Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kata, a lányom 8 hetes. Napközben sokat sír, szinte vígasztalhatatlan. Ha nagy nehezen s ...

Kata, a lányom 8 hetes. Napközben sokat sír, szinte vígasztalhatatlan. Ha nagy nehezen sikerül elaltatni, akkor is nagyon nyugtalanul alszik, könnyen felébred. Sajnos nem tudunk itthon tölteni egy délelőttöt sem emiatt. Ha sétálok, vagy autózok vele könnyen elalszik, ilyenkor képes 3-4 órát is pihenni. Az éjszakánként legalább 5-6 esetleg 7 órát is alszik egyhuzamban, ha felkel enni utána könnyen elalszik. 
Nem szeretném minden nap az utcákat róni ahhoz, hogy tudjon pihenni. Sem a cumi, sem a ringatás, dúdolás, zenélő forgó az ágy felett ...semmilyen ajánlott és gyakran alkalmazott módszer nem válik be, csak a szoptatás. A sírással tartja magát ébren.
Hogyan lehetne napközben könnyen elaltatni úgy, hogy ne legyen állandóan a kezemben, vagy a babakocsiban? Mennyiben befolyásolja viselkedését az, hogy császárral született? Mi a véleményük a "felkapatásról"?

Válasz

Nem tartom valószínűnek, hogy kisbabája nyugtalanságát a császármetszéssel születés okozza, habár keveset tudunk arról, hogy a szülési stressz milyen hatással van a csecsemőkre. Olyan esetben, amikor a baba jól gyarapszik (átlagosan hetente 20 dkg), a széklete rendben van, nem beteg, igenis azt tanácsoljuk, hogy a csecsemőt szoktassák az ágyába. Ha felmerül, hogy sírásait hasfájás okozza - ami az első 3 hónapban gyakori - érdemes azt megfelelő puffadáscsökkentő, görcsoldó folyadékkal enyhíteni. Minél tovább sétálnak ölben a babával, ill. autóznak órákat vele, annál nehezebb lesz a picivel elfogadtatni az ágyát, ill. azt, hogy egyedül is nézegessen, később játsszon. Tehát a "felkapatás" kialakul. A szoptatási időközökben is érdemes betartani bizonyos ritmust. Ahhoz a baba szépen, lassan hozzászokik. Érdemes tehát nagy türelemmel bírni a sírdogálást, miután ellenőrizték, annak nincs-e valami konkrét oka. 
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam most 10 hónapos. Születése óta nagyon aktív. Három hónaposan már forgott, és m ...

Kisfiam most 10 hónapos. Születése óta nagyon aktív. Három hónaposan már forgott, és már a szobában sétálgat. Ez nem is lenne baj, de nincs 2 perc nyugta sem. Napközben 2-szer fél órát alszik, és éjszaka sokszor felriad. Picinek is igen rossz alvó volt, nehéz volt altatni, aludni sem szeretett. A doktor nénink azt mondta hasfájós. Még egy éjszakát sem aludt végig, pedig a vele egykorú gyerekek már rég átalusszák az éjszakát. Voltam vele alváslaborban a Madarász utcai kórházban, mert nagyon fáradtak voltunk már a férjemmel, de ott a doktornő azt tanácsolta, hogy hagyjuk sírni, majd elalszik magától, és megjavul legalább az alvása. Ez persze kivitelezhetetlen, mivel ha nem az van, amit Ő szeretne, akkor óriási hisztibe kezd. 2-3 percet sem sírt, és egész éjjel sem tudott megnyugodni. Le is mondtunk erről a próbálkozásról. Sétálni nem szeret, mert akkor ülni kell a babakocsiba, és nem mászkálhat. Különben egy nagyon jókedvű, tündéri kisbaba. Próbálkoztunk a homeopátiával, de nem jött be. Ként adtunk neki, de nem javult a helyzet. Velem aludt egy ágyban, külön aludt a kiságyában, másik szobában aludt tőlünk nem segített. Kérem, ha tud segítsen, vagy írja meg, hogy hiperaktivitásról van e szó.

Válasz

Levelét elolvasva véleményem osztom a kórházi kollega véleményével. A kisgyermeket már csecsemőkorban irányítani, nevelni kell. Ha " ez perszer kivitelezhetetlen, mivel ha nem az van amit Ő szeretne óriási hisztibe kezd" és Önök ezt elfogadják, akkor a helyzetük nemhogy javulni fog, hanem egyre fáradtabban egyre több konfliktus helyzetbe sodródnak. Kisfiúk ugyanis tudja, hogy próbálkozhat és rendszerint Ő győz. Ne mondjanak le tehát az ágyban tartásáról, sőt nappal is legyenek következetesek azokban a dolgokban amit nem szabad. Feleslegesen ne tiltsanak, kerüljék ezeket a helyzeteket. Sok hetes  nehéz küzdelem elé néznek, de próbálják meg. Gyógyszeres terápiát alvás kondicionálásra csak végszükség esetén alkalmazunk. A hyperaktivitásnak megvannak a kritériumai, ma már csak megfelelő, szakember által végzett vizsgálat  után lehet  ezt eldönteni. Ő még ehhez fiatal. Amennyiben módszereik, próbálkozásaik nem járnak eredménnyel, keressenek fel gyermekpszichológust.
Dr. Gömöri ÁgnesNővérem tegnap vesztette el kéthónapos kisfiát bölcsőhalálban. Hasonfekve aludt , a kér ...

Nővérem tegnap vesztette el kéthónapos kisfiát bölcsőhalálban. Hasonfekve aludt , a kérdésem az , hogy összefügg-e a születése körülményeivel ? Elhúzódó szülés után 5-ös apgarral született , 6 napig a koraszülött osztályon gondozták de ezután hazamehettek. Semmi problémájuk nem volt , amíg ez a tragédia meg nem történt.

Válasz

A hirtelen/váratlan bölcsőhalál máig tisztázatlan kórokú tragédia. Alapvetően akkor lehet erről beszélni, ha minden szóba jövő betegséget - mint oki tényezőt - kizártunk.
Ugyanakkor ismereteink a korábbiakhoz képest bővültek, tudunk olyan rizikótényezőkről, amik a bölcsőhalál esetleges előfordulásában szerepet játszhatnak. Ezek lehetnek szülői (családi) tényezők, illetve a gyermeket érintők, és ezek között feltétlen szerepelnek a születés (szülés) körülményei, valamint önmagában a koraszülöttség is. 
Tehát a konkrét kérdésére igennel kell válaszolnom, azonban ez még nem jelent teljes és elégséges magyarázatot. 
Újabb gyermek születése esetén komoly gondot kell fordítani a terhesség igen gondos ellenőrzésére, azután a megszületett gyermek részletes kivizsgálására. A szülők számára már van lehetőség a csecsemő otthoni észlelésére alkalmas monitor beszerzésére, kölcsönzésére, illetve - és ez igen fontos - a szülőknek előre fel kell készülniük esetleges vészhelyzetek azonnali ellátására. Ma már több gyermekintézményben van ilyen bölcsőhalál megelőzési program, amelynek keretében adottak a kivizsgálás lehetőségei, illetve van mód a szülők képzésére is.
Dr. Péter György

Előnyös vagy hátrányos-e a televízió bekapcsolása egy 3 hetes gyermek esetében? Egyes v ...

Előnyös vagy hátrányos-e a televízió bekapcsolása egy 3 hetes gyermek esetében? Egyes vélemények szerint hasznos, mert hozzászokik a gyerek a külső zajokhoz, így nem fog felriadni, megijedni egy-egy hirtelen zaj esetén (leesett edény, szomszéd hangos sziája, stb.). Szerintük alszik a gyerek, mint a bunda, nem zavarja a pihenésben a TV. Az én véleményem eltérő, szerintem nem pihen rendesen ha folyamatos zaj van, hiszen az agy megállás nélkül figyel alvás közben, ha nincs zaj, kevesebbet kell "azonosítania". Az alvás az agy takaréklángja, nem kell, hogy terheljük. Elegendő-e, ha a normál zajokat hagyjuk meg, amelyeket nincs mód kiszűrni (autók, szomszédok, kutyák...), vagy jót tesz, ha bővítjük a forrást?

Válasz

Igazából nem tartom helyesnek, ha egy baba mellett állandóan szól a TV. Talán nem is a hanghatások, (bár az sem elhanyagolható, tekintettel ezekre a csihi-puhi filmekre) hanem inkább a képernyő állandó villódzása miatt. A kisbaba szeme az én legjobb tudásom szerint még messze nem tudja feldolgozni a képernyő sávjait, pontjait, így az jelentősen ronthatja a szemét. Én a saját gyerekeim mellett azt tapasztaltam, hogy kb. 4-5 hónapos korukig nagyon jókat aludtak bármilyen zajszintű környezetben, aztán onnantól igényelték a csendet. Borit is mostanság kezdtem felhordani az emeletre a nappali alvásokhoz. Amíg lent volt velünk, addig is úgy feküdt, hogy a járóka oldalát letakartam lepedővel, hogy ne lássa a TV-t. Mostanság néha
kukucskál, egyre inkább tetszene neki én meg egyre kevesebbszer kapcsolom be, ha ő is ott van. Tehát összegezve, nem tartom nagyon helyesnek, de igazából nem gondolom, hogy problémát okoz egy kisbabának, ha néha szól mellette TV, vagy zene, de lehetőség szerint ne nézze és semmiképpen se ültessük a TV elé csak azért, mert akkor jól elvan. Nem baj, ha hozzászokik a hangokhoz, de késő éjszakába nyúlva nem jó hangos környezetben tartani. Akkor ugyanis joggal "gondolhatja", hogy még nappal van, nem kell aludni, csak azt nem érti, mitől olyan álmos....
Makai Kinga

17 hónaposak lassan az ikerlányaim, szerencsére viszonylag jól boldogultunk a szopizással. ...

17 hónaposak lassan az ikerlányaim, szerencsére viszonylag jól boldogultunk a szopizással. Nagyjából igény szerint szoptattam mindkettőt, néha ez hosszas cicin lógást is jelentett az elalvás érdekében. Most is az alvásprobléma miatt írok. Éjszaka mindig egyszerűbb volt megszoptatni őket,  amikor felsírtak, mint bármi mással próbálkozni, általában szépen elaludtak a szopizással, és vissza is lehetett tenni őket az ágyba. Nyár végén, ősz elején (1 éves koruk körül)szépen működött, hogy Hanna általában max egyszer,  Juli meg max kétszer kelt fel. Aztán késői fogzásnak indultak (addig csak 2-2 volt), és felborult teljesen a rend. Hannával nincs gond, ő sokszor átalussza az éjszakát, és továbbra is max egyszer szopik éjszaka. Juli viszont most már a jó éjszakákon ébred 4-szer 5-ször. Éjfél előtt általában elég visszaringatni (ilyenkor a papát is elfogadja), de utána iszonyú balhét csap, és csak a cicivel alszik vissza. Általában, ha felébred rendesen, akkor már nem sír, csak amíg nem tér magához, illetve amikor újra elaludni próbál. Volt már, hogy próbálkoztunk, hogy játszottunk vele, és el is volt egy darabig, de aztán persze fáradt és akkor újra a ciciért sír. Az a gond, hogy a rossz éjszakákon még ennél is többször ébred, ilyenkor persze már köztünk alszik, és hajnalban már a szopi sem igazán jó neki, mert az zavarja, hogy akkor már egy csepp tejem sincs, ha egész éjszaka rajtam lógott. Valamikor jobbra balra mocorog és úgy sír, de sokszor már mielőtt elkezdene sírni, felül az ágyban. Valamit  most már tennünk kell, mert kinőtt mind a 8 első foga, eddig erre vártunk, hátha az a gond és majd csak jobb lesz. ( persze jöhetnek a hátsók is, azt nem tudom) Napközben egyébként kiegyensúlyozott, a reggeli szopi után, már csak délután kapnak, meg este, de ezzel ki is egyeztek. Imádja amúgy a tejterméket, nem akartam még tehéntejet adni, de kinézi a bögrénkből. Éjszaka nem fogadja el a vizet (nappal mindig azt iszik), csak amikor sokáig ébren van. Tejet nem akarnék neki éjszaka adni, mert félek, hogy az megint problémás lesz. Még annyi, hogy a tesójának annyival könnyebb a dolga, hogy szopja az ujját, Julinak, meg se ujjacska, se cumi (nem kellett neki). Most megpróbálkozunk, azzal, hogy az esti elalvást, elválasszuk az esti szopitól, hogy a saját ágyukban aludjanak el (persze nem magukra hagyva bőgve, de azért némi tiltakozásnak teret engedve), hátha hogyha ott ébred ahol elaludt, akkor néha legalább visszaalszik. Tudsz-e valamit javasolni? Persze lehet, hogy így elégíti ki a komfort szopási igényét, de ezen most már akkor is változtatni kell, mert a férjem már teljesen ki van, én kicsit türelmesebb vagyok, meg optimistább, de a helyzet az elmúlt három hónapban folyamatosan romlott, és gondolom azért Julinak sem jó ez, legalábbis a rosszabb éjszakák. Elválasztani egyébként még nem akarnám őket. Még annyit, hogy délután kint alszanak el, vagy a téli kertben - de ott is nyitott ajtónál, tehát hidegben, a babakocsit kell egy kicsit tologatni, meg éneklek nekik, de nagyon hamar elalszanak. Ha megébrednek akkor sem kell mindig menni hozzájuk, és Juli nagyon sokszor szép csendben mosolygósan ébred.

Válasz

Szerintem semmiképpen nem kell arra hajtani, hogy teljesen felébredjen a baba, tehát, jobb, ha nem játszol vele éjjel. Akkor ezt fogja megszokni, és emiatt ébred fel.  Ha átszoktatod tejecskére, akkor meg amiatt ébreszti fel magát. Bár: ha pohárból kínálod, akkor ez kevésbé valószínű. A legjobb, amit már készültök is csinálni: megpróbálni az egyedül alvásra szoktatni őket. Egy kis simogatás, éneklés, puha játékok. Tudom, hogy az első hét rettentő nehéz, még sokkal jobban igénybe veszi az embert testileg-lelkileg, mint a non-stop szoptatás. Mégis hatékony szokott lenni. Éjszakára amúgy nyugodtan csinálhatsz hideget a szobájukban: egy jó hálózsákban nem fáznak meg. Nagyon sok baba szeret hidegben aludni.
Remélem, átvészelitek ezt a nehéz időszakot.

Sződy JuditX
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó