Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Immunrendszerem gyengülésekor, esetleg stressz hatására gyakran kijön a számon a herpe ...

Immunrendszerem gyengülésekor, esetleg stressz hatására gyakran kijön a számon a herpesz. Alapállapotban évente 2-3 alkalommal, a terhesség alatt szinte folyamatosan, a szoptatáskor pedig az első 2 hétben 3 különböző helyen jelent meg a szájszélen. A hegesedésig szájmaszkban szoptattam. A babám már 4 hetes és még nem mertem megpuszilni, mert nagyon félek, hogy elkapja tőlem a vírust. Mennyire kell vigyáznom?
Azt hozzá kell tennem, hogy az édesanyámnak is ez volt a problémája kamaszkora óta és a terhesség, szoptatás alatt is. Ennek ellenére én a herpeszt gyerekkoromban nem kaptam el tőle, ez csak 16 éves koromtól jelentkezett. Neki viszont idősebb korában szinte teljesen eltűnt, nem is tudtam róla, hogy volt ilyen problémája. Igaz-e, hogy a herpesz, hasonlóan az övsömörhöz a bárányhimlő következménye?

Válasz

Kezdem a végénél: az övsömör valóban a már korábban lezajlott bárányhimlő sajátságos visszatérése, újabb megnyilvánulása. Klinikai megjelenésükben teljesen eltérnek: a bárányhimlő testszerte jelentkező hólyagos kiütéssel jár, míg az övsömört egy ideg lefutása mentén megjelenő apró, kissé érdesebb tapintatú, de mégis hólyagos jellegű kiütések jellemzik. Az érintett terület fájdalmas. E megjelenésnek az a magyarázata, hogy a bárányhimlő vírusa egy-egy idegdúcban megbúvik, majd bizonyos ingerekre reaktiválódik.
A herpes más eredetű és jellegű betegség. A herpes vírusa nem azonos a bárányhimlőt okozó vírussal, bár egy vírus-családba tartoznak. A bárányhimlőt az úgynevezett VZV vírus okozza, míg a herpest a HSV 1 jelű vírus.
Kérdése első részét illetően: az ajak herpesének kórokozója nem kívülről, hanem sokkal inkább belülről ered. Mintegy reaktiválódik az arra hajlamos egyénben, tehát van olyan ember, akinek többször van ilyen betegsége, míg másoknak sohasem.
Én azt gondolom, nyugodtan megpuszilhatja gyermekét - pláne, ha a bőrelváltozások már beszáradóban vannak.
Dr. Péter György

Jelenleg 5 hetes kismama vagyok második gyerekemmel. A nagyfiam június 3-án lesz 3 éves. 2 h ...

Jelenleg 5 hetes kismama vagyok második gyerekemmel. A nagyfiam június 3-án lesz 3 éves. 2 hete fura pöttyök jelentek meg rajta, ami először a gyermekorvos szerint bárányhimlőnek indult, aztán a végső diagnózis rózsakiütés lett. Állítólag nagyon hasonlít a bárányhimlőre. Nem tudják mitől van, kenőcsöt kapott rá és közösségbe is mehet. Kérdésem: mi ez a rózsakiütés, és lehet-e valamilyen káros hatással a magzatra? A gyermekorvos szerint semmi baj nincsen, de még nem hallottam erről a betegségről, más orvos sem tudta mi ez, és úgy tűnik, nem túl gyakori betegség ez.

Válasz

Én sem ismerek "rózsakiütést". Rózsahimlőt igen - az a rubeola -, amely ellen ma már a gyerekek 15 hónapos korban védőoltást kapnak. Ezt köztudottan vírus, méghozzá magzatkárosító vírus okozza. Ez utóbbi miatt kapják a gyerekek a védőoltást, hogy ne tudják esetleg megfertőzni éppen terhes anyukájukat. Számos, ehhez hasonló kiütést eredményező vírusbetegség van, amelyek 1-2, néha több hétig is tarthatnak, ezeknek azonban általában (de nem mindig !) a kiütések megjelenése előtt ill. alatt egyéb tünetei is vannak, láz, rossz közérzet, hurutos tünetek. Némelyikre jellemző a kiütések terjedése. Egy bizonyos formájára pedig a törzsön fenyőfa ágának megfelelő rajzolatban elhelyezkedő kiütések jellemzőek. Aggodalma tehát jogos lehet. Érdemes kisfiát bőrgyógyász szakorvosnak megmutatni, annak diagnózisával (esetleg a feltételezhető vírusra vonatkozóan is lehet ötlete) amennyiben a vizsgálat után a vírusfertőzés valószínűsíthető a szülész szakorvost felkeresni. A szükséges ún. szerológiai vizsgálatok ilyen esetben a gyermeknél és az anyánál megfelelő szakintézetben elvégezhetők, amelyek a vírusfertőzéseket nagy pontossággal és specificitással megerősítik, vagy kizárják. A további teendőket ez határozza meg.
Dr. Gömöri Ágnes

Mi értendő azon, hogy a felnőtt korban kapott bárányhimlő "súlyosan" zajlik? Un ...

Mi értendő azon, hogy a felnőtt korban kapott bárányhimlő "súlyosan" zajlik? Unokám 5 éves, ma derült ki, hogy bárányhimlős. Nem tudjuk, hogy a családban ki esett már át ezen a betegségen. Mire számíthatunk mi, felnőttek, akik rendszeresen kapcsolatban vagyunk kis betegünkkel?

Válasz

Valóban úgy áll, hogy a gyermekkorban banálisnak tekinthető - egyszerű, ártalmatlanul zajló - fertőző betegségek a felnőtteket sokkal jobban megviselik. Ez alatt a lokális tünetek és az általános tünetek, panaszok is értendők.
A bárányhimlő igen fertőző betegség: a még fogékonyak könnyen, magas arányban megkaphatják, ezért vannak különböző közösségekben sokszor járványok. 
A felnőttek nagy százalékban - jóval 90 % fölött - átestek bárányhimlőn. Vannak, akik tudják, mások viszont nem. Azt is tudni kell, hogy ugyan általában a bárányhimlő meglehetősen nyilvánvaló tünetekkel zajlik, de előfordul szubklinikusan, alig észrevehetően, csupán néhány bőrjelenséggel járó forma is. Ez utóbbi esetben joggal nem emlékezik az illető a már korábban zajló betegségére.
Tehát: a felnőttek, amennyiben fogékonyak és megkapják, számíthatnak jó két hetes, kellemetlen állapottal, elesettséggel, lázzal, viszkető bőrjelenségekkel járó folyamatra. Természetesen nekik is minden esélyük adott a gyógyulásra.
Remélem, nem kapják el.
Dr. Péter György

5 éves lányom bárányhimlős lett de csak nagyon kevés és kicsi pöttye van. Jelentheti ez ...

5 éves lányom bárányhimlős lett de csak nagyon kevés és kicsi pöttye van. Jelentheti ez azt, hogy nem szerez immunitást a vírussal szemben? 2 hónapos volt amikor én lettem bárányhimlős, de rajta nem vettünk észre semmit. Ekkor ő csak anyatejet kapott.

Válasz

A bárányhimlő többféle súlyosságú klinikai képpel járhat, ezen belül a kiütések mennyisége, kiterjedése is erősen változó. Akár néhány pöttyel járó betegség is eredményezhet tartós immunitást, tehát a gyermeke védetté válhat a vírussal szemben. 
Laboratóriumi módszerekkel megmérhető a bárányhimlő elleni védettség ténye illetve az ellenanyag szintje. Egészséges gyermeknél ez nem szokás, sokkal inkább azoknál, akik valami okból csökkent védekező képességűek, vagy olyan kezelést kapnak, amelynek ez a "mellékhatása". De például diagnosztikus problémánál is igénybe vehető e módszer.
Dr. Péter György

5 éves kislányom bárányhimlős lett az oviban. Az egész teste tele van kiütéssel. (talpa, ...

5 éves kislányom bárányhimlős lett az oviban. Az egész teste tele van kiütéssel. (talpa, szája belül, fülcimpa,...) Nincs a gyereken egy 2 cm-es pötty nélküli hely.  Ami a legjobban aggaszt, hogy a jobb szeme teljesen bedagadt. Az alsó szemhéján is lett egy kiütés és ettől, de a gyerek már alig tudja kinyitni a szemét. Mivel ez a negyedik nap a gyerek fertőz, ezért nem vihetem el a gyermekrendelésre a szemészetre. A doki bácsi szerint semmi gond, majd elmúlik. De a gyerek fájlalja nagyon a szemét, látványosan feszíti a genny szegénynek.

Válasz

A bárányhimlő az első időszakban elég sok gondozást igényel. Különösen nehéz lehet ilyen meleg időben, viszket és ég is a bőre, s ha még a szemek is duzzadtabbak és könnyezőek ugyancsak sok mesélés, bábozás magnózás és egyéb jókedvre derítő játékra lesz most még néhány napig szükség. A szembe műkönnyet cseppenthet, melyet recept nélkül is kaphat, a szemhéjat Irgamid szemkenőccsel nyugtathatja és hűvös, Borvizes borogatással szintén próbálkozhat. Ezeket lehet recept nélkül is kapni. A szemhéj bőrére és a szemhéjszélre is
ráterjedhet a bárányhimlő, de ezeket inkább csak a pörkösödés időszakában kell majd megmutatni. Azonban, ha a kötőhártyára illetve a szaruhártyára is ráterjed a bárányhimlő, szemszakorvoshoz kell vinni, néhány nap múlva (kb a 7-10.napon) és kezelni kell.
Ezt a kezelést természetesen a gyermekorvos is elrendelheti, általában Brulamycin vagy Tobrex szemcseppet szoktunk rendelni napi 5x.
Dr. Sényi KatalinKislányomnak száj körüli ekcémája van több, mint egy éve, amit bőrgyógyász által fel ...

Kislányomnak száj körüli ekcémája van több, mint egy éve, amit bőrgyógyász által felírt szteroidmentes kenőcs mellett Locoid lipocream-mel is kezelünk. Amikor a testvére bárányhimlős lett, azonnal abbahagytuk a szteroidos kezelést, és csak a zsírozó készítményt alkalmaztuk. Két héttel később rajta is kijött a bárányhimlő, méghozzá borzasztó csúnyán, különösen az arcán. Sokkal-sokkal több kiütés van az állán, az arcán, mint a testvérének (vagy mint bárkinek, akit eddig láttam...). Kérdésem, hogy okozhatja-e ezt a két hete abbahagyott szteroid, és hogy lesz-e hegesedés vagy egyéb probléma.

Válasz

A bárányhimlőt a herpesvirus varicellae okozza. Régóta közismert, hogy az ekcémás betegeknél a herpesz vírus okozta fertőzések sokkal súlyosabban, csúnya, intenzív bőrjelenségekkel zajlanak. Vonatkozik ez a bárányhimlőre, de az ajakszélen kiinduló herpeszre is, amely rossz esetben nagy területre is ráterjedhet. Ennek okára csak feltételezések vannak, ugyanúgy, mint az ekcéma okára, mechanizmusára vonatkozóan. Sok esetben az is megfigyelhető, hogy az ekcémás bőrelváltozásokkal érintett bőrfelületen a legcsúnyábbak az elváltozások. Az is ismert tény, hogy azoknál a kisgyermekeknél, akik olyan betegségben szenvednek, amely az immunrendszerüket érinti, pl. leukémia, immunhiányos állapotok, vagy szteroidot, ill. un cytostaticumot kapnak alapbetegségük miatt, amelyek az immunrendszert gyengítik, a betegség súlyos lefolyású, akár végzetes lehet. Ezért ezek a gyermekek ma már védőoltásban részesülnek. Az Önök által használt és időközben abbahagyott krém nem jut át mélyen a bőr mélyebb rétegeibe, általános immunreakciót fékező hatása pedig kis területen kis mennyiségben használva szintén nem valószínű. Az elváltozások után hegesedés akkor marad, ha azok viszonylag mélyen érintették a bőrt (bőr alatti kötőszövet) a pörkösödés közben, ill. a pörkök idő előtt leválnak vakaródzás, ill. ledörzsölés folytán (éjszaka). Fontos tehát a viszketéscsillapítás, a körmök rövidre vágása, ha a gyermek tűri, akár éjszakára kesztyű használata. Ha egy-egy elváltozás nagy, körülötte gyulladásos udvar alakul ki, mutassák meg a kicsit szakorvosnak. Ha a pörk leválása után mégis heg mutatkozna, lehetőség van annak kezelésére (kenőcs), amelyet időben alkalmazva jó eredmény érhető el.
Dr. Gömöri Ágnes

Az érdekelne, mennyi a lefolyási ideje a bárányhimlőnek egy 5,5 éves gyereknél?
...

Az érdekelne, mennyi a lefolyási ideje a bárányhimlőnek egy 5,5 éves gyereknél?

Válasz

A bárányhimlőt a herpesz vírusok családjába tartozó vírus okozza. Fertőző gyermekbetegség, a betegek 90%-a 10 éven aluli. Az óvodás korcsoport viseli talán a legkönnyebben, náluk az esetek túlnyomó többségében még látványos bőrtünetek mellett is alig van láz, a közérzetüket a betegség lényegesen nem befolyásolja. A lappangási idő 11-21 nap. A bágyadtság, láz, rossz közérzet 1 nappal a kiütések megjelenése előtt már észlelhető. Ezután a kiütések (hólyagosak!) kb. 4-5 napig folyamatosan jelennek meg a bőrön. A hajas fejbőrön szinte mindig, a szájban is gyakran. Ez alatt az idő alatt a lappangási idő tünetei továbbra is fennállnak. Ezután a hólyagok elkezdenek beszáradni, a hőemelkedés, láz megszűnik, ha a betegség szövődménymentesen zajlik. A gyermek teljesen jól van, legfeljebb gyógyuló sebei viszketnek. A teljes gyógyulás az összes pörk leesésekor történik meg. Hogy ez a 10. nap, vagy akár a 20., az függ attól, hogy az első napokban mennyi és milyen nagy (és viszonylag mély) bőrelváltozás keletkezett a gyermek testén.
Dr. Gömöri Ágnes

Eddig úgy tudtam, hogy a bárányhimlő ártalmatlan gyermekbetegség. Viszont a kisfiam bölcsij ...

Eddig úgy tudtam, hogy a bárányhimlő ártalmatlan gyermekbetegség. Viszont a kisfiam bölcsijében volt egy kisfiú, aki állítólag  majdnem  belehalt, befelé nőttek a kiütések. Tudom, hogy ez nem szakszerű megfogalmazás, így beszélték a szülők. Azóta mástól is hallottam, hogy a gyereke bárányhimlővel kórházba került. Korábban is voltak ilyen esetek vagy ez új jelenség. Ha igen, mitől lehet és milyen gyakori.

Válasz

A bárányhimlő (varicella) az esetek többségében zavartalanul, szövődménymentesen lezajló fertőző betegség - mely általában a  gyermekkorban jelentkezik.
Általában típusos bőrjelenségek, láz esetleg enyhe légúti hurutos tünetek jellemzik, szabály szerint spontán gyógyul, csak megfelelő ellátást, ápolást valamint lázcsillapítást igényel.
Bizonyos esetekben lehetnek azonban szövődményei: a védekező szisztéma veleszületett vagy szerzett betegségeiben súlyosabban zajlik, közvetlen életveszélyt jelenthet.
Ép immunitásúakban is előfordulhatnak a bőr bakteriális felülfertőződése, idegrendszeri gyulladás, esetleg tüdőfolyamat, bélelváltozás. A "befelé növő" bárányhimlő vélhetően a bél érintettségére utal.
Bizonyos helyzetekben indokolt, és lehetséges is e betegség vírus ellen ható szerrel való kezelése, illetve van már bejáratott védőoltás is.
Dr. Péter György

8 hónapos kislányommal 2 napja vendégségben voltunk egy kisgyerekes családnál, az anyuka m ...

8 hónapos kislányommal 2 napja vendégségben voltunk egy kisgyerekes családnál, az anyuka ma hívott fel azzal, hogy a gyermekei bepöttyösödtek mára, nagy valószínűséggel bárányhimlősek. Mennyi az esélye, hogy kislányom is elkapja a betegséget? Én (az anyja) nem emlékszem voltam-e bárányhimlős, de gondolom 8 hónap alatt már "elfogyott" az anyatejen keresztül megkapott ellenanyag a babámból, még ha volt is. Hogyan lehet elkerülni, hogy a baba vakarózzon, elvakarja a hólyagokat, hiszen egy ennyi idős gyereknek még nem lehet megmagyarázni, hogy ne tegye? (Egy rokonnak egész életére csúnya hegek maradtak az arcán, mert kisgyerekként elvakarta.) Ha esetleg én is megbetegszem, szoptathatom-e továbbra is (még naponta 5-ször szopizik)? Vagy ki lehet-e vinni sétálni bárányhimlősen, nem baj-e, ha kicsit éri a nap? (imád sétálni, nagyon nyűgös, ha nem megyünk ki...)

Válasz

Ha a vendéglátó család gyermekei valóban bárányhimlősek lettek, gyermeke nagy valószínűséggel elkaphatja azt. A kis betegek ugyanis már a kiütések megjelenése előtt néhány nappal fertőznek. A betegség tünetei a találkozástól számított 14-21. napig jelenhetnek meg. Amennyiben az anya korábban átesett bárányhimlőn, csecsemője az élet első hónapjaiban védett (ha ez nem is 100%), mivel a magzati élet során a keringésébe az anya specifikus ellenanyagai átkerülnek. Ezek azonban a hónapok során lebomlanak, így ez a védettség a 6. hónaptól már nem számottevő. A gyermek bőrének viszketését szájon át adható antihisztaminikummal, viszketéscsillapító hintőpor használatával, a verejtékezés elkerülésével csökkenteni lehet. Ha a baba megbetegszik, levegőztetheti őt, de a kint tartózkodás kizárólag árnyékban, még jobb, ha estefelé történik. A bárányhimlős kiütések száma, sőt nagysága is nőhet a napfény hatására, úgy, mint a herpeszes elváltozások az ajak körül. Amennyiben egy felnőtt ebben megbetegszik, sajnos általában nagyon rosszul van, a tünetek hevesek (láz, erős fejfájás, rengeteg kiütés, igen rossz közérzet), amely könnyen lehet, hogy a tejelválasztás drasztikus fokozódását is eredményezheti. A csecsemő szoptatását egyénileg mérlegeljük, mivel nem tilos, de adott esetben az anya lázai, a mellén levő bőrtünetek, a gyógyszerek ellene szólhatnak. 
Dr. Gömöri Ágnes

15 hetes kislányom van. Bátyámnak két kislánya van , egyikük négy, másik 2,5 éves. A nagy ...

15 hetes kislányom van. Bátyámnak két kislánya van , egyikük négy, másik 2,5 éves. A nagyobb kislány bárányhimlős lett, május 23-án jöttek ki a pöttyei. Sokat vannak együtt az én kislányommal, az elmúlt napokban is több órát voltunk együtt - ugyan szabadban, de a lányom kényeztetése, simogatása nem maradt el.
Megkaphatta-e a lányom a bárányhimlőt, milyen veszélyei, szövődményei lehetnek ilyen pici korban a bárányhimlőnek?

Válasz

Az első fontos dolog amit tudnia kell az anyukának, ha Ön gyermekkorában volt bárányhimlős 15 hetes kislánya még hordozza az Ön betegséggel szembeni speciális ellenanyagait, tehát jócskán lecsökken a valószínűsége annak, hogy a baba elkapja a betegséget, ill. az akkor is enyhébben zajlik. Ha a baba még szopik is akkor a betegség elkapásának valószínűsége még tovább csökken. Ha azonban  Önnek nem volt bárányhimlője akkor a kisbabája sajnos védtelen akár a nagyobb gyerekek. A bárányhimlős betegek a kiütések megjelenése előtt már kb. 24 órával fertőznek, ilyenkor nem is tudjuk még hogy betegek! A vírusok garatból történő szórása az összes  hólyag beszáradásáig tart. Tehát nem a hólyagtartalom fertőz! A már csak száraz pörkökkel rendelkező beteg nem fertőz. A fertőződéstől a tünetek megjelenéséig 11-21 nap telik el. Ez a lappangási idő. A bárányhimlő szövődményei közül leggyakoribb a sebek bakteriális fertőződése. Tehát vigyázni kell a sebek tisztántartására, pici babáknál komoly gondot okoz a pelenkás terület. A fenti szövődmény is leginkább itt fordul elő, valamint olyan helyeken amelyet a ruha dörzsöl. Fontos tehát a laza ruházatot gyakran cserélni, a csecsemőt  főleg nyári melegben sűrűn, gyorsan megfürdetni, a napfényt, izzadást kerülni. A bőrt csak hintőporozzák /un mentolos hintőpor/. Kenőcsöt, cinkrázót ne használjanak. Jelentkezhet kiütés a szájban, szemben. Utóbbi esetben feltétlenül keressenek fel szemész szakorvost. Ritkán szövődményként előfordulhat tüdőgyulladás, vérzékenység, idegrendszeri tünetek, izületi panaszok. Ezek azonban borzasztó ritkák és a betegség általában jóindulatú. Reméljük kisbabáját az Ön gyermekkori betegsége megvédi!
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó