Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Egyik ismerősömnek 11 hónapos a kislánya. Mivel nem fejlődik fizikailag rendesen (csak ...

Egyik ismerősömnek 11 hónapos a kislánya. Mivel nem fejlődik fizikailag rendesen (csak 6,5 kg-os) indultak el Kolozsvárra , ahol megállapítottak nála egy kezdetleges gyomorfekélyt, liszt és tejérzékenységet. A belek is Candida gombával fertőzöttek. 
A fekélyre Maaloxot szedett egy ideig és különleges diétán él már lassan két hónapja (az étvágya kitűnő), ennek ellenére nem fejlődik megfelelően éppen csak egy-egy kicsit hízik majd ismét fogy (állandóan ingadozik, de a végeredmény nagyon kevés).
Viszont szellemileg nagyon szépen fejlődik.
 A kérdésünk az lenne , hogy ebben az esetben továbbra is csak egy szigorú diéta segíthet vagy lenn-e e más gyógyszeres kezelésre is lehetőség.

Válasz

Amennyiben a 11 hónapos 6,5 kg-os kislánynál a kivizsgálás során megállapították a lisztérzékenységet, annak szinte természetes velejárója a tejcukor érzékenység és egyéb felszívódási zavarok. Azért ilyen kicsi és rosszul fejlett e gyermek, hiszen a betegség következtében elpusztulnak a bélbolyhok, amelyekben enzimek vannak és ahol nagy felületen a felszívódás zajlik. Természetesen ekkor elpusztulhat a normál bélflóra is, helyét kórokozó baktériumok, gombák vehetik át, mint ahogy ez ennél a kislánynál is kiderült. Ez tovább rontja az emésztést fokozza a hasmenést. Természetesen a fentiek a diéta nélküli állapotot jellemzik. Lisztérzékenységben az elsődleges a nagyon szigorú gabonamentes (búza, rozs, árpa ) étrend és természetesen a beteg aktuális állapotának megfelelő kiegészítő kezelés és roborálás. A diétát legalább 2 !! évig tartani kell ahhoz, hogy a bélbolyhok regenerálódjanak- persze a fentiek értelmében később is folyamatosan- közben és ekkor ellenőrző vizsgálatok történnek. (bélbiopszia amely során a bélből kis szöveteket vesznek és értékelik szövettanilag ) Természetesen megfelelő diétával és kiegészítő kezelés mellett lassan megindul a gyógyulás, gyarapodás, de sajnos 1-2 hónapon belül ilyen állapotból, ahogy ezt Önök is észlelik, nehezen. Ehhez rengeteg türelem és kitartás kell, mivel mai tudásunk szerint a lisztérzékenység ha kialakul életre szóló állapot, nem gyógyítható. Léteznek Magyarországon liszt érzékenyeknek diétáskönyvek, sok-sok recepttel ezeket érdemes beszerezni, valamint van Budapesten a II. kerületben  a Margit krt-on egy malomipari szaküzlet, ahol gluténmentes liszteket, tésztákat, pékárut lehet kapni.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár