Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Immunrendszerem gyengülésekor, esetleg stressz hatására gyakran kijön a számon a herpe ...

Immunrendszerem gyengülésekor, esetleg stressz hatására gyakran kijön a számon a herpesz. Alapállapotban évente 2-3 alkalommal, a terhesség alatt szinte folyamatosan, a szoptatáskor pedig az első 2 hétben 3 különböző helyen jelent meg a szájszélen. A hegesedésig szájmaszkban szoptattam. A babám már 4 hetes és még nem mertem megpuszilni, mert nagyon félek, hogy elkapja tőlem a vírust. Mennyire kell vigyáznom?
Azt hozzá kell tennem, hogy az édesanyámnak is ez volt a problémája kamaszkora óta és a terhesség, szoptatás alatt is. Ennek ellenére én a herpeszt gyerekkoromban nem kaptam el tőle, ez csak 16 éves koromtól jelentkezett. Neki viszont idősebb korában szinte teljesen eltűnt, nem is tudtam róla, hogy volt ilyen problémája. Igaz-e, hogy a herpesz, hasonlóan az övsömörhöz a bárányhimlő következménye?

Válasz

Kezdem a végénél: az övsömör valóban a már korábban lezajlott bárányhimlő sajátságos visszatérése, újabb megnyilvánulása. Klinikai megjelenésükben teljesen eltérnek: a bárányhimlő testszerte jelentkező hólyagos kiütéssel jár, míg az övsömört egy ideg lefutása mentén megjelenő apró, kissé érdesebb tapintatú, de mégis hólyagos jellegű kiütések jellemzik. Az érintett terület fájdalmas. E megjelenésnek az a magyarázata, hogy a bárányhimlő vírusa egy-egy idegdúcban megbúvik, majd bizonyos ingerekre reaktiválódik.
A herpes más eredetű és jellegű betegség. A herpes vírusa nem azonos a bárányhimlőt okozó vírussal, bár egy vírus-családba tartoznak. A bárányhimlőt az úgynevezett VZV vírus okozza, míg a herpest a HSV 1 jelű vírus.
Kérdése első részét illetően: az ajak herpesének kórokozója nem kívülről, hanem sokkal inkább belülről ered. Mintegy reaktiválódik az arra hajlamos egyénben, tehát van olyan ember, akinek többször van ilyen betegsége, míg másoknak sohasem.
Én azt gondolom, nyugodtan megpuszilhatja gyermekét - pláne, ha a bőrelváltozások már beszáradóban vannak.
Dr. Péter György

Szeretnénk gyereket. Miután megjött a hónap elején a menstruációm, tovább próbálkozt ...

Szeretnénk gyereket. Miután megjött a hónap elején a menstruációm, tovább próbálkoztunk, majd rá két hétre újra elkezdtem vérezni. Elég sokat dolgoztam az utóbbi időben és kicsit stresszes is volt az életem, vajon ez lehet az oka, hogy újra megjött a menstruációm?

Válasz

Valószínűleg. A háborúkban az asszonyok vérzészavarai túlléptek minden elképzelhető határon. Tudnia kell: a görcsös gyermekvágyás is okozhat akár önmagában vérzészavart. Teljes testi és szellemi béke. Mondjuk egy nyaralás a félidő (!) körüli héten napos tengerparton (Kréta, Rodosz, Ibiza, Mallorca, stb). Ha a félidős vérzése összemérhető az igazival, célszerű orvosi vizsgálattal tisztázni esetleges ciszta vagy más rendellenesség létét és azt szükség esetén kezelni kell. A gyakori nemi élet is okozhat közti vérzést, de erre nincs objektív támpont. Maradjunk az első sorban leírt "görcsösség" leküzdésénél.

Dr. Nagy László

Rendszertelen, stresszes munka és másoddiplomás képzés  mellett január óta menstruáci ...

Rendszertelen, stresszes munka és másoddiplomás képzés  mellett január óta menstruációm az eddigi 4 hetes ciklusról átállt 5 hetesre. Ám legutóbb az 5 héthez még hozzájött 2 nap pluszban. Rendes, szokásos mennyiségű és állagú menzeszem volt (jó erős, intenzív). Persze mind a három hónapban sorra vásároltam a terhességi teszteket, hátha terhességem jeleként jön meg másként. Ám mindegyik teszt negatívat mutat. Ugyanakkor hasam bal oldalát sokkal puffadtabbnak érzem, néha tompa szúrás- szerű valamit is érzek.

Válasz

Nem meglepő, hogy élete ilyen eseményei mellett a ciklus felborul. Az extrém stressz szituációk akár a teljes menstruáció-mentességet is előidézhetik, erre ismerünk példákat. Ilyenkor rendszerint szünetel a peteérés, nincs ovuláció. Elfordulhat az is, hogy cisztaként megmarad és többek között ez is okozhat hasi tüneteket.

Dr. Nagy László
X
EZT MÁR OLVASTAD?