Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni?
...

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni?

Válasz

Hogy mikor forduljanak orvoshoz? Erre nagyon nehéz jó választ adni, illetve csak azt tudom mondani, akkor, amikor Önök, a szülők úgy érzik, látják, hogy orvosra van szükség.
Persze ennél árnyaltabb lehet a dolog: pl. egy lázas, de jó állapotban levő, jól itatható-etethető gyermeknél nem kell azonnal komoly betegségre gondolni. Ilyenkor akár várni is lehet, de a lázat csillapítani kell, és pontosan meg kell ítélni a gyermek általános állapotát. De mindig figyelmeztető jel - a lázon túl vagy mellett - a hányás. Ugyancsak komolyan értékelendők a különböző vérzéses bőrjelenségek. Ekkor orvos segítségét kell kérni.
És persze közte van a sok átmenet. Nehéz általános szabályt mondani. Én hiszem, hogy a gyermekét jól érző, nevelő szülő meg tudja ítélni, mikor kell azonnal orvoshoz fordulni, és mikor lehet várni.
A magam gyakorlati tapasztalataiból kiindulva, napjainkban meglehetősen sok - természetesen csak szakmai szempontból megítélve - a "felesleges" orvoshoz szaladás.
Ez persze azután már összefügg a társadalom egészének egészségügyi kultúrájával, ismeretanyagával. Ebben van még mit tanulnunk.
Dr. Péter György

X
EZT MÁR OLVASTAD?