Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kislányom másfél éves. 10 hónapos kora körül vettük észre, hogy egyik füléterősen ...

Kislányom másfél éves. 10 hónapos kora körül vettük észre, hogy egyik füléterősen kaparja, a másiknak pedig kellemetlen illata van fürdés után. A szakorvos megállapította, hogy felgyülemlett a fülzsír. A tisztítás, valamint a Hydrocortisonos krémezés ellenére a panaszok nem enyhültek, sőt, mindkét fülét kaparni kezdte a gyerek. Sampon és fürdető váltások következtek, legalább öt különböző fülcsepp és kenőcs lett kipróbálva, nem sok eredménnyel. Végül is egy Pimafucort nevű készítmény hozta meg a legnagyobb javulást. Az egyik füle teljesen rendbejött, a másikat azonban rendületlenül kaparja, függetlenül attól, hogy csöppentjük v. nem, ill. kenjük-e Hydrocortisonnal v. sem. Számomra úgy tűnik, hogy a bőrét irritálja valami.
Világos, rendkívül érzékeny bőre van. Egyébként makk egészséges. Milyen vizsgálatlatnak lenne értelme, hogy ettől a rettenetesen kellemetlen tünettől megszabaduljon végre?

Válasz

Említette, és ebben igaza van, hogy világos bőrű lévén a gyermeke, a bőre érzékenyebb. Azonban azt nem tudom, látnak-e valami elváltozást - pírt, beszűrődést, finom, korpázó hámlást- akkor, amikor vakarja a fülét.
Ugyanis vannak gyerekek, akiknek ez egyszerűen szokása, és nincs mögötte semmi bőrfolyamat. Tehát alapvető, van-e valami bőrjelenség az érintett területen.
Másrészt, a felgyülemlett fülzsír eltávolítása után, pusztán ennek okán nem gondolom indokoltnak további kenőcsös - főleg steroid tartalmú kenőccsel történő - kezelést.
Ugyan nem említette, de kérdezném, nincs-e gyermekének fülbevalója?
Amennyiben a probléma nem oldódik meg, bőrgyógyászhoz fordulnék.
Természetesen mindig a gyermekorvosnak kell összefogni és koordinálni a
vizsgálatokat.

 Dr. Péter GyörgyÉszrevettem a 10 hetes kislányom hátán nagyobb piros foltokat (főleg a háta felső rés ...

Észrevettem a 10 hetes kislányom hátán nagyobb piros foltokat (főleg a háta felső részén és csak a hátán), amiket nem tudok megmagyarázni. Reggelre eltűntek, de a helyen, ahol voltak lehámlott a bőr. Egy babaolajjal kentem (johnson), talán emiatt tűntek el. Egy piros folt a szemöldökén is van. Nagyon megijedtem, ugyanis nagyon csúnyák és nagyok voltak, de most, hogy már elmúlt, egy kissé megnyugodtam. Ilyen piros foltokat máskor nem láttam, de lehámlott bőrt igen. Sírni sem sírt ezek miatt, nem is tűnt úgy, hogy viszketnének. Mi lehet ez? Eleinte ekcémára gyanakodtam, de nem hiszem, hogy az lenne. Lehet, hogy allergiás a mosóporra, vagy a babafürdetőre vagy az babaolajra?

Válasz

A leírás szerint valószínűleg allergiás bőrkiütésről van szó, habár a bőrjelenségekről látatlanban nyilatkozni nem lehet. Felmerülhetnek környezeti allergének kiváltó okként, mint a mosópor, öblítő, babakozmetikumok, egyes ruhadarabok. Ezek inkább okoznak tüneteket  azon a bőrfelületen, amelyen a csecsemő fekszik így az nedves lehet. Ennek következtében kioldódhatnak a fent említett anyagok, ill. jobban beszívódhatnak a bőrbe. A csecsemőkori ekzema nem ezen a bőrfelületen indul általában. Próbálják meg elhagyni ill. másikra cserélni a fent említetteket és a baba bőrét lehetőleg szárazon tartani. Ha az elváltozások ennek ellenére terjednek, vagy nem változnak keressenek fel bőrgyógyászt.

Dr. Gömöri ÁgnesKislányom 19 hónapos. Tegnap éjjel nagyon forgolódott álmában, fel is ébredt. Miután megi ...

Kislányom 19 hónapos. Tegnap éjjel nagyon forgolódott álmában, fel is ébredt. Miután megitattam, tisztába tettem, akkor vettem észre, hogy az egész testén, az arcát és a hátát kivéve, tele van kiütésekkel. Nagy vörös alapon fehér hólyagok borították a testét, ami viszketett neki. Némelyik hólyag a lencse nagyságot is elérte. Gyorsan átöltöztettük és elvittük az éjszakai ügyeletre a közeli kórházba. De érdekes módon a kiütések 1 óra múlva eltűntek, csak egy-két kicsi folt maradt a testen. Mivel nagyon sokat kellett volna várni, hazamentünk. Reggelre szinte alig látszott valami a kiütésekből.  Mi lehetett ez?

Válasz

Kislányának nagy valószínűséggel csalánkiütése volt, amely leírása szerint nagy bőrfelületet érintett, viszont szerencsére magától elmúlt. Nem ilyen szerencsés esetben az elváltozások száma szaporodik, összefolyik, a bőr nagy területen duzzadt, meleg lesz. Ez az állapot nem veszélytelen, mert arcra, fejre terjedve a szemhéjak, ajkak, akár a gége duzzanatát is okozhatja, amely azonnali orvosi ellátást igényel. Tehát, amennyiben ezt újra észlelik, mutassák meg a kicsit orvosnak, ha ez rövid időn belül nem lehetséges, adjanak a kislánynak kalciumtartalmú italt. Másik fontos dolog a lehetséges okok kiderítése. Az elmúlt három napban kapott-e a gyermek új ételt vagy italt, esetleg a szokásosból fogyasztott-e nagyobb mennyiséget? Esetleg új növény, állat került-e a lakásba? Kapott-e a kislány új ruhát, amely a testével érintkezik? Használnak-e új mosóport, öblítőt, sampont, testápolót, stb. Ha a tünetek újra jelentkeznek - és hevesek - érdemes még allergológus szakorvost is felkeresniük.
Dr. Gömöri Ágnes  

A kislányom két éves lesz egy hónap múlva, 93 cm magas, 15 kg.
Egy este vettük és ...

A kislányom két éves lesz egy hónap múlva, 93 cm magas, 15 kg.
Egy este vettük észre, hogy a jobb csuklóján fehér hólyagocskák keletkeztek, elég szép számban. Másnap az orvos napallergiát állapított meg nála, Fenistil géllel kellett kenegetni, s nem vihettük ki a napra. El lehet képzelni, mit jelentett ez egy egészséges, futni vágyó kisgyereknek.
Azon a hétvégén a hólyagok  tovább terjedtek, megjelentek a másik kézfején, majd a hátán is. Kedden ismét orvos, egy másik, aki azonnali ránézésre homokallergiát (szilícium-érzékenységet) állapított meg, eltiltott minket a homokozótól. (Itt jegyzem meg, a szemét és a kosz, valamint a baktériumok miatt eddig sosem engedtem a lakótelepi homokozóban játszani, a nagyapa épített neki kb. egy hónapja fedett, friss, új homokkal teli homokozót a kertben.) Ekkor fehér, gyógyszertárban kevert, kénes púdert kaptunk, kenjük azzal.
Tíz napja nem mentünk homok, azaz játszótér közelébe sem!!! A fehér göböcskék a lábfején is megjelentek, a többi helyről nem múltak el, sőt, az első keletkezési helyen, a jobb kézfejen összefüggő, piros, ekcéma szerű területté álltak össze. Nem viszket, hálistennek!!
Szombaton találkoztunk egy ismerőssel, aki szerint Lili az ő kétéves kislányától kapta el a  rühöt, ugyanis öt hete rühes lett valamilyen tyúkoktól, s míg erre nem derült fény (három hétig cipelték orvostól orvosig, mire a sok allergiamegnevezés után már egész testén összefüggő, viszkető piros foltokból rájöttek, hogy rühes), addig megfertőzhette a lányunkat. Erre vettem Jacutint, s már két napja azzal kenem félelmemben.
Ma, 24-én ismét elvittük egy másik bőrgyógyászhoz,  a gyerekkórházba, aki lehordott a sok mindenféle kenegetésért, főleg a Jacutin miatt, megnézte nagyítóval, és kizárta a rühet, és megerősítette az előző orvos diagnózisát: homok-, föld-és kőallergia, de ne érjen állathoz sem ( van egy kutyánk), és ne érjen hozzá növényekhez sem . Ezen teljesen kiborultam . Állítólag három-négy héten belül a fehér göbök maguktól elmúlnak, ha ezt betartom, de könyörgök, hogyan? Zárjam be a gyereket? Eddig sem ért homokhoz, kőhöz, mégis egyre csúnyább. A doktornő szerint örüljünk, hogy  nem viszket, de ha viszketni vagy vérezni! kezdene, vigyük vissza.
Teljesen kétségbe vagyok esve, úgy érzem, csak találgatnak, mindent megpróbálnak kizárni, ezzel lehetetlenné téve a gyerek életét, de segíteni nem segítenek. Mit tegyek? Hova vigyem még?

Válasz

A bőrgyógyászati problémák pontos diagnózisa sokszor időt igénylő feladat. Sokféle hatás ugyanolyan elváltozást okoz, és ugyanaz a hatás sokféle bőrjelenséget eredményezhet. 3 éves kor alatt allergiás okot feltételezve tovább nehezíti a diagnózis felállítását az, hogy ebben az időszakban a kisgyermek bőre még alkalmatlan az un bőrpróba elvégzésére. Az un inhalatív (belélegzett) és kontakt (érintés) allergének által okozott allergiák kimutatására ezek a vizsgálatok is szükségesek. Kisdedkorban tehát legfeljebb vérvizsgálattal megállapíthatunk egy un IgE szintet, amely megmutatja hogy a gyermek egyáltalán allergiás megbetegedésekre hajlamos-e, ill. ma már bizonyos étel-ellenes antitestek is kimutathatók a szérumból. Tehát a szakorvosok nem tájékozatlanságuk és nem túlzott szigorúságuk miatt tiltják el a feltételezett allergénektől a kisgyermeket. Ilyen esetekben ugyanis nagy türelemre van szükség a szülő, a gyermek, az orvos részéről egyaránt. Közösen kell megkeresni a bőrjelenség okát. Ez sok esetben úgy működik, hogy a gyermeket eltiltjuk attól a környezettől, kedvenctől, ételtől, kozmetikai ápoló szerektől, amelyekkel a tünetek óta érintkezett, főleg ha a tünetek indulása a találkozással egybeesik. Amint a tünetek lényegesen enyhülnek, megszűnnek fokozatosan, egyenként adjuk vissza ezeket, és bizony ekkor nem ritkán kiderül, melyik volt a bajok okozója. Egy kialakult bőrallergia-bőrgyulladás gyógyulásához az allergén kerülése után is hosszabb-rövidebb idő kell,  kezelés (gyulladáscsökkentő, antiallergikum) mellett is. Véleményem szerint a korlátozások akkor teszik lehetetlenné a kisgyermek életét, ha ebben a szülő nem segíti. Homokozó, házi kedvenc nélkül is lehet élni, a napon pedig sokfaktoros fényvédő krémet és könnyű szellős ruhát  viselve, lehet tartózkodni. Kérem egyenlőre legyenek türelemmel és működjenek együtt a gyermek bőrgyógyász orvossal. Az alig 3 hét ebben az esetben nagyon rövid idő, a javulás megítéléséhez főleg, ha a feltételezett allergéneket nem távolították el.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó