hetes. A jobb combjának hátsó részén egy kb. 2 cm átmérőjű sz ...

A kislányunk most két hetes. A jobb combjának hátsó részén egy kb. 2 cm átmérőjű szürkéskék, lapos, korong alakú, kissé kiemelkedő dudor található, melynek középső részén halvány piros foltok vannak. A baba már így született, azóta a dudor alakja és mérete nem változott. A kórházi zárójelentésbe hemangiómát írtak. Mi a teendő ilyenkor? Melyik kórházba, milyen szakrendelésre célszerű elvinnünk a kicsit és milyen idős korában?

Válasz

A haemangiómák a csecsemőkor leggyakoribb daganatai, amelyeknek kevés kivételtől eltekintve genetikai alapja nincs. A bőrön észlelt haemangiómák 60%-a felületes, a többi ún. mély, ill. kevert forma. Ezek eleinte általában gyorsan növekednek, ezt egy stagnáló időszak követi, majd a lassú visszafejlődés időszaka következik. Várható a visszafejlődés, ha az elváltozásban szürkés szigetek jelennek meg, ill. az egész elváltozás halványodni kezd. Egyes felmérések szerint a felületes elváltozások 60%-a már 5 éves korra, 9 éves korra pedig már 95 %-a visszafejlődik. Néha, az aktív szakban szövődményként kifekélyesedés, vérzés, felülfertőződés létrejöhet, de ez ritka. Az elváltozás milyenségéről (mély, felületes), esetleges további teendőkről gyermeksebész tud nyilatkozni (gyermekklinikák, gyermekkórházak). Érdemes már most az elváltozásra áttetsző másolópapírt tenni, azt körülrajzolni, fölé dátumot írni. Ezt kb. havonta ismételjék meg, és a szakorvosi vizsgálatra vigyék magukkal. Kb. 6 hónapos korban elegendő az első vizsgálat, ha az elváltozás nem nő túl rohamosan. Ha pedig addig már észlelhető az elváltozás visszafejlődése, akkor a vizsgálat nem is szükséges.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam születésekor a tarkó bal oldalán kb. 5 mm átmérőjű, kör alakú heg volt, köz ...

Kisfiam születésekor a tarkó bal oldalán kb. 5 mm átmérőjű, kör alakú heg volt, közepén 1 kis ponton a bőr kiemelkedett - mintha Válasz:összecsípteVálasz: volna valami.  A gyerek most 2.5 éves, a heg jelenleg kb. 3 cm átmérőjű, halványpiros. Sajnos egyre többször megduzzad, ilyenkor sokat  piszkálja, vakarja - kérdeztem, de azt mondta nem fáj. A sebészeten is vizsgálták, ott plasztikát ajánlottak majd kamaszkorban -ha Őt zavarja.
Kérdésem: lehet-e ez valami kezdődő komoly betegség jele, illetve ragaszkodjam-e az eltávolításhoz, vagy kevesebb a veszély ha marad?

Válasz

Az elváltozás mibenléte leírásából sajnos pontosan nem megítélhető, de úgy tűnik, nem  olyan jel, amely a gyermek testi és értelmi fejlődését érdemben befolyásolná. Ha a bőrjelenségben lényegi változás nem következik be, javaslom elfogadni a plasztikai sebész véleményét (majd a testi fejlődés végén, ha zavart okoz...) Hasonló, zömmel esztétikai probléma a legkisebb ártalom nélkül igen sok gyermeknél előfordul. Tilos viszont hagyni, hogy piszkálja, vakarja, mert növekedése elfertőződés miatt is bekövetkezhet és a nyakon egy fertőző góc komolyabb bajok forrása is lehet.
Dr. Horváth  Andrea
Kisfiam 5 hónapos. A homlokán és a tarkóján is van un. tűzfolt. Igaz, hogy ezt a szülé ...

Kisfiam 5 hónapos. A homlokán és a tarkóján is van un. tűzfolt. Igaz, hogy ezt a szülész okozta? Császáros szülés volt, előre kiírva, nem kellett kapkodni.

Válasz

A tűzfoltnak semmi köze nincs a szülészeti ténykedéshez! Ez egy fejlődési maradvány, az un. velőcső záródási vonala mentén - orrnyereg, szemhéjak, homlok, tarkó nyak, hát  középvonala főleg a keresztcsonti rész -alakulhat ki. Ez egy kapilláris tágulat, mely több hónap, néha egy két év alatt elhalványul- elzáródnak a kiserek, megvastagszik a bőr- , majd általában el is tűnik.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam most lesz 3 hónapos. Születése óta egy kis piros folt van az orra alatt. A doktor né ...

Kisfiam most lesz 3 hónapos. Születése óta egy kis piros folt van az orra alatt. A doktor néni azt mondta, hogy el fog múlni. Nem nagyon látom, hogy halványodott volna. Mikorra fog ez a "gólyacsípés" elmúlni?

Válasz

A kis csecsemők egy részénél az orr, a szemhéjak, homlok, fejtető, tarkó, hát, keresztcsont területén igen gyakran észlelünk a bőrből nem kiemelkedő, általában szabálytalan szélű, világos- sötétpiros foltot. Ez az ún. velőcső záródási vonala mentén található fejlődési maradvány. Ezek kapilláris (pici erek) tágulatok, amelyek az idő előrehaladtával elzáródnak, zsugorodnak a bőrben, szemmel láthatóan halványodnak, majd általában eltűnnek. Ez lehet fél- 2 év, vagy nagyon erős, kiterjedt foltoknál több is, ill. később ezek megtelhetnek vérrel sírás, erőlködés esetén, és olyankor átmenetileg újra látszanak. Ez az egyik lehetőség, a másik esetben viszont indulhat egy véranyajegy, amelyik a következő hónapokban növekedni kezdhet, azonban ezek nagy része egyszer csak a növekedésben megáll, és hónapok, esetleg évek alatt visszafejlődik. Bőrjelenséget látatlanban véleményezni nem lehet, ill. nem szabad. Ha az elváltozás növekedni kezdene, gyermekbőrgyógyász, gyermeksebész véleményét kérjék. Ha nem, várhatnak.
Dr. Gömöri Ágnes

Lányom most 7 hónapos. A hátán a popsija fölött egy fél tenyér nagyságú sötét folt ...

Lányom most 7 hónapos. A hátán a popsija fölött egy fél tenyér nagyságú sötét folt van a születése óta. Úgy néz ki, mintha megütötte volna magát. Szerintem nem anyajegy mert nem bőrfelszínen van. A gyermekorvos csak azt mondta rá, hogy el fog múlni. Egy ismerősöm szerint "mongolfolt"  és Ő is azt mondja, hogy el fog múlni mert az Ő lányának (4 éves) is volt ilyen.
Kérdésem, hogy mi lehet ez? Létezik-e egyáltalán "mongolfolt"?

Válasz

Igen, létezik a mongolfolt. Ez egy barnás-livides színű, változó nagyságú - általában csecsemőtenyérnyi - pigmentfolt a gyermek hátán, a keresztcsont felett. (Elkülönítendő az anyajegyektől, de annak más sajátosságai vannak.)
Elsősorban sötétebb hajzatú, esetleg kissé sötétebb bőrszínű családokban fordul elő, illetve jellemző bizonyos populációkra. Nincs érdemi jelentősége - még kozmetikai értelemben sem. Tehát tennivalót sem igényel.
Idővel valóban mind kevésbé különül el környezetének színétől, halványodik.
Dr. Péter György

Kislányunokám most kéthónapos és egyhetes. Születése óta van az egyik szemhéján egy sö ...

Kislányunokám most kéthónapos és egyhetes. Születése óta van az egyik szemhéján egy sötétrózsaszínes, időnként lilába hajló folt, amelyre az orvosok azt mondták, hogy a szüléssel járó trauma következménye és felszívódik majd. Gyermekorvos is látta már, és elküldte ultrahangvizsgálatra. Addig is aggódom, hogy vajon mire gondolhatott a gyermekorvos, szépséghibáról van-e szó, vagy valamilyen komolyabb elváltozást jelez a hol elhalványuló, hol pedig sötétebb folt.

Válasz

Sajnos vizsgálat nélkül erre a kérdésre nem tudok válaszolni. Valóban lehet ez szülési trauma, de ez egyrészt nagyon ritka, másrészt 10 hetesen már nemigen látszana, ha az csak  a bőrt érinti. Sokkal gyakrabban észlelünk a homlokon, szemhéjakon tarkón kapilláris tágulatokat, amely egy  fejlődési maradvány és hónapok esetleg néhány év alatt  visszafejlődnek. Lehet azonban ez egy induló érdaganat is. Amennyiben gyermekorvosuk, aki látta az elváltozást UH vizsgálatot javasolt, azt célszerű elvégezni. Remélem ott megnyugtató választ kapnak.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?