Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Azt szeretném megkérdezni, hogy az apró sérüléseket kell-e és hogyan kezelni. Olyan apró b ...

Azt szeretném megkérdezni, hogy az apró sérüléseket kell-e és hogyan kezelni. Olyan apró balesetekre gondolok, hogy elesik  a gyerek, megvágja az ujját. Hallottam azt is, hogy a sebet tisztára ki kell mosni, de hogyan lehet kimosni az apró földszemcséket; meg azt  is, hogy nem érheti víz a sebet. A Vendég a háznál műsorában egyszer hallottam, hogy neomagnollal kell fertőtlenítni, de arra nem emlékszem, hogy milyen oldatot kell ehhez készíteni. Mivel a gyerekek kapnak tetanusz oltást, jelentenek-e tényleges veszélyt az ilyen kis balesetek.

Válasz

Ez a téma minden esetben más és más gyakorlati megoldást követelhet, ezért csak a teljesség igénye nélkül válaszolhatok!
Engedje meg, hogy az Ön kérdésének megválaszolása előtt említsek egy igen fontos dolgot. Tudom, hogy ezt nem kérdezte, de fontos ha a széles publikum is tudja mire kötelezi a törvény őket akkor is, ha Ők laikusok. Az akut vérzés csillapítása állampolgári kötelesség a magyar törvények szerint. Vagyis ez azt jelenti, hogy ha sérültet látunk és Ő vérzik mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a vérveszteséget a lehető legkisebbre csökkentsünk. Minden embernek meg kell állnia egy vérzés láttára és tudásának megfelelően cselekednie kell. Kiélesítve a helyzetet egy gyakorlati példával:  Össze-vissza megy a járdán egy részeg.  Természetesen jobb nagy ívben elkerülni. De ha észre vesszük, hogy vérzik meg kell állni. Elsősegélyre lehet szüksége! El kell döntenie egy laikusnak is mit tegyen. És ez nehéz. Tapasztalattól és bátorságtól függő, hogy megszólítjuk és segítünk, vagy csak egyszerűen riasztjuk a mentőszolgálatot. A másik állampolgári kötelesség a lázcsillapítás. Ebben az esetben sem mondhatjuk azt, hogy  "nem tudtam mit tegyek". Példa: a beteg nem engedi, hogy orvost (ügyeletet) hívjanak és lázcsillapító tablettát sem hajlandó bevenni. A láz egyértelműen jelzi, hogy nem szimulál a beteg. Ha magára hagyjuk és ő károsodik, a törvény életet veszélyeztető mulasztás miatt büntető eljárást indíthat.
Most a konkrét kérdésre válaszolva:  A gyakorlat nem pótolható!  Egy gyakorlati példa: (amikor kéznél van némi elsősegély alap.) A görkorizó kisgyermek elesik. Térdén, oldalán, vállán, könyökén horzsolások láthatók. A vér gyöngyözik a sérült bőrön, sárral, esetleg aszfalttal szennyezett. Teendő: bőséges, de lágy sugarú csapvízzel távolítsuk el a sarat, idegen anyagokat. "Betadine" oldattal (minden gyógyszertárban kapható) töröljük le a sérült felületet. Fedjük le steril gézzel. Ha szükségesnek látjuk vigyük orvoshoz, vagy hívjunk mentőt.
Az ujját elvágta késsel:  erősen és folyamatosan vérzik (vénás vérzés esetén). Tekerjük körbe tiszta anyaggal. Kezünkkel szorítsuk addig míg a vérzés eláll. Közben nyugtassuk a gyermeket. Majd óvatosan (tíz perc?) vegyük le a kötést és a horzsolásoknál leírtakhoz hasonlóan fertőtlenítsünk illetve járjunk el. Ha a kötés levétele után újra indul az erős vérzés, szorítsuk el és vigyük orvoshoz.
Spriccel a vérzés (artériás sérülés):  azonnal szorítsuk le akár a meztelen ujjunkkal is.  Ne törődjünk a fertőtlenítéssel, mert sürgős orvosi ellátásra van szükség.  Szorító kötés csak ekkor alkalmazható. Olyan erősnek kell lenni a kötésnek, mely az elvérzést megakadályozza!
A felületes sérülések esetén számos tisztító-fertőtlenítő módszer elfogadható. (A neomagnolos lemosás is és a fertőtlenítő hatású szappanok is, stb.) A nyílt sebek esetén nem alkalmazható agresszív anyag a sebbe. Pl.: alkohol, benzin, jódalkohol, festékszerű anyagok (régen ismert piros kenceficék). A Betadine oldat nem agresszív anyag. Ha nedvezik a seb célszerű fedőkötéssel ellátni. Hogy ne ragadjon bele a géz a sebbe, a gézt kenjük be vízzel is oldható (pld. Betadine) fertőtlenítő hatású kenőccsel. Ha mégis beleragad, csere előtt áztassuk le sima csapvízzel, majd újra fertőtlenítsünk és kössük be.  ( A magyarországi csapvizeknek gennykeltő baktériumoktól menteseknek kell lenniük.) Természetesen eset és eset között különbségek vannak. Buzdítson Ön is másokat elsősegély tanfolyamok elvégzésé re.
A felületes kis sérülések, melyek a levegővel mindvégig átszellőznek nem jelentenek tetanusz veszélyt. Az összezáródó sebek esetén, melyet kitisztítani is nehéz, orvosnak kell döntenie, hogy kell e az oltás vagy sem.
A trágyával, földdel, rozsdával, állati hússal vagy nyállal, stb. érintkező mély sebek azok, melyek okot adnak a tetanusz újra oltására akár egy éven belül adott oltások esetén is.

Dr. Varga LászlóX
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár