Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni?
...

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni?

Válasz

Hogy mikor forduljanak orvoshoz? Erre nagyon nehéz jó választ adni, illetve csak azt tudom mondani, akkor, amikor Önök, a szülők úgy érzik, látják, hogy orvosra van szükség.
Persze ennél árnyaltabb lehet a dolog: pl. egy lázas, de jó állapotban levő, jól itatható-etethető gyermeknél nem kell azonnal komoly betegségre gondolni. Ilyenkor akár várni is lehet, de a lázat csillapítani kell, és pontosan meg kell ítélni a gyermek általános állapotát. De mindig figyelmeztető jel - a lázon túl vagy mellett - a hányás. Ugyancsak komolyan értékelendők a különböző vérzéses bőrjelenségek. Ekkor orvos segítségét kell kérni.
És persze közte van a sok átmenet. Nehéz általános szabályt mondani. Én hiszem, hogy a gyermekét jól érző, nevelő szülő meg tudja ítélni, mikor kell azonnal orvoshoz fordulni, és mikor lehet várni.
A magam gyakorlati tapasztalataiból kiindulva, napjainkban meglehetősen sok - természetesen csak szakmai szempontból megítélve - a "felesleges" orvoshoz szaladás.
Ez persze azután már összefügg a társadalom egészének egészségügyi kultúrájával, ismeretanyagával. Ebben van még mit tanulnunk.
Dr. Péter György

X
EZT MÁR OLVASTAD?