Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Összes címke »

Kérdések-válaszok

3 és fél hónapos kisfiam sokat bukik, az étkezések után 2 órával vízszerű savasat. Csak anyatejet eszik, szépen fejlődik. A 3. hónapban 3 hétig beteg volt felső légúti problémával, köhögött, náthás volt, Zinnatot szedett 7 napig. Valószínűleg a férjemtől kapta el mert ő is beteg volt, nem tudni mennyire volt ebben szerepe a sokszoros bukásainak. Hosszas dilemma és 2 hasi ultrahang után beadtuk neki a coordinaxot.
Igaz-e hogy külföldön betiltották és kivonták a forgalomból a coordinaxot? A gyermekorvosunk kardiológiai vizsgálatot rendelt el a coordinax szedése előtt. Hallottam hogy a coordinax szedése pár esetben szívproblémákat okozott. Igaz ez?
5 napja kapja a coordinaxot és már második nap kevesebbet bukott (3x1 ml kap), viszont esténként sokkal többet és fájdalmasan sír, sokkal nyugtalanabb, nem tud böfizni, kevesebb a széklete és sokkal szelesebb.

Válasz

Kérdésére csak részben tudok válaszolni, mivel leveléből nem derül ki, hogy kisbabája bukása mióta áll fenn. Problémájuk ui. összetettnek látszik. Egyrészt, ha egy csecsemő beteg lesz, csökken az un. tápláléktűrő képessége, ennek egyik jele a bukás, ill. annak növekvő gyakorisága. A betegség -jelen esetben felső légúti hurut - rendszerint megváltoztatja a csecsemő emésztését, amelyet a gyógyszerek még fokozhatnak is. Az antibiotikumok köztudottan megváltoztatják a normál bélflórát, ezáltal fokozzák a fenti problémákat. Az eredmény: bukás, hányás, puffadás, székletváltozás és természetesen hasfájások. A levél végén leírt panaszok hátterében tehát ez is húzódhat. Az említett gyógyszer többek közt a bukás csökkentésében ígéretesnek bizonyult, azonban valóban előfordult alkalmazásakor szívritmus zavar mellékhatásként. Ezért szükséges tehát bevezetése előtt EKG vizsgálat elvégzése, ill. manapság csak indokolt, egyéb módon - testhelyzet változtatás, szoptatás előtt előetetés erre a célra készült péppel, bukás elleni tápszerek, stb.- nem befolyásolható esetekben. Arról nem tudok, hogy a gyógyszert betiltották volna. Kisfiúknál is érdemes lenne megpróbálni tehát, a fentiekben említett egyéb módon csökkenteni a bukásokat, ezt beszéljék meg háziorvosukkal.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?