Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

K-vitamin?

A kérdésem az lenne ,hogy 1 hónapos kisfiam napi 6-szor eszik ebből 4*szopizik 2*pótlást kap tápszerből. Most lenne aktuális a K-vitamin beadása de most tanácstalan vagyok hogy be veheti vagy nem. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Renáta!

A kizárólag anyatejjel táplált babák bélrendszerében még nem telepszenek meg azok a „jó baktériumok”, amelyek a K-vitamin termelését segítik. Erre a vitaminra a máj sejtjeinek van szüksége ahhoz, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű speciális anyagot tudjanak előállítani, amely a véralvadáshoz szükséges. A K vitamint azért kell kívülről pótolni, hogy ne legyen hiány ebből a véralvadási faktorból, ne alakulhasson ki súlyos vérzés.

Az anyatejet kiegészítő táplálás bevezetésétől kezdve fokozatosan beköltöznek és elszaporodnak a baba belében azok a baktériumok, amelyek már külső pótlás nélkül is elegendő K-vitamint állítanak elő. Ráadásul a tápszerek maguk is tartalmazhatnak bizonyos mennyiségű K-vitamint.

Mindezekkel együtt szerintem a kisfia most még kapjon K-vitamint, de a rendszeres és valószínűleg növekvő mennyiségű tápszeres táplálás mellett már nem lesz szükség a pótlására.

Üdvözlettel,

X
EZT MÁR OLVASTAD?