Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Két és fél éves kisfiamnak gyakran váladékos a szeme. A doktornő, aki rendszeresen jár a ...

Két és fél éves kisfiamnak gyakran váladékos a szeme. A doktornő, aki rendszeresen jár a bölcsödébe minden alkalommal megállapítja a kötőhártya gyulladás tényét. A váladékon kívül semmi szokatlan nincs a szemén. Az első alkalom után elvittük a kisfiút egy másik gyermekorvoshoz aki lehetőségként megemlítette, hogy előfordulhat a nyálkahártya váladéka (ugyanis kicsit náthás volt) fél úton kifelé megtapad és a benne lévő baktériumok okozzák a szem váladékozását. Felírt egy barna színű orrcseppet aminek segítségével már az első orrszívásnál egy hatalmas váladékcsomót tudtunk kiszívni és a szemén a váladék másnapra eltűnt. Azt hozzá kell tennem, hogy előtte egy hétig kenegettük Irgamid kenőccsel de semmi hatása nem volt. Az elmúlt héten ugyanígy jártunk. Azt tanácsolta a bölcsődei doktornő, vigyem el a kenőcsöt a bölcsiben és kenessem be a gondozónőkkel minden alvás előtt a szemét.(?) Megmondom őszintén ezt a megoldást nem tartom elfogadhatónak.
Esetleg tudna nekem egy rövid tájékoztató jellegű leírást küldeni a kötőhártya gyulladásról? (mik a tünetek? meddig tart? stb.)

Válasz

A kötőhártya gyulladását baktériumok vírusok protozoonok okozhatják. Más és más a megjelenési formája a betegségeknek, már a megjelenési formából is lehet következtetni az okokra, de pontos diagnózist az úgynevezett "leoltással" a váladék tenyésztéses vizsgálatával nyerhetünk. Néhány nap alatt kiderül, milyen baktérium vagy más törzs okoz gyulladást, milyen telepeket találunk a leoltás után a tárgylemezen és az is kiderül ilyenkor, hogy melyik antibiotikum a leghatásosabb az éppen ott kinőtt telepek elpusztítására. Úgy mondjuk, hogy a leoltással kiderül, melyik gyógyszerre érzékeny és melyikre rezisztens a kórokozó. Ezt a vizsgálatot akkor végezzük el, ha a visszatérő, makacs nehezen gyógyuló esettel állunk szemben, illetve, ha a klinikai tünetek alapján nem egyértelmű a fertőzés természete.
A kötőhártya gyulladások közé sorolhatók a száraz szem tünet, mely nyákos váladékozással, vörös szemmel és széles skálájú panaszokkal jár: ilyen például: "mintha lenne a szemünkben valami, mintha homok lenne benne, legszívesebben csukva tartjuk ég, viszket.... Kimutatható a könnytermelés vizsgálatával, a könnyfilmfelszakadási idõ vizsgálatával, az úgynevezett Schiermer próbával, amikor az orvos megvizsgálja, hogy van-e elegendő könnye a betegnek adott idő alatt, ingermentes környezetben, esetleg érzéstelenített szemen, illetve inger hatására: fényre, hidegre, szélre. A kezelése a megfelelõ minőségű műkönny, valamint a könnytermelés javítása, A vitamin kúra stb.
Szintén kötőhártya gyulladás tüneteit mutatja az allergiás szem is. Ilyenkor is vörös lesz a szem, bár a váladékozás minimális, inkább csak könnyezés van, fáradt égő érzés, viszketés.....
Az allergia a kötőhártya cytologiai vizsgálatával fénymikroszkópos vizsgálattal eosinophyl sejtek szaporulatával, valamint a jellemző tüneteivel mutatható ki. Gyakran van szezonális formája, tavasszal ősszel gyakoribb. Antiallergiás kezelést kaphat a beteg helyileg szemcseppekben és általánosan tabletták formájában allergológus segítségével.
Vörös szem tünetet okozhat még sok más súlyosabb szembetegség, mint a zöldhályog, mely fájdalommal, látásromlással borús szaruhártyával jár glaukomás roham esetén, amikor az általános tünetet vegetatív rosszullét, hányás hányinger is kíséri. Kezdődő esetben a pupilla tág, a fájdalom bizonytalan, látásromlás és látótér kiesés még nem jelentkezik.
Vörös szem tünetet okoz a szem mélyebb részeinek gyulladása is, az érhártya betegsége az uveitis, iritis néven ismert kórkép. Ilyenkor alig van váladékozás ellenben fájdalom, mély lilás szemvörösség jelentős látásromlás, szűk pupilla, a szivárványhártya színének megváltozása jelzi az orvos számára a baj okát.
Heves vörös szem tünetet okoz a sérülés is, ez lehet egyszerűbb esetben egy nagy erőlködés, köhögés, nehéz széklet, kiugró vérnyomás emelkedés utáni kötőhártya alatti vérzés, mely minden kezelés nélkül is 1 hét alatt jelentősen javul, nyom nélkül felszívódik. Lehet egy idegentest okozta, ütés okozta bevérzéstől is. Itt nagy jelentősége van annak, hogy megvizsgáljuk van-e még idegen test a szemben a vérzés alatt, van mélyebben, illetve annak hogy kiderítsük a vérzés alatt nem történt-e a szem burkain repedés, mert az azonnali ellátást igényel. Így a szemsérülésekor akkor járunk el helyesen, ha azonnal felkeressük a legközelebbi szemészeti szakrendelőt.

A kisgyermekek gyakran nem mondják el a szemük sérülését, illetve nem is tudják mi is történt velük, pl belefújt a szél valamit a szemükbe. A szülő csak azt látja, hogy a gyermek az egyik szemét gyakran dörzsöli, az a szeme vörösebb könnyezik. Mindig kell porszemcsére vagy más idegen anyag szembe jutására gyanakodnunk ilyenkor, a gyermeket megnyugtatva alaposan meg kell tekinteni a szemét, meg lehet mosni langyos, vagy hideg vízzel a szemecskéket, hátha kipislogja a sérülést okozó anyagot. Amennyiben ez nem hoz megnyugvást még azon nap el kell vinni szemészeti szakrendelőbe a gyermeket.
Az ön gyermeke esetében azonban a könny elvezetéssel kapcsolatban fellépő vörös szem tünetről, illetve kötőhártya gyulladásról van szó. Azt írja, hogy a gyermek náthás volt és nehezen tudja még kifújni az orrát, orrszívóra volt szükség, hogy a tünetek mérséklődjenek.
Tudjuk, hogy a könny folyamatosan termelődik és az orrba a könnyelvezető csatornán át jut. Ha meghatódunk akkor szipogunk, temetésen mindenki az orrát fújja. Könnyen belátható, hogy ha az orr nyálkahártyája beduzzad a nátha miatt és amúgy a náthát sem tudja jól kifújni a gyermek, akkor a normál könnytermelés sem fog tudni az orr felé jól elvezetődni. Mindig a gyermek szemének csillogása, a könny elvezetésének lassulása jelzi, hogy a gyermek lázas ("úgy csillog a szeme") erre figyelnünk kell. Amennyiben a nátha nem tud letisztulni, a fertőzés a könnycsatornán át a szem felé visszafelé is terjedhet, bár ezt a csatornában lévő billentyűk jelentősen akadályozzák. Ezért vannak. Egy két éves gyermek gyakran dörzsöli a szemét és a nem egészen tiszta kezecskéjével is megfertőzheti saját magát. Így tökéletes a megfigyelése, nem a szemkenőcs vagy a szemcsepp fogja a gondjaikat megoldani, hanem, ha a náthás orrocskáját leszívjuk, letisztítjuk. Irgamid kenőcsöt nem szívesen adom a szembe, mert a szem nem szereti a kenőcsöket, nem ehhez van szokva, hanem a könnyszerű folyadékokhoz így a szemcseppekhez. Csak súlyos maródásban súlyos hámhiányban indokolt a szembe kenőcsöt helyezni. A kicsurgó könnye persze kimarhatja a szemhéjszélét és vörös lesz a szeme környéke. Erre a bõrfelületre, kezelésképpen lehet Irgamid kenőcsöt használni. Javaslom a gyermek szoktatását: zsebkendőbe köhögjön, tüsszentsen és a szemét csak teljesen tiszt törlővel, zsebkendővel szabad megtörölni, lehetőleg kézzel ne dörzsölgesse.
Dr. Sényi Katalin


Általános gyermek betegápolási kérdést szeretnék feltenni. 1 éves kislányunk náthás l ...

Általános gyermek betegápolási kérdést szeretnék feltenni. 1 éves kislányunk náthás lett és több mint 2 hete folyik az orra. Most már persze alig és úgy tűnik lassan el is múlnak a náthás panaszok. Az lenne a kérdésem, hogy a porszívós orrszívás elősegíti-e a váladék termelődését (azaz tovább tart az orrfolyásos tünet) vagy nem. Mi főleg arra gondolunk, hogy ezzel megelőzhető, hogy fülére arc-homloküregére húzódjon a nátha. Konkrétan meddig kell porszívózni az orrot a tünetek teljes megszűnéséig és fokozza-e a váladék termelődését a porszívózás?

Válasz

A porszívózás a legjobb dolog, amit tehetsz a nátha megszüntetése érdekében. Bár ezt a kis betegek nem mindig gondolják így, de az ő érdekük is ezt kívánja. Sok anyuka sajnálatból nem hajlandó, (vagy nem meri) porszívózni a kisded orrát, pedig igazán komoly bajt azzal lehet elérni, -  ahogy azt Te is írod- ha a melléküregek is megtelnek váladékkal, ahonnan aztán már nagyon
nehéz kikúrálni a beteget.
A porszívózásnak is megvannak azonban a szabályai. A váladékot először fel kell lazítani, azaz pár csepp fiziológiás sóoldatot, vagy kamillateát csepegtetni bele, esetleg Sterimárt (tengervizet)  fújni bele. Pár perc várakozás után leszívni, majd utána lehet az orrcseppet belecsöppenteni, ha szükséges. Csupán azért, mert az orrcseppnek nem az a feladata, hogy
fellazítsa a váladékot, hanem hogy csökkentse a nyálkahártya duzzanatot, és ezt a funkcióját csak akkor tudja ellátni, ha a nyálkahártya tiszta, vagyis nem fedi váladék. Nem tudok arról, hogy az orrszívás váladékképződést okozna, sőt tapasztalatom (a körzet és a saját három gyerekem) hogy lényegesen hamarabb múlik el a nátha és kevesebb a szövődmény, ha porszívózzuk az orrot. Én addig szoktam pórszívózni, amíg van mit. Vagyis a nátha elején akár húszpercenként, ha látom, hogy a gyereket zavarja, vagy nagyon folyik az orra, vagy nem tud enni stb. persze ilyen gyakran orrcseppet nem használok. Aztán a vége felé ritkábban, de amíg van váladék, addig szívogatom.
Szerencsére a gyerekeim nagyon hamar, szinte egy-másfél éves korukra teljesen jól fújták az orrukat, úgyhogy nem kellett sokáig "kínozni" őket a porszívózással. Bár mire már nagyobbacskák voltak, ők kérték, hogy szívjuk ki az orrukat, sőt még a porszívót is előszedték hozzá. Most már csak a legkisebb "élvezheti " néha, de remélem ő is hamar megtanul majd orrot fújni, akárcsak a testvérei.
Makai Kinga Gyermekem 7 hetes most, és kissé szörcsög. Az orvos orrcseppet javasolt, melyet használunk ...

Gyermekem 7 hetes most, és kissé szörcsög. Az orvos orrcseppet javasolt, melyet használunk is. A gondom az, hogy  az unokaöcsém (két és fél éves) kruppos lett, és most kórházban van. Nem lehet, hogy az orrdugulás annak a jele, hogy Attila fiam is megkapta a kruppot?  Mennyi az esélye, hogy megkapja az unokatestvérétől, akivel két nappal a betegség megnyilvánulása előtt és még a betegség megjelenésekor is találkozott. Még annyit, hogy mennyi a krupp lappangási ideje?

Válasz

A krupp a hangszalagok alatti terület gyulladása következtében  kialakult párnaszerű, körkörös duzzanat miatt létrejött rekedt, ugatásszerű köhögés, ill. ennek a duzzanatnak a fokozódása  következtében akár fulladozás, fulladás, arra hajlamos kisgyermekekben  (ált 0,6- 5 éves korig ). Ez utóbbi  állapot kórházi ellátást igényel. Tehát az állapot kialakulásához  kellemek bizonyos vírusok és bizonyos gyermekek! A krupp tünetei megjelenhetnek egy náthás , hurutos betegség kezdetén, közben, de akár a javulónak tűnő szakban is, tehát lappangási ideje nincs. Kisbabája még fiatal, ebben az életkorban tehát kicsi a valószínűsége a betegség megjelenésének. Náthás, hurutos állapot azonban már ekkor is kialakulhat, esetleg lázzal, étvágytalansággal, hasmenéssel. Ekkor keressék fel újra orvosukat.
Dr. Gömöri Ágnes

4 éves gyermekemnél rtg vizsgálat után arcüreggyulladást és hörghurutot állapítottak m ...

4 éves gyermekemnél rtg vizsgálat után arcüreggyulladást és hörghurutot állapítottak meg. 2 hónapja folyamatosan meg van fázva vagy náthás nem tudom. 2 üveg augmentint beszedett. Most Zinnatot kapott. Folyamatosan csepegtettek az orrába. Lehetséges, hogy ennek ellenére nem indul meg a váladék? És ha nem akkor mi történik. Panaszkodik fülfájásra is. Egy napja infrázom infraégővel az arcát.

Válasz

Levele alapján bizony egyértelmű az arcüreggyulladás (amelynek bizonyos esetekben lehet következménye a hörghurut), valószínűsíthető a kezdődő középfülgyulladás, és mindezek, valamint a kórtörténet alapján a jócskán megnagyobbodott orrmandula is. Mivel a gyermeknek az alkalmazott terápia mellett fülpanasza is jelentkezett, feltétlenül javasolnám a gégész szakorvos felkeresését. Ilyen esetben a megfelelő antibiotikus terápia mellett még gyulladáscsökkentőt, duzzanatcsökkentő gyógyszert, nyákoldót, gyakran a gégész szakorvos által összeállított speciális orrcseppet kap a kisgyermek. Ezen kívül az infrát is igen jó eredménnyel lehet használni. Megfelelő ideig, megfelelő távolságban! Ha a kicsi meggyógyult, újra meg kell vizsgálnia a gégész szakorvosnak az orrmandulák valódi nagyságát. Mindezek után lehet mérlegelni az esetleges orrmandula műtétet, főleg ha az a következő náthás-hurutos megbetegedésnél annak elhúzódását, ill. ismételten szövődményeket okoz.
Dr. Gömöri ÁgnesA fiamnak három hónaposan felszúrták a jobb fülét egy hosszantartó középfülgyulladás ...

A fiamnak három hónaposan felszúrták a jobb fülét egy hosszantartó középfülgyulladás miatt, amit a háziorvos nem vett észre, pedig mi többször jeleztük, hogy gond lehet. Önként vittük el a picit a F-O-G-re és persze igazunk volt. Most nyolc és fél hónapos és piszkálta a fülét így rögtön szaladtam vele az orvoshoz. Picit fénytelennek találta a dobhártyát és javasolta, hogy melegítsük a fülét. Mit jelent az, hogy fénytelen? Félek, hogy károsult a hallása, nem tudom mit tegyek?

Válasz

A konkrét kérdésére válaszolva: a fénytelen dobhártya nem jelent komolyabb bajt, enyhe felső légúti hurutnál is ilyen lehet. Ennek kezelése a melegítés és szükség esetén az orrcsepp. Azt le kell szögezni, hogy ennek alapján nem kell arra gondolni, hogy ez halláskárosodás jele lenne. (Egyébként egy ilyen korú gyermeknél - igaz ez nem tekintendő szakmailag kifogástalan vizsgálatnak, csak megközelítő értékű - de a szülői hangra való reakcióin lemérhető a gyermek hallása.)
A kérdés bevezető részére engedjen meg egy megjegyzést: ugyan nem ismerem a pontos körülményeket, az akkori klinikai tüneteket és panaszokat, de egy három hónapos gyermeknél a gyermekorvos nem mindig gondol azonnal középfül-gyulladásra, ha az észlelt panaszokat más vizsgálat eltéréssel magyarázhatónak véli. A középfül-gyulladás diagnózisa általában gyermek-gégész feladata - és lehetősége - bár sok esetben a gyermekorvosok is vizsgálnak fültükörrel is. Nem tudom, ez akkor így történ-e.
Azt gondolom, hogy a fénytelen dobhártya mögött álló légúti hurutot meg kell gyógyítani, hogy a fülkürt és középfül szellőzése visszaálljon. Utána - ha valóban arra van gyanú - hogy a gyermek hallása csökkent, van lehetőség objektív hallásvizsgálatra is. Ebben kikérheti a gégész véleményét.
Egyébként felső légúti hurutnál - náthánál - átmenetileg csökkentebb lehet a hallás, és ez kifejezettebb a középfül-gyulladás esetén. De még egyszer mondom, ezek meggyógyulnak.
Dr. Péter György

Pici fiamnak, aki most hetedik hónapos, makacs, gyógyulni nem akaró náthája van. Szinte két ...

Pici fiamnak, aki most hetedik hónapos, makacs, gyógyulni nem akaró náthája van. Szinte két hetes korától porszívózzuk, néha gyógyszeresen is kezeljük a doktornénink tanácsára (barna orrcsepp, C-vitamin ampulla, s egyszer már Erythran-kúrát is kapott, igaz, attól kiütéses lett). Van egy-egy időszak, hogy megszűnni látszik, de sajnos ez csak 1-2 hétre tehető, majd kezdődik minden elölről. Van egy három éves bratyesza, vele hasonlóan csináltam mindent (levegőztetés, öltöztetés, stb...), mégsem voltak ilyen problémáink.
Lehet-e valami oka az ilyen krónikus náthának, valami, ami megmagyarázza az állandó kiújulást?

Válasz

Vannak csecsemők, akiknél hónapokig-kis szünetekkel-orrdugulást, orrváladékozást észlelünk. Ezek hátterében leggyakrabban bukás (sokszor a szájon nem jön ki a tej, de az orrgaratba jut ekkor, így a szülő nem is észleli), száraz szobalevegő (főleg fűtési szezonban), étel-, főleg tejallergia és természetesen a közösségbe járó testvér áll, aki rendszeresen szállítja a légúti kórokozókat, amelyek enyhe esetben csak náthás állapotot okoznak. A gyakori orrcsepp-használat is eredményezhet állandó orrváladékozást. Ha a náthás állapot kifejezett, a váladék sok és sűrű, a baba köhög is, természetesen szükség lehet orrcseppre, nyákoldóra, sőt, ha ez lázzal is jár, esetleg antibiotikumra. Az orrszívást minden esetben ajánljuk, nemcsak jobb közérzetet, szopást, alvást biztosít, de a szövődményektől is védi a babát. A porszívóra szerelhető orrszívó egyáltalán nem ártalmas, pontosan így van kiképezve, hogy normál porszívóra csatlakoztatva-vagy több fokozatúnál a gyengébbre állítva- optimálisan, a nyálkahártya-sérülés veszélye nélkül kiszívja a pangó váladékot. Sajnos, a kézi szívókkal ilyen hatékonyságot elérni nem lehet. A csecsemők ilyenkor nagyon mérgesek, de utána megkönnyebbülnek. Előbb-utóbb meg is szokták a beavatkozást. Ha a nátha nem erős csak ezt alkalmazzuk, és fiziológiás sóoldatot csöppentsünk, vagy Stérimar oldatot permetezzünk a csecsemő orrába. Lehetőleg párásítsuk a szoba levegőjét. Ha a helyzet nem javul, érdemes gégész, vagy allergológus véleményét is kérni.
Dr. Gömöri ÁgnesKislányom 5 hónapos és már két hete náthás. Kaptunk orrcseppet és orrsprayt, ráadásul re ...

Kislányom 5 hónapos és már két hete náthás. Kaptunk orrcseppet és orrsprayt, ráadásul rendszeresen  szívom az orrát, mégsem múlik a náthája.

Válasz

Sajnos csecsemőkorban egy banális nátha is (amely nem jár lázzal, étvágytalansággal és egyéb betegségtünetekkel) általában 2-3 hétig eltarthat. Manapság a szülők bátrabban használják az orrszívókat, amelyek közül a porszívóra szerelhetők a leghatékonyabbak. Ezek használata mellett a náthás időszak is rövidebb, de főleg a szövődményeket, elsősorban a rettegett középfülgyulladást előzhetjük meg. De az sem mellékes, hogy a csecsemő tud szívni a mellből és a cumiból, hogy nem nyel le annyi váladékot. Miért tart mégis sokáig ez az állapot? A csecsemők, kisgyermekek nyálkahártyája a gyulladásra nagyobb oedemával és több nyák termelésével reagál, mint a felnőtteké. Ha relatíve sokszor, 5-6x szívjuk le a váladékot, az még mindig ritkább ürítés, mint amikor egy felnőtt akut náthás időszakokban orrot fúj. Ennek következtében a nyálkahártyát vastag nyák fedi, az nehezen regenerálódik. Az orrcsepp használata is korlátozott ebben az életkorban. Ha az orrváladékozás a 3. héten sem csökken, érdemes esetleg fiziológiás sóoldatot csepegtetni a baba orrába, meggondolandó duzzanatcsökkentő ún. antihisztaminikum adása is. A téli időszakban főleg csecsemőknél fontos a szoba párásítása. Amennyiben az orrváladék sárgás-zöldes színűvé - gennyessé - válik, keressenek fel gyermekgyógyászt, vagy gégész szakorvost.
Dr. Gömöri Ágnes

Attól féltem, hogy  3 hónapos kisbabám annak ellenére, hogy éppenhogy csak befejezte az ant ...

Attól féltem, hogy  3 hónapos kisbabám annak ellenére, hogy éppenhogy csak befejezte az antibiotikumot, ismét fülgyulladást kapott. Nos, az orvos nem állapított meg semmi bajt, de azt mondta, az állandóan eldugult orr allergia is lehet. Számomra hihetetlen, hogy pici baba már allergiás lehet! Az orvos azt mondta, csak szívjam ki az orrát minden este alvás előtt, de előtte csepegtessek orrcseppet az orrába. Van orrszívó porszívóm, azzal szoktam szegényt terrorizálni. Ha bekapcsolom a porszívót, már sikít szegény. Kérdésem: nem káros, ha heteken, hónapokon keresztül porszívózom szegény orrát? Mi mást lehet tenni az allergia ellen (ha ez tényleg az) ilyen kicsi korban? (Csak szopik, nagyon jól fejlődik mind testileg, mind szellemileg, de az apja nagyon allergiás.)

Válasz

A korábbi évtizedekben az allergiás tüneteket korosztályok szerint csoportosítani lehetett. Csecsemőkor: un .atópiás bőr ,ekzema. Kisded és kisgyermekkor :un. asthmatikus hörghurut, ekzema. Kamaszkor:szénanátha. Később: ekzema, szénanátha, asthma. Az utóbbi években tapasztalható, hogy a későbbi életkorban jelentkező állapotok egyre fiatalabb korban lépnek fel. De ilyen kicsi szénanáthás típusu allergiás babát még nem láttam, és a szakirodalomban sem olvastam róla. A csecsemőkori orrdugulásnak más oka is lehet. A téli időszakban a száraz meleg levegőt rosszul tűrő orrnyálkahártya is megduzzadhat és váladékot termelhet (főleg kisgyermekkorban). A kisbabák nagy része bukogat, így a tej ill. a savas gyomortartalom, ha a szájon nem is mindig jön ki, az orrgaratba feljön. Ott részben mint folyadék hallható marad (szörcsög a csecsemő), ill. nyákot termeltet az orrgarattal. Úgy észleljük mintha a baba náthás lenne. Persze lehet  orrdugulás, náthás állapot vírusos vagy bakteriális fertőzés következménye is, de akkor a baba nyűgös, rossz étvágyú, lázas lehet. Ha nem ez utóbbiról van szó, valóban elegendő lehet a baba orrát tisztán tartani. A porszívó orrszívó nagyon jó és hatékony lehetőség, de én csak akkor ajánlanám, ha valóban leszívható mennyiségű váladékról van szó. Az állandó szívás szülőt csecsemőt pszichésen egyaránt megviselhet. A folyamatosan használt orrcsepp pedig hosszú idő után tönkreteheti az orrnyálkahártyát-ezután ezért fog állandóan dugulni. Ennyire pici csecsemőnek allergia elleni gyógyszereket nem nagyon szoktunk alkalmazni. Az ő allergiáik inkább étel eredetűek (tej), így a megfelelő diétát (tápszert ) alkalmazva a  tünetek általában megszűnnek. Javaslom, hogy keressenek fel gyermekkórházi gégészt, akivel vizsgálat után az esetleges allergológiai vizsgálatok szükségességét megbeszélhetik, és az ott elvégezhető.
Dr. Gömöri ÁgnesAz én egyik félelmem az, hogy a születendő kisfiam orra eldugul. Mire a kisfiam megszületik ...

Az én egyik félelmem az, hogy a születendő kisfiam orra eldugul. Mire a kisfiam megszületik itt addigra már ősz lesz. Mivel én külföldön élek, itt nincs orrszívó készülék. A nagyobbik fiammal  volt ilyen problémám. A patikában a patikus azt mondta, hogy három hónapos korig semmiféle orrcseppet nem adhatok neki. Azt hallottam, hogy az orrba csepegtetett anyatej feloldja a nyákot és kihúzhatom fültisztítóval. Jó ez a megoldás? Vagy tud jobbat? Nem akarok semmi olyat tenni ami bántja a babát.

Válasz

Tudom, hogy a félelem tulajdonsága adott esetben az is lehet, hogy irracionális. De most mégis erre szeretném felhívni figyelmét: nem érdemes attól félni, amiről még egyáltalán nem tudjuk, hogy bekövetkezik-e. Továbbá, ha mégis így lenne, az azért orvosolható. Az anyatejes becsöppentés megfelelő megoldás. Másrészt lehet e céllal fiziológiás sóoldatot is használni.
Azonban ha kifejezetten náthás egy csecsemő, szükség szerint - és mértékkel - lehet azért korának megfelelő orrcseppet használni.
Dr. Péter György

X
EZT MÁR OLVASTAD?