Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kislányunk 14 éves, két éve kezdett el nőni a melle. Hogy ez a folyamat befejeződött-e, ...

Kislányunk 14 éves, két éve kezdett el nőni a melle. Hogy ez a folyamat befejeződött-e, azt nem tudjuk, de kb. néhány hete vörös csíkok jelentek meg a bimbója körül, olyan, mint ha cellulitis csíkok lennének, tartok tőle, hogy azok is.
Kérdésem az, hogy elmúlnak-e maguktól, vagy halványodnak-e és mi a teendő? 

Válasz

A hirtelen növekedés gyakran okoz a bőrön jellegzetes csíkokat, amiket általában stria-ként szoktak emlegetni. Ezek gyöngyházfényű területek, olyan, mintha a bőr "megrepedt" volna. Ilyen csíkok a terhesség során, kamaszok hirtelen növekedésekor, gyors hízáskor jelentkezhetnek, és azt hiszem, hogy ugyanerről van szó kislánya esetén is. Nem ritka jelenség, számos nőnél előfordul az emlők kifejlődése során. Sajnos ezekre a csíkokra gyógyír nincs, mindenesetre később kihalványodnak. A patikákban kapható stria elleni krémekkel lehet próbálkozni, változó sikerrel. Persze a jelenség teljesen ártalmatlan, és amint ki fognak fehéredni, gondolom a kislányt sem fogják már nagyon zavarni.

Dr. Ács Nándor

Lányom 5 és fél hetes, eddig szépen hízott, tejem is volt. De! Valahogy soha nem annyi, ame ...

Lányom 5 és fél hetes, eddig szépen hízott, tejem is volt. De! Valahogy soha nem annyi, amennyi kellett, vagy túl sok, vagy túl kevés. Ha sok volt, előfordult, hogy akár 5 óráig is aludt, utána persze kevés lett, akkor gyakran szopott, és több lett. Csakhogy amíg kevés volt, addig persze éhes is volt... Nem lehet ezt az egészet egy kicsit egyenletesebbre szabályozni? Keltsem fel a lánykát, hogy szopjon, ha esetleg 5 óra hosszat is alszik?
A másik kérdésem a saját mellemmel kapcsolatos. Normális jelenség az, hogy a melleimen piros csíkok, illetve bevérzések vannak? Nem fájnak, csomó sincsen bennük, szóval nem kellemetlen, csak nem tudom, hogy normális-e ez a jelenség. Fájdalmat csak akkor érzek, mikor a baba bekapja a mellemet szopás elején, de utána elmúlik.

Válasz

Ismerem jól ezt a jelenséget. Én úgy tudtam áthidalni, hogy, amikor túl sok volt a tejem, és nem akart fölébredni a lány, fejtem egy kicsit, így nem volt nagyon sokáig tele a mellem, és nem csapott át a dolog a kevés tejbe, legalábbis nem olyan szélsőségesen. A túl sok tej, feszes mell és a ritka szopás miatt a szervezet túltermelést jelent az agynak, és az hirtelen
csökkenteni kezdi a tejtermelést. Ezt előzheted meg úgy, hogy nem hagyod túltelni a melledet. 
A piros csíkokról nekem a striák (terhességi csíkok a kötőszövet megrepedése miatt) jutottak eszembe, arról viszont, hogy nagyon fáj, amikor bekapja a baba, gombás fertőzés. Szerintem bőrgyógyásztól kérj tanácsot.

Sződy Judit


X
EZT MÁR OLVASTAD?