Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Gyermekem 7 hetes és egyre erősebb hasgörcsei vannak (még az sem nyugtatja ha elkezdem szoptat ...

Gyermekem 7 hetes és egyre erősebb hasgörcsei vannak (még az sem nyugtatja ha elkezdem szoptatni, ami eddig hatásos volt)  és a széklete is habos (mint a capuccino habja). Naponta 4-5 alkalommal van széklete. Orvosunk egy általa kikevert gyógyszert ajánlott, ami nem segít a hasfájáson, csak altatja a gyereket (ha nem nagyon fájdalmas a görcs), de amikor felébred a hasfájás folytatódik.
Bár a hasfájás természetesnek mondható ilyen idős korban, de én mégis aggódom, mert a mi esetünkben a gyermek fejlődésével párhuzamosan nem csökken, hanem egyre erősebb a fajdalom.
Kérem segítségüket, milyen gyógyszert ajánlanának. Most kezdtem a Sub simplex cseppek használatát, a hatását még egyelőre nem tapasztaltam. Az Espumilsan csepp tényleg nem adható 1 évesnél fiatalabb gyermeknek?

Válasz

A pici csecsemők hasfájóssága kb. 3 hónapos korig közismert jelenség. Többféle görcsoldó készítmény létezik, amelyekkel ezt csökkenteni lehet, teljesen megszüntetni azonban ritkán. A hasfájós kisbabák esetében a szülők nehezen bírva a csecsemő sírását gyakran elkövetik azt a hibát, hogy akár egy -másfél óra múlva is újra táplálják a kicsit, mivel az megnyugtatja őket (úgy értelmeztem leveléből, Önök is megpróbálták ezt). Ez azonban csak tovább fokozza a hasfájást, mivel a megemésztendő táplálék mennyisége nő, ill. megjelenik a habos, fröcskölő, sokszor még zöldes széklet is. Tehát célszerű lehetőleg 4 óránként szoptatni egy 7 hetes csecsemőt és megpróbálni egyéb görcsoldó gyógyszereket is. 1-2 hónapos kor után a választék bővül. Lehet akár az  Espumisant is, 1 hónapos kortól az igenis  használható.
Dr. Gömöri Ágnes

2 hónapos babánk van, jól eszik, de rengeteget bukik. Csak anyatejet kap. Főleg esténként ...

2 hónapos babánk van, jól eszik, de rengeteget bukik. Csak anyatejet kap. Főleg esténként kell akár 1 órán át is büfiztetni, míg el tud aludni. Olvastuk a fórumon, ill. a védőnő is ajánlotta az Espumisan emulziót. Tényleg használ, jóval kevesebbet bukik utána. A kérdésem az lenne, nincs-e valami mellékhatása, nem okoz-e pl. szorulást, ill. mennyi ideig adható folyamatosan.

Válasz

Az említett emulzió a bélből nem szívódik fel, ott nem bomlik le, tehát a baba keringésébe nem kerül bele. A széklettel változatlan formában kiürül. Az anyag fiziko-kémiai mechanizmussal hat, amelynek következtében a béltartalom pici gázbuborékjai nagyobbakká egyesülnek, és így könnyebben távoznak a bélmozgások segítségével. A szer már újszülött kortól adható és akár, ha szükséges, hónapokon keresztül is alkalmazható. Az emulzió összetevőivel szemben előfordulhat allergiás reakció, de szerencsére ritka, én még nem találkoztam vele.
Dr. Gömöri Ágnes

Babánk tegnap volt 5 hetes és kb. 3 hete elég komoly hasfájással küszködünk. A doktorn ...

Babánk tegnap volt 5 hetes és kb. 3 hete elég komoly hasfájással küszködünk. A doktornő Espumisan Emulsiót javasolt. Az adagolását a dobozon lévő tájékoztatóra bízta. A kérdés: a pici 3 óránként eszik. Ebben az esetben minden szoptatás után 25 cseppet kell adnunk? Vagy elosztva minden szoptatás után 3 cseppet, vagy napi 1* 25 cseppet?!

Válasz

A gyógyszerhez mellékelt használati utasítás ajánlata: csecsemőkorban 25 csepp. Ez az adagolási utasítás tovább olvasva a szülőknek bizony nem egyértelmű, gondot okoz. Főleg a csak anyatejet fogyasztó babák esetében, akik egyebet ne isznak, cumisüveget nem használnak. A szülő a napi adagot nem szívesen adja be egyszerre. Ez ugyan lehetséges, de tapasztalataink alapján nem célszerű. Általában azt ajánljuk, hogy a napi adagot a babának legalább 4 részre osztva adják be. De meg lehet próbálni úgy is elosztani a teljes adagot, hogy a pici minden szoptatás előtt, vagy után kapjon kb 4 cseppet. Figyeljék meg hogy hatékonyabb és aszerint osszák el a napi adagot.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár