Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Férjem nővére  psoriasisban szenved kamasz kora óta. Egész testére kiterjedten jelentkezne ...

Férjem nővére  psoriasisban szenved kamasz kora óta. Egész testére kiterjedten jelentkeznek a psoriasis tünetei, amiket elmulasztani, illetve csökkenteni 30 év után sem sikerült. Úgy tudom csecsemő és kisgyermek korban fokozottan érzékenyek a gyerekek erre a betegségre is, ezért kerülendő lenne találkozniuk. Különösen ha örökölte a betegséget. Azt szeretném megtudni, hogy meddig tanácsos a gyereket "távol tartani" nagynénjétől?

Válasz

A psoriasis nem fertőz, tehát a nagynénitől így nem lehet elkapni. 
Több tényezős öröklésmenettel jellemezhető, genetikailag meghatározott betegség, tehát örökletes elemek is szerepet játszanak. Jellegzetes klinikai tünetekkel, változatos lefolyással, spontán javulással, és romló klinikai tünetekkel járó, krónikus bőrbetegség. Időnként egyéb szervi érintettséggel is jár.
Bármely életkorban - tehát csecsemőkorban is - megjelenhet, azonban nem gondolom, hogy a fiatal gyermekek bármi szempontból fogékonyabbak lennének a betegséggel szemben.
Tehát az a véleményem, hogy emiatt nem kell a nagynénitől eltiltani a gyermeket.
Dr. Péter György
Szeretnék felvilágosítást kérni a psoriasis betegségről, valószínűleg a kislányom a ...

Szeretnék felvilágosítást kérni a psoriasis betegségről, valószínűleg a kislányom az édesapjától örökölte. Bár csupán két hónapos, de  a tünetek megegyeznek ezzel a betegséggel, (a térden, a könyökén, a combhajlatokban, a fülénél és az arcocskája nagyon csúnya száraz és  törik a bőre) a gyermekorvosunk ekcemanak mondta ezeket a tüneteket.
Majd  elvittük egy bőrgyógyászhoz és a doktor úr szerint  nem létezik csecsemőkori psoriasis, de Ő teljesen más krémeket adott és attól szépen gyógyul.
A krém tartalmaz ELOCOM  0,1%-t, mint az édesapja krémjei, tehát arra gondolok sajnos ez mégis csak psoriasis. 
Az Elocom-nak nagyon kedvezőtlenek a mellékhatásai??? Mik ezek, és hosszútávon milyen káros hatásai vannak szervzetünkre?

Válasz

Bizony létezik már csecsemőkorban kezdődő psoriasis, sőt ezek száma az utóbbi időben szaporodik. Az esetek kb. fele 15 éves kor előtt kezdődik. Gyermekkorban leány túlsúlyt észlelünk, amely később kiegyenlítődik. Un. polygénes ( több gén eltérése  által okozott) megbetegedés. A bőrjelenségek oka: a hámsejtek képződése felgyorsul,  a tüneteket számos külső és belső tényező kiválthatja és ronthatja. Csecsemőkorban néhány hetes  babáknál már látható a jellegzetes elváltozás legtöbbször a pelenkás területen, törzsön. Ez keveredhet az un. seborrheás dermatitis hajlatokban, arcon észlelt jellegzetes  bőrtünetével, amit a babáknál általában 4 hetes kortól észlelünk és ez igen gyakori. Ezt szokták csecsemőkori ekzemának is nevezni. A levél alapján úgy tűnik, hogy kislányánál is valószínűleg ez a helyzet. Mind a kettőre, ha szükséges mert a tünetek erősek, vannak megfelelő kenőcsök, bőrápolási technikák. Azt tanácsolnám keressenek fel gyermek-bőrgyógyászt ( Bp.-n a Heim P kórházban osztály is működik ) hiszen ha valóban psoriasisról  is szó van , az életre szóló lehet, így nem mindegy, hogy a gondozást hogyan kezdik és folytatják. Helytelen kezelés  még ronthat is rajta. Az említett kenőcsöt valóban  alkalmazzák psoriasis kezelésében, de minden egyéb bőrgyulladás is jól reagál rá. Az ekzema is. Csecsemő és kisgyermekkorban azonban töményen nem, csak vivőkenőcsben hígítva  használhatjuk mellékhatásai miatt. A hasonló erősségű gyulladáscsökkentő un. steroidhormont tartalmazó kenőcsök közül azonban a legkevesebb mellékhatást ez okozza. A melléhatások: bőrsorvadás, értágulatokkal, striák, helyi védekezési gyengeség (bakterális, vírusos, gombás fertőzések), a kenőcs elhagyása után a tünetek rosszabbodása. Általános melléhatások is lehetnek: izomgyengeség, növekedési elmaradás akár. Ha azonban kellő ideig, csak a beteg területen, megfelelő hígításban alkalmazzuk , ezeknek a valószínűsége minimálisra csökken.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?