Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Három és fél hónapos kislányom nagy kutacsa gyakran besüppedt, és ilyenkor enyhén pulzá ...

Három és fél hónapos kislányom nagy kutacsa gyakran besüppedt, és ilyenkor enyhén pulzál is. Szeretném tudni, hogy ez esetleg valami problémára utalhat-e? Anyatejes csecsemő, igény szerint és kizárólagosan szoptatom, súlygyarapodása nem túl gyors, de egyenletes. A bevitt folyadékot is megfelelő mennyiségűnek tartom: minden pelusa nedves, bőre szép, a hangulata jó. Korábbi szemműtéte miatti koponya UH vizsgálaton semmi kórosat nem találtak. A besüppedés nem köthető az étkezések időpontjához, és az esetleges erőlködéshez sem (erős sírás). Mi okozhatja?

Válasz

Azt gondolom, hogy a leírtak mögött nincs semmiféle probléma.
Adott esetben a kissé süppedt kutacs mögött - ha egyébként az a csecsemő jó klinikai állapota mellett, egyéb tünetek nélkül jelentkezik - inkább alkati tényezők állhatnak. Amikor kissé nagyobb és süppedtebb a kutacs, akkor a pulzálás jól tapintható. Ez főleg a csecsemő ülő helyzetében lehet szembetűnő.
Azonban azt is tudni kell, hogy a süppedt kutacs pl. tünete lehet a csecsemő folyadékhiányának, kiszáradásának, de azt egyéb tünetek és jelek is kísérik.
Dr. Péter György

X
EZT MÁR OLVASTAD?