Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Három és fél hónapos kislányom nagy kutacsa gyakran besüppedt, és ilyenkor enyhén pulzá ...

Három és fél hónapos kislányom nagy kutacsa gyakran besüppedt, és ilyenkor enyhén pulzál is. Szeretném tudni, hogy ez esetleg valami problémára utalhat-e? Anyatejes csecsemő, igény szerint és kizárólagosan szoptatom, súlygyarapodása nem túl gyors, de egyenletes. A bevitt folyadékot is megfelelő mennyiségűnek tartom: minden pelusa nedves, bőre szép, a hangulata jó. Korábbi szemműtéte miatti koponya UH vizsgálaton semmi kórosat nem találtak. A besüppedés nem köthető az étkezések időpontjához, és az esetleges erőlködéshez sem (erős sírás). Mi okozhatja?

Válasz

Azt gondolom, hogy a leírtak mögött nincs semmiféle probléma.
Adott esetben a kissé süppedt kutacs mögött - ha egyébként az a csecsemő jó klinikai állapota mellett, egyéb tünetek nélkül jelentkezik - inkább alkati tényezők állhatnak. Amikor kissé nagyobb és süppedtebb a kutacs, akkor a pulzálás jól tapintható. Ez főleg a csecsemő ülő helyzetében lehet szembetűnő.
Azonban azt is tudni kell, hogy a süppedt kutacs pl. tünete lehet a csecsemő folyadékhiányának, kiszáradásának, de azt egyéb tünetek és jelek is kísérik.
Dr. Péter György

X
EZT MÁR OLVASTAD?