Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

adottság

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Ön szerint mennyire fontos a kenyér az étkezésben? Rá kell-e szoktatni a kisgyermeket, hogy ken ...

Ön szerint mennyire fontos a kenyér az étkezésben? Rá kell-e szoktatni a kisgyermeket, hogy kenyeret egyen a levesekhez, vagy egyes főfogásokhoz, csak azért, mert mi úgy szoktuk meg? A kisfiam most 2 éves 8 hónapos, es sok mindenhez nem igényli, hogy kenyeret adjak, jóízűen megeszi az ételt anélkül is. De édesanyám sokszor rám szól, hogy adjak kenyeret is a gyereknek, pl. a töltött káposzta, vagy a krumplileves mellé. Amúgy nem hiányzik a kenyér az étrendjéből, hiszen sokszor szendvicset reggelizünk, es van olyan is, hogy megeszi az üres kenyeret, mert azt kívánta meg. Ön szerint mi a helyes?

Válasz

Az, hogy minden mellé kenyeret eszünk, inkább megszokás. Kenyeret csak ahhoz kell enni, amihez jól esik. Nagyanyáink idejében, amikor még a gyerekek egész nap az utcán-udvaron szaladgáltak, a szüleik jobbára mezőgazdasági munkát végeztek, indokolt volt, hogy az ebéd mindegyik fogásához kenyeret ettek. Manapság a mozgásszegénység miatt - a gyerek is ebbe nő bele, 6-8 órát az iskolapadban fog tölteni, aztán jön még a lecke - nem javaslom azt, hogy ahogy Ön fogalmaz, rászoktassuk a gyereket a kenyérre. Nem kell rátukmálni, ha nem akar enni, és különösebben tiltani sem kell. Egy ilyen korú gyerek sokkal jobban érzi, hogy mit kell ennie, mire van szüksége, mint azt gondolnánk. Pl. ha nem kér vajat a kenyérre, ne erőltessük, csak mert mi úgy esszük mindig. Az a fontos, hogy azt szokja meg, hogy ebédidőben kell enni, és nem napközben, étkezések között nassolgatni.

Ebédidőben kerüljön az asztalra a kenyérkosár, és ha úgy gondolja, venni fog belőle, hiszen pl .a töltött káposzta és egyéb nehéz étel megemésztését segíti.

A szénhidrát tartalmú főtt ételekhez: krumplileves, galuska, tészta, stb., nem javaslom, hiszen csak fölös kalória. Ha pedig egyéb étkezésre kenyeret fogyasztanak, ismertessenek meg a gyerkőccel többféle kenyeret: magvasat, korpásat, burgonyásat, rozskenyeret, ezek ugyanis a fehér kenyérrel szemben nagyban hozzájárulnak a napi B-vitamin és ásványi anyag bevitelhez, és sokkal kevésbé hizlalnak, mint fehér társaik. A kenyér még mindig alapélelmiszerünk, így naponta 2-3x nyugodtan lehet fogyasztani. Mennyiségét csak fogyókúra esetén kell csökkenteni.

Zsibrita - Zámbori ZitaX
EZT MÁR OLVASTAD?