Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Egyik ismerősömnek 11 hónapos a kislánya. Mivel nem fejlődik fizikailag rendesen (csak ...

Egyik ismerősömnek 11 hónapos a kislánya. Mivel nem fejlődik fizikailag rendesen (csak 6,5 kg-os) indultak el Kolozsvárra , ahol megállapítottak nála egy kezdetleges gyomorfekélyt, liszt és tejérzékenységet. A belek is Candida gombával fertőzöttek. 
A fekélyre Maaloxot szedett egy ideig és különleges diétán él már lassan két hónapja (az étvágya kitűnő), ennek ellenére nem fejlődik megfelelően éppen csak egy-egy kicsit hízik majd ismét fogy (állandóan ingadozik, de a végeredmény nagyon kevés).
Viszont szellemileg nagyon szépen fejlődik.
 A kérdésünk az lenne , hogy ebben az esetben továbbra is csak egy szigorú diéta segíthet vagy lenn-e e más gyógyszeres kezelésre is lehetőség.

Válasz

Amennyiben a 11 hónapos 6,5 kg-os kislánynál a kivizsgálás során megállapították a lisztérzékenységet, annak szinte természetes velejárója a tejcukor érzékenység és egyéb felszívódási zavarok. Azért ilyen kicsi és rosszul fejlett e gyermek, hiszen a betegség következtében elpusztulnak a bélbolyhok, amelyekben enzimek vannak és ahol nagy felületen a felszívódás zajlik. Természetesen ekkor elpusztulhat a normál bélflóra is, helyét kórokozó baktériumok, gombák vehetik át, mint ahogy ez ennél a kislánynál is kiderült. Ez tovább rontja az emésztést fokozza a hasmenést. Természetesen a fentiek a diéta nélküli állapotot jellemzik. Lisztérzékenységben az elsődleges a nagyon szigorú gabonamentes (búza, rozs, árpa ) étrend és természetesen a beteg aktuális állapotának megfelelő kiegészítő kezelés és roborálás. A diétát legalább 2 !! évig tartani kell ahhoz, hogy a bélbolyhok regenerálódjanak- persze a fentiek értelmében később is folyamatosan- közben és ekkor ellenőrző vizsgálatok történnek. (bélbiopszia amely során a bélből kis szöveteket vesznek és értékelik szövettanilag ) Természetesen megfelelő diétával és kiegészítő kezelés mellett lassan megindul a gyógyulás, gyarapodás, de sajnos 1-2 hónapon belül ilyen állapotból, ahogy ezt Önök is észlelik, nehezen. Ehhez rengeteg türelem és kitartás kell, mivel mai tudásunk szerint a lisztérzékenység ha kialakul életre szóló állapot, nem gyógyítható. Léteznek Magyarországon liszt érzékenyeknek diétáskönyvek, sok-sok recepttel ezeket érdemes beszerezni, valamint van Budapesten a II. kerületben  a Margit krt-on egy malomipari szaküzlet, ahol gluténmentes liszteket, tésztákat, pékárut lehet kapni.
Dr. Gömöri Ágnes

Kislányom tíz hónapos. Újszülött korától kezdve rendkívül hasfájós. Hat hónapos korá ...

Kislányom tíz hónapos. Újszülött korától kezdve rendkívül hasfájós. Hat hónapos koráig kizárólag szopott. Ezután a hasfájás mellé makacs székrekedés társult, állandóvá váltak a hőmérőzések, de volt, hogy ez sem segített. A táplálkozás átalakítása mellett Laktulóz sziruppal próbálkoztunk, eredménytelenül. Azután felkerestünk egy gasztroenterológiai szakrendelést, ahol gombára gyanakodva  széklettenyésztést kértek. Kimutatták a candida albicans nevű gombát. Tíz napos nystatinos  kezelés után a tenyésztés eredménye negatív lett. A székrekedésben nem történt változás. Három hét múlva véres, túrós, nyálkás széklettel, lázzal kórházba kerültünk. A candida mellett pseudomonas baktérium tenyészett ki. A Nizoralon kívül Sinlac  és Nan2 bifiduszos tápszereket kapott a lányom. A kontrolltenyésztésnél baktérium nem, de gomba ismét kimutatható volt. Jelenleg ismét Nystatint szedünk és Nan2 tápszert. Orvosunk javasolta még a Lactobactot, de ezt nem sikerült beszereznünk. A hasmenés óta nincs székrekedés, de a kínzó hasfájások pokollá teszik a család életét.
Kérdéseim a következők: Várható-e a gyógyszerektől tartós javulás? Miért szaporodott el ismét a gomba rövid időn belül? Milyen összefüggés lehet a Pseudomonassal? Milyen mellékhatásai lehetnek a gyakori gyógyszerkúráknak? Nem értem, miért segít többet a Nan2 tápszer a bélflóra helyreállításában az anyatejnél? Én úgy tudom, az anyatej is tartalmaz bifiduszt, bőven van tejem, nem szeretném még elválasztani a babát és nehéz beilleszteni az étrendjébe a tápszert. A gyógyszeren kívül mivel próbálkozhatunk? A felnőtteknél olvastam a diéta fontosságáról, lányom élesztős és magas szénhidráttartalmú ételeket még nem kap. Hogyan juthatott ebbe az állapotba, hisz újszülötteknél gyakori a szájpenész és a pelenkakiütés. Ezeket mi is kezeltük, nem is voltak sokáig külső jelei a fertőzésnek. Kb. hét hónaposan jelentkeztek ekcéma jellegű száraz foltok a testen, koszmó a fejbőrön. Mire számíthatunk a továbbiakban, hisz a Candida gyengíti az immunrendszert. Nem kaphat a baba immunerősítőt?

Válasz

Korrekt választ én sem tudok adni Önnek. Nyilván ilyen sok hónapos probléma és többszöri kivizsgálás után az Önök kezében leletek, zárójelentések vannak. Ezeknek pontos ismerete nélkül, a kisgyermek fizikai állapotának ismerete, vizsgálata nélkül a problémát megfejteni, tanácsot adni nem lehet. Néhány kérdésére a részválasz. A gomba, valamint a pathogén, tehát gyulladást okozó baktériumok akkor szaporodnak el a bélben, ha annak normál flórája nem stabil. Így tehát a gomba kiirtása után újra elszaporodhat és elszaporodhatnak bármikor egyéb nem odavaló baktériumok is. Dysbakteriózis /a fent említett helyzet / esetén az emésztés sem tökéletes, gyakoribb az erjedés, rothadás, gázképződés, amelyek irritálják a bélfalat és görcsöket okoznak. Tehát indokolt az ismételt gombaellenes kezelés és a flóra helyreállítására történő próbálkozások Lactulózzal, tápszerekkel. Az  anyatej, steril bifiduszt nem tartalmaz. A fenti kezelések  nélkül a helyzet tovább romolhatna. Biztosan kell diétás tanácsokat is követniük, annál is inkább, mivel a csecsemő ekzemás jeleket is mutat. Nem a candida gyengíti az immunrendszert, hanem a gyengébben működő immunrendszerű egyéneket támadja meg könnyebben. A csecsemők tehát eleve hajlamosabbak rá. Akár allergológiai-immmunológiai kivizsgálás is szóba jöhet a kislánynál.
Dr. Gömöri Ágnes21 hónapos babánál sarjadzó gomba van a belekben. Lehetséges-e gyógyítás homeopátiával ...

21 hónapos babánál sarjadzó gomba van a belekben. Lehetséges-e gyógyítás homeopátiával?

Válasz

A Candidagombák azok a sarjadzógombák, amelyek közül a Candida albicans az, amely a gyermekekben az úgynevezett candidiázist okozza. A szervezetünk normál baktériumflórája gátolja a C. albicans elszaporodását, ezért pl. az antibiotikus kezelések utáni egyensúly megbomlása a sarjadzógombák túlzott elszaporodásához vezethet.
A csecsemők, kisdedek, gyermekek candidiázisa akut vagy krónikus formában, egy körülírt területen (pl. bőrön) vagy az egész szervezetet érintve (pl. a bélrendszerben) jelenhet meg. A bél candidafertőzésére hosszantartó hasmenés lehet jellemző. Kísérheti a pelenkázott területen megjelenő gombás bőrelváltozás és a szájnyálkahártyán látható "szájpenész".
A klinikai tünetek hátterében szerepelhet:
- tartós antibiotikum-kezelés. Ebben az esetben rendezni kell a bélflórát, vagyis biztosítani kell a normál bélbaktériumok visszatelepítését: Lactobacilus acidophylus és bifidus megfelelő formában való beszedésével.
- a szervezet immunvédekezését csökkentő, pl. jelentős súlycsökkenéssel járó, elhúzódó betegségek után. Ekkor a homeopátiás alkati szer adása fokozza az immunvédekezést és a gyógyulás irányában hat. Segítségével a kiújulásokat, a visszaeséseket lehet megakadályozni.
- Kiegészíthetjük a kezelést Echinaceával, amelynek szintén "immunerősítő " hatása van.
- Az akut tüneteknek megfelelő homeopátiás szereket aszerint választjuk, hogy milyen jellegzetességeket mutatnak a kísérő bőr-és nyálkahártyatünetek és pl. a hasmenés.
- Gyereknél a kiegészítő diétás kezelés meggondolandó és soha ne legyen túl szigorú. A manapság felnőtteknél divatos szigorú Candida-diéták a fejlődésben lévő gyermeki szervezet érdekeit NEM szolgálják. Meggondolandó azonban a gyermek étrendjének hozzáértővel (táplálkozási szakember) való megbeszélése: mennyi cukrot, édességet, tejterméket, tojást és finomított gabonafélét fogyaszt.
(Bizonyos betegségek hátterében állhat klinikai tünetekkel járó makacs candidiázis - a mellékvese, a pajzsmirigy csökkent működése, immunhiányos állapotok - ezeket a kezelések megkezdése előtt mindig tisztázni kell!)
Dr. Lengyel Boglárka
http://www.extra.hu/bogidr/

X
EZT MÁR OLVASTAD?