Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

A kisfiam 19 hetes,1330 gr-mal, a 33. héten született. Kevés volt a magzatvizet, és centráli ...

A kisfiam 19 hetes,1330 gr-mal, a 33. héten született. Kevés volt a magzatvizet, és centrális keringést állapítottak meg nála. Mostanra 4200 gr, csak anyatejet kap. Kiegészítés képpen kap B, C, A, D vitamint, Maltofert ,Folsavat,és Konakiont .A D vitaminból napi 2 cseppet írtak elő a kórházban, mert az alkalikus foszfatáz értéke 2000 felett van. A háziorvos szerint ez az érték nem olyan magas. Szerinte szigorúan csak 1 cseppet adjunk, mert gyorsan benő a kutacsa, ami valóban lényegesen kisebb, mint néhány hete. Most kb 2cm. Kérdésem, hogy Ön szerint mennyi D vitamint adjunk ezek után?

Válasz

A D vitamin szokásos adagja valóban napi 1 csepp, de ha nagyobb D vitamin igényre gondolunk, ez az adag emelhető. Az Önök esetében az alkalikus foszfatáze szintje alapján állapítottak meg vitaminhiányt.
Az alkalikus foszfatáze értéke nagyon metodika- (labor-) függő. Tehát leginkább az az intézet tudja értékelni a számadatot, ahol a vizsgálat történt. A 2000 körüli érték mindenképpen emelkedettnek tűnik, és ez az angolkor (rachitis) ú.n. biokémiai diagnosztikájában használatos. A kis súllyal születettek általában nagyobb vitamin-ellátásra szorulnak. Tehát az az érzésem, hogy hallgatni kell és lehet az intézet orvosára, és a D vitamint legalábbis átmenetileg az ő javaslata alapján folytatnám.
Azonban igen kényes kérdés, hogy miként viszonyul mindehhez a gyermek házi orvosa. Én azt gondolom, mindenképpen tisztázni kell akár mindkét féllel a dolgot, és nekem címzett kérdést nekik kellene feltenni.
Dr. Péter György

Az lenne a kérdésem, hogy meddig kell a babáknak D-vitamint kapniuk?  
...

Az lenne a kérdésem, hogy meddig kell a babáknak D-vitamint kapniuk?  

Válasz

Magyarországon kb. 15 évvel ezelőttig már óvodáskorban is (az óvodában reggeli után) minden kisgyermek kapott D vitamint. Az országba nem is fordult elő angolkóros megbetegedés. A szakirodalom azután olyan adatokról számolt be, amely szerint feleslegesen túladagoljuk a D3 vitamint. Ez a túladagolás nem gyógyszer-túladagolást jelent a szó szoros értelmében, mert a D3 vitamint szájon át ilyen módon nem lehet túladagolni - legfeljebb egyszeri óriási adaggal -, inkább felesleges adagolást. Azután újabb adatok jelentek meg ismét, miszerint a gyors növekedési szakaszokban, pl. serdülőkorban is szükség van a D3 vitaminra a mi éghajlati övünkön ahhoz, hogy jó szerkezetű, masszív csontállománya alakuljon ki az egyénnek. Én a pácienseimnek azt javaslom (és sok kollégám hozzám hasonlóan), hogy 1 éves korig folyamatosan, 1-3 éves kor között pedig októbertől májusig kapjon a kisgyermek D3 vitamint. A kisgyermek bőrét érő napfény hatására a csontok növekedéséhez szükséges D vitamint már önmaga előállítja. Gyorsan növekedő gyermeknél a téli időszakban óvodáskorban is ajánlom. 
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó