Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Babaúszás ekcémával

Kislányom hat hónapos és nemrég kiderült, hogy ekcémás. Így beírathatom babaúszásra? Köszönöm:

Csilla

Válasz

Kedves Csilla,

Az ekcéma enyhébb eseteiben nyugodtan járhattok babaúszásra, de csakis klórmentes vízbe. Az első pár óra után azért figyeld meg, hogy reagál a bőre és kenjétek be, ha úgy látjátok. Amennyiben súlyosabb ekcémáról van szó, kérjétek ki az orvos véleményét, de ha ő nem ellenzi, vagy javulásnak indul, megpróbálhatjátok a babaúszást egy klórmentes medencében.

Üdvözlettel:

Varga Viviven
vezető oktató, uszodavezető

Megmarad a búvárreflex?

Azt hallottam, hogy a babaúszás miatt a piciknél megmarad a búvárreflex, ha jól tudom a nevét, és ez nem jó a baba fejlődése miatt. Igaz ez?

Válaszát köszönöm előre is:

Takács Éva

Válasz

Kedves Éva,

Nagyon örülök ennek a kérdésnek, mert ez az egyik legfontosabb kérdés ma a babaúszással kapcsolatban. A legtöbb orvos pont ezért támadja a babaúszást.

Mi már egyáltalán nem használjuk ki ezt a reflexet, nem támaszkodunk rá, a tudatos merülés megtanítása a célunk már egészen pici kortól. Csak akkor visszük a gyermeket a víz alá, ha már reagál a szóra és érti, mi történik vele. Ez nagyjából az 5.-10. órán megtörténik, kortól is függ. Így, ők tudatosan tartják vissza a levegőt, nem pedig a reflex segíti őket.

Üdvözlettel:

Varga Viviven
vezető oktató, uszodavezető

Melegből a hidegbe úszás után

Szívesen vinném babaúszásra a babámat, de félek attól, hogy lassan itt az ősz, és ha a párás, meleg uszodából kiviszem a hidegbe, könnyebben megfázik. Számíthatok arra, hogy a babaúszás miatt gyakrabban lesz beteg?

Bóbita

Válasz

Kedves Bóbita,

Kérdésed teljesen jogos, sokan ezért nem kezdik el télen a babaúszást, mert ettől tartanak. Lehet, hogy érdemes lenne csinálnom egy statisztikát, hogy mennyire betegesek a babaúszós kontra nem babaúszós babák, de  tapasztalataim alapján egyáltalán nem betegesebbek. Csak azt mondhatom, hogy már eleve minden közösségbe járásnak meg vannak a maga betegségei és mint ilyen, kivédhetetlen, hogy babád néha elkapjon valamit. A babaúszós babák szervezete hozzászokik a hideg-meleg váltakozásához, így ellenállóbb lesz a megfázásokkal, betegségekkel szemben. Pici babákat is érdemes már baba szaunába bevinni úszás után, így betegesebb időszakban az is jótékony hatású lehet. Megfelelő helyeken a helyiségek úgy vannak kialakítva, hogy a legmelegebb uszodai helyiségből fokozatosan menjünk ki a hidegebb helyiségekbe. A babát megtöröljük, a haját megszárítjuk, ha szükséges és rétegesen felöltöztetve lépünk ki a hidegbe. Így többségében elkerülhetjük a megfázásokat.

Üdvözlettel:

Varga Viviven
vezető oktató, uszodavezető

Segít a babaúszás, ha utál fürdeni?

Négyhónapos babám nagyon utálja a fürdést, minden alkalommal vigasztalhatatlanul bömböl, ezért gondolkodom azon, hogy babaúszásra vinném. Hátha segítene. Vagy lehet, hogy csak rontana a helyzeten? Várom válaszát:

ellibaba

Válasz

Kedves Ellibaba,

Piciknél sokszor előfordul, hogy kezdetben nem szeretik a fürdést. Ez ilyenkor még sok okból eredhet, pl.: rossz élmény a kórházi fürdetésnél, vagy csak nem érzi magát a kádban biztonságban, esetleg csak egyszerűen fázik vagy fáradt már. Természetesen, véleményem szerint érdemes megpróbálni a babaúszást, hiszen a veletek eltöltött vidám, mondókás óra jó kedvre derítheti a babát is. Előfordul, hogy a baba sír első órán, hiszen valóban sok mindenhez kell alkalmazkodnia, de  legtöbbjük második órán már nyugodtan élvezi a vízben való foglalkozást, sőt a többség már első órán is. A helyzeten szerintem semmiképp nem ronthat, egy-két alkalmat érdemes megpróbálni, ha azután is sír a foglalkozásokon, akkor érdemes várni 1-2 hónapot és utána megpróbálni újra. Vannak babák, akik egész egyszerűen nem érettek még az ilyen helyzetekre, de ez tényleg nagyon kevés százalékuk. Az otthoni fürdés pár héten belül megoldódik, ahogy nő, és  egyre jobban fogja élvezni az esti pancsolást.

Üdvözlettel:

Varga Viviven
vezető oktató, uszodavezető

Érdemes belevágnunk?

Kisfiam három éves és lassan elkezdenénk az úszásoktatását, de kicsit bizonytalanok vagyunk. Babaúszásra nem jártunk vele, így ez lenne az első ismerkedése a vízzel. Érdemes most belevágnunk, vagy várjunk inkább még egy kicsit?

Németh Piroska

Válasz

Kedves Piroska,

A legtöbb helyen az úszásoktatást csak 4 éves kor felett lehet elkezdeni, de szerintem minél előbb elkezditek, annál könnyebb lesz a kisfiatoknak és sokszor elfelejtjük, hogy nem csak az úszás megtanulása a cél, hanem mozgás szempontjából sem utolsó. Minél kisebb egy gyermek, általában annál könnyebben barátkozik meg a vízzel és tekinti természetes közegének. Egy vízhez szoktató óra keretein belül el lehet kezdeni az úszástanulást, ez akár lehet még veletek is, mint babaúszás foglalkozás, így biztonságban érzi magát a gyermek és vidámabban tanul, vagy már egyedül csoportban, de ez a gyermek természetétől és kedvétől is függ. Három éves gyermekkel én inkább az előbbit javasolnám, ahol még játékosabban szoktatjuk vízhez a gyerekeket és könnyebben tudunk a saját tempójukban haladni.

Üdvözlettel:

Varga Viviven
vezető oktató, uszodavezető

Sok helyen látok "idilli" fényképeket: Apuka vagy anyuka együtt fürdik a nagykád ...

Sok helyen látok "idilli" fényképeket: Apuka vagy anyuka együtt fürdik a nagykádban a csecsemővel. Biztosan jó élmény lehet, de kellően higiénikus?

Válasz

A baba ugyanabban a közegben él, mint a szüleik. Vagyis nagyjából egyforma a baktérium-vírus "flórájuk". Jó dolognak tartom az együttfürdést, persze csak abban az esetben, ha a szülők egészségesek, nincs semmiféle bőr, esetleg nemi betegségük, stb. Gondolj csak a babaúszásra járókra, én a három gyerekem 5 éve alatt nem találkoztam olyan babával, aki babaúszáson fertőződött volna valamitől!
Makai Kinga
2004.02.27


2002.05.31

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó