Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Krupp és rekedtség

Tisztelt Doktornő ! Gyermekem 7 hetes és két napja berekedt, làza orrfojása nincs .Eléggé hasfájós baba és a gyermekorvos szerint refluxos is. A kérdésem az lenne hogy a rekedtsége lehet előjele krupp- nak?

Válasz

Kedves Ágnes,

az adatbázisunkban már van hasonló kérdés, kérjük, először olvasd el, és ha még van kérdés, szívesen válaszolunk!

A rekedtségről

Unokám 3 éves múlt áprilisban. Az eltelt időszakban krupp-nak nevezett köhögéssel kezelt ...

Unokám 3 éves múlt áprilisban. Az eltelt időszakban krupp-nak nevezett köhögéssel kezelték kórházban. Most nálunk, vidéken is volt ehhez hasonló köhögése, de l db theophilin kúp elegendő volt ahhoz, hogy nem kellett kórházba vigyem. A kérdésem, hogy van-e valami spray, vagy más szer amit hasonló esetekben használhatunk, mivel szeretnénk egy családi kirándulásra magunkkal vinni unokánkat is Erdélybe. Kórház van a közelben, kb. egy órán belül juthatnánk el oda, mivel a hegyekben tartózkodnánk, de nem sátorban. Az oda-vissza utazást vonattal (háló kocsiban) tennénk meg.

Válasz

Azoknál a kisgyermekeknél, akik "krupp"-ra hajlamosak célszerű otthon is tartani, de főleg nyaralásra, utazásra elvinni bizonyos gyógyszereket. Már induló köhögés, nátha esetén is célszerű un antihisztaminikus hatással rendelkező gyógyszert adni a kisgyermeknek, amelyet érdemes kiegészíteni nyákoldó adásával. A már krupp-ra gyanús, kicsit is ugató köhögésnél- főleg éjszaka- az ilyen esetekben használható oedema csökkentő ill. légút tágító kúpot ajánlatos használni. Létezik ilyen hatású gyógyszer aeroszolban is. Persze fontos az ablaknyitás, a hűvös párás levegő biztosítása is. Ha mindezek nem hozzák meg a kellő javulást, mód van  ma már erős gyulladás és oedema csökkentő kúp otthoni beadására is. Mindezek azonban vénykötelesek, az adagolást, valamint a megfelelő használatukat( idő! ) a gyógyszereket felíró orvossal kell megbeszélniük.
Dr. Gömöri Ágnes

Lányomnak, aki most múlt 3 éves októberben volt kruppos rohama. Akkor meg is jártuk a Lász ...

Lányomnak, aki most múlt 3 éves októberben volt kruppos rohama. Akkor meg is jártuk a László kórházat. Azóta ilyen nem volt, de bármi probléma adódik, komoly pánikba kerülök. Senki nem tud semmi konkrétumot mondani erről a betegségről, hogy mikor nagyobb a veszélyeztetettség (pl.: nátha, influenza, mandulagyulladás), és hogy meg lehet-e előzni biztonsággal a betegséget. Mehetünk-e nyaralni valahova a tengerpartra? Hány éves korban leginkább veszélyes? (a válaszok 5-14 éves korra teszik a betegség megszűnését!) Most épen mandulagyulladása van, konkrét kérdésem, hogy ebből milyen esélye van a krupp kialakulásának???

Válasz

A croup-betegség 2/3-áért a vírusok felelősek. Ezek leggyakrabban az un parainfluenza-vírusok, de esetenként adeno ill. influenza valamint un. RS vírusok fertőzése mutatható ki ezeknél a gyermekeknél. A megbetegedés 3 hónapos és 5 éves kor között a leggyakoribb. A 3-7 éves kor között jelentkező croup hátterében bizonyos bakteriális fertőzések is húzódhatnak. A betegség ősztől tavaszig halmozottan fordul elő. A betegség fiúkban gyakoribb, és gyakran családi halmozódás figyelhető meg ( testvérek, rokonok), tehát a kórokozók mellet alkati adottság is szükséges a kialakulásához. A betegséget biztonsággal megelőzni tehát nem lehet, de ha a szülő azt idejében felismeri és otthon a megfelelő gyógyszerek: duzzanatcsökkentő-légúttágító-nyugtató kúp, erős gyulladáscsökkentő kúp, és persze a hűvös, párás levegő rendelkezésére állnak, meg tudja előzni a betegség gyors romlását, akár a kórházi kezelést. Többek között az idejében fel nem ismerés-kezelés miatt, rendszerint az első croupos rohamnál kerül leggyakrabban kórházba a kisgyermek. A mandula-gyulladáshoz akkor társulhat croup, ha azt az említett kórokozók okozzák, ez azonban ritka. Leggyakrabban un streptococcus nevű baktérium okoz mandulagyulladást kisgyermekkorban, ebben a vírusok másodlagos szerepet játszanak. Nyaralni bárhová mehet a család, a megfelelő gyógyszereket azonban vigyék magukkal, mert a betegség ritkán ugyan, de bármikor, bárhol kialakulhat fertőzés esetén. A gyógyszerek vénykötelesek és a pontos adagolásuk nagyon fontos. Ezt beszéljék meg kezelőorvosukkal.
Dr. Gömöri Ágnes

Gyermekem 7 hetes most, és kissé szörcsög. Az orvos orrcseppet javasolt, melyet használunk ...

Gyermekem 7 hetes most, és kissé szörcsög. Az orvos orrcseppet javasolt, melyet használunk is. A gondom az, hogy  az unokaöcsém (két és fél éves) kruppos lett, és most kórházban van. Nem lehet, hogy az orrdugulás annak a jele, hogy Attila fiam is megkapta a kruppot?  Mennyi az esélye, hogy megkapja az unokatestvérétől, akivel két nappal a betegség megnyilvánulása előtt és még a betegség megjelenésekor is találkozott. Még annyit, hogy mennyi a krupp lappangási ideje?

Válasz

A krupp a hangszalagok alatti terület gyulladása következtében  kialakult párnaszerű, körkörös duzzanat miatt létrejött rekedt, ugatásszerű köhögés, ill. ennek a duzzanatnak a fokozódása  következtében akár fulladozás, fulladás, arra hajlamos kisgyermekekben  (ált 0,6- 5 éves korig ). Ez utóbbi  állapot kórházi ellátást igényel. Tehát az állapot kialakulásához  kellemek bizonyos vírusok és bizonyos gyermekek! A krupp tünetei megjelenhetnek egy náthás , hurutos betegség kezdetén, közben, de akár a javulónak tűnő szakban is, tehát lappangási ideje nincs. Kisbabája még fiatal, ebben az életkorban tehát kicsi a valószínűsége a betegség megjelenésének. Náthás, hurutos állapot azonban már ekkor is kialakulhat, esetleg lázzal, étvágytalansággal, hasmenéssel. Ekkor keressék fel újra orvosukat.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam 1 éves korában kapott először lázgörcsöt. Éppen édesanyámnál voltunk, amiko ...

Kisfiam 1 éves korában kapott először lázgörcsöt. Éppen édesanyámnál voltunk, amikor a délutáni ébredése után az ölembe ültettem és éreztem, hogy magas a láza. A popsiban  levonva 38,2 fokot mértünk. Amíg anyukám hozta a lázcsillapító kúpot az ölembe vettem őt. De még mielőtt beadhattuk volna a kúpot az ölemben hirtelen el kezdett rángatózni, tekintete fennakadt. Ekkor gyorsan anyuák kezébe adtam mindkettőjüket a fürdőbe tereltem és rájuk nyitottam a hidegzuhanyt. ( Ezelőtt még csak olvastam erről a lázgörcsről, tudtam mi a teendő, de annyira megijedtem, hogy nem is voltam tudatában, hogy mit kell tennem.)
Amikor már jól átáztattam midkettőjüket, törölközőt csavartam a gyerekre és (mivel nem tudtam, hogy a mentő mikorra érne ki) beültünk a kocsiba és elmentünk a germekorvosi rendelőbe, ami csak 3 percre van tőlünk. Ott végre szakszerűen elkezdték hűteni. A lemerevedéstől addig amíg a gyerek teljesen magához tért és tisztán újra felismert eltelt kb 12-15 perc. Az orvos hívta a mentőt és bevitték Őt az Intenzív osztályra. Ott rákötötték a szükséges infúziókat. Majd kis idő múlva jött az orvos és elmondta, hogy agyvizet kell tőle venni, mert agyhártyagyulladásra gyanakonak. A minta alapján kiderült, hogy nem, hanem valamilyen vírus okozta a görcsöt a gyereknél. Az orvosi vélemények és az EEG alapján elláttak diazepam desitin-nel és 7 nap múlva hazaengedtek. Reméltük nem lesz rá szükségünk, de nem így történt. 1,5 hete vasárnap ismét lázasnak éreztem a kisfiamat mire hoztam a lázmérőt addigra ismét lázgörcsöt kapott. A férjem hívta a mentőket akik 10 perc alatt kiértek. Addig hidegvizes borogatással próbáltuk a görcsöt oldani. A mentőorvos megmérte alázát (37,8) beadta neki a diazepam kúpot és adott a compjába is egy görcsoldót. (azért a combjába, mert nem talált rajta vénát). Bevittek minket az ügyeletes kórházba. Másnapra elmúlt a láza. A főorvos a vizit után azt mondta, hogy a gyerek kruppos. Bár a nővérek szerint a gyerek a reggeli üvöltéstől rekedt be (mivel nem lehettem bent nála) mégis kapott rá légzéskönnyítőt (ez mondjuk nem árt). Keddre a vizit után azt mondták, hogy asztmás és szerdán hazaengedtek receptként gondos lázcsillapítást írtak fel. Itthon a háziorvostól kaptunk antibiotikumot és fluimucilt. A kisfiam szerdán este 10-től reggel 6 ig slejmet hányt, majd másnap mindent amit megevett, vagy megivott (valószínűleg, hogy annak a slejmnek a hatására amit szegény folyamatosan próbált lenyelni és a gyomra nem bírta). Pénteken úgy tűnt, hogy jobban van, de délutánra belázasodott. A hűtőfördő és a kúp felváltva követte egymást. Szombaton hasmenése is lett neki, úgyhogy a kúp helyett szirupot kapott. Az elmúlt vasárnap reggel megmértem a lázát (37,5). Gondoltam csinálok neki teát és utána visszamérem. Kimentem a konyhába, szegénykém totyogott utánam, és ott összesett. Végtagjai lemerevedtek szeme fennakadt és elkezdett rángatózni. Amíg a férjem hívta a mentőket, elkezdtem hűteni - bár láza nem volt - és beadtuk a diazepam kúpot. 15 percen belül megérkezett a mentő addigra a gyerek magához tért és üvöltött, mert a vizes borogatás eléggé rosszul érintette. Ismét bevittek minket a fent említett ügyeletes kórházba, ahonnan árirányítottak minket - a hasmenése miatt - egy másikba. Itt 4 napot töltöttünk és megtudtuk, hogy előző héten a másik kórházban összesedtünk egy komoly vírust (rota). Csak úgy engedtek el ha megígérjük, hogy _ bár az orvos most szabadságon van, de - mindenféleképpen felkeressük a neurológust. Tegnap érkeztünk haza. Most a gyerek nagyon jól eszik, iszik van széklete.
Ami engem foglalkoztat, hogy ezek a görcsök nem okozhatnak e nála epilepsziát illetve, hogy az első két görcse után az alacson 37,5-ös láz esetében már nem epilepsziáról van e szó hiszen csak az első lázgörcs után készült EEG. Illetve mit tudok tenni, mielőbb tisztázni tudjam a gyerek állapotát.
Az én kis nagyon kedves és mindig mosolygó fiacskám néha annyira el tud bambulni, hogy már attól félek már megint görcse van. Sokszor nagyon nehezen tér magához ezekből a bambulásokból. Ezt csak mellékesen jegyeztem meg, mert lehet, hogy nem fontos, de ilyenkor vele kapcsolatban minden pici dolog óriásinak tűnik számomra.
A családunkban Édesapám és a Nővérem volt lázgyörcsös. Férjem nagymamája pedig gyógyszeresen kezelt cukros.

Válasz

A lázgörcs a gyermekkori görcsös állapotok között a leggyakoribb. Leginkább 1-1.5 éves kor körül fordul elő, a gyermekek kb. 3-4%-át érinti. 9 hónapos kor előtt és 5 éves kor után ez ritkán tapasztalható. A rohamok néhány másodperctől akár 10 percig is tarthatnak, rendszerint magas, gyorsan felszökő láznál jelentkeznek, de arra hajlamos gyerekeknél már akár 37.5 °C körül is felléphet. Jelentkezésekor, főleg ha az 15 percnél is tovább tart, komoly, leginkább idegrendszeri eredetű megbetegedés merülhet fel, tehát ilyenkor szükséges lehet az agyvíz vizsgálata is. Vagy már a lázgörcs jelentkezésekor, vagy azután 1-2 napon belül észlelhetőek, vagy kialakulnak olyan egyéb tünetek, amelyek jellemzőek a lázat okozó vírusos vagy bakteriális fertőzésre. A lázgörcs a kisgyermekek 50%-ánál megismétlődik. A lázgörcsös gyermekek családjában gyakran találunk lázgörcsös testvéreket, rokonokat. A lázgörcsök ritkán alakulnak át epilepsziává, de ez előfordulhat (1 akár 9%-ban). Egyáltalán nem mellékes megfigyelése kisfiának karakterváltozása, elbambulásai. Feltétlenül és mihamarabb egy alapos és részletes neurológiai vizsgálatra (EEG ismétlés is, éber esetleg alvó állapotban) van szüksége a kisgyermeknek. Addig is legyen Önöknél készenlétben lázcsillapító, és az említett, végbélen keresztül beadható görcsoldó folyadék, amelyet időben alkalmazzanak. Minden görcsös állapot agyi oxigén ellátási zavart okoz, tehát a görcs idejét a lehető legrövidebbre kell csökkenteni. Persze a fizikai hűtés - borogatás - is bevetendő.

Dr. Gömöri ÁgnesX
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár