Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

adottság

Összes címke »

Kérdések-válaszok

A kislányom 15 hónapos sajnos nagyon erős tej és tojás allergiája van , (egész tej 5/10++, ...

A kislányom 15 hónapos sajnos nagyon erős tej és tojás allergiája van , (egész tej 5/10++, casein 3/5++_ , tojás7/10+++,) 4,5 hónaposan végeztek a karján  először tűpróbát, azzal állapították meg az értékeket...., De mint olvasom Mo-n csak 3 éves kor fölött végeznek ilyen vizsgálatot, és azt is találtam a  válaszlevelek között , hogy ezek a tesztek nem is megbízhatóak . Nekünk a jövőhéten esedékes az újabb vizsgálat , de sajnálattal látom, hogy nem számíthatunk jobbulásra, mert  ha véletlen (hiába az intelmek ellenére) megpuszilja valaki, vagy valahova nem  " tiszta "helyre nyúl, rögtön azon a helyen vörös duzzadt foltocskák jelennek meg .
Tehát ha most megkapom az eredményeket azok mennyire megbízhatóak...? Kérjek vérvételes ellenőrzést is ...? Mi a különbség a két vizsgálat között?
Nekünk azt tanácsolta a doktornő míg Ő erre nem ad utasítást , semmilyen mennyiségben az allergiás ételekből ne kerüljön a babához (fulladásos tünetek léphetnek fel, ha véletlen még is megtörténne van kéznél nálunk 1 adag életmentő injekció) . De a gyermekorvosunk, ki látta az allergológus által kiállított eredményeket azt tanácsolta próbáljak  joghurtot adni kezdésnek. Hát még nem mertem adni. Kinek teljesítsem az utasításét?!? Melyik a járható út?!?

Válasz

Valóban Magyarországon 3 éves kor alatt nem végeznek bőrpróbát, mert ezek nem megbízhatóak. Ma már elvégzett bőrpróba értékelésénél nem fogadunk el "+" jelzést, csak mm-ben megadott nagyságot. Ez nemzetközi ajánlás. Levele alapján kislánya nagyon allergiás, és allergiája nemcsak ételekre, hanem ezek szerint külső fizikai és kémiai ingerekre is beindul. Talán éppen ezért sem megbízható  - nem kellően specifikus - nála a bőrpróba. A vérvizsgálatok megbízhatóbbak, és ezek során is van mód arra, hogy a leggyakoribb erős ételallergénekkel: tej, szója, tojással szemben termelt ellenanyagokat kimutassák. Az eredmények alapján az allergia mértékére is következtetni lehet, és az esetleges javulás is (kb. 2-3 év múlva) pontosan nyomon követhető. Ilyen komoly allergia esetén nálunk is a gasztroenterológus szakorvos szigorú tej és tojásmentes diétát ír elő, akár évekig! Ebbe az erjesztett termékek és mini adagok sem férnek bele. A gyermekek akár 3-4 éves korig speciális tápszert kapnak, amely biztosítja a megfelelő fehérje és kalcium bevitelt. Ha a labor eredmények javulnak, el lehet kezdeni a tejtermékek nagyon óvatos és fokozatos visszaadását. Amennyiben nem diétáznak, azonkívül hogy a tünetek azonnal jelentkeznek, sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy a gyermek allergiája szelídülni fog, és sajnos megnövekszik annak a valószínűsége, hogy a későbbiekben asztmássá is váljon.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?