Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Teherbeesés, cickafark, palástfű

Üdv!Azért írok, mert már lassan 1 éve próbálkozunk a páromma,de sajnos nem akar összejönni! cickafarkfű és palástfű teát iszok! Eddig eredménytelenül! Vitaminokat is szedünk mind a ketten! Tudna nekem valami tanácsot adni hogyan jöhetne végre össze a pici? Vagy esetleg olyan gyógyszert ami seít ebbenn? állítólag van egy ilyen gyógyszer a neve: clostilbegyt nemtudom hogy ezt elkezdjem e szedni vagy sem! Előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Hölgyem!

Egy év próbálkozás után tea ivása helyett keressen fel egy nőgyógyászt, aki kikérdezi, megvizsgálja, és hüvelyi UH vizsgálattal véleményt tud mondani a petefészkek szerkezetéről.

Nagy valószínűséggel kiegészítő vizsgálatokat is fog javasolni, ha meddőséget feltételez, az okok kiderítésére. A Clostilbegyt nevü gyógyszer a petefészek stimulálására való, tehát ciklusonként nem egy, hanem 4-5-6 petesejt is megérhet, de ezt csak orvosi ellenőrzés mellett lehet szedni. Az Inofolic nevű táplálék kiegészítő készítményt javaslom, ami nagy mennyiségben tartalmaz Folsavat, és egy B vitamin származékot, ez a szer recept nélkül kapható, és nagyon hatékony.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Szép napot: Dr. Rucz Árpád

Kislányom 22 hónapos, legtöbb kortársánál magasabb  és erősebb testalkatú. Által ...

Kislányom 22 hónapos, legtöbb kortársánál magasabb  és erősebb testalkatú. Általában jó étvágyú de sajnos egyáltalán nem hajlandó nyers zöldséget és gyümölcsöt enni.  Már az összes elképzelhető gyümölcsöt kipróbáltuk de egyiket sem szereti, sőt, még be sem hajlandó venni a szájába.   Kislányom egyedül a rostos gyümölcsleveket szereti meginni, de attól félek, hogy ezekben igazán nincs sok igazi gyümölcs. Nagyon aggódom, hogy hogyan jut a kislányom a szükséges vitaminokhoz, (egyébként eddig még soha nem volt beteg) hiszen úgy tudom, hogy például C vitamin csak nyers zöldségekben és gyümölcsökben van.

Válasz

Szerintem Önöknek érdemes lenne gyümölcscentrifugát vásárolniuk, és azzal készíteni a kislány gyümölcs, akár gyümölcs-zöldség italait. Az egész napi adag egyszerre elkészíthető, akár a család számára is. A centrifuga mosogatása, tisztítása ugyanis kissé körülményes, tehát kis adagokat nem érdemes készíteni. Náthás hurutos időszakban ezeknek a leveknek a citrus tartalmát növelni lehet, így a megfelelő friss C-vitamin bevitelt biztosítani tudják. Amennyiben ezeket sem fogadja el a kislány, a téli hónapokban mesterséges vitaminpótlás indokolt lehet. A túladagolásra figyeljenek.
Dr. Gömöri Ágnes

Kislányaim az idei "iskolaévben" 2-3 hetente betegek. A nagyobbik most kezdte az ...

Kislányaim az idei "iskolaévben" 2-3 hetente betegek. A nagyobbik most kezdte az óvodát , a kisebbik 20 hónapos. Neki a botallo vezetéke nyitva maradt, nyáron majd megműtik, katéteresen. Minden alkalommal emiatt főleg antibiotikumot kapnak. Én próbálok nekik vitamint adni, orrukat kiszíni, ha náthásak....
Mit tehetnék értük, hogy ne legyenek állandóan betegek. Illetve ez elfogadható -e , hogy ennyiszer betegek, és havonta egyszer biztos kapnak antibiotikumot.

Válasz

Amit Ön megírt, sajnos "típustörténet". A korábban közösségbe nem járó kisgyermek az első óvodai évben találkozik először a felső légutakban megbetegedést okozó kórokozókkal. Ahogy Ön is írta, rosszabb esetben akár 2-3 hetente is beteg lehet. A nátha, torokfájás, esetenként köhögéssel, lázzal, hányással is társulhat. E betegségek túlnyomó többségét, kb. 2/3-át vírusok okozzák. Ilyen esetekben antibiotikus kezelés nem, ill. csak szövődményes esetben szükséges. Gyulladás-, ödémacsökkentőt, váladékoldót, orrcseppet ajánlunk csak. Ha a betegségnek egyértelműen bakteriális fertőzés az oka, ill. kb. a 4-5. nap után az ún. bakteriális felülfertőződés gyanúja felmerül, az antibiotikus terápiát elkezdjük. Más a helyzet akkor, ha a kardiológus ún. endokarditisz profilaxis miatt szívhibás gyermekeknél ezt elrendeli. Ilyenkor, a nem tisztázható eredetű lázas megbetegedés esetén az antibiotikus terápiát el kell kezdeni. Remélhetőleg a tél és az évek elmúltával a nagy testvér betegségeinek száma csökkenni fog, mivel a kisgyermek immunrendszere érik. A nyáron elvégzett műtét után a kicsinél sem kell azonnal antibiotikumhoz nyúlni. Esetleg a következő közösségi év előtt érdemes a gyerekeknek (2 éves kor felett) egy immunrendszert stimuláló kapszulát, ill. abból egy meghatározott idejű kúrát kapniuk. Ennek eredményeként a gyermekek remélhetően könnyebben birkóznak meg a felső légutak bakteriális fertőzéseivel.

Dr. Gömöri ÁgnesA kisfiam 19 hetes,1330 gr-mal, a 33. héten született. Kevés volt a magzatvizet, és centráli ...

A kisfiam 19 hetes,1330 gr-mal, a 33. héten született. Kevés volt a magzatvizet, és centrális keringést állapítottak meg nála. Mostanra 4200 gr, csak anyatejet kap. Kiegészítés képpen kap B, C, A, D vitamint, Maltofert ,Folsavat,és Konakiont .A D vitaminból napi 2 cseppet írtak elő a kórházban, mert az alkalikus foszfatáz értéke 2000 felett van. A háziorvos szerint ez az érték nem olyan magas. Szerinte szigorúan csak 1 cseppet adjunk, mert gyorsan benő a kutacsa, ami valóban lényegesen kisebb, mint néhány hete. Most kb 2cm. Kérdésem, hogy Ön szerint mennyi D vitamint adjunk ezek után?

Válasz

A D vitamin szokásos adagja valóban napi 1 csepp, de ha nagyobb D vitamin igényre gondolunk, ez az adag emelhető. Az Önök esetében az alkalikus foszfatáze szintje alapján állapítottak meg vitaminhiányt.
Az alkalikus foszfatáze értéke nagyon metodika- (labor-) függő. Tehát leginkább az az intézet tudja értékelni a számadatot, ahol a vizsgálat történt. A 2000 körüli érték mindenképpen emelkedettnek tűnik, és ez az angolkor (rachitis) ú.n. biokémiai diagnosztikájában használatos. A kis súllyal születettek általában nagyobb vitamin-ellátásra szorulnak. Tehát az az érzésem, hogy hallgatni kell és lehet az intézet orvosára, és a D vitamint legalábbis átmenetileg az ő javaslata alapján folytatnám.
Azonban igen kényes kérdés, hogy miként viszonyul mindehhez a gyermek házi orvosa. Én azt gondolom, mindenképpen tisztázni kell akár mindkét féllel a dolgot, és nekem címzett kérdést nekik kellene feltenni.
Dr. Péter György

X
EZT MÁR OLVASTAD?