Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

A Staphylococcus nevű baktériumnak milyen élettani hatása van az emberi szervezetre és a sz ...

A Staphylococcus nevű baktériumnak milyen élettani hatása van az emberi szervezetre és a szervezetbe kerülés előtt mivel pusztítható el, és mekkora hőmérsékleten pusztul el a hőkezelés folyamán?

Válasz

A Staphylococcus n. baktérium család környezetünkben nagyon gyakran előforduló, és komoly kóroki szereppel bíró baktérium. A normál emberi flóra tagja, gyakran kitenyészthető a torokból, orrváladékból, bőrről.
Típusos gennykeltő baktérium. Táptalajon történő tenyésztésnél sokszor jellegzetes, szőlőfürt-szerű alakzatot alkot. Mind levegőn, mind anaerob körülmények között szaporodik. A különböző fizikai és kémiai behatások ellen viszonylag ellenállóbb. A jód- és klórtartalmú fertőtlenítő szerekkel szemben fogékony, ugyancsak elpusztulnak magasabb hővel való kezelés során. Több alfaja létezik, melyek eltérő gyakorisággal, és más-más típusú fertőzésnél játszhatnak kóroki szerepet: pl. bőrfertőzés, de okozhatnak véráram-fertőzéseket, húgyutak fertőzései, ételmérgezés, műanyag katétereknek a szervezetbe való ültetéséhez társuló fertőzések, sebfertőzés stb.
Általában antibiotikummal jól kezelhetők, de vannak olyan alcsoportjai, amelyek bizonyos gyógyszerekkel szembeni fogékonyságukat már elvesztették (ú.n. rezisztens törzsek), és amelyek kezelése - főleg csökkent védekező képességű betegek esetén - már komoly gondot jelenthet.
Dr. Péter György

X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár