Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kisbabát szeretnénk. Elég erősen meg vagyok fázva, antibiotikumot nem szedek. Jelenleg a Fe ...

Kisbabát szeretnénk. Elég erősen meg vagyok fázva, antibiotikumot nem szedek. Jelenleg a Fervex oldatot iszom, de sajnos a tájékoztatóban az áll: "Ha Ön terhes, szoptat vagy terhességet tervez, akkor nem szabad szedni a granulátumot." Tudomásom szerint nagyon más, nátha elleni szert sem ajánlanak. Akkor mi a teendő ebben az esetben? Mi a garancia arra, hogy a 9 hónap alatt senki sem lesz beteg?
Előfordulhat az is, hogy csak elővigyázatosságból írták rá, hogy terhes, illetve terhességet tervező nők ne szedjék? Lehet ebből valamilyen problémám?

Válasz

A megfázásos (lényegében vírusos felső légúti hurutos) betegségből meg kell gyógyulni, erre számtalan patikaszer létezik, de ne feledjük a c-vitamin, a kalcium, az aszpirin és a bő forró folyadék áldásos hatásait. Vírusos fertőzések ellen antibiotikum nem hatásos, csak esetleges bacis szövődmények esetén jön szóba. Arra valóban nincs garancia, hogy a terhesség alatt nem kap el ilyesmit, de a fentiekkel terhesség alatt is kezelhető, illetve mára fogantatás előtt arra kell törekedni, hogy a babát a lehető legjobb testi és szellemi egészségben várja, mondhatni "felkokszolja" magát a terhesség előtt. Ez akár sok apró életmódbeli változtatást is igényelhet: gondolja végig jelen helyzetét. A túlzott aggódás pedig öl, butít és nyomorba dönt. Cinikusan azt is mondhatom, minél korszerűbb, divatosabb és reklámozottabb egy szer, annál biztosabb, hogy terhesség alatt nem javallt. kérdés, hogy máskor is nem kell-e a bevált módszerekhez folyamodni?

Dr. Nagy László

Nagyobbik lányom 4 éves. Már kb. 2 hónapja szenvedünk a köhögésétől. Az egész egy ví ...

Nagyobbik lányom 4 éves. Már kb. 2 hónapja szenvedünk a köhögésétől. Az egész egy vírusos megfázással kezdődött. Néhány napos nátha után kezdett köhögni. Először hurutosan (az antibiotikum mellé az orvos köptetőt adott), majd ez átváltott köhögési rohamokba, melyek rendszerint száraz köhögéssel és hányással végződtek. Ez kb. két hétig tartott, vittük egyik orvostól a másikig, de csak köhögéscsillapítót, mézet, stb. ajánlottak. Végül 2 hét után gégegyulladást állapítottak meg. Ismét antibiotikum, stb. A rohamok enyhültek, de a köhögés megmaradt. Voltunk röntgenen (negatív), allergiavizsgálaton (macskaszőrre, penészgombára, narancsra, paradicsomra allergiás). Azóta szedi a Claritine szirupot. A köhögés továbbra is megmaradt, csak nem olyan erősen. Most két hete ismét beteg lett (láz, nátha, köhögés). Antibiotikum és köptető után némi javulás, majd egy hét után ismét elkezdődtek a köhögési rohamok. Ekkor ismét antibiotikumot kapott (Zennit), Calcium, köptető, köhögéscsillapító, stb. Most már elfogyott a második adag orvosság is, de a köhögés nem múlik. Naponta többször kapja el rohamokban. Eleinte hurutos, aztán száraz erőltetett köhögés, melynek a vége rendszerint hányás. Az orvos azt mondta, hogy ezzel a köhögéssel nem tudnak mit csinálni. Én ezt nem akarom elhinni. Szeretném tudni, hogy esetleg tud-e valami "csodaszert" ajánlani (a házi gyógynövény és balzsamkészletet már kipróbáltuk), vagy esetleg olyan helyet ahol ki tudják vizsgálni a köhögés okát és meg is tudják gyógyítani.

Válasz

A végén kezdeném: "csodaszert" nem tudok és nem is akarok ajánlani.
Az elhúzódó köhögés hátterében többféle ok állhat, ennek kiderítése a gyermeket ellátó orvos feladata, szükség esetén igénybe véve - mint ahogy az az Önök esetében is történt - különböző konzíliumokat.
A legegyszerűbb és leggyakoribb okkal kezdeném: és ez bármi légút fertőzés szövődményeként esetlegesen kialakuló arcüreg-gyulladás. Ez az, ami a legtöbbször az ilyen panaszokat okozza. Ennek megállapítás részben gégészeti részben - amennyiben a gégész ezt indokoltnak látja - radiológiai vizsgálattal lehetséges. (Bár bizonyos klinikai jelek, szokványos gyermekorvosi vizsgálat is utalhatnak erre.)
Ezen túlmenően még több tényező is állhat az elhúzódó köhögés hátterében, de ezek kevésbé gyakoriak, és a kórelőzmény valamint más klinikai tünetek is utalhatnak rájuk.
Egyet azért el szeretnék mondani, a köhögés megszüntetése sok esetben nem antibiotikum kérdése, bár nincs kétségem afelől, hogy adott helyzetben vizsgálva, a gyermekénél olyan eltérést találtak, ami ilyen kezelést indokolttá tett.
Egyet azért elmondanék: vannak olyan helyek, ahol sós kamra van, az ilyen helyzetekben az nagyon előnyös hatású lehet. De - és ez igen fontos - annak a sós kamrának olyannak kell lennie, hogy abban masszív sós párát, ködöt állítsanak elő, és például kezelés közben ne lehessen TV-t nézni. Ezek nem igazán effektívek.
Mivel sem propagandát, sem ellenpropagandát nincs szándékomban kifejteni, konkrét helyekről nem nyilatkoznék. Ez a kezelés azonban csak akkor ajánlatos, ha a gyermek hörgőiben, tüdejében komolyabb gyulladásos folyamat nem zajlik.
Egyébként a kínzó ingerköhögés szüntetésére azért vannak készítmények. De ezek természetesen tüneti szerek, itt az okot kell megtalálni.
Dr. Péter GyörgyKislányom most hat és fél éves, és rengeteg problémát okoznak a különböző őszi-téli ...

Kislányom most hat és fél éves, és rengeteg problémát okoznak a különböző őszi-téli náthás jellegű fertőzések. Egy hét óvodába járás után általában megbetegszik, ami 2-3 hét otthon tartózkodást jelent (nem visszük rögtön közösségbe, ha elfogy az antibiotikum, hanem várunk pár napot). Ősszel és télen (ovis időszakban) ezek szinte kivétel nélkül gennyes középfülgyulladásban végződnek, de többször volt már bronchitise is (a fülgyulladás mellett vagy után). Egy szezonban kb. 3-5 alkalommal járunk a Fül-orr-gégészeten ilyen panaszokkal. kb. 2 évvel ezelőtt kivették az orrmanduláját, de ez nem hozott lényegi javulást, és gyakran észreveszem, hogy nyitott szájjal lélegzik. Tavaly fel is szúrták neki az egyik fülét egy alkalommal. Ha nem gyulladt, télen akkor is fénytelen, megvastagodott a dobhártya, savós váladékkal. Amellett, hogy a sok betegség jelentősen megterheli a családot (táppénz, éjjeli fülfájás, ügyeletre rohanás stb.) nagyon aggódom a gyerek miatt. Ősszel iskolás lesz, és le fog maradni a sok betegség miatt. Egy ismerősöm azt mesélte, hogy az ő gyerekének tubust helyeztek a fülébe. Meg is kérdeztem a fül-orr-gégészt erről az eljárásról, de ő azt mondta, hogy ezt csak a legvégső esetben ajánlja. A kislányom azonban egy évben "csak" 3-4 hónapot kínlódik, nyáron sosem gyullad be a füle. Igy általában marad az antibiotikum (ezen a télen 2 hónap alatt 3 levél különféle tabletta fogyott el) és a fülmelegítés. Tegnap azonban a rádióban azt hallottam egy szakorvostól, hogy tilos melegíteni a gyulladt gennyes fület. Milyen módszer van arra, hogy ezen az állapoton kicsit segíteni tudjunk? Szorgalmazzam a háziorvosnál, hogy vizsgálják ki a gyereket, miért kap el minden fertőzést? Létezik megelőző terápia?

Válasz

Valóban kissé szokatlan, hogy ilyen gyakran beteg a gyermeke, és ráadásul megértem az ehhez társuló problémáit.
Azt rögtön az elején: az orrmandula hajlamos visszanőni. Erre utal először az is, hogy elmondása szerint nyitott szájjal lélegzik. Másodszor emellett szólhat, hogy oly gyakoriak a felső légúti hurutok.
Tehát egy komplett gégészeti kivizsgálás feltétlenül indokolt, bár utal arra, hogy rendszeresen nézi gégész.
Következő kérdés, van-e valami egyéb betegség, eltérés, ami gyermekét hajlamosítja a légút betegségekre. Erre választ kereshetünk részben a szokványos gyermekorvosi vizsgálatokkal, részben laboratóriumi, esetleg képalkotó vizsgálatokkal. (Esetleg kiderülhet csökkent védekező készség, allergia stb.) Ez ügyben talán legjobb, ha saját gyermekorvosukhoz fordulnak.
A fül melegítéséről:
Tehát a fül melegítése csak tubahurut esetén ajánlott, tehát amikor még nincs manifeszt gennyedés. Tubahurut kísérheti a felső légúti fertőzéseket, a fül fájdalmával, esetleg csökkent hallással, és megfelelő, a gégész által látott fültükri képpel. Lényegileg mindig ez előzi meg a gennyes középfül-gyulladást. A már kialakult, és szintén  rendszerint gégész által diagnosztizált gennyes középfül-gyulladást a gyermekorvosnak és gégésznek együttműködve kell ellátnia, gyógyszer (antibiotikum adásával). Ekkor valóban nem ajánlott a melegítés.
A tubus behelyezését tudomásom szerint akkor szokták ajánlani, ha gyakran szaporodik fel a dobüregben savós váladék, mert így a dobüreg megfelelő szellőzése biztosítható, és ezáltal megelőzhető a folyamat rosszabbodása..
Hogy mivel előzze meg a dolgokat? 
Erre a legnehezebb válaszolni. Ebben többet tud segíteni a gyermekét ismerő orvos és gégész. A gyereket meg kell tanítani és rá kell szoktatni a megfelelő orrfújásra. Fontos a kivizsgálás. Vannak bizonyos - több-kevesebb sikerrel kecsegtető - gyógyszeres próbálkozások is.
Mindenképpen beszéljen a gyermekorvossal.
Dr. Péter György
2004.02.27


2002.07.09

Kisbabám 2 hónapos korában fülgyulladást kapott, amire az orvos antibiotikumot irt fel neki. ...

Kisbabám 2 hónapos korában fülgyulladást kapott, amire az orvos antibiotikumot irt fel neki. Alig telt el azonban másfél hét az orvosság befejezése óta, már megint meg van fázva, és a füléhez kapkod. Kérdésem: a középfülgyulladást mindig antibiotikummal kell kezelni, vagy elmúlhat ez magától is?

Válasz

Csecsemő és kisgyermekkorban sajnos a felső légúti hurutos megbetegedések nem ritka szövődménye a középfülgyulladás. Ennek több oka is lehet. Egyrészt az orrban felhalmozódott váladékot nem tudják jól kifújni a kicsik, másrészt a kisgyerek fülkürtje (ami a középfület a garattal összeköti) tágabb, mint a későbbi életkorban. Sok kisgyermeknél az ismételt felső légúti gyulladások során az orrmandula megnő, ez szintén rontja a fülkürt szellőzését. Csecsemőknél az immunrendszer gyengébb működése miatt egy egyszerűnek induló náthából is alakulhatnak szövődmények. Az esetek túlnyomó többségében ezek a fülgyulladások un. Serozusak, vagyis folyadék van a középfülben, vagy még csak az is csak minimális mennyiségben (a fül viszont már fáj, hallászavar keletkezhet). Ezekben az estetekben általában nem adunk antibiotikumot csak gyulladáscsökkentőt, melegítjük a fület, orrcseppet, gyakori orrfújást, szívást alkalmazunk. Sűrű orrváladék esetén speciális orrcseppet, nyákoldót is. Ezekre ez az állapot általában rendeződik. Azonban ha a fülben a gégész sok folyadékot lát, vagy erre az un. konzervatív terápiára (lásd fenn) nem reagál a folyamat, vagy ha a fülben gennyes váladékot észlelnek szükséges lehet a fül  felszúrására. Ennek elmulasztása nagy fájdalmat , a későbbiekben akár hallászavart is okozhat. Ha a gennyes fülgyulladás magától  kifakad a dobhártyán nagyobb heg lesz. Ezekben az esetekben, amikor a fülfelszúrásra  is sor kerül  általában neme kerülhető el az antibiotikum adása sem. Akkor is hamarabb adunk antibiotikumot, ha gyakran visszatérő problémáról van szó és ezek tüneti terápiára nem reagálna. Mint említettem a csecsemők nehezebben küzdenek meg a fertőzésekkel, így náluk is hamarabb adunk antibiotikumot. A csecsemőknél néha alattomosan, tünetszegényen és könnyebben alakulhat ki súlyos középfülgyulladás.
Dr. Gömöri Ágnes

A kislányom 3 éves. Nagyon sokszor volt már mandulagyulladása, ezen az éven szinte egész t ...

A kislányom 3 éves. Nagyon sokszor volt már mandulagyulladása, ezen az éven szinte egész télen hurutos is és piros a torka. Legutóbb egy hónapja lázgörcse volt  (nekem és a férjemnek is volt kiskorunkban) és azóta is egyfolytában 38 fok körüli a testhőmérséklete és piros a torka. Elvittem egy fül-orr-gégészhez, aki azt mondta nagyon gócos és a nyirokcsomói is meg vannak duzzadva. Azt javasolta, hogy injekciózással hozzuk rendbe, mert valamit tenni kell, mivelhogy lázas is és azután góctalanítja. A gyermekorvos ennek ellenére nem látta úgy, hogy injekció kellene, de 4 napja azóta is hőemelkedése van. A vérképe jó és a vizeletében sem találtak semmit. Az Ön véleményét kérném, hogy ilyen korban ennyi mandulagyulladás után javasolná e a góctalanítást (orrmandulája sincs).

Válasz

Azt írja az anyuka, hogy a 3 éves kislánynak sokszor volt már mandulagyulladása, ezen a télen pedig szinte állandóan hurutos volt és piros volt a torka. Fontos lenne azt tudnunk, hogy az egész télen észlelt torokgyulladások közül vajon melyik volt mandulagyulladás. A mandulagyulladás - tüszős - pl. önmagában hurutossággal nem is jár együtt, ha náthás, köhögős a gyerek, társuló fertőzést jelent. A nyirokcsomók bizony bármilyen felsőlégúti gyulladástól megduzzadhatnak, ez nem jelent önmagában mandulagyulladást, vagy gócot. Mindettől függetlenül lehet, hogy van egy beteg mandulája a kislánynak, habár lehet, hogy az orrmandulája is visszanőtt. Tudni kell azonban azt, hogy 4 éves kor alatt csak nagyon indokolt esetben szabad torokmandulát kivenni, mert kiderült, hogy az idegrendszer egy bizonyos sejttípusa itt érik. Egyébként is gyakran említjük, hogy korai mandulaműtétek után a kisbetegek sokkal gyakrabban jelentkeznek köhögéssel, alsó-légúti fertőzésekkel. A jó labor-eredmények is az ellen szólnak, hogy itt komolyan felmerül a góc. 
Ma már nagyon ritkán adunk körzetben injekciós kezelést. Kitűnően felszívódó, széles hatásspektrumú antibiotikumok vannak, amelyek alkalmazása egyre egyszerűbb (napi 1x, 2x szedés). Szinte azt mondhatnám, nincsenek ilyen jó készítmények injekcióban gyógyszertári forgalomban, tehát a kolléga ezt, és a babaleletet mérlegelve döntött az injekció ellen, helyesen. Inkább javasolnék a laborvizsgálatok mellé orr- és torokváladék-vizsgálatot, sőt, a gyakori betegeskedés miatt allergológiai-immunológiai szakvizsgálatot, valamint láztalan állapotban, tünetmentesen egy újabb gyermekgégészeti szakvizsgálatot. Csak ezután dönthetnénk felelősséggel a még fontos torokmandula sorsáról.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisebb lányom ez év márciusában múlt két éves. Szeptembertől került bölcsődébe. Az e ...

Kisebb lányom ez év márciusában múlt két éves. Szeptembertől került bölcsődébe. Az első ott töltött napok után elkezdett folyni az orra, amit sajnos még ma sem tud rendesen kifújni. Antibiotikumos kezelésre először november 10-én került sor, mert belázasodott.1-2 nap után látványosan javult, de sajnos 1 hét múlva más fertőzést szedett össze és megint antibiotikumra lett szükség. Közben feltűnt, hogy a nagyon halk beszédet nem mindig hallja. A fül-orr gégész orrmandula műtétet javasol. Feltétlenül szükséges ez az első probléma miatt ? Eddig nem volt beteges, fül-orr gégésznél is most voltunk először.

Válasz

A közösségbe kerülő kisgyermekek közül sokan az első  1-2 évet szinte állandó betegeskedéssel töltik. Ezek általában láz nélkül, vagy lázzal járó hurutos megbetegedések. Nagyon sok baktérium és főleg vírus létezik amelyek ilyenkor kórokozóként szerepelnek. Vannak azonban olyan  gyerekek is akik  ősztől tavaszig szinte ki sem gyógyulnak az állandóan hurutos állapotból. Ennek általában az az oka, hogy az orrmandula krónikusan gyulladt állapotban nagy méretet elérve állandóan váladékot termel és akadályozza az orrlégzést. A szülő előbb-utóbb  észreveszi, hogy a gyermek nem jól hall, horkol, nyitott a szája állandóan. Majd az esetek egy részében megérkezik az első arcüreg vagy középfülgyulladás is. Ebben az esetben a problémák még csak most kezdődtek, és ha a halláscsökkenést csak a náthás állapot alatt észlelték és az említett szövődmények még nem jelentkeztek lehet még várni. Minél fiatalabb korban történik a műtét annál valószínűbb, hogy az visszanő. Ha viszont a tünetek fokozódnak, a szövődmények megjelennek  nem érdemes a műtétet halogatni.
Dr. Gömöri Ágnes

Attól féltem, hogy  3 hónapos kisbabám annak ellenére, hogy éppenhogy csak befejezte az ant ...

Attól féltem, hogy  3 hónapos kisbabám annak ellenére, hogy éppenhogy csak befejezte az antibiotikumot, ismét fülgyulladást kapott. Nos, az orvos nem állapított meg semmi bajt, de azt mondta, az állandóan eldugult orr allergia is lehet. Számomra hihetetlen, hogy pici baba már allergiás lehet! Az orvos azt mondta, csak szívjam ki az orrát minden este alvás előtt, de előtte csepegtessek orrcseppet az orrába. Van orrszívó porszívóm, azzal szoktam szegényt terrorizálni. Ha bekapcsolom a porszívót, már sikít szegény. Kérdésem: nem káros, ha heteken, hónapokon keresztül porszívózom szegény orrát? Mi mást lehet tenni az allergia ellen (ha ez tényleg az) ilyen kicsi korban? (Csak szopik, nagyon jól fejlődik mind testileg, mind szellemileg, de az apja nagyon allergiás.)

Válasz

A korábbi évtizedekben az allergiás tüneteket korosztályok szerint csoportosítani lehetett. Csecsemőkor: un .atópiás bőr ,ekzema. Kisded és kisgyermekkor :un. asthmatikus hörghurut, ekzema. Kamaszkor:szénanátha. Később: ekzema, szénanátha, asthma. Az utóbbi években tapasztalható, hogy a későbbi életkorban jelentkező állapotok egyre fiatalabb korban lépnek fel. De ilyen kicsi szénanáthás típusu allergiás babát még nem láttam, és a szakirodalomban sem olvastam róla. A csecsemőkori orrdugulásnak más oka is lehet. A téli időszakban a száraz meleg levegőt rosszul tűrő orrnyálkahártya is megduzzadhat és váladékot termelhet (főleg kisgyermekkorban). A kisbabák nagy része bukogat, így a tej ill. a savas gyomortartalom, ha a szájon nem is mindig jön ki, az orrgaratba feljön. Ott részben mint folyadék hallható marad (szörcsög a csecsemő), ill. nyákot termeltet az orrgarattal. Úgy észleljük mintha a baba náthás lenne. Persze lehet  orrdugulás, náthás állapot vírusos vagy bakteriális fertőzés következménye is, de akkor a baba nyűgös, rossz étvágyú, lázas lehet. Ha nem ez utóbbiról van szó, valóban elegendő lehet a baba orrát tisztán tartani. A porszívó orrszívó nagyon jó és hatékony lehetőség, de én csak akkor ajánlanám, ha valóban leszívható mennyiségű váladékról van szó. Az állandó szívás szülőt csecsemőt pszichésen egyaránt megviselhet. A folyamatosan használt orrcsepp pedig hosszú idő után tönkreteheti az orrnyálkahártyát-ezután ezért fog állandóan dugulni. Ennyire pici csecsemőnek allergia elleni gyógyszereket nem nagyon szoktunk alkalmazni. Az ő allergiáik inkább étel eredetűek (tej), így a megfelelő diétát (tápszert ) alkalmazva a  tünetek általában megszűnnek. Javaslom, hogy keressenek fel gyermekkórházi gégészt, akivel vizsgálat után az esetleges allergológiai vizsgálatok szükségességét megbeszélhetik, és az ott elvégezhető.
Dr. Gömöri ÁgnesA Staphylococcus nevű baktériumnak milyen élettani hatása van az emberi szervezetre és a sz ...

A Staphylococcus nevű baktériumnak milyen élettani hatása van az emberi szervezetre és a szervezetbe kerülés előtt mivel pusztítható el, és mekkora hőmérsékleten pusztul el a hőkezelés folyamán?

Válasz

A Staphylococcus n. baktérium család környezetünkben nagyon gyakran előforduló, és komoly kóroki szereppel bíró baktérium. A normál emberi flóra tagja, gyakran kitenyészthető a torokból, orrváladékból, bőrről.
Típusos gennykeltő baktérium. Táptalajon történő tenyésztésnél sokszor jellegzetes, szőlőfürt-szerű alakzatot alkot. Mind levegőn, mind anaerob körülmények között szaporodik. A különböző fizikai és kémiai behatások ellen viszonylag ellenállóbb. A jód- és klórtartalmú fertőtlenítő szerekkel szemben fogékony, ugyancsak elpusztulnak magasabb hővel való kezelés során. Több alfaja létezik, melyek eltérő gyakorisággal, és más-más típusú fertőzésnél játszhatnak kóroki szerepet: pl. bőrfertőzés, de okozhatnak véráram-fertőzéseket, húgyutak fertőzései, ételmérgezés, műanyag katétereknek a szervezetbe való ültetéséhez társuló fertőzések, sebfertőzés stb.
Általában antibiotikummal jól kezelhetők, de vannak olyan alcsoportjai, amelyek bizonyos gyógyszerekkel szembeni fogékonyságukat már elvesztették (ú.n. rezisztens törzsek), és amelyek kezelése - főleg csökkent védekező képességű betegek esetén - már komoly gondot jelenthet.
Dr. Péter György

A Kisfiam születésekor sárga foltok voltak a testen. Később azt mondták, hogy enteroco ...

A Kisfiam születésekor sárga foltok voltak a testen. Később azt mondták, hogy enterococcus baktérium okozta fertőzése volt. Azt szeretnem tudni hogy mi ez, és mit okozhat.

Válasz

Az Enterococcusok az utóbbi időben mind gyakrabban szerepelnek mint helyi és általános, az egész szervezetet érintő fertőzések okozóiként. Okozhatnak helyi bőrfertőzést, de többször a bélrendszer és a húgyutak megbetegedéseit.
Inkább a hosszan kórházban tartózkodókat és súlyos alapbetegséggel rendelkezőket betegíti meg. Külön említés érdemelnek itt a csökkent immunitású egyének - ide tartoznak az újszülöttek is -, akiknél adott esetben komoly gondot okozhatnak. Kezelésük antibiotikumokkal és tüneti szerekkel történik.
A bőrjelenségeket illetően: nem tudom azok milyen természetűek voltak. Így azt sem tudom megmondani, hogy az említett baktériumnak ehhez milyen kapcsolata volt - vagy lehetett.
Ugyancsak kissé általános megfogalmazás, hogy Enterococcus fertőzés, mivel annak többféle formája, megnyilvánulása lehet, és mindezeknek más a klinikai jelentősége.
Dr. Péter György

Lányom 3 éves és 5 hónapos. Szeptembertől jár oviba. Jó ideje  itthon vagyunk, előbb n ...

Lányom 3 éves és 5 hónapos. Szeptembertől jár oviba. Jó ideje  itthon vagyunk, előbb náthával, majd a keneteredmény szerint massziv(+++) streptococcus pneumonea miatt. Előbb eritromicin, most penicilin alapú antibiotikumot (3. csomag!) szed, hozzá én Béres gyerekmultivitamint, C vitamint, Echinacea-cseppeket, Bifidus szirupot adok neki. A második keneteredmény közepesen massziv (++) jelenlétet mutatott. Valóban ilyen nehéz egy streptococcust kiölni?
Nem hiszem el, hogy ma lehetséges két hónapig itthon, illetve kint ugyan, de elzárva tartani egy gyereket, nehogy valakitől valami vírust elkapjon, és tüdőgyulladást kapjon. A szervezetét szerintem az antibiotikumok tönkreteszik, ráadásul a doktor néni szerint nem bírja az ovit, nem kellene járnia. (3 éves koráig kétszer volt náthás, 29 hónapos koráig szoptattam, amióta ovis, szeptember végén először, október végén másodszor, most pedig már másfél hónapja itthon vagyunk.) Én ezt nem hiszem el, és egyébként sem szeretném, eddig egyke a kislányom, a testvér(eke)t csak három év múlva szeretnénk, ott barátai vannak, sokszor haza sem akar velem jönni háromkor, ha érte megyek. Mi legyen, ha megint rossz lesz a kenet?

Válasz

Ha nagyon egyszerűen és kissé cinikusan, felelőtlenül válaszolnék, akkor röviden azt mondanám, ne vegyenek kenetet. De ennél részletesebben kell válaszolnom.
Sokszor valóban nehéz kiirtani a Streptococcust, és arról is megoszlanak a vélemények, hogy az egyébként tünetmentes gyermeket kell-e kezelni. Magáról a módszerről sem tudok biztonsággal nyilatkozni, mert nálunk más a gyakorlat. Vannak ugyan gyorstesztek, de alapvetően a tenyésztéssel nézzük a torokflórát. Tehát ekkor vagy kinő, vagy nem. És sokszor vérmérséklet kérdése, hogy kezeljük-e, bár magam inkább a kezelés mellett vagyok. A szuverén gyógyszer általában a Penicillin, bár néha van, hogy az egyébként érzékeny baktérium nem reagál különböző mikrobiológiai okok folytán, akkor más szert szoktunk választani.
Az, hogy a gyermek közösségbe kerülésekor gyakran lesz beteg, az "természetes" jelenség ebben a periódusban. Igaza van abban is, hogy nem lehet burokban felnevelni egy gyermeket, és az is igaz, hogy a gyermekek java részének hiányzik a gyermektársaság, és barátokra, játszótársakra lel óvodai közösségekben.
Összegezve, látok némi bizonytalanságot a kezelést illetően, de mindezeket a problémákat beszéljék meg a kezelő orvosukkal.
Dr. Péter György
2004.01.25


2002.07.23

A kérdésekből

A közelmúltban lezajlott   agyhártyagyulladás járvány idején gyakran lehetett hallani ...

A közelmúltban lezajlott   agyhártyagyulladás járvány idején gyakran lehetett hallani, hogy az agyhártyagyulladásos beteg közvetlen környezetét beoltják vagy megelőző kezelést alkalmaznak. Mennyire jelentenek ezek védelmet a betegség ellen? Fertőzhet-e valaki a lappangási idő alatt és hogyan terjed a fertőzés?

Válasz

A baktérium okozta agyhártyagyulladás lappangási ideje a fertőzéstől számított 5-8 nap. Kórokozója a meningococcus, a betegséget Neisseria meningitisdisnek is nevezik. Cseppfertőzéssel terjed, ugrásszerűen egyik betegről a másikra. A terjedés ilyen jellegének oka, hogy az emberek jelentős száma nem fogékony a fertőzésre. Járványmentes időszakban a bacillusgazdák száma mindössze 1% körül van. A megbetegedettek körében 20-70% lehet gazda. A bacillushordozókhoz képest a megbetegedettek száma csekély.
Az agyhártyagyulladás klinikai tünetei első lépésben rövid ideig hurutos fertőzésre emlékeztetnek, magas lázzal, fejfájással, elesettséggel, hányással kezdődnek. Hamarosan felléphetnek rángógörcsök, eszméletvesztés, a bőrön és a nyálkahártyán bevérzések jelennek meg. Ez utóbbi oka, hogy a kórokozók a vérbe kerülve szepszist okoznak. Az agyhártyagyulladásra jellemző a tarkókötöttség és a végtagok fájdalma.
A betegség ellen korán elkezdett antibiotikus kezelés általában igen hatékony. A szeptikus esetek prognózisa rosszabb, a mellékvese vérzéssel járó esetek kimenetele kétséges. A védőoltás kb. 3 évig tartó védettséget biztosít. Tekintettel a számos meningococcus hordozóra a beteg környezetét is ajánlatos védőoltásban részesíteni.
prof.dr. Büky Béla gyermekgyógyász

21 hónapos babánál sarjadzó gomba van a belekben. Lehetséges-e gyógyítás homeopátiával ...

21 hónapos babánál sarjadzó gomba van a belekben. Lehetséges-e gyógyítás homeopátiával?

Válasz

A Candidagombák azok a sarjadzógombák, amelyek közül a Candida albicans az, amely a gyermekekben az úgynevezett candidiázist okozza. A szervezetünk normál baktériumflórája gátolja a C. albicans elszaporodását, ezért pl. az antibiotikus kezelések utáni egyensúly megbomlása a sarjadzógombák túlzott elszaporodásához vezethet.
A csecsemők, kisdedek, gyermekek candidiázisa akut vagy krónikus formában, egy körülírt területen (pl. bőrön) vagy az egész szervezetet érintve (pl. a bélrendszerben) jelenhet meg. A bél candidafertőzésére hosszantartó hasmenés lehet jellemző. Kísérheti a pelenkázott területen megjelenő gombás bőrelváltozás és a szájnyálkahártyán látható "szájpenész".
A klinikai tünetek hátterében szerepelhet:
- tartós antibiotikum-kezelés. Ebben az esetben rendezni kell a bélflórát, vagyis biztosítani kell a normál bélbaktériumok visszatelepítését: Lactobacilus acidophylus és bifidus megfelelő formában való beszedésével.
- a szervezet immunvédekezését csökkentő, pl. jelentős súlycsökkenéssel járó, elhúzódó betegségek után. Ekkor a homeopátiás alkati szer adása fokozza az immunvédekezést és a gyógyulás irányában hat. Segítségével a kiújulásokat, a visszaeséseket lehet megakadályozni.
- Kiegészíthetjük a kezelést Echinaceával, amelynek szintén "immunerősítő " hatása van.
- Az akut tüneteknek megfelelő homeopátiás szereket aszerint választjuk, hogy milyen jellegzetességeket mutatnak a kísérő bőr-és nyálkahártyatünetek és pl. a hasmenés.
- Gyereknél a kiegészítő diétás kezelés meggondolandó és soha ne legyen túl szigorú. A manapság felnőtteknél divatos szigorú Candida-diéták a fejlődésben lévő gyermeki szervezet érdekeit NEM szolgálják. Meggondolandó azonban a gyermek étrendjének hozzáértővel (táplálkozási szakember) való megbeszélése: mennyi cukrot, édességet, tejterméket, tojást és finomított gabonafélét fogyaszt.
(Bizonyos betegségek hátterében állhat klinikai tünetekkel járó makacs candidiázis - a mellékvese, a pajzsmirigy csökkent működése, immunhiányos állapotok - ezeket a kezelések megkezdése előtt mindig tisztázni kell!)
Dr. Lengyel Boglárka
http://www.extra.hu/bogidr/

6 eves Unokahúgomnál megállapították hogy, ótvaros másnéven impetigo! Sajnos nem tudok er ...

6 eves Unokahúgomnál megállapították hogy, ótvaros másnéven impetigo! Sajnos nem tudok erről semmit és azt sem hogy miként fog ez nála elmúlni és marad e heg a sebek helyén! Sajnos az egész teste tele van! Nem értjük hogy kaphatta ezt meg, amikor nagyon tisztán van tartva és normális rendezett körülmények között élnek!

Válasz

Az impetigo vagy ótvar Staphylococcus nevű baktérium által okozott felületes bőrfertőzés. Főleg gyermekkorban (és gyermekközösségekben) fordul elő. Erősen fertőz.
Körülírt, plakkos elváltozások alakulnak ki, melyeket először nedvező, majd később beszáradó, pikkelyes pörkök fednek. (Ezen réteg alatt tenyésznek a baktériumok.)
Kezelése a pörkök leválasztásából, illetve az alatta levő, nedvező, fellazult, sokszor hámfosztott terület szárító-fertőtlenítő kezeléséből áll. A helyi kezelésen túl, kiterjedt elváltozások esetén, antibiotikum adására is sor kerülhet. Ilyenkor átmenetileg lehet és érdemes fertőtlenítő hatású szappanokat, tusfürdőt használni.
Megelőzősében, kezelésében igen fontos szereppel bír a személyi higiéne. Bár kifogástalan körülmények között élőknél is előfordulhat.
Gyakorlatilag minden esetben nyom nélkül gyógyul. Kezelését általában a gyermekorvos, adott esetben bőrgyógyász irányíthatja.
Dr. Péter György

 Ez a kifejezés mit jelent magyarul: impetigo vulgaris contagiosa ?
...

Ez a kifejezés mit jelent magyarul: impetigo vulgaris contagiosa ?

Válasz

A kifejezés egy gennykeltők, baktériumok által okozott bőrfertőzést jelöli: fertőző ótvar.
Ez általában gyermekközösségekben könnyen terjedő felületes bőrfertőzés. Jellegzetességei a piros alapon kialakuló, majd enyhe nedvedzéssel járó, később sárgás - adott esetben vaskos - pörkösödéshez vezető foltos elváltozások. Helyileg, különböző fertőtlenítő módszerekkel és - a kiterjedtebb, gyorsan terjedő esetekben - szisztémás antibiotikum kezeléssel gyógyítható. 
Erősen fertőz!
Dr. Péter György

Kérdésem az orbánc betegséggel kapcsolatos. Sima kézfogással terjedhet- e a kór akkor, ha ...

Kérdésem az orbánc betegséggel kapcsolatos. Sima kézfogással terjedhet- e a kór akkor, ha a nyilvánvalóan beteg, előbb a beteg részt vakargatta ugyanazzal a kezével?

Válasz

Az orbánc a Streptococcus pyogenes-nek nevezett baktérium által okozott, a bőrre lokalizált fertőző betegség. (Ez a baktérium a bőrfelületen egyébként megtalálható, és csak akkor okoz betegséget, ha valami ok folytán a véráramba, nyirokerekbe kerül.)
Sima kézfogással nem terjed, a bőr sérülése, hámhiánya a fertőzés belépési kapuja. (Az ép bőr egyébként képletesen az immunrendszer első védelmi bástyájának tekinthető.)
Az orbánc jellegzetes klinikai tünetekkel jár: az érintett bőr beszűrt, feszes, élénken lobos, fájdalmas, a bőrpír - ahogy ezt leírni szokták - lángnyelv-szerűen terjed. Általános tünetek: láz, rossz közérzet, hányás kísérhetik. Bármely életkorban előfordulhat. Egyéb, a bőr sérüléséhez vezető állapotok, betegségek, pl.: égés, bőrfekélyek hajlamosítanak rá.
Kezelése: szisztémás antibiotikum adásából, és helyi bőrnyugtató kezelésből áll. Ugyancsak szükséges az esetleges alapbetegség kezelése, továbbá a bőr integritásának helyreállítása.
Dr. Péter GyörgyKislányaim az idei "iskolaévben" 2-3 hetente betegek. A nagyobbik most kezdte az ...

Kislányaim az idei "iskolaévben" 2-3 hetente betegek. A nagyobbik most kezdte az óvodát , a kisebbik 20 hónapos. Neki a botallo vezetéke nyitva maradt, nyáron majd megműtik, katéteresen. Minden alkalommal emiatt főleg antibiotikumot kapnak. Én próbálok nekik vitamint adni, orrukat kiszíni, ha náthásak....
Mit tehetnék értük, hogy ne legyenek állandóan betegek. Illetve ez elfogadható -e , hogy ennyiszer betegek, és havonta egyszer biztos kapnak antibiotikumot.

Válasz

Amit Ön megírt, sajnos "típustörténet". A korábban közösségbe nem járó kisgyermek az első óvodai évben találkozik először a felső légutakban megbetegedést okozó kórokozókkal. Ahogy Ön is írta, rosszabb esetben akár 2-3 hetente is beteg lehet. A nátha, torokfájás, esetenként köhögéssel, lázzal, hányással is társulhat. E betegségek túlnyomó többségét, kb. 2/3-át vírusok okozzák. Ilyen esetekben antibiotikus kezelés nem, ill. csak szövődményes esetben szükséges. Gyulladás-, ödémacsökkentőt, váladékoldót, orrcseppet ajánlunk csak. Ha a betegségnek egyértelműen bakteriális fertőzés az oka, ill. kb. a 4-5. nap után az ún. bakteriális felülfertőződés gyanúja felmerül, az antibiotikus terápiát elkezdjük. Más a helyzet akkor, ha a kardiológus ún. endokarditisz profilaxis miatt szívhibás gyermekeknél ezt elrendeli. Ilyenkor, a nem tisztázható eredetű lázas megbetegedés esetén az antibiotikus terápiát el kell kezdeni. Remélhetőleg a tél és az évek elmúltával a nagy testvér betegségeinek száma csökkenni fog, mivel a kisgyermek immunrendszere érik. A nyáron elvégzett műtét után a kicsinél sem kell azonnal antibiotikumhoz nyúlni. Esetleg a következő közösségi év előtt érdemes a gyerekeknek (2 éves kor felett) egy immunrendszert stimuláló kapszulát, ill. abból egy meghatározott idejű kúrát kapniuk. Ennek eredményeként a gyermekek remélhetően könnyebben birkóznak meg a felső légutak bakteriális fertőzéseivel.

Dr. Gömöri ÁgnesKislányom ebben a hónapban tölti az első életévét, és sajnos három hónapja nagyon so ...

Kislányom ebben a hónapban tölti az első életévét, és sajnos három hónapja nagyon sokat betegeskedik.  Van úgy, hogy csak náthás, de volt már neki valamiféle fertőzése a vékonybélben (nagyon magas láza volt, többször egymás után) és hörghurutja, amivel kórházba is kerültünk. A doktornő szerint vírusos fertőzés okozta a hörghurutot, amit nem tudom hol kaphatott meg, mert  nem voltunk levegőzni a rossz idő miatt. Most a vizeletében találtak egy bacilus fajtát (aeronomas caviae, ha jól jegyeztem meg) és enyhe torokgyulladása is van. Éppen összeszámoltam, most szedi a hetedik fajta antibiotikumot. Amióta korházban voltunk szinte állandóan tüsszög, az orrát dörzsöli, néha folyik az orra.
Szóval a kérdéseim:
Nem túlzás ez a rengeteg antibiotikum? Hogyan lehetne egy kicsit az immunrendszerét munkára késztetni?

Válasz

Nehéz feladat elé állított, mivel rövid, konkrét kérdésein túl, érzésem szerint arra vár, hogy valamely szakember mintegy szintetizálva az eddigieket, arra próbáljon választ adni, hogy: egy-egy akut betegség esetén megfelelő volt-e gyermeke kezelése illetve, a sok fertőzés mögött van-e esetleg olyan folyamat, ami mindezeket - közös okra visszavezetve - magyarázhatja.
Az akut, lázas fertőzések gyermekkorban igen gyakoriak, mondhatnám az élet "természetes" velejárói. Az nem annyira rendkívüli, hogy egy gyermeknek légúti vagy a beleket érintő fertőzése van, a húgyúti fertőzés azonban már nem olyan gyakori.
Az is igaz, hogy a csecsemőkorban az anyai védőanyagok felhasználódása, átépülése után van egy immunológiai mélypont, amelyből azután a gyermek saját védekező rendszerének megfelelő aktivitása vezeti ki a szervezetet.
Az antibiotikum adásról nem tudok véleményt mondani, csak nagy általánosságban: akkor kell azokat adni, ha bakteriális fertőzésről van szó. Tehát a lázas állapot, illetve a fertőzés önmagában még nem indokol antibiotikumot.
Valóban, nem szokványos, hogy egy hasonló korú gyermek ennyi gyógyszerre szoruljon, de ez nem lehet - nem is annak szánom - a kezelés bírálata.
Légúti (csepp) fertőzést akkor is meg lehet kapni, ha nem mozdulunk ki a lakásból. Nem attól leszünk betegek, hogy "megfázunk".
Úgy gondolom, az egész problémakört csak a gyermeket ismerő és ellátó orvossal lehet jól megbeszélni.
Dr. Péter Györgyp

Két gyermekem van. A nagyobb penicillin érzékeny / ez egy magánrendelésen derült ki, aho ...

Két gyermekem van. A nagyobb penicillin érzékeny / ez egy magánrendelésen derült ki, ahol az orvos a gyerek karjába injekciózott valamit, majd annak helyén, rövid időn belül pirosodás jelent meg./ A gyermekeim édesapja szintén penicillin érzékeny. Hogyan bizonyosodhatok meg arról, hogy a kisebbik gyermekem allergiás-e a penicillinre? Ő most legutóbb Sumetrolim szirupot kapott, és nem sokra rá az arca ill. a felső teste apró piros kiütésekkel lett tele. Lehetséges erre a gyógyszerre való érzékenység is? A szirupot természetesen orvos tanácsára elhagytuk, a "pöttyök" húzódnak vissza.

Válasz

A gyógyszerek többféle immunmechanizmuson keresztül okoznak tüneteket. A legtöbb gyógyszer általában kis molekulasúlyú egyszerű kémiai vegyület, és ezek úgy válnak immunogénné, hogy a szervezet szöveti fehérjéihez kötődve elindítsanak különböző típusú allergiás reakciókat. 1-1 vegyület-, ill. gyógyszercsoportra jellemző az allergiás reakció típusa, de vannak olyan gyógyszerek, amelyek többféle típusú reakciót is kiválthatnak. Függ a reakció milyensége a kapó beteg szervezetétől, a gyógyszer mennyiségétől, a beadás módjától (szájon át vagy vénába), ill. attól, hogy hányadszor találkozik vele a szervezet. Létezik olyan is, hogy egy gyógyszercsoportra allergiás egyén keresztallergiát mutat, korábban nem szedett gyógyszerrel szemben. Ezért nem szabad gyógyszerallergiás betegnek magát öngyógyszereznie. Ha a családban gyógyszerallergia előfordul, az utódoknál ennek valószínűsége gyakoribb, mint az átlag lakosságban várható. A gyógyszerallergiák közül valóban a penicillin allergia a legismertebb, de viszonylag gyakran észleljük a szulfonamid (Sumetrolim) allergiát is, ugyanígy a szalicilátokkal szembeni allergiát is. Ma már súlyos, életet veszélyeztető esetben mód van pontos gyógyszerallergia vizsgálatra (a fővárosban egy intézményben végzik ezt), de csak a fenti esetekben, gyógyintézetek kérésére, borzasztóan magas ára miatt. Ha gyermekénél feltétlenül fontos lenne a penicillin adása, mint ahogy orvosuk testvérénél ezt elvégezte, bőrpróbát lehet végezni az érzékenység tisztázására. Szerencsére ma már sokféle, széles spektrumú, jó minőségű antibiotikum áll rendelkezésünkre még az alapellátásban is, így annak adása gyermekénél elkerülhető.
Dr. Gömöri Ágnes

Négy hónapos kislányom torka kb. 6 hete piros. Más tünet nincs, láztalan, nyugodt, jó k ...

Négy hónapos kislányom torka kb. 6 hete piros. Más tünet nincs, láztalan, nyugodt, jó kedélyű, szépen fejlődik (már majdnem 9 kg), csak szopik. A torokváladék tenyésztésekor KLEBS. PNEUMONIAE baktériumot találtak, sok teleppel. Gyermekorvosunk, aki egyébként nem híve az antibiotikumoknak, CECLOR-t írt fel, és a család többi tagjának torokváladékát is tenyésztésre küldte (van még egy óvodás kisfiam). Eddig még nem adtuk be az antibiotikumot a babának, várunk a mi eredményünkre, hátha nekünk is kell valamint szedni. 
KÉRDÉSEM: nem lehet-e várni még az antibiotikum adásával kb. 5 hónapos korig, amikor majd elkezdem a vegyes táplálást?

Válasz

Az említett kórokozó, főleg, ha a tenyésztés során sok telepet képzett és még szemmel látható tüneteket is okoz, feltétlenül "kiirtandó". Mégpedig lehetőleg minél hamarabb. Egyrészt, mert az ilyen korú babák nehezen küzdik le a fertőzéseket (gyenge immunrendszer, az anyától kapott ellenanyagok kiürítése, vashiány), másrészt, mert ez nem egy ártalmatlan kórokozó, amely tovább szaporodik, szövődményeket okozhat. Ezért sem célszerű várni az antibiotikum adás elkezdésével, másrészt pedig nem tartom jó ötletnek az új táplálék bevezetésével együtt kezdeni azt. Éppen hogy ilyen esetben még el is halasztjuk az elválasztás elkezdését, egyrészt, mert az anyatej könnyen emészthető, benne számos olyan faktor található, amely segít fenntartani a normál (ilyen esetekben laktobacillus) bélflórát. Másrészt, bármilyen emésztési panasz (bukás, hasfájás, hasmenés) merülne fel, nem tudná eldönteni a szakember sem, hogy ezt most pontosan az új étel, vagy a gyógyszer okozza-e.
Dr. Gömöri Ágnes

Feleségem főzelékes hozzátáplálás mellett döntően még szoptatja 7 hónapos kislányunk ...

Feleségem főzelékes hozzátáplálás mellett döntően még szoptatja 7 hónapos kislányunkat. Tegnap fájt az egyik melle, és 37,7 C°-os hőemelkedése lett. A nőgyógyászati ambulancián kezdődő mellgyulladást diagnosztizáltak és a PROSTAPHLIN kapszula 4x1 adagban való szedését írták elő. Állítólag lehet mellette folytatni a szoptatást, nincs káros hatása a babára.
A gyógyszerész viszont figyelmeztetett minket, hogy esetleg penicillin érzékennyé teheti a babánkat ez a gyógyszer, ha a szedése alatt is folytatódik a szoptatás. A gyógyszer leírása is azt írja, hogy szoptatós anyák csak nagyon indokolt esetben szedhetik ezt a gyógyszert. Tanácstalanok vagyunk, hogy szedheti-e feleségem a gyógyszert szoptatás mellett. A tápszerre való ideiglenes áttéréstől ódzkodunk, nehogy a kezelés után (40 kapszula elvileg 10 nap alatt fogyna el) a kisbabánk már ne akarjon szopni. Más, természetes módszer, mint pl. a mell jegelése elégséges lehet-e a gyulladás megszüntetéséhez ?

Válasz

A mellgyulladás kezelése elsősorban nem gyógyszeres. Antibiotikumhoz csak akkor szoktunk folyamodni, ha nagy a baj (tartós láz, influenza szerű érzés, levertség stb.) A lényeg a minél gyakoribb szoptatás az érintett mellből, méghozzá különböző testhelyzetekben ( ülve, fekve, madonna - ill. hónaljtartásban). Arra kell törekedni, hogy a beteg mellből minél jobban kiürüljön a tej. Ezt régen fejéssel oldották meg, de kiderült, hogy a fejéssel járó nyomkodás, masszírozás inkább árt a gyulladt területnek, ha nem nagy szakértelemmel csinálják. Most inkább azt ajánljuk, hogy minden szoptatást a gyulladt mellel kezdjen a kismama, és csak utána tegye át a babát a másik mellre. Szoptatás közben - beolajozott ujjakkal - simítgassa a mellét a baba szája felé, ezzel is segítve a tej
ürülését. Szoptatás előtt nagyon hatékony a meleg borogatás, mert ettől jobban ürül a tej. Szoptatás után egy tíz perces hideg borogatás csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot.
Néhány nap alatt rendeződni szokott a probléma. Nagyon fontos azonban, hogy a szoptató anya kerülje a szoros ruhadarabokat, szűk melltartót, széles pántú hátizsákot, mert ezek is okozhatnak tejcsatorna-elzáródást, amiből mellgyulladás alakulhat ki.
A gyógyszerről annyit: azt, amiről írtál, nem ismerem. Maripent vagy Semicillint szoktak ilyenkor adni, ezek nem ártanak a babának. A kúrát végig kell szedni, hogy a kórokozók teljesen eltűnjenek a szervezetből. Ha félbehagyja a gyógyszer szedését, a bacik ellenállóvá válhatnak a gyógyszerrel szemben, és csak egy erősebb antibiotikummal lehet őket kiirtani.

Sződy Judit


X
EZT MÁR OLVASTAD?