Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kisfiam 20 hónapos, több éjszaka óta nyugtalanul alszik, többször is felsír. Ma lefekvés ...

Kisfiam 20 hónapos, több éjszaka óta nyugtalanul alszik, többször is felsír. Ma lefekvés előtt arra panaszkodott, hogy "fáj" a popsija. Fürdés után megvizsgáltam alaposabban, a végbélnyílás körül kicsit piros, a redőkben kicsi fehér pontokat láttam. Ez vajon cérnagiliszta lehet? Külföldön élünk, itt a cérnagilisztát a vény nélkül kapható "Pyrvin" nevű gyógyszerrel kezelik. El merjem kezdeni a kezelést, vagy várjak még vele?

Válasz

Levele alapján felmerülhet a cérnagiliszta fertőzés, habár azt biztosan csak akkor állíthatnánk, ha a mozgó, kb. 1 cm-nyi, cérnavékony, fehér színű gilisztákat is látták volna a gyermek végbélnyílása körül, ill. friss székletében. A végbélnyílás környékének irritációja, a fehér pontok - peték - azonban utalhatnak erre. A cérnagiliszta ugyanis éjszaka az ágymelegben kibújik és a végbélnyílás köré rakja le petéit. A fertőzött egyén vakarózik, a pete a körme alá kerül, onnan másnap az ételeire - így fertőzi önmagát is folyamatosan vissza - és a tárgyakra - így fertőzi a környezetét. Tehát amennyiben nincs módjuk gyermekorvost felkeresni, talán érdemes lenne a gyógyszerésszel az adagolást pontosan megbeszélve a gyógyszeres kúrát elkezdeni. Emellett még a végbél környékének gyulladását is célszerű bőrnyugtató kenőccsel kezelni.
Dr. Gömöri Ágnes

A fiam 5 éves és elkapott a cicánknál diagnosztizált microsporiasis nevű gombát. A bőrgy ...

A fiam 5 éves és elkapott a cicánknál diagnosztizált microsporiasis nevű gombát. A bőrgyógyászaton nem mondanak semmit, kezeljük, de szeretném tudni ez a betegség miből áll és meddig tarthat, milyen következményekkel?

Válasz

A Microspriasis állatokról emberre terjedő gombás fertőzés. Felületes, gyulladásos elváltozást okoz, amelynek kezelése nem mindig könnyű. A terápiában helyi, komolyabb esetekben szájon át történő (szisztémás gombaellenes) módszereket alkalmaznak.
Azt gondolom, speciálisan bőrgyógyászati problémáról van szó, ezért kérem kérdéseivel, aggályaival forduljon a kezelő orvoshoz. Ha "nem mond semmit az orvos", tessék nyugodtan kérdezni.
Dr. Péter György

Kislányunk 6 hónapos korában, az újszülött korban szépen begyógyult köldöke begyulladt. ...

Kislányunk 6 hónapos korában, az újszülött korban szépen begyógyult köldöke begyulladt. Két hónapos korában a gyermekorvosunk pici köldöksérvet állapított meg. Lehetséges-e, hogy meglévő atópiás dermatitis miatt gyengült a köldökbőr ellenálló képessége is? Száraz bőrű gyermeknél mi az elsődleges kezelés? Hogyan lehet megakadályozni a gyulladás kialakulását? A köldöksév kihatással van-e a gyulladásra?

Válasz

A köldöksérv nem a köldökbőr gyengesége, hanem a hasfal köldökgyűrű-részének tökéletlen záródása ill. gyengesége miatt alakul ki. Ez bőrrel fedett puha duzzanat formájában észlelhető, amely erőlködéskor, síráskor, köhögéskor, elődomborodik és visszahelyezhető gyenge nyomással a köldökgyűrűn keresztül. Ezek, ha nem extrém nagyok kb. 5-6 éves korig maguktól rendeződnek. A köldökbőr gyulladásának ehhez semmi köze nincs. A gyulladást bármely odatelepedő baktérium, vagy akár gomba kiválthatja. Elősegíti megtelepedésüket,, ha a köldököt fürdés után nem töröljük alaposan szárazra, ha a pelenka alatt beizzad és nem figyelünk ilyenkor /nyáron/ a fokozott tisztántartására. Ha ez kialakul / a köldök bőre és esetleg a környéke piros, érzékeny, súlyosabb esetben akár duzzadt lehet és váladékozhat is / használhatjuk az újszülött korban használt hintőport, Ebrimycin gélt vagy akár un. hármas-festéket. Ilyenkor legalább naponta 2x a váladékot, kenőcs és/vagy hintőpormaradékot  alkoholos vattával alaposan töröljük ki. Száraz bőrű csecsemőt csak fürdető  kenőccsel fürdessünk, fürdés után ill. ha szükséges naponta akár többször is kenjék be  gyógyszertári vagy bőrgyógyász által felírt testápolóval a bőrét.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam 4 hónapos, és köldöke egy kicsit piros, mintha gyulladt lenne. Ha hozzáérek, nem ...

Kisfiam 4 hónapos, és köldöke egy kicsit piros, mintha gyulladt lenne. Ha hozzáérek, nem fáj neki. nem lehet, hogy az erőlködéstől? Mostanában állandóan fel szeretne ülni, ezért sokat erőlködik!

Válasz

A 4 hónapos kisfiú köldökpírja enyhe gyulladásra utal. Ez kialakulhat attól, hogy a köldökből a vizet nem mindig itatják ki gondosan, így ott, ahol a bőr összefekszik, felázik és a baktériumok, gombák elszaporodhatnak. Amíg a gyulladás nem nagyfokú (ez igen ritka), az nem érzékeny. Ha maradt az újszülöttkorban köldökre használt hintőporból, szárazra törlés után és minden tisztába tevéskor hintőporozzák be azt, amíg a pírt észlelik. Ha nem, lehet használni Baktroban, vagy Ebrimycin kenőcsöt is. ezek vénykötelesek. A fenti elváltozás tehát nem lehet erőlködés következménye.
Dr. Gömöri Ágnes

6 éves kisfiamnak is futószemölcsei vannak. Első alkalommal valamilyen Válasz:kapar ...

6 éves kisfiamnak is futószemölcsei vannak. Első alkalommal valamilyen Válasz:kaparásosVálasz: eljárással leszedték őket egy gyermekrendelőben, de pár hét múlva (hiába volt alaposan fertőtlenítve a szemölcsök helye) újra kijöttek, már nagyobbak is lettek és azóta a számuk megsokszorozódott. Az oviban több gyermek is ettől szenved, a szüleik viszik is őket már hosszú évek óta Válasz:kaparásraVálasz:, de nekik sem múlik el végre. Más megoldást keresek, kérem segítsen!

Válasz

A gyermekkorban jelentkező szemölcsök a bőr vírusfertőzése következtében jönnek létre. Ezek különböző formáit, így a futószemölcsöket is ún. DNS vírusok okozzák. Ezek a szemölcsök direkt érintkezéssel terjednek, de nem kizárható, hogy tárgyak is átvihetik. Ezután a fertőzés a bőrön tovább terjed. Lappangási ideje 1-8 hónap. A futószemölcs jellemzője, hogy igen nagy számban jelenik meg, főleg kézen, térden, arcon, néha vonalasan a vakarás mentén. Sajnos a kezelések ellenére, függetlenül a módszertől nagy a kiújulás veszélye. A szemölcsök több, mint 50%-a 2 év elteltével magától is visszafejlődik. Makacs esetben érdemes - bőrgyógyásszal is megbeszélve - gyógyszertárban kapható ecsetelőket, ill. a kaparásos, fagyasztásos módszereket kombináltan alkalmazni. Az ecsetelők használata azonban nagy gondosságot igényel, mivel ezek erősen irritálhatják, roncsolhatják a környező bőrt is, ott gyulladást válthatnak ki. Mindezek következménye akár hegképződés is lehet. Nagyon makacs esetben lehetőség van arra, hogy a kisgyermeknek szájon át adott tablettával az immunműködését serkentsük. Ez a gyógyszer az immunrendszernek főleg azokat az alkotóelemeit, reakcióit serkenti, amelyek a vírusfertőzések leküzdésében játszanak szerepet.
Dr. Gömöri Ágnes

Szeretnék felvilágosítást kérni a psoriasis betegségről, valószínűleg a kislányom a ...

Szeretnék felvilágosítást kérni a psoriasis betegségről, valószínűleg a kislányom az édesapjától örökölte. Bár csupán két hónapos, de  a tünetek megegyeznek ezzel a betegséggel, (a térden, a könyökén, a combhajlatokban, a fülénél és az arcocskája nagyon csúnya száraz és  törik a bőre) a gyermekorvosunk ekcemanak mondta ezeket a tüneteket.
Majd  elvittük egy bőrgyógyászhoz és a doktor úr szerint  nem létezik csecsemőkori psoriasis, de Ő teljesen más krémeket adott és attól szépen gyógyul.
A krém tartalmaz ELOCOM  0,1%-t, mint az édesapja krémjei, tehát arra gondolok sajnos ez mégis csak psoriasis. 
Az Elocom-nak nagyon kedvezőtlenek a mellékhatásai??? Mik ezek, és hosszútávon milyen káros hatásai vannak szervzetünkre?

Válasz

Bizony létezik már csecsemőkorban kezdődő psoriasis, sőt ezek száma az utóbbi időben szaporodik. Az esetek kb. fele 15 éves kor előtt kezdődik. Gyermekkorban leány túlsúlyt észlelünk, amely később kiegyenlítődik. Un. polygénes ( több gén eltérése  által okozott) megbetegedés. A bőrjelenségek oka: a hámsejtek képződése felgyorsul,  a tüneteket számos külső és belső tényező kiválthatja és ronthatja. Csecsemőkorban néhány hetes  babáknál már látható a jellegzetes elváltozás legtöbbször a pelenkás területen, törzsön. Ez keveredhet az un. seborrheás dermatitis hajlatokban, arcon észlelt jellegzetes  bőrtünetével, amit a babáknál általában 4 hetes kortól észlelünk és ez igen gyakori. Ezt szokták csecsemőkori ekzemának is nevezni. A levél alapján úgy tűnik, hogy kislányánál is valószínűleg ez a helyzet. Mind a kettőre, ha szükséges mert a tünetek erősek, vannak megfelelő kenőcsök, bőrápolási technikák. Azt tanácsolnám keressenek fel gyermek-bőrgyógyászt ( Bp.-n a Heim P kórházban osztály is működik ) hiszen ha valóban psoriasisról  is szó van , az életre szóló lehet, így nem mindegy, hogy a gondozást hogyan kezdik és folytatják. Helytelen kezelés  még ronthat is rajta. Az említett kenőcsöt valóban  alkalmazzák psoriasis kezelésében, de minden egyéb bőrgyulladás is jól reagál rá. Az ekzema is. Csecsemő és kisgyermekkorban azonban töményen nem, csak vivőkenőcsben hígítva  használhatjuk mellékhatásai miatt. A hasonló erősségű gyulladáscsökkentő un. steroidhormont tartalmazó kenőcsök közül azonban a legkevesebb mellékhatást ez okozza. A melléhatások: bőrsorvadás, értágulatokkal, striák, helyi védekezési gyengeség (bakterális, vírusos, gombás fertőzések), a kenőcs elhagyása után a tünetek rosszabbodása. Általános melléhatások is lehetnek: izomgyengeség, növekedési elmaradás akár. Ha azonban kellő ideig, csak a beteg területen, megfelelő hígításban alkalmazzuk , ezeknek a valószínűsége minimálisra csökken.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam 20 hónapos, 10 hónapig szoptattam, 6 hónapos korától kapott tápszert, majd egy ...

Kisfiam 20 hónapos, 10 hónapig szoptattam, 6 hónapos korától kapott tápszert, majd egy éves korában vezettük be a tehéntejet. Jelenleg a testének viszonylag nagy részén bőrgyógyász által megállapítottan ekcéma van. A Madarász utcai rendelőintézetbe járunk, már kétféle cortison tartalmú kenőcsöt is felírtak, Fenistil cseppet is adtunk a gyermeknek, azonban a tünetek  csak enyhültek és később visszatértek. Próbáltuk a gyümölcsök közül kiszűrni, hogy melyik okozhat problémát, de csak őszibarack befőtt evése után volt egyértelmű jele a panaszok erősödésének, azóta azt nem evett, és most is folyamatosan terjednek ill. újabb foltok képződnek, most már a pelenka alatti területen is vannak foltok, a kukija tövénél is, amit nem merek cortison tartalmú kenőccsel kenni, mert nem ismerem a mellékhatásait. Tejet sem kapott kb. öt napig, és amikor újból adtuk neki, inkább halványodni látszottak a foltok, azonban a bőrgyógyász szerint több tej fogyasztása nem oldja meg a problémát. Természetesen rövidebbre fogtuk a fürdetést is. A hét végén sikerült kicsit napra vinni, és a hátán, talán a napozásnak köszönhetően jórészt eltűntek a foltok. A kérdésem az, hogy jelenthet-e megoldást az ekcémára a napozás (természetesen csak szűrt fényen)? Okozhatja-e vitaminhiány az ilyen tüneteket? Lehet-e cortison tartalmú kenőcsöt kenni a gyerek nemi szervére? (a családban előfordul ekcéma, valószínűleg tőlem örökölte, de nálam a  panellakások téli levegőjének szárazságával indokolták, és tiszta disznózsírt írtak fel rá)

Válasz

Az ekzema elnevezés gyűjtő fogalom. Keveset tudunk a betegség lényegéről, pedig a csecsemők és a gyermekek leggyakoribb bőrgyógyászati megbetegedése. Veleszületett    hajlamon alapuló, gyakran  visszatérő, váltakozó intenzitással zajló bőrgyulladás. Sajnos az esetek kb. 20 %-ában előbb, utóbb társulhat egyéb allergiás betegségekkel is. Az étel allergéneknek csecsemőkorban biztosan van szerepe a folyamat beindításában, de kiválthatja más környezeti allergén is. Megtalálni ezeket főleg csecsemőkorban borzasztó nehéz, leginkább tapasztalati tényekre támaszkodhatunk. Ha folyamat beindult, az szinte önmagát tartja fenn. Száraz bőr-viszketés- vakarás. A diéta hatása, eredménye, mint Önök is tapasztalhatják, nem egyértelmű. Nem valószínű, hogy vitaminhiány okozná a tüneteket. Amire fontos figyelni: a bőr kiszáradását meg kell előzni- rövid fürdéssel, detergensek használatának mellőzésével, a bőr zsírozásával. Ha a bőrgyulladás kiújul, sajnos rákényszerülünk  kortizon tartalmú kenőcsök használatára (csecsemőnél hígítva). A pelenkás területeken  vigyázni kell a kortizon tartalmú  kenőcsök használatával, mert párás, meleg, gyulladt környezetben azok könnyebben felszívódnak.   Erre a területre hígabb kenőcsöt kell kérniük a szakorvostól. Az atópiás  bőrelváltozásoknak inkább klímaterápiára és nem fényterápiára van szükségük.  Az ilyen gyerekek bőrére még jobban kell vigyázni, napozáskor feltétlenül használjanak fényvédő krémet / kis területen kipróbálva, mert ez is allergizálhat/ utána pedig a bőr zsírozásáról fokozottan gondoskodjanak. Főleg a tengerparti párás, allergén mentes környezetben való tartózkodás után  hosszabb- rövidebb ideig szinte tünetmentes lehet a bőr.
Dr. Gömöri Ágnes

Hat hónapos kislányom van, 4 hónapos koráig főleg anyatejet kapott, némi tápszer-pótláss ...

Hat hónapos kislányom van, 4 hónapos koráig főleg anyatejet kapott, némi tápszer-pótlással, majd óvatosan gyümölcsöt, főleg almát, és kb 3 hete főzelékeket, így az anyatej maradt, a tápszer mennyiség csökkent. Kb egy hónapja a szeméremajkak között pirosodást láttunk, amit a gyermekorvos valamilyen lila színű ecsetelővel kezelt, ami 3-as festék névre hallgat. Két nap múlva véres hólyagocskák voltak, ami pisiléskor nagyon csípett. Bőrgyógyász elmulasztotta, de az okot nem tudta ő sem. Valami allergiára gyanakodtak. Váltottam pelenka-márkát, popsitörlőt és krémet nem használunk, a fürdető gyógyszertári. A doktornőnk szerint lehet fehérje az okozó, de akkor még csak anyatejet tápszert és gyümölcsöt kapott. Egy hete újra jelentkezett az enyhe pirosodás, és újra lekezelték 3-as festékkel, ma reggelre újra véres hólyagok lettek. Lehet a 3-as festék, ami ront a helyzeten? Esetleg az anyatej a nem megfelelő fehérjeforrás? Hol tudunk az allergia-kiváltó dolognak a nyomára bukkanni? Vizeletből nem kimutatható esetleg, hogy miért savas? Hova javasolják, hogy menjünk szakorvoshoz?

Válasz

Mérhetetlenül sajnálom, de bőrjelenséget illetve annak okát néhány szavas leírásból csak ritkán lehet megítélni.
Azonban az nagy valószínűséggel mondható, hogy az anyatej nem lehet kiváltója ilyen elváltozásoknak. Arra pedig nem gondolnék, hogy az anyatej nem megfelelő fehérjeforrás egy csecsemő számára, sokkal igazabb ennek a fordítottja. Ennyi idős korban, lényegileg anyatejes táplálás mellett allergént - ritka kivétellel - nem lehet és nem érdemes keresni.
Vizelet vegyhatása - savassága - pedig a táplálkozástól függ, abból érdemi információ nem nyerhető.
A hármas festék a klasszikus gyermekgyógyászatban gyakran használt szer elsősorban gombás eredetű, a pelenka által fedett területen kialakuló bőrgyulladásokra. Ugyan nem általános csodaszer, de magam is hiszek benne. Tehát, azt sem gondolnám, hogy a folyamatot éppen az provokálta.
Javaslatom a következő: első lépésben beszéljen újra a gyermekorvossal. Azután lehet bőrgyógyászhoz fordulni. Nem baj, ha úgy gyógyul meg a gyerek bőre, hogy nem tudjuk pontosan a folyamat minden mozzanatát.
Bár ez így nagyképű, de magam ez esetben egy szimpla bőrgyulladásra gondolok, ami helyi kezelésre elmúlhat. Popsikrémet meg lehet, és kell használni.
Dr. Péter György  

Kisfiam 15 hónapos lesz, jelenleg nem látszik, hogy újabb foga jönne, de a popsija hirtelen n ...

Kisfiam 15 hónapos lesz, jelenleg nem látszik, hogy újabb foga jönne, de a popsija hirtelen nagyon  csúnya lett. Vörös és "pöttyös". Mástól is hallottam már ezt a tünetet , de nem tudom mivel lehet kezelni a popsiját hatékonyan. Létezik valamilyen csodaszer? Most a körömvirág krémet próbálom ki, mert a Neogranormonra nem reagált. A Canestent is hallottam , de az elég drasztikus, nem?

Válasz

A nyári időszakban még a ma használatos, korszerű pelenkák mellett is jóval gyakrabban látunk piros, akár hámló, hámfosztott popsibőrt. Akármennyire is nedvszívó az a pelenka, meleg van, a bőr izzad, így a pelenkában a sötét, párás közegben könnyen telepszenek meg a gombák. De gyorsabban indul bomlásnak a vizelet, széklet is, felszaporodhatnak bőrt irritáló anyagok. Egy 15 hónapos baba már sok mindent eszik, sok új ételt is kóstol, tehát előfordulhat az is, hogy egy új étel indított bőrgyulladást, amelyre már gombák is rátelepedtek. Ha lehetőség van rá, sokat szellőztessék a baba popsiját, ha lehet, légáteresztő pelenkát használjanak. Amennyiben a Neogranormon nem használt, célszerű lenne vagy gyógyszertári kevert popsikenőcsöt, vagy gyári pelenkakiütés elleni kenőcsöt használni. Ha a pöttyösség fokozódik, sőt hámlás is indul, a gomba jelenléte igen valószínű, amelyre valóban a Canesten kenőcs megfelelő. Egyáltalán nem számít drasztikus szernek, azért sem receptköteles. Ez azonban csak gombaellenes hatású kiterjedt bőrgyulladásnál a fenti kenőcsökkel ki kell egészíteni a kezelést.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó