Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

adottság

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Koraszülöttnek számít?

Az én kisfiam 37. hétre 2340g-mal és 48cm-vel született. Ő koraszülöttnek számít? 9/10-es Apgarral jött világra, egy percig sem volt inkubátorban a kórházban, ma vagyunk 1 hetesek. Tej bőven van, ügyesen szopizik az első naptól kezdve. 6 naposan már 2400g volt, több mint a születési súlya, 2340g-mal született és 2290g-mal jöttünk haza.

Még egy kérdés: mennyi idő után lehet kivinni sétálni?

erika84

Válasz

Nem, nem számít annak, elvileg a 37. terhességi hét előtt számít egy baba koraszülöttnek. A babád születési súlya viszont 2500 gramm alatt van, ami miatt alacsony születési súlyúnak számít. Régebben a 2500 gramm alatti babákat is koraszülöttnek vették, de most a gesztációs idő a döntő. Az Apgar eredménye alapján egyébként tökéletes kisbaba!

Amire érdemes odafigyelni az alacsonyabb súllyal született babáknál - mint a te esetedben is -, hogy könnyebben fáznak, ezért gyakran segítenek őket melegen tartani úgy, hogy inkubátorba teszik a piciket.

Nagyon jó hír, hogy ilyen ügyesen szopik és gyarapodik, ez azt jelenti, hogy hamarosan kicsit sem fog alacsony súlyúnak számítani. Bár előfordulhat minden újszülöttnél, hogy az elején egy icipicit csökkenni fog a súlya, de ha ilyen ügyes kislegény, pillanatok alatt behozza majd a nagyobb súlyú kortársait!

Tekintettel arra, hogy most jön a jó idő - délután 10 fok feletti a hőmérséklet - már 3 hetes kortól kivihetők a babák. Először csak fél órára, aztán ezt fokozatosan lehet emelni. Arra figyelj, hogy rétegesen legyen azért felöltözve és a fülét védje sapka.

Dr. Balla Viktória, neonatológus

Kisfiam 10 hónapos lesz néhány napon belül (első gyerek, 9,2 kg, 74 cm, anyatejen nevel ...

Kisfiam 10 hónapos lesz néhány napon belül (első gyerek, 9,2 kg, 74 cm, anyatejen nevelkedett baba) de még magától nem ül fel - nem is próbálkozik, állni sem próbál, ha esetleg megpróbálnánk ölben tartva a lábára állítani, felhúzza a lábát, vagy tiltakozik. Ha leültetjük a szőnyegre, egyenes háttal ülve játszik akár percekig is. Egyébként jórészt háton fekve játszik, s ha valami után ered, háton forogva, vagy kúszva közlekedik. Mivel farfekvéses baba volt császármetszéssel született a 39. héten, 54 cm, 2940 g volt, s dysmaturitást állapítottak meg. Az Apgar értéke: 9-10. 
Születésekor a csípője kötött volt, azonban ez megoldódott a 8 hetes korában végzett ortopédiai vizsgálatra.  Születése óta háton alszik, hason soha nem szeretett lenni. 
Fejét szépen tartja, a kezeit, ujjait ügyesen használja játék során. 5 1/2 hónaposan fordult hasra, s 6 1/2 hónaposan már ügyesen forgott minden irányba. Azóta a forgást tökélyre fejlesztette, s minimális kúszással kombinálva mindent meg tud kaparintani. Járókában kevés időt tölt (napi 1-1,5 óra), javarészt a szőnyegen játszik, azaz az egész nappali az övé. Egyébként nagyon sokat "beszél", nyitott, kiegyensúlyozott, nyugodt, nevetős baba. 3 hónapos kora óta járunk babaúszásra, amit imád, s ő az egyik legügyesebb baba. A sok "háttéradat" utáni kérdéseim: 
-Aggódjunk-e mozgásfejlődése miatt? Vigyük-e fejlődésneurológiai vizsgálatra? (8 hónaposan a "biztonság" kedvéért már elvittük ortopédiára, mindent rendben találtak)
- Tehetünk-e valamit, hogy jobb "ütemben"  fejlődjön?

Válasz

A csecsemő általában a 8-9. hónapban ül fel. Az ülés bevezeti a stabil fejtartást, aktívabb manipulációt tesz lehetővé, megváltozik a látás és a környezet viszonya. Mindezek a baba mozgás és szellemi fejlődésének ugrásszerű felgyorsulását eredményezik. Kialakul az un testséma, az egyensúlyozás tovább finomul, ez lehetővé teszi a térden ülés után a guggoló ülést, majd a felrugaszkodást állásba. Ez kb. a 9-10 hónapban történik. Forgó, izgő-mozgó, kúszó, jól manipuláló szellemileg jól fejlődő babájuknál reméljük mindez hamarosan bekövetkezik. Azonban, ha a 10. hónap betöltése után sem észlelnek változást, fejlődést a kicsi mozgásában érdemes felkeresniük fejlődés neurológiában jártas gyermek- gyógytornászt, esetleg szakorvost.  Ők birtokában vannak azoknak a technikáknak, amelyekkel a lassabban fejlődő, esetleg hiányzó, vagy valamilyen ok miatt akadályozott mozgásfejlődést beindítják, felgyorsítják.  A megfelelő gyakorlatokat a szülőnek megmutatják. Azokat otthon naponta végezni kell. Önök egyenlőre csak a megfelelően nagy, kemény alapú és biztonságos tér (megfelelő kapaszkodó helyekkel) biztosításával segíthetik a kicsi mozgásfejlődését.
Dr. Gömöri Ágnes

Nővérem tegnap vesztette el kéthónapos kisfiát bölcsőhalálban. Hasonfekve aludt , a kér ...

Nővérem tegnap vesztette el kéthónapos kisfiát bölcsőhalálban. Hasonfekve aludt , a kérdésem az , hogy összefügg-e a születése körülményeivel ? Elhúzódó szülés után 5-ös apgarral született , 6 napig a koraszülött osztályon gondozták de ezután hazamehettek. Semmi problémájuk nem volt , amíg ez a tragédia meg nem történt.

Válasz

A hirtelen/váratlan bölcsőhalál máig tisztázatlan kórokú tragédia. Alapvetően akkor lehet erről beszélni, ha minden szóba jövő betegséget - mint oki tényezőt - kizártunk.
Ugyanakkor ismereteink a korábbiakhoz képest bővültek, tudunk olyan rizikótényezőkről, amik a bölcsőhalál esetleges előfordulásában szerepet játszhatnak. Ezek lehetnek szülői (családi) tényezők, illetve a gyermeket érintők, és ezek között feltétlen szerepelnek a születés (szülés) körülményei, valamint önmagában a koraszülöttség is. 
Tehát a konkrét kérdésére igennel kell válaszolnom, azonban ez még nem jelent teljes és elégséges magyarázatot. 
Újabb gyermek születése esetén komoly gondot kell fordítani a terhesség igen gondos ellenőrzésére, azután a megszületett gyermek részletes kivizsgálására. A szülők számára már van lehetőség a csecsemő otthoni észlelésére alkalmas monitor beszerzésére, kölcsönzésére, illetve - és ez igen fontos - a szülőknek előre fel kell készülniük esetleges vészhelyzetek azonnali ellátására. Ma már több gyermekintézményben van ilyen bölcsőhalál megelőzési program, amelynek keretében adottak a kivizsgálás lehetőségei, illetve van mód a szülők képzésére is.
Dr. Péter György

X
EZT MÁR OLVASTAD?