Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

adottság

Összes címke »

Kérdések-válaszok

A kisfiam tarkóját kiveri a víz néhány hetes kora óta elalvásnál.  A baba most nyo ...

A kisfiam tarkóját kiveri a víz néhány hetes kora óta elalvásnál.  A baba most nyolc hónapos.  Egyik nap kezdett minket idegesíteni, hogy a baba lába hideg jégcsap, a tarkóján cseppekben folyt a víz közben.  A problémát már többször említettem a gyerekorvosnak, aki most reagált először, egy labor kontrolt rendelt el. Milyen problémára kell következtetni az alábbi értékekből és a fenti tünetekből?
Milyen módon lehet orvosolni a problémát? Több D3 vitamin és napozás automatikus gyógyulás?

Válasz

Az elmondott panasz, tünet és a kezelő orvos által vélelmezett diagnózis között van logikai összefüggés, nevezetesen a D vitamin hiány merülhet fel.
Azonban nem tudom, hogy eddig a gyermek megelőzésképpen kapta-e a szokásos D vitamint. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy ennek a betegségnek a klasszikus forma mellett előfordulnak ritkább változatai is.
A D vitamin hiány diagnózisa a klinikum mellett a labor ér rtg vizsgálatokon alapul.
A leírt leletekben az alkalikus foszfatáze - bár ennek értéke az adott labor által használt metodikától függ - kissé emelkedettnek tartható, ugyancsak emelkedettebb a foszfor szint is. Mindezek alapján felvethető a D vitamin hiány lehetősége, és akkor annak a megfelelő pótlás a kezelési módszere. Ez azonban függ attól, hogy eddig kapott-e, milyen adagban, valamint milyen jellegű hiányról lehet szó. Mindenesetre elsőre a D vitamin adagolást tartom szükségesnek.
Az leírtakban a kálium szintje kissé emelkedett, de az még nem biztosan kórjelző.
Az MCV, MCHC, RDW értékekben is van minimális eltérés, de az csak a vérképre vonatkozó összes - és itt nem szereplő - értékekkel együtt értelmezhető.
Tehát arra, hogy mi lesz a gyógyulás útja, egyértelmű válaszolt adni nem tudok, de a bevezetett kezelést indokoltnak tartom. A gyermeket természetesen kontrollálni, gondozni kell.

Dr. Péter GyörgyA kisfiam 19 hetes,1330 gr-mal, a 33. héten született. Kevés volt a magzatvizet, és centráli ...

A kisfiam 19 hetes,1330 gr-mal, a 33. héten született. Kevés volt a magzatvizet, és centrális keringést állapítottak meg nála. Mostanra 4200 gr, csak anyatejet kap. Kiegészítés képpen kap B, C, A, D vitamint, Maltofert ,Folsavat,és Konakiont .A D vitaminból napi 2 cseppet írtak elő a kórházban, mert az alkalikus foszfatáz értéke 2000 felett van. A háziorvos szerint ez az érték nem olyan magas. Szerinte szigorúan csak 1 cseppet adjunk, mert gyorsan benő a kutacsa, ami valóban lényegesen kisebb, mint néhány hete. Most kb 2cm. Kérdésem, hogy Ön szerint mennyi D vitamint adjunk ezek után?

Válasz

A D vitamin szokásos adagja valóban napi 1 csepp, de ha nagyobb D vitamin igényre gondolunk, ez az adag emelhető. Az Önök esetében az alkalikus foszfatáze szintje alapján állapítottak meg vitaminhiányt.
Az alkalikus foszfatáze értéke nagyon metodika- (labor-) függő. Tehát leginkább az az intézet tudja értékelni a számadatot, ahol a vizsgálat történt. A 2000 körüli érték mindenképpen emelkedettnek tűnik, és ez az angolkor (rachitis) ú.n. biokémiai diagnosztikájában használatos. A kis súllyal születettek általában nagyobb vitamin-ellátásra szorulnak. Tehát az az érzésem, hogy hallgatni kell és lehet az intézet orvosára, és a D vitamint legalábbis átmenetileg az ő javaslata alapján folytatnám.
Azonban igen kényes kérdés, hogy miként viszonyul mindehhez a gyermek házi orvosa. Én azt gondolom, mindenképpen tisztázni kell akár mindkét féllel a dolgot, és nekem címzett kérdést nekik kellene feltenni.
Dr. Péter György

Kisfiam Franciaországban született, ahol azonnal elkezdték adni neki a Sterogyl (D2 vitamin ...

Kisfiam Franciaországban született, ahol azonnal elkezdték adni neki a Sterogyl (D2 vitamint). Folytathatom-e az adását itthon is ? Mi a különbség a D2 és a D3 vitamin között?

Válasz

A D-vitamin hatású vegyületek a bőrben lévő un elővitamin jellegű vegyületekből ultraibolya fény hatására képződnek. Ennek eredményeként keletkezik a D2 vitamin=ergocalciferol. Az ultaibolya sugárzás hatására ez tovább alakul D3=cholecalciferollá. Úgy a D2, mint a D3 vitamin megfelelő dózisban egyaránt alkalmas a D-vitamin terápiára. Mindkettőt a szervezet még tovább alakítja(máj) számára jól hasznosítható megfelelően aktív vegyületté. Tehát megszokott gyógyszerüket továbbra is használhatják.
Dr. Gömöri Ágnes

A babám nagyon fehér és érzékeny bőrű, ezért séta előtt otthon az egész babát beke ...

A babám nagyon fehér és érzékeny bőrű, ezért séta előtt otthon az egész babát bekenem 30-as faktorú fényvédővel. Szeretném megtudni, hogy a fényvédő mennyiben szűri ki azt a fényből, ami kiváltja a D-vitamin előállítódást?  UVB, vagy UVA álítja elő a D-vitamint?  Ha nem kenném be a babát, lehet hogy nem égne meg a bőre, de 30 éves korában bepöttyösödne mint én, és járhatna állandó bőrgyógyászati kontrollra.  Az is igaz, hogy néha elfelejtettem beadni a D-vitamint, és kialakult egy kis hiány, de ezt nem a baba bőre kárára szeretném pótolni.

Válasz

Ma egyre inkább ismert tény az, hogy a bőrt ért fényártalom az élet során összeadódik, tehát az egyént már csecsemőkorától védeni kell a fény káros sugaraitól. Minél fehérebb a gyermek bőre annál inkább. Helyesen teszi tehát, ha csecsemőjét, aki nagyon fehér bőrű csak fényvédő krémmel viszi napfényre. A hatékony fényvédő készítmények a napsugárzás 290-320 nm hullámait szűrik ki. Azonban pontosan ez az ultraibolya tartomány szükséges ahhoz, hogy  a bőrben D vitamin keletkezzen. Egyébként D vitaminhoz juthatunk táplálék útján is, viszonylag sokat tartalmaznak egyes halak, főleg a májuk, valamint megtalálható a tojássárgájában is. Ezeket azonban a kis csecsemők még nem fogyaszthatják. A mi éghajlatunkon a csecsemők kb. 4-5 hónapig vannak kitéve viszonylag nagyobb fedetlen testfelülettel a fent említett sugárzásnak. Magyarországon a fentiek miatt, főleg az utóbbi években tapasztalt egyre gondosabb fényvédelmet is figyelembe véve 1 éves korig a D vitamint télen nyáron folyamatosan adjuk. Ezután 3 éves korig májustól októberig szünetet tartunk. Ha azonban valamilyen ok miatt fokozott fényvédelem szükséges a kisgyermeknél én télen nyáron folyamatosan adnám a fenti életkorig a D vitamint. Ezt szájon át túladagolni / a szokásos adagolást betartva/ nem lehet Ha 1-1 adag kimarad biztosan nem lesz gond, hiszen 100% -os fényvédelem nincs és a kisgyermek tápláléka is tartalmaz D vitamint kis mennyiségben.
Dr. Gömöri Ágnes

Az lenne a kérdésem, hogy meddig kell a babáknak D-vitamint kapniuk?  
...

Az lenne a kérdésem, hogy meddig kell a babáknak D-vitamint kapniuk?  

Válasz

Magyarországon kb. 15 évvel ezelőttig már óvodáskorban is (az óvodában reggeli után) minden kisgyermek kapott D vitamint. Az országba nem is fordult elő angolkóros megbetegedés. A szakirodalom azután olyan adatokról számolt be, amely szerint feleslegesen túladagoljuk a D3 vitamint. Ez a túladagolás nem gyógyszer-túladagolást jelent a szó szoros értelmében, mert a D3 vitamint szájon át ilyen módon nem lehet túladagolni - legfeljebb egyszeri óriási adaggal -, inkább felesleges adagolást. Azután újabb adatok jelentek meg ismét, miszerint a gyors növekedési szakaszokban, pl. serdülőkorban is szükség van a D3 vitaminra a mi éghajlati övünkön ahhoz, hogy jó szerkezetű, masszív csontállománya alakuljon ki az egyénnek. Én a pácienseimnek azt javaslom (és sok kollégám hozzám hasonlóan), hogy 1 éves korig folyamatosan, 1-3 éves kor között pedig októbertől májusig kapjon a kisgyermek D3 vitamint. A kisgyermek bőrét érő napfény hatására a csontok növekedéséhez szükséges D vitamint már önmaga előállítja. Gyorsan növekedő gyermeknél a téli időszakban óvodáskorban is ajánlom. 
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?