Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kislányom egy éves, most aktuális a mumpsz, rubeola, himlő oltás koktélja. (Külföld ...

Kislányom egy éves, most aktuális a mumpsz, rubeola, himlő oltás koktélja. (Külföldön élünk, itt ekkor kapják) Szeretném megtudni, hogy ez az oltás nem veszélyes e a szülőkre nézve. Mi nem kaptunk védőoltást, és egyikőnk sem esett át ezeken a betegségeken. Mit tehetnénk? Oltassuk be mi is magunkat?

Válasz

Ezen oltás után a kisgyermek kb. 1 hét múlva bágyadt, nyűgös, étvágytalan lehet. Előfordul azonban hogy belázasodik és rajta ezeknek a betegségeknek a tünetei enyhe formában megjelenhetnek (nátha, köhécselés, nyirokcsomó duzzanat, kanyarószerű bőrkiütés, a fül alatt mumpszszerű duzzanat). Ezek néhány nap alatt  elmúlnak, legfeljebb tüneti kezelést igényelnek. A kisgyermek azonban a környezetét nem fertőzheti meg, nem veszélyes terhes anyákra sem. Tehát emiatt nem érdemes Önöket beoltani.
Dr. Gömöri Ágnes

Miriam Stoppard: Gyermekbetegségek A-Z-ig című könyvében külön szerepel a Roseola infantu ...

Miriam Stoppard: Gyermekbetegségek A-Z-ig című könyvében külön szerepel a Roseola infantum (rózsahimlő?) és a Rubeola. Kérdésem az lenne, hogy két külön betegség-e, vagy egy és ugyan az?

Válasz

A roseola infantum és a rubella (rubeola) azaz rózsahimlő két különböző betegség.
A rubeola ellen egyébként a kisdedeket oltják, a 15 hónapos korban esedékes MMR vakcina részeként az egyik összetevő a rubeola. Tehát ma már nagyon csekély az esélye a természetes rubeola lezajlásának.
A rózsahimlő egyébként egy a gyermekeket korábban nagyobb mértékben, napjainkban már kevésbé érintő betegség, mely általában szövődménymentesen, jó indulatúan zajlik (zajlott) le.
Tünetei: változó nagyságú, a bőrből enyhén kiemelkedő, lencsényi, rózsaszínű bőrelváltozás, mely fentről lefelé terjed testen, és amelyet jellegzetesen nyaki illetve inkább tarkótáji nyirokcsomó-megnagyobbodás kíséri. Általában lázzal, enyhe felső légúti hurutos tünetekkel jár. Szövődményei közé tarozhat központi idegrendszert érintő gyulladás, esetleges izületi
folyamat.
A természetes zajlás már ritka, mivel a gyermekek oltottak, más részről azonban sokszor ad diagnosztikus nehézséget, hiszen sok vírus betegség okozhat hasonló klinikai tüneteket.
Tehát a megelőzés, a segítség már adott: ez pedig a védőoltás.
A roseola infantum ezzel szemben magas lázzal kezdődő, majd a harmadik-negyedik napon megjelenő bőrkiütéssel járó betegség. A kiütés megjelenésével egyidejűleg a beteg általában láztalanná válik.
Szintén vírus okozta, fertőző betegség. Másik neve exanthema subitum.
Kezelése tüneti. Megelőzősére megfelelő módszer eddig nem ismeretes.
Dr. Péter György

Jelenleg 5 hetes kismama vagyok második gyerekemmel. A nagyfiam június 3-án lesz 3 éves. 2 h ...

Jelenleg 5 hetes kismama vagyok második gyerekemmel. A nagyfiam június 3-án lesz 3 éves. 2 hete fura pöttyök jelentek meg rajta, ami először a gyermekorvos szerint bárányhimlőnek indult, aztán a végső diagnózis rózsakiütés lett. Állítólag nagyon hasonlít a bárányhimlőre. Nem tudják mitől van, kenőcsöt kapott rá és közösségbe is mehet. Kérdésem: mi ez a rózsakiütés, és lehet-e valamilyen káros hatással a magzatra? A gyermekorvos szerint semmi baj nincsen, de még nem hallottam erről a betegségről, más orvos sem tudta mi ez, és úgy tűnik, nem túl gyakori betegség ez.

Válasz

Én sem ismerek "rózsakiütést". Rózsahimlőt igen - az a rubeola -, amely ellen ma már a gyerekek 15 hónapos korban védőoltást kapnak. Ezt köztudottan vírus, méghozzá magzatkárosító vírus okozza. Ez utóbbi miatt kapják a gyerekek a védőoltást, hogy ne tudják esetleg megfertőzni éppen terhes anyukájukat. Számos, ehhez hasonló kiütést eredményező vírusbetegség van, amelyek 1-2, néha több hétig is tarthatnak, ezeknek azonban általában (de nem mindig !) a kiütések megjelenése előtt ill. alatt egyéb tünetei is vannak, láz, rossz közérzet, hurutos tünetek. Némelyikre jellemző a kiütések terjedése. Egy bizonyos formájára pedig a törzsön fenyőfa ágának megfelelő rajzolatban elhelyezkedő kiütések jellemzőek. Aggodalma tehát jogos lehet. Érdemes kisfiát bőrgyógyász szakorvosnak megmutatni, annak diagnózisával (esetleg a feltételezhető vírusra vonatkozóan is lehet ötlete) amennyiben a vizsgálat után a vírusfertőzés valószínűsíthető a szülész szakorvost felkeresni. A szükséges ún. szerológiai vizsgálatok ilyen esetben a gyermeknél és az anyánál megfelelő szakintézetben elvégezhetők, amelyek a vírusfertőzéseket nagy pontossággal és specificitással megerősítik, vagy kizárják. A további teendőket ez határozza meg.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?