Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

adottság

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Egy hónapos kisfiam sajnos nagyon hasfájós. Szinte minden szoptatás után keservesen sír, h ...

Egy hónapos kisfiam sajnos nagyon hasfájós. Szinte minden szoptatás után keservesen sír, hasa feszes, kemény. Gyermekorvosom tanácsára hasi ultrahang vizsgálatot csináltattunk, ahol megállapították, hogy belei gázosak, olyannyira, hogy "szinte nem is lehet látni a szerveket". "Bélrendszere még éretlen". Tanácsolták, hogy hosszan büfiztessek, alkalmazzak hasi masszázst, cseppeket. Sajnos mindez a legtöbbször nem használ. Megnyugtatni, elaltatni igen nehéz, sokszor órákon át sír. A játszócumi sokszor segít, de ezt a fogazat későbbi fejlődése szempontjából nem szívesen használom. Van-e más megoldás? Mi segíthetne kisfiam panaszainak csökkentésében? Mikor számíthatunk javulásra, a hasfájás megszűnésére? 

Válasz

Az élet első 2-3 hónapjában gyakori probléma a hasfájás, haspuffadás. A meg nem emésztett táplálék (tej) a baba belében erjed, meglehetősen sok bélgázt termelve. A 3-4. élethónapra a bél enzimtartalma általában már megfelelő mennyiségű az elfogyasztott tej mennyiségéhez képest, így az erjedés-puffadás-hasfájás többé-kevésbé megszűnik. Persze vannak ez alól kivételek, nem hasfájós újszülött, de erősen hasfájós 6-7 hónapos baba is előfordul. A hasfájós babáknál valóban gondos böfiztetés - lehetőleg még szoptatás közben is - szükséges, érdemes a pocakjukat, ha puffadt masszírozni, ill. megkeresni azt a testhelyzetet, amelyben a baba ilyenkor leginkább tűrhetően érzi magát. Emellett érdemes megpróbálni a puffadás-csökkentő cseppet, ha ez nem használ, a görcsoldó cseppeket - ezekből kb. 4-5 féle kapható a patikákban és többsége vénymentes. Ha az egyik nem használ, érdemes kipróbálni egy másikat 2-3 nap múlva. Ezek a görcsöket nem minden esetben szüntetik meg , de mérséklik, elviselhetőbbé teszik azokat.
Dr. Gömöri Ágnes

Kislányom március 8.-án lesz öt hónapos. Eddig csak anyatejen élt, de már egy hónapja el ...

Kislányom március 8.-án lesz öt hónapos. Eddig csak anyatejen élt, de már egy hónapja elkezdődtek a problémáink az evéssel. A megszületését követően három hónapig rengeteg tejem volt, nem győztem fejni és lefagyasztani. A gyerek is szépen gyarapodott, hetente átlagban 17-20 dkg-t (a születési 3100 g-ról 5500 g-ra hízott). A gyerekorvos még azt is tanácsolta, hogy ne hagyjam a gyereket sokáig enni, mivel a mellemből szabályosan dőlt a kicsi szájába a tej, és gyakran pukkadásig teleette magát, aminek ijesztő mennyiségű bukás lett időnként a vége.  A negyedik hónapban azonban megváltozott az idilli állapot. Lányom kb. 11 hetes korától átalussza az éjszakákat (este 8-tól reggel 8-ig), ami nagyon jó dolog, de a tejtermelésemre rettentő rossz hatással van. A 12 óra szoptatás kihagyás eredményeképpen kezdetben reggelente borzasztóan fájtak a melleim a túltelítettségtől, ezért már hajnalban felkeltem fejni. Pár hét múlva megszűnt ez az állapot, most már csak annyi termelődik reggelig, amennyit a baba meg is eszik. Délelőtt nincs semmi bajunk az evéssel, de késő délután és este sajnos már egyre kevesebb a tejem, ami mostanra odáig fajult, hogy a gyerek nem lakik jól. Tudom, hogy az esti tej táplálóbb, és kevesebb is elég belőle, de a baba még szopna, és nyűgös. Hiába próbálom tovább a mellemen tartani és felváltva mindkettőből még etetni, az én kislányom ahhoz van szokva, hogy dől a szájába a tej, ezért pár perc alatt feladja a kínlódást. Bevallom őszintén, megpróbáltam a saját lefagyasztott tejemből este pótlást adni neki, de sem kispohárból, sem kiskanállal, de még cumisüvegből sem volt hajlandó elfogadni. Fél óra szivettépő ordítás után  éhesen álomba szenderült. Kétségbeesésemben a napi ötszöri etetés után (amiből az utolsó kettő már kínszenvedés a kevés tej miatt) este 11-kor még lefejek egy adag tejet (két mellből összesen kb. 100 ml), hátha nő tőle a tejtermelésem. Sajnos két hét elteltével még nem tapasztaltam eredményt. A védőnő tanácsát is kikértem, aki azt mondta, vegyek tejpépet és az esti szoptatás előtt etessem meg azzal a gyereket. Ezt eddig nem tettem meg, mivel úgy tudom, a tejpép is tehéntej alapú, és miért vegyek, amikor rengeteg saját tejem van a fagyasztóban? Egyik kérdésem az, hogy mit tegyek a több tej érdekében, vagy hogyan próbáljam a gyerekbe tuszkolni a pótlást a saját tejemből? Úgy érzem, mindent elkövettem (Laktoherb teát ittam és iszok minden nap, becsületesen fejtem, a babát igény szerint szoptattam), mégsem sikerül hat hónapos koráig csak anyatejjel táplálnom, pedig a családban előforduló allergiás rokonok miatt szeretném a tehéntejet és az ebből készített tápszereket mindenképpen elkerülni.

Válasz

Szerintem próbálj még egy szopit valahogy beiktatni napközben, vagy hajnalban.
Nem tudom, hogy cumit használtok-e. ha igen, próbáld meg cumi helyett is mellel kínálni a babát. Valóban elég sok ez a 12 óra kihagyás, és - ha hirtelen jön - oda vezethet, hogy a tej apadni kezd. A mell nem szereti az éles váltásokat. Ne keseredj el: ha egy-két órával az esti etetés után még ki tudsz fejni 100 ml-t, akkor biztosan nincs olyan nagy baj a tejmennyiséggel. Szerintem, ha végképp nem tud elaludni este az éhségtől a baba, biztosan elfogadja a lefejt tejet. Ha nem, próbálj meg abból te tejpépet csinálni, rizslisztből, vagy tejmentes bébipapiból (sajnos ilyet ritkán árulnak. Rizsolínó néven lehetett kapni még egy
éve, Podravka termék volt. Talán más cég is gyárt ilyesmit.) Adhatsz neki főtt krumplit is, anyatejjel hígítva, vagy almapürét. Szóval ilyen nem allergizáló ételeket. De csak szopi után. Nem biztos, hogy bármit el fog fogadni. Tarts ki: már csak egy hónap, és akkor teljesen rábízhatod, hogy mit eszik. (Én is hasonló cipőben jártam.)

Sződy Judit


X
EZT MÁR OLVASTAD?