Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

adottság

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Egy olyan problémám lenne, ami gyerekemnél születése óta fennáll, de igazán magyaráza ...

Egy olyan problémám lenne, ami gyerekemnél születése óta fennáll, de igazán magyarázatot még nem kaptam rá és az eddigi gyógymódok is csak időlegesek voltak.
Faggyúmirigy túltermelése van, tele van az arca fehér kis pattanásszerű képződményekkel. Csecsemő korában mindig azt mondták az orvosok, hogy szoptatás után elmúlik. Két éves korában hagyta abba a szopást. Akkor úgy tűnt, hogy múlófélben van, de csak az idő - nyár - volt rá jó hatással.
Őszre mindig letisztul a bőre, de tél végén, tavasszal borzalmasan néz ki az arca és egyre jobban terjed a testén. Most 6 éves és  a felkarja is  teljesen tele van. Akiknél voltam orvosoknál /kisvárosban lakom/ adtak kenőcsöket, és vitaminokat. Én igazán én úgy érzem, hogy a probléma gyökerét kéne megtalálni. Mi okozza ezt?

Válasz

Kislányának bőrén lévő elváltozások nagy valószínűséggel un. miliumok. Ezek a kis sárgás papulák kb. az újszülöttek felénél megtalálhatók. Kis számban, arcon , orron, állon. Néhány hét, hónap alatt ezek "leszáradnak". Később traumás hegek mentén és bizonyos bőrbetegségek kísérő tüneteként is előfordulhatnak. Ez utóbbi esetekben az elváltozások száma bizony nagy lehet, kozmetikai problémát okozhat. Egyes esetekben un. anyagcsere betegségekkel is társulhat. Mindezek kizárása és persze a megfelelő kezelés érdekében, ill. egyáltalán a pontos diagnózis felállítása céljából ,- hiszen bőrjelenséget látatlanban, vizsgálat nélkül nem lehet diagnosztizálni - keressenek fel gyermek-bőrgyógyászati szakrendelést. Ilyen a megyeszékhelyek gyermekkórházaiban, ill. a gyermekklinikákon működik. Budapesten egy gyermekkórházban van külön gyermek-bőrgyógyászati osztály, ahol bentfekvés is biztosított a szükséges kivizsgálás alatt.

Dr. Gömöri ÁgnesX
EZT MÁR OLVASTAD?